Máme odísť zo zahraničia naspäť domov?

28. dec 2022

Sme tu 5 rokov, prišli sme si zarobiť kým si deti malé (momentálne 2 a 5) a je im jedno kde sme, že sa vrátime a nebudeme musieť žiť na Slovensku s hypotékou. Dobrý plán, ale realita je taká že, šetríme menej ako sme si mysleli, sme tu na všetko len dvaja a častokrát sme preťažení, frustrovaní, ľahko rozčúliteľmí, kričíme na deti, sme často chorí- aj teraz sme 3 zo 4 chorí. Táto krajina je pre mnohých sen, aj životná úroveň jedna z top 3 na svete ale pre mňa je to často ako zlý sen. Ale neviem, či by to tak bolo aj na Slovensku, bola by som taká nešťasná aj naspäť doma, plus ešte aj s finančnou tiesňou? Doma máme veľa rodiny, ochotnej pomôcť, ale je to asi iné keď nás vidia pár krát do roka, neviem ako často by ich bavilo pobudnúť s deťmi keby sme blízko.

Alebo napíšem to takto, plusy a mínusy zotrvania v zahraničí, čo by ste si vybrali vy?
+ všetky materiálne potreby zabezpečené (okrem vlastného bývania)
+ vysoká životná úroveň, výborne funguje doprava, školy, nemocnice, ľudia sú slušní
+ krásna krajina

- žiť bez zázemia ma preťažuje, stále idem na plný plyn a motor sa podchvíľou prehrieva- zdravotné problémy
- chýba mi rodina a my chýbame im
- zmena mojej osobnosti k horšiemu z dôvodu neustáleho vyčerpania
- navždy budem cudzinec
- nikdy si tu nenašetríme na vlastné bývanie
- život tu ma mentálne vyčerpáva, je mi smutno za rodinou, mení sa moja psychika

stevlikova
28. dec 2022

Podľa mňa odíďte, nestojí ti to za nervy a zdravie, keď nie si spokojná. Osobné by ma zaujímalo ako to zahraničie berie muž a deti.

zuzudrnda
28. dec 2022

Som viac rodinná ako materiálna. Ak by som trpela ja,tým aj moji blízky,chýbala by mi rodina, nepohoda sa somatizovala-cize telo mi dávalo najavo,že toto nie je cesta,priveľa stresu a vyčerpania ... Za dobrú dopravu a materiálne zabezpečenie (zovseobecnujem), by mi to nestalo. Nakoniec aj hlavný motív sa míňa účinku - usetrit.

mamadievcatiek
28. dec 2022

Toto nemá význam takto žiť.Určite je lepšie odísť zo zahraničia späť domov.Sama píšeš viac negatívných dôsledkov ako pozitívnych.Tvoj manžel má rovnaký názor ako ty?

kluska
28. dec 2022

tvojom pripade vratit sa spat na slovensko. V zahranici sa da s jednym dietatom, s dvomi je to o drzku, kedze neni ziadna pomoc. Opatrovatelka stoji vela penazi alebo sa striedate s chlapom, ze sa ani nevidite. Dotoho rodicak nie vsade je. Odkladat sa da ked nemate deti alebo ked mate maximalne jedno. Pre tvoju pschicku pohodu bude lepsie odist alebo este sa da tak, ze polavis, napr prejdes z full time job na part time. Niekedy peniaze nie su vsetko, dolezite je aj to, ze si oddychnes.

onedaynick
28. dec 2022

kde ste? Ktora severska krajina?

lily246
28. dec 2022

@onedaynick podľa mňa nie sever ale Švajčiarsko

bublinka1426
28. dec 2022

nad materianlno u mna vzdy vitazila rodina.,vsetci starneme a preto som si nevedela predstavit stracat cas zivota bez nich. peniaze boli aj budu ....

buberova
28. dec 2022

Vrátila by som sa.. plusy ktoré si napísala sú podľa mňa menej ako mínusy. Lebo keď si mám vybrať či je pre mňa viac krásna krajina (veľa miest na Slovensku sa tiež dá označiť za krásne) alebo to že sa mi mení osobnosť na nervózny a vyčerpaný uzlík nervov tak jasné že kašlem na pekné stromčeky a chodníčky a chcem psychickú pohodu... Mať hypotéku nie je až také životné sklamanie aby som to dala na popredné miesto v živote ju nemať...

