Máme spolu dieťa, ale nechcem svadbu

3. jan 2020

Dobry vecer. Potrebujem sa tu zverit s mojou dilemou. Zacnem od zaciatku. S priatelom sme spolu uz peknych par rokov, mame stabilnu pracu. Planovane sme splodili nase dieta, kupili si vlastne byvanie. V podstate si nazivame priemerne co sa vztahov aj citov tyka. Pred porodom nam vztah zacal mierne skripat, ale akosi sme to ustali. Po porode sme prezili tazke casy, mala som poporodnu depresiu, mame narocne dieta doteraz (2r).
Este pocas tehotenstva nas tlacila rodina do svadby, najma priatelova.
Nechcem, aby to vyznelo hlupo, ale nik by nam tu svadbu nezaplatil. Obaja mame rodicov rozvedenych, nasi by nam nedali ani cent, z jeho strany by nam boli ochotny dat tisic €.
Vzdy som tuzila po krasnej svadbe, ktoru si uzijem, po zabave, ludoch ..... a nie nieco narychlo, ved som otehotnela chtiac, nie nahodou. Lenze najma priatelova babicka mala (a doteraz ma) nazor, ze nic velke nepotrebujeme, len aby sme sa vzali v kostole (su krestania) a staci nam potom obed. Chapem ludi, ktori to maju takto, ale toto nie je moj sen. Bola som ochotna mat uradny sobas s tym, ze dodatocne by sme mali normalnu svadbu, to mi nepreslo, pretoze kym to nie je pred Bohom, je to neplatne. Keby som suhlasila s obradom v kostole, druhu svadbu by sme uz nikdy nemali, co by mi asi velmi ublizilo, nakolko som po nej stale tuzila.
Povedala som teda, ze ked na tom trvaju a je niekto ochotny zaplatit normalnu svadbu, tak sa vydam. Ale ziaden sponzor sa nenasiel a my sme to teda uzavreli s tym, ze nevadi, dame si doporiadku este byvanie a potom si tie peniaze nasetrime.
Presli ale 2r a zatial sme byvanie nedoriesili a teda nic odlozene nazvys nemame.
Uz minuly rok, a aj tento, sme pri stedrej veceri pocuvali, ako sa jeho babicka chysta do hrobu a ani jedno dieta nie je "take ako by malo byt" a ze ako my zijeme a ze ked ona tak zomrie......
Priatela uplne naockovala a uz aj ten za mnou vcera bol, ci si to teda neodkrutime narychlo medzi najblizsimi☹☹
Jedna vec je ta, ze naozaj velmi snivam o tom, ze svadba bude normalna.
Druha vec je ta, ze sa obavam, ze by trval hned na dalsom dietati...myslim, ze teraz sa kroti len kvoli tomu, ze nie sme svoji a babicka by asi dostala infarkt, no velmi tuzi este po synovi, i ked sme prezatial dohodnuti, ze po tej depresii a vsetkych krusnych chvilach, mam strach a zatial dalsie babatko nechceme. Mam obavy, ze by potom zacal naliehat a ja na to skutocne nie som pripravena.
A posledna vec je ta, ze aj moja rodina je veriaca, aj ked nie uplne fanaticky, ale beru to tak, ze manzelstvo je navzdy - moja mama je vydedena, lebo sa rozviedla. Priatel uz mal take vyhrotene stavy, ze mi nadaval a aj na mna dvihol ruku.... bojim sa, ze ak by doslo nebodaj k rozvodu, zostala by som sama, bez chlapa a este aj bez rodiny. Neviem co mam robit, ale citim tlak z kazdej strany. Ano, mohla by som si povedat, naco sme spolu, ked nie som ochotna vydat sa zanho bezpodmienecne....ale na druhej strane je naozaj sobas nevyhnutny? Zijeme si normalne, az kym rodina nezacne hucat. Asi sa nebojim svadby, ale toho, ze keby to nevyslo, som odpisana z kazdej strany. Toho sa naozaj bojim.
Pokojne mi nalozte, prijmem aj kritiku. Mozno z mojich slov vycitate nieco, co sama nedokazem pomenovat.... len mi poradte, ako by ste sa zachovali vy.
Len dodam, ze priatela lubim, chcem byt s nim, ale v dobe, kedy je domace nasilie na dennom poriadku to este nechavam otvorene, nakolko uz mal pokusy....a nerada by som sa nechala doma mlatit s tym, ze niet cesty spat.
Dakujem pekne, ahojte

prevenar
3. jan 2020

" Priatel uz mal take vyhrotene stavy, ze mi nadaval a aj na mna dvihol ruku.... " ..fantasticky vyber partnera a uzasny zaciatok zivotnej cesty . myslim ,ze v buducnosti este pridas par prispevkov , ze si sa rozisla / rozviedla s uplnym DEBILOM. ..zas ..na druhej strane , kto je clovek, co ma dieta s takymto clovekom. ^^

za mna odpoved ...ani my sme nepotrebovali k zivotu svadbu. zili sme v jednej domacnosti niekolko rokov. ked prislo dietatko, sme sa automaticky zobrali , koli menu, dietatu a jednoduchsiemu fungovaniu ako rodiny s roznych pohladov. kto to mysli s rodinou vazne , svadba nemoze byt ziadna prekazka.

