Ahojte. Rada by som si vypočula názor tých báb, ktoré sú v rovnakej alebo podobnej situácii. Za slobodna som si kúpila byt. Po niekoľkých rokoch som si našla partnera, začali sme spolu v tomto byte bývať a pred svadbou sme si ho zrekonštruovali. Byt je stále na mňa a aj platím úver, manžel mi na tieto výdavky prispieva. Rekonštrukciu zafinancoval aj on. Prepis bytu sme neriešili, keď som sa ho na to pýtala, aj v súvislosti s tým, že keď raz nastúpim na materskú a nebudem mať dostatočný príjem, povedal mi, že to vyriešime a že mi bude dávať peniaze na výdavky, ktoré materská nepokryje. Teraz sme túto tému otvorili, pretože dlhšiu dobu chodil nervózny a ja som nevedela, čo sa deje. Po nátlaku mi povedal, že chce, aby som na neho ten byt prepísala, pretože on nevie, čo bude v budúcnosti a že nechce ostať na ulici. Veľmi ma to trápi, už dva dni som z toho mimo, lebo na jednej strane rozumiem, že chce byť zabezpečený, ale na druhej som smutná, že mi takto vyjadril nedôveru a naštrbil náš vzťah. Brala by som to inak, keby to aj inak podal a už omnoho skôr, napr. v tom zmysle že "poďme znášať všetko spolu, aj radosti aj strasti bývania, budeme splácať rovnako a aj nám rovnako bude ten byt patriť". Do toho bytu som za tie roky, čo som bola sama investovala štyridsaťtisíc eur, a manžel chce polku z toho vyrovnať a založiť novú úverovú zmluvu, aby sme si boli kvit. Čo si myslíte?
@mufana podla mna je jeho ponuka fer, dokazem sa vcitit aj do jeho koze. U nas su financie tiez taka tabu tema, tazko sa nam obom o tom diskutuje.
ja si myslim ze kompromis je spoluvlastnictvo. aj my to tak ako manzelia mame.
super ponuka 👍 aj ja si niekoho takého hľadám, kto na mňa napíše polovicu bytu 🙂 a aj môjmu manželovi niekoho takého hľadám 😉 je milý, čistotný, naučila som ho rozoznávať farby do prania...
vieš čo ma ale viac šokovalo? to ako "veľkoryso" navrhol, že keď nastúpiš na materskú, bude ti dávať peniaze ❤ a počkaj, keď nastúpiš na rodičák... ďalší manžel roka 😍 ty máš väčší problém, než sa možno zdá...
a čo si tak založiť šanon (alebo niečo podobné) a zakladať tam doklady o kúpe bytu, rekonštrukcii, platení úverov a všetkého čo sa bytu týka...v prípade BSM to bude súd zaujímať a tam sa to prepočíta a budete sa musieť vyrovnať...a možno to riešiť nebudete musieť a jedného dňa zdedia váš byt deti a aspoň budú mať o byte všetky doklady pohromade...
Je jedno ako veľmi ľúbime svoje polovičky teraz, veľakrát sa naozaj stane, že pri rozpade vzťahu sa ľudia menia na nepoznanie...tak aby si ty neostala bez bytu a s holým zadkom...
@zuzanka.zuzu Ja zas hľadám niekoho, kto mi zafinancuje rekonštrukciu bytu a nebude za to nič chcieť 😃 ty by si naliala nemálo peňazí do cudzieho ako nenávratnú investíciu? Ak áno, pošlem ti kontakt do správy 😉
Ak ste manželia a on nemá inú nehnuteľnosť a vraza peniaze "do tvojej" myslím že by bolo fér spoluvlastníctvo 50:50 alebo to,proste zaradiť do BSM porad sa s nejakým právnikom. Ale rovnako potom by som šla cestou....spoločný účet...spoločne príjmy...spoločne výdavky. A nech je všetko NAŠE.
My to tak mame. Jeden účet dve karty. Jedna hypotéka. Jedna nehnuteľnosť. A dva internetbankingy nech môžeme platiť každý co treba. A všetky peniaze idú tam a fakt nemusím riešiť ze zlato daj mi na kadernícku lebo ja už nemám na účte dala som za plienky.
