Máme kúpiť byt, alebo ešte čakať?

andrea9991
10. nov 2021

Ahojte dámy, skúsim Vám napísať náš príbeh v skratke. Minulý rok sme sa s mnželom rozhodli, že ideme stavať svojpomocne. S výstavbou sme rátali, že bude trvať max rok, momentálne bývame so svokrovcami v ich dome. Nebol to núdzový stav, (svokrovcov mám naozaj vynikajúcich, úplne v pohode ludia), mohli by sme si brať hypo aj na byt úplne v pohode, len vtedy sme nad tým ani nerozmýšlali, veď rok vydržime.. momentálne náš budúci dom, ešte zdaleka nie je v takom stave, že by sme sa mohli do toho sťahovať, a už cítime, že nemáme súkromie... začali sme pozerať

andrea9991
autor
10. nov 2021

inzeráty, no ale tie ponuky a ceny sú hrozné. S peniazmi nemáme problém, dostaneme hypo ešte stále aj na dom aj na byt, ale úplne je mi luto "vyhodit" tolko penazi na taky byt ktory sa mi ani velmi nepaci. Tj 80tisic...
Co si myslite, ceny bytov este stale budu ist hore?

guiseppinka
10. nov 2021

Ceny bytov neklesnu... Byt vies stale predat, prenajat... Pokial by vam vysla hypo aj na byt aj na dom, tak nevahaj a kup

luccija
10. nov 2021

@andrea9991 dorobila by som dom a nezadlzovala sa viac.Co máte už spravené?

andrea9991
autor
10. nov 2021

@luccija zatial iba hrubu stavbu

pracujucazienka
10. nov 2021

@andrea9991 vsak keď peniaze niesu problém prečo 80 000€ nevrazite do domu aby sa stavanie urýchlilo?nechapem tejto logike ..

taga
10. nov 2021

@andrea9991 popri tom, ako idu neskutocne hore naklady, ako sa caka na materialy, zakladne veci typu okna, drevo, kotol, atd atd by som prehodnotila a zvazila ten byt. Ked mate len hrubu stavbu, to fakt nie je vela... mate uz strechu? Okna?

simca06022011
10. nov 2021

Tak vieš kupovst byt kvôli dajme tomu roku kym budes vediet bývať? To si musis sama zhodnotiť. Ten byt na hodnote nestratí, ale vidíš nepáči sa ti. Bude ho treba urcite upraviť, vymaľovať, zaradiť.... Kym to spravíte budete riesit stavbu domu 99% volneho času a aj tak sa v byte max vyspite... A potom sa budete sťahovať a zriaďovať znova. Samozrejme ak ta táto predstava bavi, tak ziadny problém. A jasne ak mas financie tak rafsej zavolaj majstriv nech rychlo robia co treba...

Ja by som radsej investovala cas do realizácie domu, ked dokoncia siete/kurenie, voda, elektrika/ aby ste vedeli rychlo dokoncit interier a nezdrzovali sa cakanim (rodičia stavaju cez 2r, uz mohli v lete byvat ale cely tento rok zabili dilemami ake okno, aka sanita, podlaha, aké schody, krb... aka kuchyňa... Medzi kazdym rozhodnutím prestavky, čakanie na realizáciu... Lebo caka sa na majstra, na objednanie materialu, projekt,....byvst budu mozno o rok 😂 stále sa nepohli...

cowboy1986
10. nov 2021

@pracujucazienka presne tak...
@andrea9991 my sme byvali po 11 mesiacoch klasický murovaný bungalov...
Co sa peňazí týka určite sa nezadlzujte rýchlo dokončite dom... Lebo hrubá stavba je to najlacnejšie na celom dome... A až teraz prídu poriadne palky...

7lenka11
10. nov 2021

Ak sa chcete silou mocou odstahovat od svokrovcov, chodte na par mesiacov do podnajmu a urychlite stavbu, zaplatte si lepsiu firmu a pod... nechapem tej logike mat rozostavany dom a do toho kupit byt... ak nemate problem s peniazmi, hned zajtra mozete mat prenajaty akykolvek byt na akokolvek dlhy cas

567funny567
11. nov 2021

@cowboy1986 hrubá stavba je to najlacnejšie na celom dome? Nesúhlasím 🤨 alebo žijeme na inej planéte 🤣

ivkazba
11. nov 2021

@andrea9991 prečo máte po roku iba hrubú stavbu? Staviate svojpomocne? Tak asi by som investovala nie do bytu ale do poriadnej firmy, ktorá dom postaví rýchlejšie.