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
riamia91
28. dec 2022

Vrátila by soma sa.
Ono zarobiť v zahraničí tak, že aj postaví bez dlhu a podobne ma šancu poväčšine bezdetný človek a ešte lepšie slobodný. Čiže už si aj sama zistila, že nikdy nezarobíte na to postaviť bez dlhu. Ale zvážila by som... začať riešiť vlastné bývanie na Slovensku už teraz i keď na hypo. Akú máte s mužom prácu? Na Slovensku bude dostatočne finančne ocenená?

lucik194
28. dec 2022

zostat

zila som v zahranici a vratila som sa, nie teraz, ale pred x rokmi..... kebyze neprisla kriza,tiez sme v zahranici.... no stratili sme tam dobry pracu....
to ze budes navzdy cudzinec, je len nastavenie v hlave, nic viac, s tym sa da zit.
vela ľudí si SK idealizuje, ked odide, ako sa bude stretavat s rodinou, ako im rodina pomoze, ako je tu vsetko super, no to je blbost, lebo tu v podstate okrem par velkych miest si pracu cloveka nevážia (chces zarabat v okresnom meste 900 -1000 eur)? politicka situacia otras a este sa to zhorsi kazdy kazdemu zavidi.....

za mna zostante, kupte byt na SK a splacajte ho, nie je na tom nic zle .... ked sa o rok dva budete chciet vratit tak sa vratite, ked nie, tak zostanete.....

nevenka
28. dec 2022

Inak, nezila som nikdy mimo SK, ale s tou viziou, ze tam si nenasetrite na vlastne byvanie nikdy, mam taku poznamku, to ani tu. Aj tu je to vacsinou o hypoteke a teraz to bude aj s hypo coraz tazsie, uz aj je.
Akoze styl - zarobit - nasetrit a potom kupit, to ee. Urcite teda skor sa nieco nasetri, cca tych 20% a zvysok sa berie hypo tu na SK ako v zahranici, ale malokto si dnes nasetri tak, aby bol bez hypo hned. A este s detmi. Tie platy tu na SK su bieda a aj robota sa hlada velmi tazko. No zavisi od lokality a toho, v com konkretnom mate prax. No matka s detmi, ktore su vecne chore, to ma tu mega tazke, nie su tu polovicne uvazky napriklad. Praca na smeny neprichadza do uvahy. A takto. Ja som este v roku 2019 robila na polovicny uvazok za 320 hrubeho. No uznaj...Matersku som mala asi aku...S tym, ze teda casom pojdem na plny uvazok a trosku mi ten plat zdvihnu. Ale nakoniec prisiel covid a dali mi papa...

danieladugard
28. dec 2022

Zostat.. v zahranici vychovavam bez rodiny deti, za tych 11 rokov to bolo raz hore raz dole, ale na Slovensko by som sa nevratila.
Preco sa citis ako cudzinec? Skus si na to odpovedat, a ci nie je nieco, co sa s tym da spravit - zaclenit sa viac do tamojsej spolocnosti, viem, ze to nie je len tak. To je asi jediny pocit, ktory som tu ja nikdy nemala.
Drzim palce, nech sa rozhodnes akokolvek🍀

777januska777
28. dec 2022

@lucik194 ludia si idealizuju aj zahraničie. Každá krajina má svoje plusy a mínusy. A v zahraničí nie je oveľa lepšie ako na Slovensku. Vzdy záleží od priorít.

aurinia
28. dec 2022

Zostať v zahranici.

Alebo sa vrátiť, ale nie na Slovensko. Bližšie k hraniciam, napríklad Rakúsko. Na Slovensku teraz nie je dobrá situácia, a neviem či niekedy bude.

boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
76california
28. dec 2022

a kamaráti? niekedy je to práve ani nie tak o rodine, ale o blízkych ľuďoch, ktorí robia ten rozdiel - zahraničie vs domovina

