Tie čo máte mužov partnerov ktorý podnikajú či už živnosť alebo sro, koľko voľná - dovolenky maju za celý rok? Predsa len je to iné keď muž pracuje niekde vo firme kde má pevnú pracovnú dobu a vyberá si dovolenku a iné keď podniká.
Môj muž si berie voľno na Vianoce a pár dní v lete keď sa ideme kúpať ( pár dní nemyslím že z celého týždňa 4 dní napríklad ale že si vezme v stredu voľno aby sme na ten deň išli na výlet. Potom ide hneď na ďalší deň do práce. Takto to ťahá celý rok až do vianoc. Veľká krát ešte aj soboty na pol dna pracuje ( v stavebníctve )
Aj teraz sú sviatky a dnes robil pol dňa, zajtra návšteva, v nedeľu zas niečo pracovné musí urobiť na pol dna, pondelok návšteva a je po Veľkej noci 🤔
Koľko voľna resp ako často si berú vaši muži?
Vraví sa že si pánom svojho času keď podnikas no nemám ten pocit teda 🙈
Záleží aj aké nároky ako rodina máte. Na akom štandarde si potrpíte. Či už potraviny, oblečenie, doplnky do domácnosti, záhrada atd atd… možno ti chce zabezpečiť všetko po čom túžiš, tak pracuje stále. Moja švagriná stále pinda ako sa jej muž nevenuje, ale ma také nároky, že doslova sa zdiera len aby mala všetko na čo si ukáže inak je problém. Ale tak si to on nastavil, jeho problém. Neviem teda ako to máte vy, ani to nemyslím v zlom. Keď mu niečo povieš, ako reaguje? Aký je jeho názor na to? Ma pod sebou ľudí, ktorým nedôveruje a bez neho by to odlflakli?
Toto zalezi hlavne od oblasti podnikania alebo zivnosti. Lebo ak je to stavebnictvo alebo nieco manualne, viazane trebars vo velkej miere na pocasie, tak to je uplne odlisne ako nieco, co sa da robit z pocitaca kvazi kdekolvek. Zalezi velmi aj od nastavenia daneho cloveka, ze ci vie vyvazit tu pracu s rodinou. Poznam ludi, ktori vezmu kazdu zakazku ked sa naskytne, lebo nevedia, kedy dostanu dalsiu. Tuto by som sa s muzom porozpravala o fungovani, ze aj rodine sa treba venovat a nasla nejaky rozumny kompromis.
My tiež podnikáme obidvaja a mimo exotickej zimnej dovolenky iné voľno reálne nemá žiadne. 24/7, každý deň v práci 8-12hodín. Vrátane Štedrého dňa, vrátane Silvestra, jednoducho stále.
Som živnostník, stavebníctvo, voľna nám dosť.
Pretože chcem a pretože si to viem zariadiť.
Ale zas dní keď pracujem tak potiahnem aj tých 10 hod denne. A samozrejme chce to trochu aj obchodného ducha, mat dobre nastavený cenník, stabilných dodávateľov materiálu u ktorých mam zľavy, tak isto viem sprostredkovať aj materiál nielen k našej práci ale aj navyše, mame pomocnych pracovníkov, robievam školenia, Workshopy, veľa ide do reklamy takze si môžme vyberať lukratívnejsie zákazky....
Aj keď je človek len obyčajný remeselník nestačí byť šikovný a zručný, musí zvládať aj management toho celého a vedieť dobre komunikovať so zakaznikom - co už tak ľahké nieje a veľa šikovných ľudí potom nezaraba toľko, koľko je ich práca hodná.
A naopak hocijaký pablb s veľkou hubou a širokými lakťami sa ma dobre.
V lete samozrejme vrchol sezóny vtedy moc voľna nieje, ale pomimo toho až nadštandardne.
Je to všetko o prioritách. Práca, aj keď ma baví nieje všetko. Radšej sa budem voziť v starom aute, ale budem mat čas aj na rodinu, aj ísť na vylet, športovať ako mať nové auto a v práci od nevidím do nevidím.
Som z "podnikateľskeho" prostredia, nielen rodicia ale aj ich súrodenci ci kamaráti podnikajú, viem co dokaze spravit s človekom workoholizmus a honba za peniazmi, ďakujem nechcem
Podľa mňa to tvoj muž preháňa, akurát takýmto ľuďom sa to ťažko vysvetľuje.
Tí pochopia až keď je neskoro. Buďto ich zastavia nejaké zdravotné problémy, alebo sa zobudia v inej dobe, najlepšie roky preč, deti už vyrastene vztah s nimy žiadny proste cudzí človek, manželka zas svoj život, záujmy kde on dávno nepatrí, kamaráti ziadny...
