Ahojte,
zaujímal by ma váš názor, ako je to u vás doma. Je muž dominantný líder? Ktorý ked vám niečo povie, tak proste plníte " jeho vôľu"? ako je to napísané v Biblii? že žena má vždy muža nasledovať a počúvať ? Napr. ked vám muž povie, že " nechod tam" , nejde tam? Alebo povie vám " toto si na seba neobliekaj", tak ho poslúcnete? Alebo sa hádate s ním a urobíte si po svojom? Alebo muž rozhoduje o financiách? proste, to čo zavelí muž, to sa robí, alebo ako to je? Vidím vo svojom okolí aj také prípady aj také, kde je žena generál, a vidím aj také, kde je muž generál. zaujímalo by ma, ako to má byť. podľa biblie a aj fora čo čítam, má sa vždy žena podriadiť mužovi,ale ja som dosť spurný človek, rebel a dosť papuľa, ja sa nebudem nikomu podriadovať a ani nikoho poslúchať, a môj snúbenec má s tým zjavný problém. lebo chce byť " macho, kt. nosí doma nohavice".
AKo ste na tom? prosím pravdu a prosím vyhnite sa narážkam...dakujem
@marina24 my sme doma rovnocenní partneri. Ked ma muz o nieco slusne poziada a nemam s tym problem, vyhoviem mu. Keby mi to vadilo, poviem nie a on to bude respektovat. Plati to aj naopak. Predsa mi biblia nebude hovorit, kto rozhoduje o financiach. Rozhodujeme o tom spolocne, takisto aj o vychove deti a vlastne o vsetkom. Keby to tak nebolo, neni moj muz a ja jeho zena 🙂
Len taka mala rada - ak sa neviete zhodnut uz teraz pred svadbou a mas pocit, ze budes jeho podriadena a nevyhovuje ti to, zamysli sa nad tym co bude o 10 rokov... aby ste sa nezobrali, nespravili si deti a ty budes zvysok zivota trpiet v nefunkcnom vztahu aby si detom nezobrala otca a nerozbila si rodinu. V konecnom dosledku si to odnesu deti, lebo aj pri najlepsim skryvani dokazu vycitit napätie medzi rodicmi...
No to budete mať veselo😀som veľmi vzpurna viem čo chcem a čo nechcem.Nic z toho čo píšeš by som nechcela a vôbec to tak nemáme.Moja mama postavila latku vysoko tiez je veľmi emancipovana a nedala sa podriadiť.
počúvať mm? tak to ani náhodou.... držím kasu, podľa mm som generál a neustále som tá čo má posledné slovo....😉
Ale samozrejme všetko treba s mierou, nemám mm za sluhu, ani za otroka....😉
S manželom sme rovnocenni, neviem si predstaviť, žeby som sa podriadovala manželovi vo všetkom a ani on mne, je to o dohode a komunikácií. Možno to kedysi tak fungovalo ale teraz nepoznám nikoho kto by žil tak, že je manžel líder dominantný napríklad..
@marina24 sme v 21.storočí, nie niekde v dobe kamennej. Ale správne je to, čo vyhovuje obom. Sú typy ľudí, ktorí proste potrebujú byť vedení a vyhovuje im dominantný partner / partnerka.
Ja by som nezniesla partnera, ktorého mám počúvať ako služobný pes, ale takisto nepotrebujem ja niekoho komandovať (dokonca ani vlastné decko). A nezniesla by som ani chlapa “kam ma posadíš tam budem”. Proste chcem vedľa seba partnera rovnocenného, mysliaceho a schopného konať samostatne ale zároveň nie egocentrického blbca.
A s bibliou nech sa neoháňa, ako dobrý kresťan by mal v prvom rade “milovať blížneho svojho ako seba samého” a tak sa aj chovať. Zjavne niekomu chýba ZVS aby zistil, kde je jeho miesto.
ano v Biblii je napisane, ze zeny maju posluchat manzelov, ale je tam aj napisane, ze muzi maju manzelky milovat ... a to nesmieme oddelovat. je lahke posluchat muza, ktory ma miluje. tak nejak podla toho sa riadime, ale nepovedala by som ze je general, ani ze ja som general, su veci, o ktorych rozhodujem viac menej ja a vacsinou mam jeho podporu, ak nie, tak si to vydiskutujeme a su veci, u ktorych ja dam na neho. Nie som expert na vyklad Biblie, ale nemyslim si, ze to treba chapat tak, ze sa ma zena uplne vo vsetkom a vzdy podriadovat, bez ohladu na jej volu.
@marina24 a preco si sa s nim zasnubila ked je macho? Ruky prec, google, a najdi si prednasku alebo cokolvek ako sa vysvetluje ten vers ze ma byt zena podriadena muzovi, pritom je tam toho na tom mieste ovela viac, ty si len kontextu vytrhla jednu vetu, v skutocnosti sa to nesmie, rkc sukromny vyklad pisma nepripusta, lebo potom to tak vyzera ako v tvojom pripade. To co si napisala ty, urcite to nie je pravda a nikdy pravda nebola, dokonca muz to ma z krestanskeho hladiska keby chcel zit uplne podla biblie, 100 nasobne tazsie ako zena.
Uf, takeho chlapa, co by odo mna chcel, aby som ho bez slova posluchala, by som si zobrat nechcela.
toto, čo si napísala, je pre mňa novinka. Chvalabohu, že sme ateisti. Chacha @andrea_82 ja by som takého ani nebrala.