andrea9991
autor
11. nov 2021

@ivkazba pred rokom sme zacali riesit projekt, nie je to ani katalogovy dom. Tak si viete predstavit papierovacky, cakanie na SP, nedostatok materialu, pravovnikov. Stavba domu tento rok je aj o dost komplikovanejsie kvoli covidu :/

andrea9991
autor
11. nov 2021

@567funny567 by som povedala ze min rok este aj mohla byt pravda(alebo 50 50), ale pri dnesnych cenach si ani nemyslim. A samozrejme zalezi aj od toho ake materialy pouziva clovek 🙂

cubo2
11. nov 2021

@andrea9991 ak sa vám býva zle u svokrovcov, nájdite si byt na prenájom, kým dostaviate dom. My to robíme presne tak isto - bývame v prenajatom byte, kým popri Tom staviame dom. Výhoda je taká, že nemáme žiadne hypo, čiže všetky peniaze môžeme sústrediť na dom.. a u svokrovcov bývať by sa dalo, ale nechceli sme, práve kvôli súkromiu.

andrea9991
autor
11. nov 2021

@7lenka11 keby teraz neboli ceny bytov take vysoke(myslim tym rapidne zvysenie aj o 30%), tak kupa bytu by bola aj investicia do buducna. Rozmyslali sme aj nad tym ze by sme isli do podnajmu, ale asi by tie peniaze boli ozajstne vyhodene peniaze( za rok cca 6000 eur)

janka_266
11. nov 2021

@andrea9991 zavolať firmu, svojpomocné to budete stavať ešte 10 rokov, firmy majú ľudí aj na papierovačkami a vedia to vybaviť oveľa rýchlejšie ako obyčajný človek. Zbytočne kupovať byt, radšej rýchlo dokončiť dom. Hlavne, ked sa Vám ponuka bytov ani nepáči.

andrea9991
autor
11. nov 2021

@guiseppinka ďakujem za povzbudzenie. Tak iba dufat musim ze ceny bytov ani teraz nebudu ist dole tak rapidne, ked uroky uz nebudu take vyhodne a banky uz budu viac selektovat komu daku hypo

andrea9991
autor
11. nov 2021

@janka_266 svojpomocne = my zabezpecujeme pracovnikov, nie ze my pracujeme na dome. Ale urcite bude vyhodnejsie a rychlejsie ked si zavolame firmu ktora ma svojich pracovnikov.

klip0
11. nov 2021

Peniaze by som investovala do toho aby bol dom rýchlejšie postavený nie to bytu na chvíľočku. Keď peniaze niesu problém tak to nerobte takto, že vy zhanate pracovníkov a dlho sa natahujete zbytočne keď už chcete bývať

cowboy1986
11. nov 2021

@567funny567 v pomore k cele domu urcite ano... Mate s tym realne skusenpsti? Viete co sa pocita pod hrubu stavbu? 5 rokov dozadu sme stavali hruba stavba 23000 dom na komplet s upravou pozemku 120000... Tak na akej planete zijete vy? Alebo radsej mozno pojdeme si o tom podiskutovat na modrustrechu kde Vam to vysvetlia a nie len hypoteticky🙂

andrea9991
autor
11. nov 2021

@cubo2 my sme rozmyslali predne tak isto x rokov...Nasetrili sme nemalo penazi(si aspon myslim...). Tento rok peniaze v stavebnictve uz nemali taku hodnotu ako pred rokom..
Mohli by sme radsej vtedy kupit byt, smaozrejme na hypo, aby sme mohli nastartovat aj stavbu... nuz ale to je uz minulost 🙂

pracujucazienka
11. nov 2021

@andrea9991 vydržte u svokrovcov.Peniaze investujte do domu aby ste nakoniec nedopadli ako niektorý čo vymýšľajú napodobne..dom rozostavaný,byt zoberie exekútor a nakoniec skončite tam odkiaľ ste utekali v tom lepšom prípade

simca06022011
11. nov 2021

@andrea9991 da sa aj taky aj taky system stavby "rychlo" urobiť, len to musi byt naplanovane poriadne a nie čakať tu na toho a na hentoho... Moji rodicia usetrili kopu penazi, problem bol len ten "planning", nevwdia čo chcú, majstra hocijakeho nebavi cakat kym sa niekto rozhodne co kde ako... Pride, urobí, ide dalej 😁 ale treba mat šťastie aj na kvalitného cloveka, a musí mat aj volny termin.... Zase stavat 1,5-2r nie je ziadna katastrofa. Mame okolo nas stavby ktore da stavali 3-4roky aj s firmami...

