Ahoj, chcem sa poradiť, mám kamarátku ,ktorá má dvoch synov, prvý má tri roky a druhý má 4 mesiace....nevedela som kam to mám zaradiť, ale ona pije a celkom dosť,aspoň , že už nekojí.....ona si to neprizná stále mi vraví , že nepije a bla bla, minule nafúkala 2 promile....tak sa chcem spýtať , že ako to mám riešiť, aspoň kvôli tým deťom , sú to moje krstňatá a keď vidím ako to u nich vyzerá tak mi je do plaču....všetci mi vravia , že kašli na ňu ale mne je tých detí ľúto :( ďakujem za rady
asi sa treba s nou porozprávať a pátrať po príčine. Nemôže to byť nejakou popôrodnou psychozou? A čo ona na to hovorí, jej partner a rodina? Asi ťa teraz potrebuje, sám sa človek z toho ťažko dostane. Trvá to už dlho? Ako často pije? A akože nafúkala? Policajtom? Ako vyzerá jej den?
Ak to fakt chces riesit, tak upozorni na nu urad prace, ale ak si krstna vzala by si si deticky na cas kym bude ona napr na lieceni?
A kde má manžela ?
@jahodka8 rozprávala som sa s ňou niekoľkokrát, no výsledok to nemalo žiadny, a viem aj čím to je , stres s bývalim priateľom , proste nervy, partner nemá záujem o deti , žije sama, stále som s ňou , teda pokým mám čas , o malých sa stará , lenže už je ako múmia, len niekedy keď som tam toho mladšieho nechá plakať proste už sa začina opúšťať a rodina? Jej matka je alkoholička tiež ale nebavia sa spolu.....už to trvá niekoľko mesiacov, neviem presne ako často pije....hej policajtom , to bolo kvoli jej bývalému , boli na kontrolu , kedze on začal drogovať a kradnúť....už sa to riešilo aj zo sociálkou , ale nijak sa to nevyriešilo, veď policajti tam boli aj zo sociálkou hneď....
skus jej normalne uprimne vysvetlit, ze ak bude takto pokracovat, moze prist o deti - pretoze cim viac bude pit, tym viac ich bude zanedbavat.. predpokladam, ze tak urcite dopadnut nechce.. neviem teda akoby reagovala na taku uprimnost, ale kedze si krstna jej detom, predpokladam, ze si jej najblizsia kamaratka..
kym mozes, ponukni jej, ze s nou budes chodit na nejake protialkoholicke sedenia /urcite sa da vygooglit takato pomoc/, alebo ze jej za ten cas postrazis deti.. ona si hlavne musi uvedomit, ze ma problem - ktory mozno nevidi, ale ked prerastie do vacsieho moze to dopadnut hrozne..
@angel257 ak si ona sama neprizná, že má problém, veľa nezmôžeš. Ale zatvárať pred tým oči tiež nie je dobré, môže sa stať, že to preženie a deťom sa niečo stane, vyčítala by si si to. Urob ešte posledný pokus o rozhovor, s tým, že jej chceš pomôcť, že či sa nebojí, že jej deti vezmú a pod. Keď to nepadne na úrodnú pôdu, išla by som sama na sociálku a opísala situáciu.
Hlavne si na seba dávaj pozor. Aby si sa ku nej nepridala. A teda jej chlap stojí za milú jarmilu. Od feťákov ruky preč. Má zdravé deti? Čo by niektoré ženy za to dali aby mali aspoň jedno dieťa. Alebo pokoj od chlapa. NAJJJJ je protialkoholické liečenie.
@angel257 možno ona urobila chyby vo vzťahu s tým priateľom, ktoré si nepripúšťa. Možno sa sústredila len na deti a preto partner odišiel. Ked už, tak by sa s ním nemala hádať, ale ho usmerniť, aby jej pomáhal. No ked sama mala zlý vzťah s matkou, tak toto správanie prenáša aj do svojej rodiny. Ked sama nevládze, tak jej pomáhaj zakiaľ môžeš. No ked majú finančné problémy a ona bude piť, tak to nie je riešenie, práveže ho ešte zhoršuje, že vyhadzuje peniaze za niečo, čo ju ešte viac ničí. No povedz jej svoj názor, že ako by mala žiť, ona to asi z domova svojho nepozná a naozaj potrebuje tvoju pomoc. Možno aj dohľad sociálky by bol dobrý, lebo ona potrebuje poradiť a podporiť. Jej treba aj odbornú psychologickú pomoc, aj občas asi vypadnúť od detí, zakiaľ by si ich postrážila, napr. do kostola, ak by chcela. Musí sa zamyslieť sama nad sebou kriticky, že napr. ako to ona vnímala ked jej matka pila.