@danielinaa píše, že chce by byť macho a veliť u nej mu to neprejde😊
v manzelstve ste si rovnocenni, neexistuje ziadne podriadny a nadriadeny.
ak ste obaja krestansky zalozeni, pozri si clanky na tejto stranke
https://www.bezhranicnalaska.sk/clanky/tema/v-m...
urcite sa tam nepise o tom, ze zena ma naslovo posluchat chlapa ako otrok. Tvoj snubenec si pravdepodobne prelozil texty z biblie podla seba ako mu vyhovuje.
Jaj a ked ti povie manzel aby si zabila kolegynu,lebo sa na teba skaredo pozera tak ju zabijes?
Treba mat trosku sedliacky rozum,uctu,porozumenie,komunikovat,najst zlatu strednu cestu alebo spraviť kompromis.Takto sa spravaju otrokari
...
@luccija ale je s nim zasnubena, vies. O rozchode nepise nic. Pritom od takeho chlapa ruky prec, davno jej mali svietit vsetky kontrolky a rozist sa s nim.
My fungujeme ako rovnocenní partneri. Ak muž niečo chce inak ako ja, tak si to väčšinou spravím podľa seba, samozrejme ak mu to nejako neubližuje. Určite sa nepodriadujeme jeden druhému.
Ne toto s muzom nemam, v zasade sme ako siamske dvojicky a nemame problem robit kompromisy. Nikdy mi nekazal, ze tam nechod a toto bude takto. Ale ani ja jemu. Ano je lahke posluchat niekoho, kto si to zasluzi a este cennejsie je mat z tej druhej strany slobodu, lebo vie ze nemam zaujem robit blbosti za jeho chrbtom. V posteli to mame uz trosku inak a tam je to na obmenu naozaj vyzadovanie discipliny od jednoho alebo druheho. Mozno aj to je ten dovod preco v beznom fungovani nemame tu tendenciu ovladat a mat navrch. Paradoxne mame navzajom pristup do vsetkych compov a telefonov a haraburd. Ale ako nekontrolujeme to. Lebo netreba. Asi najlepsie na tom celom je to, ze mozem chlapovi povedat naozaj vsetko. Bez hanby. Asi nebudeme uplne klasicka domacnost, ale tak moja ice nosime kazdy jednu. V niecom ma on navrch a v niecom ja. Hlavne mu stoji za zadkom ked treba
@marina24 my sme rovnako rovnocenni, vieme sa na všetkom dohodnúť spolu! Ja nie som ten typ, čo by muža posluchala na slovo a ešte aby mi kazal, ako sa mam obliekat?? Co si, by som cely rok v rolaku chodila 😂😂😂 Peniaze mame spoločne, jeden účet, dve karty, vždy sa na všetkom dohodneme, zaujíma nás názor toho druhého, keď niečo treba kúpit väčšie, vyberáme spolu a hľadáme kompromis! Ze počúvať muža na slovo, no určite, maximálne keď povie co chce na obed, tak vtedy ho posluchnem, lebo mne sa už nad varením rozmýšľať nechce 😂
@marina24 to si citala koran, nie? 😂
krestanstvo ma moj obdiv- ako jedina dokaze klamat ludi tolke tisicrocia :D :D to co si tu dala je ako uryvok z neakej sekty ... sak mas svoj rozum svoj nazor a zamysli sa nad tym,ci by si chcela aby tvoja dcera bola taka domaca putka ...
Sme veriaci a vždy sa vieme dohodnúť, sú chvíle kedy ho počúvnem lepšie povedané rešpektujem jeho názor a dám na neho ale sú chvíle, situácie, kedy sa zasmejem a spravim si podľa seba.
My s mužom sme veriaci. Snažíme sa žiť v súlade s Bohom a pozimi zákonmi. Ale zas ako partnery sme si rovný. Ani ja jemu nerozkazujem ani on mne. Boh nás učí v poznanie lásky. A podla mňa to aby mi môj muž diktoval nie je láska ale iba diktatúra.
v kazdom vztahu je jeden partner dominantnejsi (aj ked len o trosku a moze sa to tykat len nejakych oblasti), ale malo by to mat nejaku mieru a nezasahovat do osobnych slobod, vela komunikovat a snazit sa o nejaku spolocnu dohodu dvoch rovnocennych ludskych bytosti (aj ked maju svoje slabiny i silne stranky). Ani jeden z nas dvoch by nezniesol prikazy ci manipulaciu. V niektorych veciach sa muz spolahne na mna, v niektorych oblastiach je zase lepsi on, vieme sa dohodnut.
Neviem preco je potrebne do slusneho, uctiveho a respektujuceho sa vzajomneho spravania tahat bibliu a nabozenstvo ale budis. Myslim, ze je najvyssi cas aby sa k sebe dvaja ludia spravali ako rovnoceni partneri. Doby matriarchatu a patriarchatu su prezitkom. Nevidim dovod aby som niekoho obmedzovala a aby aj mna obmedzovali. Ak to niekomu vyhovuje, nech si v takom vztahu zotrva ale podla mna je taketo spravanie z jednej strany prejavom nadradenosti a neucty a s tym sa nemozem ja stotoznit, toboz takeho cloveka milovat.
Nie, nežijem v stredoveku. Sme partneri a nie otrok a pán. Normálne komunikujeme a dohodneme sa, alebo hľadáme kompromis.