Máme kúpiť byt?

17. jan 2024

Ahojte.myslite si že je chyba že by sme po trojročnom vzťahu kupili s priateľom byt? Ale dovtedy sme spolu nebyvali, akože trávime spolu veľa času u našich alebo jeho rodičoch no nechce sa nám vyhadzovať za najom keď nám shvalili hypo

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
colsami
17. jan 2024

Ved to je Tvoja vec.
Ja by som byt s frajerom nekupovala, az s manzelom.

Ak pochybujes, nieco je zle. Ak nepochybujes, nepytaj sa ostatnych, ved kazdy ma iny pohlad na vec 🙂

pribinak
17. jan 2024

Prečo by to mala byt chyba? Veď to je další krok vo vzťahu
Lepšie ako urobiť si po 3 mesiacoch dieťa, nič o sebe nevedieť a nemať strechu nad hlavou

silvia2013
17. jan 2024

@colsami ved to je jedno ci s manzelom, alebo frajerom, rozdiel je jeden papier, rovnako s a mozes rozist s jednym aj s druhym.

vanilkovazmrzka
17. jan 2024

Pozri, vsetko sa da vyriesit, aj rozchod po spolocnej hypoteke. Kludne chodte do toho. Co horise, nez ze sa rozidete a potom dohodnete predaj spolocneho byt, sa vam moze stat?

colsami
17. jan 2024

@silvia2013 nemyslim ze manzelstvo je len papier 🙂

Takze zas koncime pri jednom a istom ako som povedala, je to kazdeho vec a ludia na to maju rozdielny nazor, ze 😉 takze nech si robi po svojom, pytala sa na nazor, dostala aj iny ako od cloveka co ma vsetko za "papier".

crazy_cat_lady
17. jan 2024

urcite je jednoduchsie zacat v podnajme v pripade nejakych nezhod a sporov a z toho podnajmu odist, ako si vziat hypo a potom sa vela krat stava, ze sa dvaja nevedia dohodnut na vyplateni/predaji atd..

silvia2013
17. jan 2024

@colsami ja si myslim, ze je. A rovnako lahko sa mozes rozviest ako sa rozist. Nežijeme v 19 storoci. Nech si robia ako chcu.Dostala nazor odomna, ktorí podporili viaceré, ako tvoj nazor.

cyberk
17. jan 2024

Ja osobne by som tak nevhupovala do toho, nepoznas realne cloveka pokym s nim nie si 24/7 ;) takze najprv podnajom na rok a potom hypo.

sissy27
17. jan 2024

@colsami aký je rozdiel kúpiť byt s priateľom a manželom? Ak to prestane fungovať a príde na rozchod / rozvod, tak to delenie majetku je nepríjemné tak či tak...

autorka: ja by som nekupovala byt s nikým, za mňa nehnuteľnosť má mať len jedného majiteľa. Kým je všetko ok, tak to nikoho nebolí a keď už to nie je ok, tak odpadnú starosti s tým, kto má odísť, kto koho vyplatiť atď...

colsami
17. jan 2024

@sissy27 vies minimalne mi das za pravdu ze do vztahu frajer-priatel skor ides. Manzelstvo si premyslis 100krat. Aspon by si mal 🙂
@silvia2013 takze posudzujes spravnost situacie podla poctu lajkov :D ano vidim, ze nezijes v 19storoci ale pocitanim lajkov, to je dnes moderne. Nechapem ale ze Ta to tak velmi trapi, ved ja som v pokoji respektovala Tvoj nazor a Ty hned utocne vybiehas ked niekto nemysli ze manzelstvo je iba papier... 🙂

vanilkovazmrzka
17. jan 2024

@sissy27 nie je uplne vyhra ani ked byt kupi jeden clovek. Budu v nom byvat obaja, ako potom budu financovat spolocne byvanie? Jeden si bude platit hypoteku, druhy ostatne naklady, a ked sa rozidu, prvy bude mat byt a splatenu polovicu hypo, a ten druhy holu rit?

veselo_neveselo
17. jan 2024

Az tak uplne chyba by to nebola, ale musite si ujasnit co v pripade, ked sa rozidete. A musite si ujasnit ako budete veci financovat tak, aby sa v pripade rozchodu ani jeden neocitol s praznym vackom na ulici.