my sme sa po 10tich rokoch kočovného života vrátili...a neľutujeme

olimuc
28. dec 2022

Ja vzdy hľadám best fit. Ale kto nezažil nepochopí. Keď som žila v Španielsku, všetci mali dojem, že mám dovolenku celý rok. V DE zarábas €€€ za nic. Veľa ľudí ma idealizovanu predstavu, že vsade inde je lepšie ako na Svk (hlavne ti, čo nevyšli ani za hranice okresu). Vsade treba pracovať a platiť ucty. Takisto nepocuvat niekoho, kto chodí na turnusy a rodinu živí na Svk. S malými deťmi neušetris veľa. My sme po 20 rokoch prišli na Svk, ale mala som už kúpené byvanie a nejak sme sa zariadili. Nie je to ľahké ale da sa. Za pár rokov je hypo prec a my tiez. Vzdy treba mat nejakú zakldnu, kam sa mozes vrátiť, ktorá je tvoja (aby si nechodila ako slimák s celým domom) ale bývať mozes hocikde, kde ti to práve vyhovuje. Mne sa príchodom na Svk znížil plat ale aj výdavky pretože nezivim 3 domacnosti ale 2 a teda nemecké nájomné a náklady zožrali veľa €… urobte si kalkulaciu a uvidite. Ako cudzinci sme sa necítili. Ja som to využívala v svoj prospech…

simsalabim
28. dec 2022

Este by som ostala. Slovensko sa ruti do zahuby. Zdravotnictvo, skolstvo su pred zrutenim. Uz len vidina lepsieho zdravotnictva by ma tam drzala. Uvidime, ako sa vykratslizuje situacia po volbach.
Rada od @danieladugard skusit nieco spravit pre zaclenenie sa do spolocnosti je dobra - jazyk. kluby, cirkevne spolocenstvo...

mamulik10
28. dec 2022

Ahoj som 7 rokov mimo Slovenska. Zila som 6 rokov v Nemecku a teraz som rok v Belgicku. Tiez si neraz spomeniem na rodinu zázemie domov a vsrtko okolo toho. Ale keď si predstavím ako tam ľudia žijú co sa tam deje. Mam doslovne panicky strach sa tam vrátiť. Pretoze viem ze tam by som nemala taku istotu ako v zahraničí. Preto som tak dlho preč a na svk idem len na dovolenku niekedy na 2 týždne niekedy na mesiac a potom sa zase teším domov do zahraničia. Podla mna si len psychicky vyčerpaná a myslím si ze ak by si aj odišla časom by si to oľutovala

aurinia
28. dec 2022

My sme tiež celá rodina odisli zo SK. Tiež v zahranici vnímam veľa negatív....cítim sa ako cudzinec, ale vôbec mi to nevadí. Veď je to pravda, vždy budem len Slovenka. Keď sme odchádzali, tak sme si povedali ze je to na čas. Keď sa nám nebude páčiť sa vrátime. Sme vsak v krajine kde sú ľudia veľmi srdeční, takže síce dajú pocítiť že si cudzinec ale milou formou. Som očarena s prístupom ľudí. Sú veselí, srdeční. Aj predavačky milo zdravia v obchode. Toto by mi veľmi chýbalo keby sme sa vrátili. Ľudia tu vedia odpocivat. My máme dobrú dostupnosť. Ak si poviem ze zajtra musím byť má sk. Viem sa dostať za relatívne lacný peniaz naspäť. Ale to uz sme pri odchode zvažili, aby bola dobrá autobusová, letecká dostupnosť.

heidy222
28. dec 2022

Ako dlho ste tam? Ja som 5 rokov a až teraz mám kamarátky, už sa vôbec necítim ako cudzinec. Deti sú už vacsie, postrážia ich aj susedia keď treba. Ale na začiatku som sa cítila podobne ako ty.

akvi
28. dec 2022

Mam rodinu v zahranici (25 rokov), aj ked v podstatne odlisnej situacie, ako si ty, ale myslienkovo presne ako cez kopirak. Lenze u tejto rodiny vzdy prevazili benefity zahranicia, pretoze jej vzdy stacia tie 3-4 mesiace v roku, ked chodi sem a s radostou sa vzdy vrati spat, aj ked cely cas tam frfle. Ale tu by frflala este viac, proste na SK ta vytoci milion veci, ktore v zahranici ani omylom neriesis, lebo funguju ako maju. A ten najvacsi benefit - rodina, no akoze za tie tri mesiace boli s rodinou dokopy mozno 7 dni, cize ano, rodina sice chyba, ale realne, ide skor o ten pocit, ze su blizko, ako o nejake realne stretavanie. Sama citis, ze ak by ste boli "doma", tak ta ochota starat sa kazdu chvilu o vnucata by na strane babiek asi nebola az taka velka, ako si predstavujes..

lucik194
28. dec 2022

@777januska777 jaska ze si idealizuju zahranicie, ale ja som zila v 2 štátoch. viem porovnat....

