Zdravím vás, chcela by som sa spýtať aký máte na našu situáciu názor. S manželom sme spolu 13 rokov, z toho 4 roky manželia. Mame 2 deti, mladší syn má 2 roky. Rešpektujem manzela aj to, že sa potrebuje odreagovať. Nemám najmenší problém ak mi povie ze v určitý deň príde z prace neskôr lebo zájdu s kolegami na pivo (stáva sa to tak 2 až 3-krát do mesiaca). Jablkom sváru je však spoločná chata, ktorú si ako kolegovia organizujú 3 ci 4-krát ročne. V piatok po práci vyrazia a vrátia sa v nedeľu večer. Väčšina z nich je bezdetnych, a teda niektorí z nich si tam vodia aj partnerky. Nemôžem povedať, že ma to nestve. Manžel mi vždy oznámi, že jednoducho pôjde aj kebyže mu to zákazem. Ja taktiež chodím aj teraz popri rodičovskej dovolenke do práce, no nikdy sme takéto chatovačky neprevadzkovali. Štve ma jeho prístup, kedy mu nevadí ze o deti sa starám iba ja a som na ne sama celý víkend bez toho aby som si oddýchla (s pomocou starých mám sa nedá rátať). Po nejakom čase som sa s tým do istej miery zmierila no nemôžem povedať ze mi to nevadí. Minule som sa rozprávala s kamarátkami, preberali sme plány a opomenula som ze v apríli je manžel na chate. Kamarátka mi povedala, že ona by toto svojmu partnerovi neakceptovala. Jedine ak by zobral aj ju. máte názor vy? Vadilo by vám
Áno. Najme teda ta frekvencia. Nie preto, lebo by som sa bála, že ma podvedie a podobne, ale proste z princípu. Na to, aby sa jeden mohol odreagovať, tak druhý musí prakticky od makať ten čas aj za neho. IBAŽE by sme mali v tomto rovnoprávnosť, teda keď ty môžeš, aj ja môžem, keď ty ideš tento víkend, ja idem budúci víkend po práci a vrátim sa v nedeľu.
môj ani neskúša takéto blbosti - veĺmi dobre vie ako zareagujem...
Niekedy som aj rada ze mm je nespolocensky mizantrop. Vadilo by mi to . Kludne nech to praktikuje dalej ale jedine tak .. ze nabuduce si urobis chatu ( a ich partneri) ty a on bude doma s detmi.
Na to, že ste pár, chýba mi tam manželova aspoň nejaká snaha prihliadať aj na teba. Napríklad:
- "pôjdem len na otočku/ na noc"
- "vybavíme opatrovateľku a pôjdeme spolu"
- "zoberieme aj decká"
- "ok, dneska ja, zajtra ty"
- ....
Možností, ako vyriešiť túto situáciu k spokojnosti oboch, je kopec.
Vyhlásenie " idem a môžeš sa postaviť aj na hlavu" mi pripomína puberťáka, ktorého nechcú pustiť rodičia von 😂
Na druhej strane, ak je manžel zvyknutý chodiť von takto sám už dlhšie a ty sa to s ním chystáš riešiť "odrazu", tiež by som na teba asi pozerala, o čo ti vlastne ide. Takéto veci si je najlepšie vyjasniť hneď na začiatku.
Na weekendy s kamoškami, kamošmi chodíme na výmenu obaja viackrát do roka. Nemám s tým najmenší problém. Ani môj muž. Pracovné sme tiež veľa na cestách a rôznych akciách s tým spojených. Ak sú však na tej chate aj ženy, išla by som aspoň 1x do roka aj ja s nim. Decká k babke, sestre bratovi či krstnej a ide sa 🙂
co sa stane ked by si mu mavrhla ze ok ale tym padom tri styri vikendy do roka mas ty tak isto narok na vlastny vikend? a naozaj nemate ine mezhody nez tuto jednu?
@lucinika je to len 3-4krát do roka, to je akceptovateľné, takže nevadilo. Nájdi si aj ty niečo.
Mne nie, lebo rada by som šla na nejaku chatu sama aj ja..