Je rozdiel, ci je tvoj manzel majiel stavebnej firmy a zamestnava ludi, alebo je stavebny robotnik na zivnost. Ten prvy moze ostat doma vo vacsine pripadov kedy chce, ak ma na stavbe majstra, ktory bude riadit stavbu v jeho nepritomnosti. Ak je tvoj muz vykonny robotnik, nemusi dostat volno od majitela firmy, kedy on sam chce. Zavisi to od vela veci. Aj ma vazny rodinny problem, volno dostane. Vacsinou sa vonku robi na turnusy, takze 3 tyzdne aj soboty, nedele a 10 dni doma.
Toto by som asi nechcela mne stačí že už 30 rokov robí so svojím otcom a robí od pondelka do štvrtku od 6.00 do 18.00 víkendy a piatky má voľné a voľno máva cez sviatky Vianoce máva voľno od 20.12 do 9.1. a v lete má dva týždne v kuse je doma aj počas sviatkov kedysi robievala od pondelku do soboty každý deň ale časom to prešlo ja doma s deťmi ,všetko som riešila sama škôlku,školu,krúžky ale zvládla som to teraz ja robievam krátky dlhý týždeň bývam v práci aj do 22.00 ale vieme sa prestriedat pri najmenšej autistke skús mu povedať že peniaze nie sú všetko
Moj muz si vie volno zobrat skoro kedykolvek, chodime normalne aj na dovolenky aj na sviatky prec, avsak furt je na telefone, a jeden cas som nam z dovoleniek robila take tematicke fotky: ja a moj muz s telefonom na uchu v louvri, ja a moj muz s telefonom na uchu pred big benoˇ, ja a moj muz s telefonom na plazi😃…to je dan za tu podnikatelsku volnost. A este to, ze pride domov z “roboty” a hned otvara pocitac a zas tam tuka xy hodin
Tolko kolko ja ako zamestnanec, lebo chceme cas travit spolu😉takze sa mi prispisobuje… 2x sa mu nedalo, tak sme boli na dovolenke bez neho, raz more a raz lyzovacka.
Myslím že je to o prioritách… môj vie napríklad zostať doma kedykoľvek keď ide o dieťa alebo o mňa (lekár, alebo nejaké moje vybavovačky). Cez Vianoce je doma vkuse nejaké 2-3 týždne, a teraz cez veľkú noc tiež, nejakých 5-6 dní 😊 väčšinou si plánujeme väčšie výlety/pobyty dopredu aby si aj vedel zariadiť prácu. Všetko je u nás o komunikácii… víkendy sme väčšinou spolu. Napríklad aj keď máme narodeniny (ja,muž, dieťa) tak sme doma všetci spolu a máme takú našu súkromnú oslavu 😃
Môj si berie 1 týždeň voľna cez letné prázdniny, zatvárajú firmu a z toho 3 dni telefonuje, že majú zavreté. A potom cez Vianoce 3 dni, po Novom roku už robia. Ja som rada, že máme rôzne sviatky a musí byť zavreté, lebo keby to nebolo, tak stále robí. Možno raz ročne naplánujem predĺžený víkend. Ale to je furt na telefóne. No čo už, zvykli sme si.
tak je podnikatel a podnikatel. Spravidla, ak ma niekto firmu a aj zamestancov, skor sa vie uvolnit na dlhsie, ale my sme cele roky chodili tak, ze dovolenka = predlzeny vikend, raz sme boli tak ze nieco cez dva tyzdne v Chorvatsku ale to sme tiez v podstate mali pracu na dialku. Uplne sa vypnut na dlhsie neda. Teraz ked je to take zabehnute fakt od 2005, tak uz je to volnejsie. Vsetci vedia co robit, vela prace je delegovanej na kadekoho. Ale aj tak na dialku pracujeme, neexistuje ze vypneme pc na tyzden a mobily na tyzden :D A v lete, take kratke ze okupat sa atd, riesim inym sposobom, proste ideme, hocikam a a cestou riesime firmne veci, napr zastavi sa po tovar, spojime to s kupanim niekde, alebo prespime niekde aj, a ideme spat dalsie den, obden, pripadne, v piatok vyzdvihneme tovar, a prideme s nim spat v pondelok.. Proste kombinacie rozne :D
Vsetko zalezi na druhu podnikania. Naplni prace. Nieco sa da vybavit na dialku, nieco nie. Taky stavbar tazko na dialku zariadi pracu (no napr. moj otec ano, ma partiu a on len riadi z kadetade, po dovolenke potom skontrluje, odovzda, doriesi).
V tvojom pripade by ma zaujimalo co take musi po pol dnoch robit, ci sa to neda lepsie zorganizovat.
V stavebnictve dnes 90% chlapov robi na zivnost. Ale toto nie su ziadni podnikatelia. Robotu im dohadzuje nejaky dohadzovac, ktory s nimi nechce mat starosti, ani zodpovednost, ako so zamestnancami. Rovnako za kvalitu prace a za bezpecnost pri praci za nich nenesie zodpovednost. A naraz maju rozrobene 3-4 rod domy a pendluju medzi nimi, ako ktory majitel je na nich prisny. Dcera stavala pred 2mi rokmi, stale za nimi cakala. Ak bombardovala a vyhrazala sa, prisli na par dni, aj to nie vsetci a znova odisli. Dokonca aj na pol dna dosli, nechali vercajg a zduchli. Ved autorka, napis, ako konkretne manzel podnika.