autor
3. jan 2020

@prevenar
Myslim si, ze nik nie je jasnovedec. Nie je to nejaky novy objav, pozname sa viac ako 15 rokov a tieto jedno "stavy" prisli az ked som bola tehotna, comu doteraz nechapem...jednoducho prisli a ja som zostala opatrna, nic viac

evitka83
3. jan 2020

Ja som s partnerom 10 rokov. Cakam druhe dieta. Nie sme svoji.tiez do nas hustili z kazdej strany, ze sa treba zobrat a bla bla. Najskor som ich posielala do teplych slusne, teraz uz razne a prestali s tym. Moj zivot, moja vec. Vydavat sa budem ked ja budem chciet a budem citit potrebu, ze ku stastiu mi chyba uz lenpapier. Dovi dopo. Potom s tym uz prestali. Babicku by som slusne zrusila, ze ta mrzi, ze to tak vidi a nie je spokojna s tym, ze zijete spokojny zivot, ale ani kvoli tomu savydavat nebudes. Vycisli jej kolko by to stalo, malu svadbu nechces. Bodka.

amelia000
3. jan 2020

A priatelovi vysvetlit, ze este raz na teba dvihne ruku tak sa balis aj s dietatom a odchadzas.

larisalarisa
3. jan 2020

Ľudia vedia vo vzťahoch prekvapiť aj po rokoch. Keďže on prekvapil vás je úplne jasné , že svadba nie je presne to, čo je ok. Stojte si za svojim.

miadi
3. jan 2020

Domace nasilie na dennom poriadku? A ty si myslis ze problem je v tom ze vam nikto neda financie na svadbu? Ja sa ti vobec necudujem ze svadbu snim nechces. Len sa čudujem ze sa ti zda že žijete normalne a jediny problem je ked babicka zavzdycha ze nie ste zosobaseni. Poznas ho viac ako 15rokov mate spolu dieta ale to čo si opisala -jeho chovanie “stavy” nadavanie dvihanie ruky na teba. . Ja by som do manželstva s takym clovekom nešla.

juliet86
3. jan 2020

precitaj si podrobne tuto stranku pomocobetiam.sk vie niekto o nasili vo vasom vztahu? mohla tvoja poporodna deprrsia suvisiet aj s tym? ako sa to prejavovalo pocas tehotenstva? preco si tuzila mat s nim dieta a aby bol otcom tvojho dietata? mala si chvile ked si to lutovala ? ak ano ake? uprimne. financie a nazory rodiny su bilionkrat mensi problem ako nasilie. uz aj jeho tpak je istou formou nasilia. a ty velmi intuitivne a spravne citis ze nie. nenechaj sa zlomit. ani na obrad na urade ani nic ine. musis si uvedomit jednu vec. ak aj dcerka nikdy nebola priamym svedkom jeho vybuchov. tak napriek tomu ona vnima co sa deje. vidi tboj strach a hnev jeho hnev vzajomne chodenie po spickach. mate aj fazy odporosovania a udobrovania atd? tzv medove tyzdne v nasilnych cykloch? po vybuchu je chvilu laska sluny a klud potom sa to zacne stupnovat a opat sa to zopakuje? zazila si nasilie v inych vztahov? predosli frajeri? doma rodicia atd? tym ze s nim zostavas tak normalizujes a akceptujes ze to co sa deje je normalne. chapem ze ho milujes. byt tebou vyhladam odbornu psychologicku pomoc. asi nemate penazi nazvys ale toto by mala byt tvoja priorita. a nerob z toho tabu. nehanbi sa neospravedlnuj ho. pomenuj veci ako su. tvoje bezpecie a zdravie psychicke fyzicke a tvokej dcerky je o dost dolezitejsie ako pocity babky ci ste alebo nie ste zobrati

nini1010
3. jan 2020

Ty kokos,dost divne.On je agresivny a ty riesis aku svadbu s nim mat a ze ak nemate na velku tak vobec.No zena vyprepinane...hlavne sa nevydavaj,istatni ti mozu byt ukradnuti.Oni s nim.zit nebudu ale ty.Niektore zeny su nepouzitelne...