@lucinika ja a kamosky sme si chodievali raz za rok niekam posediet, aj na noc. Uz sme par rokov neboli, a chystame sa opät. Tvoj manzel chodi casto, vadilo by mi, ze tam maju partnerky. Tak bud vsetky, alebo ziadna. + deti. Ak ma manzel taketo tahy a nemieni to zredukovat, tak aj ty si urob. Ak nemas ist s kym na noc, tak den, pol den pre seba. To praktizujem 1-2 x za rok. Sama si zajdem vycistit hlavu do vacsieho mesta. Nakupy, obed, kino, masaz, kozmetika… Nacerpat energiu.
Sprav si 3-4x do roka víkend pre seba alebo s kamoškami... Je to super psycho hygiena.
Inak vie tvoj muž o to. Ze ti to vadí?
@lucinika môj by to ani neskúšal... Ak áno, tak by som mu pribalila aj deti a išla niekam na víkend ja...
Mne by to 3-4 krat rocne nevadilo. Moj chodi tak 2 krat rocne s chalanmi, v zime idu na predlzeny vikend lyzovat a potom vacsinou idu, ze si prenajmu lod a 2 noci su tam. Tento rok neboli nikde, lebo 3 z 5 mali doma male babatka.
Ale zas ja viem, ze keby som ja chcela niekam ist, tak mozem bez problemov.
@mamamasama tak ty by si išla a jeho by si nepustila? Však to je o dohode, raz on, raz ty.
My máme tri deti a keď manžel ide niekam na víkend (najčastejšie náročné dlhé túry kamošmi, rozhodne nič pre deti), tak som proste s deťmi sama, lebo sú moje a ja som kompletne schopná sa o ne postarať, alebo ideme k svokrovcom, oni majú veľký dom, záhradu, dedo im vždy dá nejakú “robotu”, decká sa tešia. Keď idem niekam s kamoškami ja, chlap sa tiež vie postarať alebo ich berie k svokrovcom a sú tam. My bežne máme program aj mimo rodiny (večere, šport, cvičenie, akcie), sme rovnocenní partneri, vždy sa dohodneme dopredu a poriešené.
@zuzanockamt veď áno, je. Naša dohoda je, že chodíme spolu aj s deťmi. Preto píšem, že by niečo také ani neskúšal.
@mamamasama keď vám to tak vyhovuje, je to ok, my trávime čas aj mimo rodiny, stále sme samostatné osobnosti
Zalezi to na tvojom nastaveni a na tom, ci si ovplyvnitelna okolim. Vzhladom na to, ze citis nespokojnost, tak nech povieme cokolvek, citit ju asi neprestanes. Moj muz je archetyp prieskumnika - on ma strasne rad vypravy do neznama a nevadi mu, ak sa niekam vyda aj sam. Chodi vela splavovat, ma aj partiu s ktorymi chodia po Slovensku, po rieckach, ale nevadi mu, ked ide aj sam. V tomto zmysle ja som radsej, ak ide s partiou, ak by sa cosi stalo, vedia si vzajomne pomoct. V tej partii su aj chalani aj par ich partneriek. Popravde, u nas to zacalo byt jablkom svaru, ked zacali byt tieto zaujmy predradovane pred spolocne plany rodiny. Zlomilo sa to hlavne teraz, ked dcera prisla do puberty a uz nechce s nami moc na vylety chodit, zrazu som zostala taka sama a nasmerovala len na starostlivost o muza a dceru, ktoru oni uz nepotrebuju. Ked si muz takto uzil vylety, byval spokojny,naplneny dojmami, aj unaveny, kedze fyzicky tie splavy boli zaberaky. No a kym sa zregeneroval a myslela som si, ze by sme niekam mohli ako rodina vyrazit, partia si uz planovala dalsi vylet a strasne tazko odolaval, hneval sa ak by nemohol ist. Hlavne kvoli pandemii, ked sa nikam nedalo, tak vlastne ako rodina akurat tak dookola sme chodili na dlhe vylety so psom, vacsinou na to iste miesto u nas v okoli. Mame tu aj riecku - takze on sa na splavoch vyzil tak ci