@oli18 tak moj muž pracuje ako živnostník v stavebníctve ale nespada pod nikoho pracu si vybavuje aj zháňa sám. To znamená že si to všetko komplet sám rieši. Stretnutia, robotu ide pozrieť, podohaduje sa s majiteľom čo a ako sa bude robiť a ide robiť 🤷🏻♀️
@simca06022011 napol dnato du soboty väčšinou ked ide pripraviť niečo na pondelok. Niečo napríklad čo musí schnúť. Robi zatepľovacie práce ale aj kúpeľne interiér, komplet prerábky bytu a veľa krát to nezávisí len od neho. Keď majú prísť robiť napríklad elektriku lebo sa bez toho nevie pohnúť ďalej s prídu v sobotu robiť tak on tam ide tiež robit a na pol dna preto že tam zas nechce byť celú sobotu. Len väčšinou sa to ponatahuje zo sľúbených 2-3 hodin na 5-6
je rozdiel podnikatel a zivnostnik
svagor podnika ma firmu uz vela rokov na dovolenky (zimme letne exoticke) chodia niekolkokrat do roka
@oli18 z každého trocha.aj stavebný robotník na živnosť ale ale je aj zároveň sam sebe sefom , su dvaja kamaráti obaja si otvorili živnosť ale nespadajú pod nikoho. Prace robia bud spolu alebo jeden ide na jednú robotu druhý na druhú. Keď je niečo čo musia spoločne robiť ( napríklad zatepľovanie) tak robia robotu spolu.
@mamina7070 podnika v stavebníctve- ma živnosť aky je v tom rozdiel? Ved si otvoril živnosť na to aby mohol robiť stavebné práce aby to nerobil na čierno. Sefa ani nikoho nad seboi nemá . Ja mam sro aj zivnost takze podnikam aj som živnostnik ( momentálne však na rodicovskej)
tak vacsinou je rozdiel v tom ze ak si zivnostnik alebo jednoosobova sro
tak proste robis bud rozne drobne zakazku a pod alebo robis podobne ako zamestnanec ale platis si odvody sama
a vtedy sa musis velmi obracat a s dovolenkou to nemas jednoduche v tie dni nezarobis musis platit odvody
alebo si podnikatel majitel firmy zamestnavas ludi a teda sa skor vies utrhnut na dovolenky aj casovo aj financne
Autorka, tvoj muž má proste zlý manažment času a práce, v stavebníctve je to veľmi ťažké co sa týka termínov a rozvrhu prác.
Je to tak ako píše @oli18 ze partie majú rozrobenych viacero domov, ale je to preto lebo na veľa procesov sa čaká kým budú hotové (schnutie) a môže sa pokračovať. Pripadne sa čaka na ďalšie profesie kým sa môže pokračovať.
Tak isto termíny, majitelia si dohodnú živnostníka na nejaký dátum ale ten sa na 90% posunie, proste ľudia si stavbu predstavujú ako hurvinek valku a najradšej by všetci bývali do Vianoc. Keď sa takto poposuvaju 3 - 4 stavby už sú v časovom sklze, buďto nemajú čo robiť alebo zrazu majú práce až príliš veľa.
Pripadne su experti ktorý sa sľúbia príliš veľa ľuďom a potom takto nestíhajú, pendluju, nevedia to odkomunikovať so zákazníkmi.
Autorka, tak to meni situaciu. Viies, ako kazdy chce mat vsetko rychlo hotovo. On ozaj nema cas na dovolenku. Ak chce mat dobre referencie, musi robit preto vsetko. Aj ak chce mat zaplatene. Lebo ludia uz dnes vedia zadrzat peniaze, ak sa nedodrzi zmluva. To je ten pripad, ako robili mojej dcere. Takze bud rada, ze ma co robit, aj ze vobec nejake volno si zoberie. Ak by boli v partii 5-6ti, ak jeden vypadne, ostatni to potiahnu, ale dvaja... bez sance.
Je to o prioritách....švagor podniká aj sestra, volno si vezmú ked chcú a ano aj chodia na dovolenky aj cez celé Vianoce až do nového roku bývajú doma....na druhej strane záleží čím sa tvoj muž živí a ako mu to ide....lebo to vieš, ak je dobrá zákazka treba potiahnuť a to aj od rána do večera, piatky - sviatky.....ty ako manželka nemôžeš chcieť mať všetko aj muža doma aj slušné peniaze lebo podnikanie ide....ale samozrejme je to o prioritách konkrétneho človeka.....aj keď podnikanie ide, treba to vedieť vyvážiť ,,,,