dudos
3. jan 2020

ahoj, či si máš vziať svojho partnera, to ti neviem poradiť. Ty sama ho poznáš najlepšie, sú tiež životné momenty, ktoré vedia byť aj vyhrotené. To na margo toho, že máte za sebou aj turbulentné obdobie.
Čo sa týka situácie, či svadba keď je už bábo na svete za mňa odpoveď áno. Vždy som tvrdila že ja sa nebudem vydávať len pre to, že budem tehotná a porodím mužovi dieťa.
No počas tehotenstva som mala vážne zdravotné problémy, bolo podozrenie na onko chorobu. V tom momente som všetko prehodnotila. Malý sa narodil a týždeň pred jeho prvými narodeninami sme sa vzali. Po 14 rokoch. Jasne že aj z "lásky" ale hlavne z pragmatického hľadiska, vdovský dôchodok, prístup k lekárskym informáciám partnera, vybavovanie vecí na úradoch. A áno, nemám ukážkové manželstvo a to ťaháme už na 18 rok spoločnej cesty. A áno, tiež mám dni keď si poviem, že na čo som sa viazala, no väčší záväzok je spoločné dieťa a to aby bolo o neho postarané. Po každej stránke.

dudos
3. jan 2020

ešte dodám, že keby choroba bola potvrdená počas tehotenstva, mali by sme malú svadbu na úrade. Takto sme mali svadbu zhruba o 90 ľuďoch. A stálo nás to so 9000 €. Už by sme ju asi takto veľkú nerobili. Boli a sú to šialené peniaze. No hostia si ju užili a aj ja, od momentu keď som vyzliekla biele svadobné šaty a obkiekla si iné. Pre pokoj v rodine som volila biele svadobné šaty. Toť aj k ústupkom k ľuďom, na ktorých nám záleží a ktorým záleží na nás.

0kristina0
3. jan 2020

Tebe sa pozdava predstava zit cely zivot pri tyranovi? Alebo si naivne myslis, ze svadbou sa to zmeni? Ano zmeni, este k horsiemu. Takze ak si sebe aj dcere chces dodrbkat zivot, nevahaj chod do toho.

nerya
3. jan 2020

Najprv som chcela napísať, že sme na Tom podobne, ale keď som prečítala všetko, tak moc ani nie, tiež sa nám objavili ll pár dní po zásnubách 😀 a ja chcem peknú svadbu s rodinou (nie extra velku, ale tiež treba dačo našetriť) a teraz šli všetky financie do sťahovania a malého. Jedine ale teda na nás nikto chvalabohu nenalieha a priateľ je s tým v pohode a vraví že kľudne aj za 20 rokov... Máme šťastie asi 😉
Od bitkára by som čím.skor utekala, toto nie je podľa.mna normálne, presnejšia by si mu mala byť ty a tvoje túžby a nie babkine :-/ nechápem a nenavidim tieto kresťanské "čakáme dieťa, rýchlo sa vezmime"

terezka1947
3. jan 2020

No....zacala som.citat a chcela som.sa opytat,preco svadba nie,ked ho lubis?
Citam dalej....chlap na mna dvihol ruku???
Ty ho lubis,ale je to ok....kludne pockaj,ved je to uplne ok,ze na teba dvihol ruku,prepac mu to a cakaj dalej,ved ho lubis.
To co je za lasku?nie je to iba strach byt sama a zaroven sa bojis svadby,lebo az take ok to.medzi vami nie je....

zuzuliennka1
3. jan 2020

tu vobec nie je prvotny problem, ze kto chce a kto nechce svadbu, a ze babicka to nerozdycha, ... problem je v tom, ako sa tvoj partner sprava a ze ty uz vobec uvazujes o tom, ze by sa to mohlo dopracovat do stavu, ze sa rozvediete.. taketo uvazovanie vobec nie je v poriadku a na vasom mieste radsej asi ani svadba.. pretoze ak to dvaja myslia spolu vazne, svadba nie je problem.... u vas tak nejako evidentne je... radsej by som to asi fakt nechala otvorene, lebo z toho, co pises, chce svadbu jedine babicka a rodina, hlavni akteri - teda vy dvaja, nie. Takze nie. A ostatnym do toho nic

zuzuliennka1
3. jan 2020

@nerya na tom nic krestanske praveze nie je :D mas to popletene dievca

nerya
3. jan 2020

@zuzuliennka1 v podstate nie, ale väčšinou ide o ľudí z veriacich rodín alebo z malých dedín... Chcem sa vydať z lásky a preto, že chcem a nie preto, že som otehotnela.. bez ohľadu na to, čo kto povie

queen_el
3. jan 2020

Ja som mala svoj názor na vec, kým som nedošla k riadku "Priatel uz mal take vyhrotene stavy, ze mi nadaval a aj na mna dvihol ruku.... "
To akože naozaj? Tebe vadí to, že nemôžeš byť princezná na svojej svadbe a nie to, že tvoj priateľ ťa bije? Toto asi nepochopím...