tak. On bol taka tvrda hlava a na moje ponosy mal odpoved, ze keby bol horolezcom, ze to by som si este len uzila, keby chodil na vypravy do zahranicia... Kazdopadne vela sme sa o tom rozpravali a to riesenie je v tom, ze aj ty si musis nieco pre seba samu najst, nejaky iny zaujem okrem deti a muza. Mozno stretnutia s kamoskou, ze by ste sli dve baby do kupelov cez vikend, alebo si najdi nejaky kurz na vikend, ktory ta naplni radostou, nieco co si dlhsie upieras kvoli detom. Mozno to zo zaciatku bude nervne, zo strany muza - bude prezivat vsetku frustraciu, co teraz prezivas ty. Mozno sa to zda nerealizovatelne, zacni jemnejsie, aspon niekedy sa od nich odpoj, na cele poobedie. Aj ked len na prechadzku sama so sebou, do rozkvitnuteho parku, za chvilu je ty jar. Ale velmi davaj pozor, aby to muzovi nebolo podane ako pomsta, oko za okok, zub za zub, len ako tvoja potreba. Opakuj mu, ze si potrebujes trosku oddychnut a kedze aj on ma tu prilezitost, ze chces aj ty vyskusat, ake to je, ze sa potrebujes restartnut... Ze potrebujete spolu najst rovnovahu. Proste takto vnes rovnovahu do toho. Svoje potreby vyvaz trosku. Alebo mozno by ti stacilo ako mne, ze ak budu naplanovane aj pre vas spolocne aktivity, kde sa vam ako rodine bude intenzivne venovat, ze nebudete mat len take nudne vikendy doma, ale spolocne, rodinne vylety, a potom ked si naplnena takouto vzajomnou laskou, ze z tej lasky vies partnerovi dopriat to co potrebuje, ze si sem tam uzije cas aj osamote. Mne by napriklad zalezalo na tom, ci sa na tu chatu chodia iba spijat, alebo ci pride skutocne oddychnuty, na vas naladeny. Lebo ak maju muzi nejaky konicek, co ich stoji vela casu na ukor rodiny, oni si tym dokazu odburat stres z prace a dokazu byt potom vnimavejsi aj voci rodine, viac jej dat, ako ked su unaveni a vystresovani.
@lucinika no... Na jednej strane by som to 4x do roka vedela akceptivst, ved to je celkom ok, na druhej nechápem ze teba zavolať nevie s nim a to by ma vytacalo viac ako to ze niekam idem. Ja by som si oddýchla týždeň na to, vybavila niečo pre seba. V piatok sa zobrala a prišla v nedelu aby si uzil. Tu zalezi aj na tom ako spolu vychadzate, ci mate spolocne záujmy, ci sa normlane detom venuje mimo tieto chaty... Napr keby si mala nieco vážne, alebo by si bola chorá, zrušil by chatu? Alebo su aj inokedy kamaráti na prvom mieste...
@lucinika však sprav si aj ty víkend len pre seba
Ste spolu 13 rokov, nonstop sa vidite, len prospeje, ked obcas travite cas bez seba. Chod na vlastnu chatu, urobte si babsky vylet,... Deti daj na starost jemu, pripadne nech vam pomozu rodicia. Ty si nastvana na neho, ze si doma pri detoch a on si obcas "uziva" s kamaratmi. Uzivaj si radsej aj ty a neskusaj miesto toho zakazat uzivanie jemu.
Autorka: Nemusis organozovat chatu, proste ok dalsi vikend si idem oddychnut a odreagovat sa ja. Zarezervuj si wellness a sup oddychovat. A mlady pan nech sa pekne postara o deti.
Áno chodí s kolegami. Vôbec mi to nevadí. Zas ale ja mám dosť času pre seba. 2 x týždenne vypadnem na pol dňa preč a on je s deťmi. Na noc by som ísť s nich samich nenechala takze toto neriešim.
Aký máte na takúto situáciu názor? Vadilo by vám, ak by vaši manželia ci partneri chodili na podobné akcie?