Ahojte, píšem vám sem ohľadom tohto môjho problému. Už neviem ako sa mám k mojej mame chovať. Do mňa a do môjho snúbenca sa stále stará. Som dospelá žiadne malé dieťa a keď jej poviem na nejaký jej zas “úžasný” nápad nie, začne mi vravieť ako ju nemám rada a vôbec som neni vďačná. Úprimne ja už s ňou nevládzem, nebývame s ňou ale stačí keď mi zavolá alebo napíše. Už sme sa obaja veľa prispôsobili keďže ma začne citovo vydierať a ja sa potom cítim zle tak sa radšej prispôsobím
Mamu nezmenis. Nesnaz sa o to. Musis zmenit svoj pristup a svoje reakcie na jej manipulovanie. Nenechat sa tym vytocit, Nenechat sa vydierat. Iba povedz nie a stoj si za tym. Uz sa o tom viac s nou nebav a kazdy pokus z jej strany stopni. Viem ze mama je len jedna ale co z toho ked nebudes mat ziadny normalny vztah.
*Stopni ju * malo byť
@andreatytler Nesnažím sa ju zmeniť, len vždy sa cítim previnilo keďže ma začne citovo vydierať
Skus to tak neprezivat, nebrat to tak osobne, mne v tomto velmi psychologicka pomohla, ty nemozes za to ako sa ona citi a co rozprava, treba sa na to pozriet proste s nadhladom.
Daj príklad aký mala nápad a prečo nie....
No ved vravim. Ze jedinne ako tento problem vyriesit je ze zmenis svoj postoj k jej vydieraniu a nenechas to ist pod kozu. Ziadne rozhovory s mamou, alebo dohovaranie nepomoze. Musis sa voci tomu obrnit. Zo zaciatku to bude tazke, ale podla mna to bude lahsie a lahsie. Ono citit sa previnilo nie je az take hrozne. Znamena to ze mas mamu rada a ze ti na nej zalezi. Len je dolezite na ten pocit vinny nereagovat a nesnazit sa ho umlcat tym ze jej vyhovies. Precit si tu previnillost a ona odide.
Aj ja by som chcela aby si uviedla nejaky priklad.
Autorka: Treba sa naucit asertivne komunikovat a vediet reagovat na manipulaciu. Priklad: "keď jej poviem na nejaký jej zas “úžasný” nápad nie, začne mi vravieť ako ju nemám rada a vôbec som neni vďačná. " Odpoveď na citove vydieranie: Ok, je to tvoj pohlad na vec, rešpektujem ho. alebo Chapem, ze to tak mozes citit, ale NIE. alebo iba Dobre, rozumiem. Nenechaj sa vtiahnut do manipulacie a citoveho vydierania. A ak ty na nieco povies nie, je to nie, lebo si sa tak rozhodla. BTW v ziadnom pripade sa neprisposobovat k niecomu, co nechces/nechcete, pretoze tie naroky budu stupat. A treba sa naucit nebrat citove vydieranie osobne. Je to len prostriedok, ako chce niekto nieco dosiahnut a robi to nezrelym sposobom. Viac menej to nesuvisi s tebou.
@domkakvet o mesiac mame svadbu (malú) a na všetkom čom sme sa dohodli teraz chce meniť. Už sme jej vyhoveli vo viacerých veciach. Keď som jej na určité veci povedala, že to bude tak ako sme my povedali urazila sa a začala že ju nemám rada. Viem že mami sa starajú do svadby a je to pre nich dôležitá vec ale všetko keď nie je po jej začne sa vydieranie.
A plati tu svadbu mama? Vtedy by sa dalo chapat ze chce rozhodovat, ale ked paltite vy, tak jej v niecom ulahod a inac si stoj za svojim. Ale chapem ze to cloveku otravi celu pripravu na svadbu.
Uz si jej to skusala povedat sposobom, ja by som to chcela, tak lebo mne sa to tak velmi paci a partnerovi tiez, aj tvoj napad je super, premyslala som nad tym, ale skor sa mi paci toto.
@andreatytler niečo my, niečo aj ona. Ale ako vravím už sme sa pár veciam prispôsobili.
@domkakvet Skúšala, taktiež sme vybrali pre bábätko krstných rodičov a jej sa nepáčilo že sme nevybrali toho koho ona chcela
@andreatytler to teda otrávi, najradšej by som celu svadbu zrušila alebo sa zobrala s dvoma svedkami a aj toto máme len sobáš a obed
Odporúčam knihu - Když narciste sestarnou....rady ako komunikovať aj s manipulátorom rodičom.
jooooj a teraz ruku hore ta, ktora sa pri planovani svadby nepohadala so svojou mamou :D nic jej nehovor, to jedine pomoze
Hranice a ignor. Coskoro za hranice pojde menej. 🙂
No bude to este boj. Tiez mozes skusit jej taktiku. Ze ju zacnes vydierat ze ta nelubi, lebo ti nedovoli mat svadbu aku si vzdy chcela. Ale taketo znizenie sa na uroven toho druheho cloveka som nikdy nemala rada.
Tak uz len vydrzat ked bude urazena, aj ked chapem, ze to len tak lahke nebude.
Niektorým ľuďom ozaj je nutné nastaviť zrkadlo aby pochopili, že nie je v pohode, čo robia. Skús na ňu ísť rovnako ako ona na teba. Myslím, že to precitne.
no... vo vela veciach sa neoplati hadat, presviedvat. Treba si uvedomit, ze nie si zodpovedna za emocie niekoho ineho, duplom nie dospeleho. O manipulativnych rodicoch je vela knih aj podcast Ludskost ma jeden diel o tom. Treba sa obrnit, spravit si mur okolo seba, neist moc do konfliktov, povedat veci ako "OK, premyslime si to" ked zacne vydierat tak povedat ze ti je luto, ze sa tak citi... Manipulativneho rodica ale nezmenis a nikdy nebude s tebou spokojny ani keby si bola najochotnejsi clovek, vycucali by ta emocne. Ked spracujes, ze mamu nezmenis, bude ti lahsie. Ak mas ako, obmedz kontakt. Je dolezite ako sa citis vo vztahu s rodicom. Nenechaj si prekracovat svoje hranice. Mam manipulativnu mamu... odstahovala som (6 hodin cesty) nevravim rodicom detaily zo zivota (nevedeli, ze mam priatela cca rok, potom nevedeli, ze s nim byvam, ake mame plany) a nikdy som nebola kludnejsia a spokojnejsia. Obcas je mi luto mladsich surodencov, ze su pod velkou manipulativnou palbou ale vzdy im vravim ze NIE SU ZODPOVEDNI ZA POCITY NIEKOHO INEHO, držím ti palce 🍀
Stolní ju. Aj za cenu, že budete na čas bez kontaktu. Ale vysvetli jej prečo..... normálne jej povedz , že ak bude vydierať, tak s nou prerusis kontakt. A stoj si za tým