@elkukucik pridávať sa k nej? Kdeže, nemám v pláne si ohroziť si svoje nenarodene dieťa.....a už s nim nežije , deti sú zdravé ako rybičky , ale tak už som jej navrhla krízové centrum aby jej tam aj pomohli , lebo ani najom nezvlada platit, tak v pondelok ideme na socialku a tam sa to bude riesit, a v tom centre bude aspon pod dohladom......no a ten fetak hnusny? Vyhraza sa smrtou a nic s tym nikto nerobi, ani von sama ani nic....
@timea7 ved to , ze si to neprizna, akurat som jej vcera vravela, ze ak s tym neprestane tak jej vezmu deti a toho mladsieho ma v nemocnici , pretoze jej ho vzali aby sa dala do kopy a v pondelok ideme po neho.....a už som sa rozpravala s tou pani zo socialky, ked boli po maleho
@jana_eyre presne to som jej povedala a na rovinu, ja nikdy nechodim okolo horucej kase, a s tym strazenim deti to neni zly napad , ale take male vyzaduju vela pozornosti a praca mi to nedovoluje aby som s nimi bola doma , ale tak vymyslim to nejak aby to vyhovovalo obom
@angel257 takto by si nemala hovoriť o jej partnerovi, lebo je to otec jej detí a určite spolu prežili aj pekné chvíle. No ked už sama nemáš veľa času, tak jej nerozbíjaj vzťah, aj tie deti to celé vnímajú a možno im aj otec chýba nech už je akýkoľvek. Ona by si mala s ním pohovoriť ako budú riešiť vzťah dalej a vážiť si ako aspon ako otca svojich detí.
@jahodka8 a povedal by otec taku vec ze sa ich vzdava? Len preto aby jej nemusel platit? On sa neozve doma bol naposledy pred tyzdnom ani sa neozval ani nedviha mobil nikomu.....a uz nie su spolu pretoze uz toho bolo dost , ani do roboty nic........tomu starsiemu chyba a ten mladsi svojho ocka ani nevidel poriadne odkedy sa narodil
A tá tvoja kámoška je na modrom koníku?
Deti sú zdravé a berú jedno z nemocnice?
@jahodka8 prosím ta, to čo zase píšes, zase sa zastavas zlú stranu, podľa teba je úplne v pohode keď sa budú deti pozerať na nadrogovaneho otca čo nič nerobí alebo ešte lepšie ani nepríde domov celé týždne. Tu treba postaviť na nohy ženu, aby mohla kopnúť do zatku takéto chlapa.
@jahodka8 totoje dnes uz druha tema, kde radis autorke, aby si vazila svojho psychicky labilneho partnera a pokusila sa urobit Co sa len da, aby vztah s nim zachranila.
Neviem ci si v nedavnej dobe citala nejaku poucnu knihu, bola na kurze alebo prezivala doma krizu a podobna rada (od niekho ci priamo psChologa) u vas zafungovala, ALE... Zda sa ze tuto radu podsuvas pausalne, nie s ohladom na nuansy pripadu.
Co je dolezite pre deti - nepocuvat od matky nadavky na otca. Aby ho pred nimi neohovarala.
Nie si takeho cloveka nejak predchadzala.
Ano, v beznom vztahu s beznymi krizovymi problemami takato rada pomoze, lebo vychdza z toho, ze ma zena prekrocit svoj tien, kopnut do makkej casti tela svoje ego a skusit urobit prvy ustretovy krok.
ALE toto neplati v pripade labilneho partnera.
V inom blogu, kde radis toto iste zene ziarliveho muza (kde ziarlivost uz postupila do chorobneho levelu), napriklad presne toto NIKDY fungovat nebude. Ziarlivca neupokojis tym, ze ho skusis presvedit ako ho milujes. Ziarlivec potrebuje od zaciatku limity, uzky dvor a dlhy bic. Sam totiz nikdy nedostane svoje podozrievane myslienkove pochody pod kontrolu. Prave vynutenou kontrolou (na zaklade jasne stanovenCh hranic) mu skor pomozes.