anonym0001
11. nov 2021

@andrea9991 ano, ceny urcite pojdu hore. Cim dlhsie budete cakat, tym viac zaplatite.

guiseppinka
11. nov 2021

@andrea9991 ceny bytov isto nepojdu rapidne dole... Pri urokoch ake su este stale, je hypo najvyhodnejsia a kupa bytu najefektivnejsie zhodnotenie (aj keby len na rok dva a potom predat... Ceny v stavebnictve idu desne hore, tie budu klesat... Ja by som kupila byt a stavbu pomaly dokoncovala... Byt na cene neprepadne, potom das bud do podnajmu alebo predas...

ivkazba
11. nov 2021

@andrea9991 no okej, trošku si odporuješ. Píšeš, že minulý rok ste začali riešiť stavbu a mysleli ste, že do roka to dáte. A teraz píšeš, že pred tým rokom ste začali riešiť len projekt, stavebné povolienie atd. Tak ale z toho je jasné a malo byť aj vám, že do roka určite nebudete bývať. Tiež ideme stavať, tiež nemáme katalógový projekt, takže viem, čo to obnáša. Ten projekt nenakreslí architekt za deň. Na výstavbu budeme mať firmu, ktorá všetko zastreší. Ty píšeš, že firmu nemáte, ale najímate si na každú činnosť nejakých ľudí. To tiež zdrží proces.

Takže rozhodla by som sa podľa toho, na ako dlho by firma ešte odhlada výstavbu a dokončenie. Ak ten čas je taký, že u svokrovcov vydržíte, tak by som vydržala (hoci ja by som k nim nikdy nešla bývať ani na rok, ani k mojim rodičom, poriešila by som inak ten čas, hoci máme skvelé vzťahy). Ak nevydržíte, tak choďte do kúpy bytu, ak teda financie nie sú problém. Byt potom prenajmete a budete ho mať ako investíciu.

7lenka11
11. nov 2021

@andrea9991 ja tomu rozumiem.. ale vsak kupa bytu, navyse ak ho chcete mat podla svojich predstav, su rovnake starosti ako so stavanim a zariadovanim domu... takisto vam musia vyrobit kuchynsku linku, budete cakat na materialy, robotnikov...
Moja kolegyna kupila byt koncom jari a dodnes tam nebyvaju. Na kuchynu cakaju uz 5 mesiacov a na pohovku 4 mesiace...
Ak chcete sukromie, sup do podnajmu, mnohi tak fungovali, kym si nadobudli svoje vlastne byvanie. Je to normalne. Akekolvek rozhodnutie zvolis, kazde pojde do penazi.. Najom je dobry v tom, ze sa viete odstahovat, ked budete potrebovat - ci to bude pol rok alebo rok a pol... a nic neriesite, nemate ziadne starosti.. ak nemate problem s peniazmi, neriesila by som, ci ma to bude stat za rok 3000 eur alebo 10 000 eur

norikaro
11. nov 2021

ak by tak by som skor riesila podnajom ako zas hypo a kupu bytu. nepoviem, ze ak na to niekto ma, ze to nie je kvazy investicia, no takto na uver, mi to fakt pride take zbytocne. osobne by som vydrzala asj u svokrovcov a skreckovala peniaze, aby sa dom dostaval co najskor

mariska1989
11. nov 2021

Akože zobrať byť by bola investícia do budúcna no treba brať do úvahy aj to že ak ho dáte do prenájmu treba urobiť zmluvu aby ste boli chránení aby ten čo tam bol v podnájme dal byť do pôvodného stavu alebo preplatil škody , kontrola bytu aspoň čo 3či 6 mesiacov . Vypovednu lehotu na odsťahovanie, poprípade koľko bude výpovedná tak toľko aj zobrať nájom vopred .tým pádom by ste potom mali každý mesiac pekné peniaze ktoré by vám pokryli hypo. Ale je tam zas to ale že budete zas zadlžený . Pokiaľ máte dostatok peňazí a chcete byť vo svojom čím skôr tak by som riešila asi viac ľudí či firmu ktorá vám to dokáže urobiť aj do veľkej nocí .svojpomocne nezoženiete ľudí čo ak sú to taký čo sú pomalí, či urobia zle nedá sa reklamovať naporiadok ich práca, cez firmu máš aspoň ako takú istotu .ale pokiaľ je problém v tom že nemáte súkromie tak už je na vás ako sa rozhodnete

andrea9991
autor
11. nov 2021

@7lenka11 byt by sme urcite neprerabali, iba minimalne zmeny by sme robili