Je zaujimave ako su tu menia nazory/rady, ked sa otocia strany a muz je ten, ktory investoval a splaca byt, ktory nevlastni.
@mufana samozrejme, že by som nastojila na tom istom čo hovorí manžel. On nieže Ti nedôveruje ale ani Ty nedoverujes jemu. Stalo by ho to rovnako peňazí a možno ešte viac roboty ak sa tam nadrel pri rekonštrukcii a pravda je tá, že by ozaj zostal s holym zadkom. Veď ste manželia 👀 načo ste sa potom brali? Však hospodarite spoločne, dieťa bude spoločné. Ak ste sa chceli doťahovať kto má viac, nemali ste vôbec uzatvárať manželstvo. Ja by som osobne bola nešťastná, keby môj muž musí chodiť nervózny, že vlastne drie a nič z toho. Vážime si náš vzťah a preto by som nedopustila, aby môj muž musel zaspávať s pocitom, čo bude zajtra keby nemá strechu nad hlavou! btw. Aj keby naaahodou vám to nevyjde tak nieje koniec sveta. Nadobudla si nehnuteľnosť raz, nadobudneš aj druhý krát...
mne je hlavne čudné, že to vytiahol takto zrazu..
@sissy27 okej, dohodnuté, ja ti zaplatím rekonštrukciu bytu a ty mne z neho dáš polovicu, môže byť? 😎 preboha, veď zrovnávaš neporovnateľné... rekonštrukcia koľko? 5 tisíc? hodnota bytu koľko? 150 tisíc?
Inak máme veľmi pekný vzťah, som s ním šťastná. Vyrovnať to chce sumou, ktorú získal, keď predal svoj byt, v ktorom tiež keď bol single býval. Ten šanón a odkladanie si bločkov chápem že je možnosť. Keď mi však povedal, že sa bojí, ako skončí, tak ma to vyviedlo z rovnováhy, že akoby počíta s tým, že by som ho mohla vyhodiť. Inak ja som všetko spočítala a vyrátala, že koľko som investovala ja, koľko on a koľko by mi mal dorovnať aby sme sa uviedli aj na LV aj v banke ako majitelia/spoludlžníci. Ale keď som mu povedala sumu, tak reagoval, že si to musí rozmyslieť a že porozmýšľa nad tým, že si kúpi svoj vlastný byt, ktorého by som sa ja vzdala.
Ak si normalna,tak žiadny byt na nikoho neprepisuj!!! Byt je,bol a bude tvoj,nemá nič spoločné so ziadnym muzom.Máš zdokladovane,čo investoval on??? Potom, v prípade rozchodu, by si mu mala vrátiť peniaze,ktoré to toho dal on ako slobodný človek,to je cele.
@mufana ano, to je rozumné riešenie... nech si kúpi svoj vlastný byt, ktorého sa ty vzdáš (zúžite si BSM na ten konkrétny kupovaný byt)
a zbožňujem takéto témy, kde autor dopĺňa údaje postupne. podstatné údaje, ktoré vlastne menia celý obsah veci.
Určite neprepisovať celý byt len naňho, tak pekne na 1/2, keď aj on prispel na rekonštrukciu a platí aj nejaké výdavky. Ja som tiež trvala na tom, keď sme kupovali byt, aby šiel na 1/2. Tiež nie je fér, že on vlastne prispieva na “cudzie”. Aj keď ste manželia.
Maximalne spoluvlastnictvo by som vo vašom pripade riešila, aj keď v tejto teme ste mali mat jasno uz pred svadbou. I ked jasné...kto by na to myslel ak nie je dôvod?? Evidentne u muža nejaka zmena dôvodná nastala ak to reraz chce riešiť, nemyslíš? U mna je to tak ze ja aj muž mame nehnutelnosti zo solobodných cias a aj spolocny majetok, mame samostatne účty a aj spoločný úverový...kto si jak gazduje tak su vyskakuje :D Za 12 rokov sme este nemali koli peniazom nezhody našťastie.
@zuzanka.zuzu nie nie, nebudem na teba nič prepisovať, prečo by som mala?