Drogovo zavislejo cloveka zase zvladne len silna osobnost. A to ta mamina nie je. Je vycerpana zo starosti, z neistoty, samoty, sklamania, nejasnej buducnosti. navyse ma v genoch sklon k alkoholizmu (alebo naucene riesenie z domu), co sa v kritickej dobe prejavilo. Keby sa v tomto stave skusala s nim pomerit, bolo by to na skodu obom. Nemala by dost dusevnych sil na toto a vysledkom by bolo nepochopenie a este vacsie sklamanie.
hmm tak za nu to nevyriesis mozes skusit dako ju k tomu pritlacit aby to riesila-povedz jej ze ked sa nezacne liecit alebo aspon kontrolovat ked si neprizna ze ma problem tak si snou ako kamoska skoncila! Ludom podas prst a odtrhnut ti ruku.co ked jej budes varovat deti a ona si pojde vypit?.Urcite si vazi ze ta ma tym viac ked nema asi nikoho ineho. (tie rady ze jej zoberies deti su dost prehnane je to jej zodpovednost ked tak v najhorsom jej ich zoberie stat od teba to nikto nemoze chciet len zato ze si ich krstna)
a ked toto nepomoze tak snou skus nejaky cas obmedzit kontakt nech vidi ze bez teba je to horsie nech ma aspon nejaku motivaciu sa snazit zmenit ked jej vlastne deti jej ako motivacia nestacia,..dufam ze sa spamata a vsetko bude ok
@jahodka8 vazit si fetaka lebo je otcom? 😕 😕 neviem ci si dievca, pani alebo co za potvoru, ale normalne ti regulerne drbe (najprv som chcela napisat horsie slovo, lebo to sa hodi viac...) akym prinosom je pre nu do zivota? ved ak prepadla alkoholu ked s nim bude tak skonci ako fetacka aj ona, ked ma sklon k zavislostiam.. zakladatelka jej chce pomoct a ty ju tu napominas aby im nerozbijala vztah, aj ty si na drogach alebo co? 😠 ty co prispevok to zlaty klinec programu, uz som jeden tvoj dnesny citala v inej diskusii a nemam slov....
@angel257 skus ju nahnat na to liecenie nejak, asi tazky oriesok predpokladam, ale ked lubi svoje deti mohla by to pre ne urobit uz len zo strachu ze o ne pride. neviem ako by si to zvladla ked si tehotna ale urcite by som sa jej snazila pomoct s detmi, aby mala istotu ze ked bude na lieceni bude o ne dobre postarane. a mozno by stalo zato poprosit tu pani zo socialky, nech jej ona dohovori a povie jej scenar co ju caka ak nebude o deti dobre postarane, mozno by ju to trochu nakoplo...
@jahodka8 ty fakt perlíš.... asi by si si mala rozsirit obzory - aby si vedela, ze existuju aj emocne nestabilne osobnosti, manipulatori, psychopaticki jedinci (nie v takej forme ako vidis v telke ze masovy vrah ci sadista, ale proste psychopat v style ze jeho forma spravania je totalne nenormalna - pricom on je presvedceny prave o opaku pochopitelne). Fetaci, tazko psychicky chori pacienti --- toto su veci, kde treba od takych UTEKAT.
alebo ostat, ako radis, a hrat sa na matku Terezu a obetovat svoj zivot, svoje nazory, svoju osobnost pre... pre niekoho, kto ta aj tak pri kazdej prilezistosti posle niekam na strom a neznamenas pre neho nic viac ako len handru na podlahu.
Takyto vzor rodiny ty mienis davat svojim detom???
ak ano -- tak ta lutujem. Inak si iba myslim, ze fakt netusis o com pises, lebo to co pises - a KDE to pises - je fakt do neba volajuce uz.
@elkukucik neni na mk a nic im neni, len ho si ho socialka zobrala prec , neviem kvoli comu ....a pridavat sa k nej aby som pila, to nie nikdy som a nikdy ani nebudem, mna alkohol nijak nenaplna , radsej si za tie peniaze kupim nieco pre seba alebo pre male, je to zbytocne vyhadzovat ich za alkohol , to ako keby som ich hadzala do kosa
@jahodka8 no a nikto mu nezakazuje stretavat sa s detmi....len ked nema zaujem tak na co? A ty by si sa nebala cloveka ktory fetuje? A vyhraza sa ti smrtou teba aj deti? Pustis si ho do domu?
@lucka3010 uz som jej povedala ze ak s tym neprestane pride o deti navzdy, vsetok alkohol co som u nej doma nasla skoncil vo vylevke a peniaze teraz nema kedze je pred materskou akurat takze si ani nekupi, a potom az pride materska to uz bude mat na starosti socialka
pokial ona nebude chciet nieco s tym robit, alebo pokial sa kvoli jej pitiu nieco nestane, tak s tym nic nenarobis. snaz sa urobit pre tie deti co mozes ale ona je matka a pokial sa stara (I ked pije) tak ti nikto neporadi, nepomoze zmenit situaciu.