zuzuliennka1
3. jan 2020

@nerya ano, len ludia z veriacich rodin sa vacsinou najprv vezmu a tak maju dieta, bola by to hanba, keby ho uz mali (na ceste) a tak sa vzali. takze “mame dieta - vezmime sa”, su skor ludia, ktori chcu mat pre dieta rovnake priezvisko a jednoduchsie papierovacky

prevenar
3. jan 2020

mily anonym :D - nie som jasnovidec , len citam to co sam pises a nahlas o tom uvazujem. vidim ,ze moj nazor ma 7 likov , co je najviac na tomto vlakne , cize nic sa nestane , ked sa nad tym zamyslis. vsetko dobre .

prevenar
3. jan 2020

@evitka83 len na okraj veci , co sa tyka nakladov na svadbu 🙂 zobrali sme sa na "meste" a 12 ludi sme pozvali do restiky na obed , co zaplatili rodicia a bolo po svadbe . nestala v podstate nic 🙂 (len ako inspiracia pre dalsich - NEINVESTUJTE do nezmyslov ! 😀 )

autor
3. jan 2020

@prevenar
Prosim ta.....tvoj nazor respektujem, ale riesit pocet like-ov, pobavil si ma 😄😄 teraz som uz aj ja mudra, ale kooolko ludi ukaze svoju tvar naozaj po mnohych, mnohych rokoch.
Stalo sa, co som mala podla teba urobit?
Ist v tom momente na potrat? (A mimo ineho som bola asi v 6mes)
Bit sa do hlavy, ze som nesplodila dieta s niekym, koho by som poznala 30 rokov? Kedze necelych 16 je malo.

Co sa tyka tvojej odpovede - fungujeme s dietatom 2r a zatial sme nemali ziaden problem, neviem ako akom jednoduchsom fungovani hovoris.

jaskolka
3. jan 2020

Viac veci ma v tvojom príspevku prekvapilo. Túžiš mat veľkú krásnu svadbu. Iste to je v pohode, prečo nie.. Ale keď raz na to nemám, tak si to urobím tak, ako mám. Ale to by znacilo, že ty nechces ani tak život v manželstve, ako tu úžasnú svadbu... Keby, ste mali 5000 eur, vydala by sa? Lebo ak teda s priateľom to klape, miluješ ho, tak prečo sa nevziat? Veď dieťa je oveľa viac záväzok, ako svadba. Ale hneď potom nasleduje veta, že priateľ už na, teba dvihol ruku... Aj keby ako bolo zle obdobie, on to nesmie urobiť. Chces mat zadné vrátka, keby niečo... Čiže v sebe niekde cítiš, že to nie je úplne ideálny vzťah....

autor
3. jan 2020

Dakujem za vsetky odpovede.
Chcela by som len napisat, ze ma priatel nebije. Ano, dvihol uz na mna ruku, preto som opatrna a mam uz podvedomy strach, ale skutocne ma nemlati. O nas sa riadne stara, s dcerou ma velmi pekny vztah.

autor
3. jan 2020

@jaskolka
Ak by sme svadbu planovali, nebol by problem cielene na nu odkladat. Zatial sme to vrazali do byvania, to bolo pre nas podstatnejsie.
Ak by som mala 5tis ako tehotna, ked sme to najviac riesili, tak nie, nevydala by som v tom momente, dieta sme planovali a ak by sme sa chceli brat narychlo, mohli sme to urobit aj predtym. Svadba by bola az po porode, mozno o pol roka, mozno o rok. (Medzicasom sa vsak stal ten menovany incident + ten cas po porode a neviem zhodnotit, ako by ma to v tej chvili ovplyvnilo).
Momentalne vsak riesim skor tu druhu stranku, uvedomujem si, ze to nie je celkom idealne a do manzelstva by mal clovek vstupit asi bez akychkolvek pochyb...preto sa ja vydat nechcem a nechavam to plynut, sledujem nas vztah, aj jeho postoje k tomu, co prezivame. Vzdy som vsak mala zasadu, ze moj buduci manzel na mna nikdy ruku nezodvihne a tiez ze mi nebude nadavat.....co sa uz ale stalo a ja neviem, ci to niekedy prehryznem.
No na druhej strane rozist sa kvoli tomu? Aj manzelia riesia krizy, niektori prekonovaju zavaznejsie problemy, nevery ...