777januska777
28. dec 2022

@lucik194 ono vždy ide o priority. Kazdy štát má svoje dobré veci a svoje zle veci.

lenka567899
28. dec 2022

A ty odkiaľ vieš že deťom je "jedno kde sme"? Práveže naopak..

autor
28. dec 2022

Ano, je to Svajciarsko.
@mamadievcatiek manzel ma dobru pracu v bankovom sektore a ma ju rad, ma rad hory a bicykel, jemu sa velmi nechce prec, vsetko mu tu vyhovuje ale aj on je vycerpany a uz mu veru aj sef hovoril ze nejako je casto chory.
Toto je presne problem ze ja neviem rozlisit ci som vycerpana zato ze sme v zahranici, alebo by som si vsetky problemy doniesla naspat domov, iste je ze oddychnut, nacerpat nemame ako, uz sme si viac krat vraveli ze zijeme ako na tom kolese pre skrecka, stale bezis ale pritom sa nikde neposunies.
Preco sa citim ako cudzinec? Viem dobre po nemecky ale nie svajciarsky dialekt a to ta prezradi hned, hned sa ludia pytaju odkial som, ked zacnu rychlejsie hovorit, nestiham reagovat. Ano mame to uz kamaratov, ja toho robim vela, angazujem sa v nasom meste ako dobrovolnik, plus tu vediem kruzok pre deti, po veceroch pracujem - toto je to co ma nabija a robim to rada, integrovani sme dobre, deti maju kamaratov. Ale potom pride dcera so slzami v ociach ze pre nu by bol najkrajsi vianocny darcek keby mohla byt pri svojich starych rodicoch. A to chodime na Slovensko niekolkokrat do roka, alebo pridu sem, jedny, druhy. Potom rozmyslam nad tym, ze to, co ma byt akoze dobre pre deti- lepsia zivotna uroven, kvalitnejsie skolstvo- ci na tom detom vobec zalezi, mne ako dietatu nic nechybalo a bolo mi jedno ci sa droli chodnik a ze som na dedinskej skole a moj kuz takisto z dedinskej slovenskej skoly kam sa dostal, potom ale vidim spravy, media, hovorim si ze to je riadna divocina na tom Slovensku. Teraz sme tu 6.rok, ked vydrzime este este 4 mozeme ostat obcianatvo, ale ja mam obcas pocit ze nevyzijem ani do konca dna, ze neviem ako sa doplazim ku veceru.

jamimo
28. dec 2022

Ťažko radiť, hlavne keď si prečítam mínusy. Neviem aké intenzívne je vaše negatívne prežívanie a pocity. Napíšem o sebe, ako veľmi mladá som s partnerom vycestovala do zahraničia. Prvotný zámer bolo zarobiť na bývanie, tak ako u vás. Potom prišlo vzdelávanie, cestovanie. Narobila som sa, ale vedela za čo. Nevadilo mi to, spoznala som iné krajiny, kultúru, mentalitu. Časom to nebolo o peniazoch na bývanie, ale o kvalite života, možnostiach, vzťahoch a slušnosti na pracovisku, susedmi, školy, úrady, proste všade.... Na toto na Slovensku zabudnite, nič sa nezmenilo a odvážne neverím, že sa raz zmení. To že niekto povie že Slovensko je krásna krajina, ešte neznamená že je krásna na život....
Moje najkrajšie roky. Rodina chodila za nami 1, 2 x do roka, my 1x. Po 12 rokoch sa partner chcel vrátiť, z prostého dôvodu- nudná práca, aj keď za veľa peňazí. Všetci si klepkali na čelo. On sa chcel posúvať ďalej, pracovať hlavou, robiť sám na seba. Oplakala som to, chcela ostať v zahraničí aj sama. Prispôsobila som sa mu (fakt je to dobrý chlap). Avšak NIKDY som sa nezmierila s tým že sme sa vrátili, napriek tomu že si pekne žijeme. A to sme na Slovensku 12 rokov 😢 Mnohí to nechápu, no je to vo mne, veľmi silný pocit. Mala som to takto od mlada. Ja som bola v zahraničí doma, ako ryba vo vode. A stále verím, že ešte zdvihneme kotvy, oddídeme a dožijeme v inej krajine. Myslím si, že návrat máte trošku zromantizovaný, s rodinou tiež nebudete každý deň, každý má svoj život, povinnosti, prácu. Do nás tiež "svokra" hučala každý rok, vianoce že vráťte sa, neprežila by to keby sme tam ostali a podobné bláboly v štýle spomienkového optimizmu na socializmus. A? Vidíme sa 1x za mesiac, aj s mojou rodinou, oni k nám zadok nedvihnú, a v konečnom dôsledku došlo na moje slová, že preboha načo ste sa vrátili, keby sme boli mladší aj my by sme ušli...
Každý z nás to má ináč. Je na vás ako sa rozhodnete. Držím palce.