A kde si nabrala, že rekonštrukcia bytu 5000€ ? Ak mi dokážeš kvalitne zrekonštruovať byt za takú sumu, tak hneď zajtra môžeš nastúpiť 😂 aj ti to zaplatím a aj teplé obedy zabezpečím. Asi nepoznáš rozdiel medzi rekonštrukciou a drobnými úpravami.
Ja nerozumiem, aky je s tym problem, aby ste tam boli obaja. Daj si na papier kolko si z toho bytu uhradila po svadbu ty.. kolko ste spolu platili, prispieval, kolko prispel na prerabku. Ak je to tak, ze ty by si uz mala velku cast uhraden ok, ale ak je tam este 20+rokov splacania, tak to nemoze byt taka velka suma... Je smiesne cakat, ze s takymto navrhom nepride, keby to bolo naopak a mala by zena prispievat na byt chlapa, tak ake by tu boli reci, ze chlap neprepise polovicu na zenu. A ma pravdu, raz ak by ste sa rozviedli, musi dokazovat co investoval, kedy ako... a ostane na ulici. Ratajte s tym, ze ak si kupi svoj byt.. budu do neho odchadzat peniaze z vasho rozpoctu tiez. Sice ho dajme tomu prenajme, ale tam idu tiez financie na opravy atd... Nie je to zly napad, ale aby ste utiahli dva uvery, ked budes doma. Ja si myslim, ze manzelia by mali mat vsetko spolocne, co spolu buduju.. tj byvanie urcite.
@linalinabizu u nas presne tak isto. kazdy sme si nechali svoje nehnutelnosti, ktore sme mali za slobodna + mame spolocny dom. oddelene ucty.
@renatka1985 fíha,kde ste na to zobrali peniaze??? Nerypem len sa normálne pýtam,lebo ešte nedávno som bola s partnerom v podobnej situácii,ale rozišli sme sa, lebo sme si netrúfli už na spoločny dom a viac zadlženia.
@snowflake07 ale ona ho nema ani nahodou kupeny ;) prispieva jej on na uhradu hypo aj na prerabky atd...
@anita6666 obaja mame kazdy svoju hypo + jednu spolocnu...
@snowflake áno aj takto som rozmýšľala, pretože obaja chceme kúpiť pozemok a stavať dom. nie hneď teraz, ale v budúcnosti. zatiaľ sa obzeráme po pozemku. Pozemok aj dom by sme už mali spoločný a ak by trebalo, uvažovali by sme nad predajom bytu. ak nie, dali by sme ho do prenájmu, je na dobrom mieste, čiže by sa to oplatilo, jedno alebo druhé.
Ja by som to riešil takto: Spočítaj si, koľko si do bytu investovala ty. Spočítaj, koľko do bytu inestoval tvoj manžel. Rozdiel nech dorovná tak, že urobíte mimoriadnu splátku hypotéky z peňazí, ktoré on dostal za svoj byt. A polovicu prepíš na neho. Je to férové riešenie.
@mufana Áno, nechce ostať s holým zadkom, ak do tvojho bytu investoval, to chápem. Ibaže ak by ste sa dohodli na nejakej sume, ktorú ti on dá a prepíšeš polku bytu na neho, môže sa v budúcnosti stať, že ak by ste sa rozvádzali, tak aj ten tvoj účet s tými peniazmi by zrejme spadal do BSM.
@renatka1985 tak to klobúk dole...to ja by som si netrúfla
@snowflake07 tak vies, pokial ho mas splateny, je to trochu ine. Ak ho spolu prerabali a platia uver, tak by to malo byt ich spolocne. To autorka nepovedala. Lebo ak ma byt hodnotu dajme tomu 100000 a ma splatenych z toho 20000, tak je to velky rozdiel. Lebo 80000 budu splacat spolu pol zivota a to este rekonstruovali aj z jeho penazi. Ja som si za slobodna kupila byt v hotovosti, prerobila ho a muz neriesi. Dom som kupila na hypo, ktoru spolu splacame, cize tam je jasne, ze by mu spravne mala patrit polka, aj ked moj muz neriesi ani to. Ale ked bude chciet, kludne mu polku prepisem, kedze to beriem ako nas dom. Keby sa nieco vazne medzi nami stalo, tak ja ho o nic neoberiem, aj keby na papieri nemal nic.
a z coho to chce vyrovnat? zo spolocnych penazi? 🙂