0kristina0
3. jan 2020

Za 20-30 rokov pride za tebou tvoja dcera, ze ju jej priatel napadol a vulgarne jej nadava. No ona aj tak chce zostat s nim. Co jej na to ako jej matka, ktora chce pre svoje dieta len to najlepsie povies?

simca06022011
3. jan 2020

Zijes pre seba, ci pre to co si mysli rodina? Nic ine necitam, len co povie jeho babka, co povie tvoja rodina... nuz... treba sa s priateol dohodnut a stat si za svojim. Na druhej strane tvoje predstavy o svadbe su fajn, ale vyhodit tisice za svadbu, na ktoru nemas, sa mi zda zbytocne.. kvli comu? myslis, ze budes mat lepsi vztah a krasne spomienky? Zbytocne si komplikujes tvrdohlavostou a snami rodinny zivot a to cele roky... Budete sa mat menej radi bez velkej svadby? No sama uvaz. Hadky a lamentacie kvli takej blbosti. MOja babka tiez lamentovala, umlcala som ju hned, rovnako aj rodinu mojho partnera a vybavene. Vydedia ma? No nech.. co je to za rodinu, ked taketo dramy robi a zneprijemnuje zivot? Stoja ti za nestastny zivot?? Verim tomu, ze partner je rovnako medzi dvoma mlynskými kamenmi, pod velkym tlakom a nedokaze sa s tym vysporiadat,a preto aj tie skraty. Obaja ste velmi pod vplyvom rodiny. CHodte k psychologovi, do poradne, skuste to doma v klude prediskutovat. Ak to nevies prehryzt, nedokazete sa bavit o tom co ta trapi, tak nemas co riesit, len rozchod.
BTw co je vaznejsie ako domace "nasilie"?? Nevera? Vazne? Nech moj obraba s prepacenim pol ulice, ale ked na mna zdvihne ruku, tak to je konecna... ked ta podvadza, nebojis sa o to, ze ti ublizi, elbo je nasilnicky, ved vidis, ze sa ho "bojis".
A este nieco.. do manzelstva ma ist clovek zamilovany, ktory pozna svojho partnera a chce s nim stravit zivot (to je moj nazor a dovod, preco ja svadbu neriesim), po 15 rokoch nemam takuto potrebu a slubovat si hory-doly je pre mna smiesne 🙂

prevenar
3. jan 2020

nic neriesim 🙂 ..kedze je vlastne vsetko v najlepsom poriadku, bolo ti aj skoda vobec vytvarat prispevok. vsetko dobre.

lenka2710
3. jan 2020

@zuzuliennka1 no práveže v mojom okolí je to tak, že sa ľudia berú už keď je babo na ceste len aby hanba nebola! Napríklad ja som sa vydávala lebo som chcela, a nikto mi nechcel veriť, že nie som tehotná, že sa vydávam preto, lebo muža milujem a každému to bolo divne, ze vydáva sa a nemusí?? Tuším som bola aj prvá v rodine, lebo všetky sesterky a podobne sa vydávali už s bruchom pod nosom, takže toľko k tomu
Nehovorím o všetkých, len o ľuďoch v mojom okolí

autor
3. jan 2020

@simca06022011
Neviem, preco tu uz niektori dookola pisu "naco nemas".... samozrejme, nevytiahnem 10tis z vrecka.
Ale nezarabame najhorsie, ak by sa nieco planovalo, financie nie su problem, za mesiac ci dva to vsak nepojde.
Chapem, ze pre niekoho to nie je dolezite. Akceptujem. Ale ak mam byt raz vydata pani a nepocitam, ze sa vydam este 5x, tak sa chcem zabavit tak, ako si to zelam ja.

Ohladom vztahov, sporov, vydedenia.... Ludia maju roznu psychiku. Pokladam sa za pomerne silneho cloveka, ale po rodinnych nezhodach moja mama smrtelne a nevyliecitelne ochorela, hlavnym spustacom bol dlhodoby stres. Tomu sa ja nechcem vystavit iba preto, ze by som sa mohla raz v zivote rozviest a rodina sa tvari, aka je veriaca.
A este raz, nebola to bitka.

0kristina0
3. jan 2020

Tvojim najvacsim problemom je svadba, ktoru nemozes mat lebo su neni financie ale to ze ta priatel fyzicky napadol a vulgarne ti nadava ta netankuje? Vies co, tebe takeho partnera prajem.