janage
28. dec 2022

Praktický si polož doplňujúce otázky?
Hľadali ste už prácu na SK? Finančne by to bolo ako?
Rodina, ktorá sa ponúka pomôcť pracuje? Čo konkrétne ty a oni si pod pojmom POMOC od rodiny predstavujete?
Akú perspektívu budú mať v budúcnosti vaše deti so vzdelaním tam a na SK?
Vieš, že momentálne tu napr. chýbajú základné lieky na teplotu plus niektoré ATB pre malé deti? Na odborného lekára čakáš mesiace?
Byť tu na dovolenke a žiť tu je asi taký rozdiel ako s niekym randiť a žiť v jednej domácnosti ako pár.
Pripadne ešte skus alternatívu, že ty s deťmi na pol roka na SK a uvidíš reálne ako by to bolo s tou pomocou ako s financiami, školskou, lekármi. Ak bude všetko OK, príde domov aj manžel. Ak zistíš, že to ani tu nie je také ako si si myslela, vrátite sa za manželom vy.

erika237
28. dec 2022

Autorka, pisala si asi pod volyvom emocii, co je fajn, ja tiez to tak mam, ze ked sa to nakopi tak dam zo seba von vsetko, len na zasadnu a velku vec ako rozhodnut sa vratit alebo zostat je treba si veci poriadne premysliet z viacerych uhlov.

Ak sa vratite na Slovensko ako blizko budete k rodine? Nebude to 500km? A zas rodicia/svokrovci su uz na dochodku? Vies, ze kazdy druhy komentar na MK v teme pomoc od starych rodicov je, nie su povinni, je to iba ich dobra vola. Treba zvazit aj to ako velmi vam realne budu vediet pomoct a aku presne pomoc by ste si predstavovali.

Ak sa vratite na SVK v akom regione by ste zakotvili, BA alebo KE a okolie? Lebo v tychto mestach je MHD podla mna super, ale ak by ste mali dochadzat do mesta tak je to o tom, ze mozno budete potrebovat aspon jedno auto. Ak by ste nebodaj sli do nejakej dedinky v blizkosti BA tak podla mna dve auta budu nutnost aj kvoli rozvazaniu deti.

Aku profesiu vykonavate v zahranici, by ste vykonavali na SVK? Ako sa tu uz napisalo BA a KE maju relativne dost ponuk aj vdaka korporatom, ale ver, ze ani v korporate to nie je ruzove, zalezi od stastia hlavne na manazera si myslim. Bohuzial na Slovensku naozaj este nie su rozmohnute skratene uvazky alebo permanentny HO, aspon vo sfere, kde sa pohybujem ja, a budem sa aj ja musiet zariadit heslom nepaci sa ti, nevyhovuje ti mozes ist.

Tak ako nie je jednoduche setrenie pri detoch v zahranici nebude to ani na Slovensku, hypoteku uz kedysi vela ludi riesilo dofinancovavanim a treba sa pozriet aj na ceny nehnutelnosti na Slovensku a vziat do uvahy vase moznosti.

Ak sa citis v zahranici osamelo tak to bude mozno aj tym, ze bud si v praci, z prace domov, ak su deti chore tak ani do tej prace nejdes a mas limitovany sicialny kontakt, ale treba sa poobzerat po okoli a skusit nadviazat kontakty. Ja som sa s malym dietatom prestahovala iba v ramci SVK a tiez som si nestihla najst kamaratky, co u mna komplikujr introvertna povaha.

Tazko sa radi v takej zasadnej otazke, lebo kazdemu vyhovuje nieco ine, kazdy ma ine potreby a verim, ze musis byt vystresovana a vycerpana, ale to som aj ja a vies co ma stve este viac, ze v praci robim ako blbecek, mam toho viac ako polovica kolegov a plat mam ubohy a na to ked si spomeniem tak sa vyticim ako skrutka.