Toto je ten najvacsi rozdiel pri kupe ked ste manzelia a ked len spolu chodite. Manzelstvo meni vas vztah aj voci veciam materialnym, a potom su aj pravidla ako nalozit s majetkom pri rozvode manzelstva.
Ked sa len rozidete, je na dobrote vas dvoch, ci a ako sa dohodnete - a toto moze byt velmi neprijemne az tak, ze prides o byt, o peniaze a o akekolvek iluzie o ludoch. Preto tu aj ine zeny pisu, ze by kupovali iba s manzelom.

sasa1310
17. jan 2024

tiež by som nešla do spoločnej nehnuteľnosti iba s priateľom. Priateľov som mala niekoľko, manžela iba jedného.
Ak si si istá, že ho naozaj poznáš, že nemá žiadne dlhy, tak si byt kúpte, ale ja by som sa rozhodla tak ako píšem vyššie.

dadka1997
17. jan 2024

Preco pochybuješ? Pokym dvaja netuzia po svadbe po manzelstve lubit sa mozu aj bez papiera, tiez sme neni zobratý a ani to nechcem, cakame spolu babatko a to je tak vsetko, milujeme sa, to co sa ma srat sa stane, no svojmu partnerovi doverujem a verim, taktiež od kedy sme spolu som o nom nezapochybovala

veselo_neveselo
17. jan 2024

@dadka1997 Pretoze ty si asi este nemala ziadnu kamosku co sa po 15 rokoch s priatelom rozisli, po dvoch-troch detoch a rokoch na rodicaku skoncila skoro na ulici lebo byvali u priatela, vsetky peniaze sli na "jeho" dom/byt, vsetky uspory mal on, karieru tiez on, a ona po 30, bez prace, a uplne v prdeli. A on vysmiaty dalej, deti berie kazdy druhy vikend na vylet.
A tak velmi sa lubili!

dadka1997
17. jan 2024

@veselo_neveselo a co tak pri kupe nehnuteľnosti si urcit pravidla a byt na vsetom spolu ?

k47
17. jan 2024

Podnájom je dobrý sj na inú vec než skúšku vzťahu - ujasníte si, aké bývanie sa vám páči a čomu by ste sa radšej vyhli.

lujza123
17. jan 2024

A co ked si kúpite ten byt a zistíš ze priateľ je lenivý bordelar ktorý doma ani prstom nepohne? Alebo ze si nevie ustrazit financie a nebude mu vychádzať na splátku? Alebo bude lakomý a všetko budeš musieť platiť ty…

Ja by som sa asi bála tak veľkého záväzku s niekym koho moc nepoznám

silvia2013
17. jan 2024

@colsami útočíš ty , hned v prvom komente , mala si rešpektovať moj nazor a scrolovat dalej, o lajkoch ja nikde nepisem , nezmieňuje sa o nich aj ked tie poukazujú , ze so mnou súhlasia .Frajera som si rovnako starostlivo vyberala ako aj manzela. Pekny vecer . 😉

tttbb
17. jan 2024

V prvom rade ak na to mate a po 3 rokoch tak preco nie. Partner/manzel to nehra rolu. Mas prvu moznost riesit s nim "vaznu vec" a uvidis ako sa zachova. Zas ho spoznas omnoho viac.

mamutka
17. jan 2024

S priateľom by som nekupovala, až s človekom, ktorý nás vzťah považuje za tak vážny, že si ma zoberie. Nejde o to že pri rozchode sa delí majetok tak či tak, ale o to, aký ma pocit istoty z nášho vzťahu a ako je presvedčený, že to bude navždy. Aj ked pravdaže, aj manželstvo sa môže všelijako vyvinúť časom.
Ak ste ešte spolu nebývali, je tu riziko, že zrazu zistíš, že ti extrémne vadí v akom stave necháva kupelnu, wc, kde všade ma špinavé handry, že sa nestará o spoločný majetok a pod. To si skús odsledovať. To si možno postrehla aj na dovolenke, ak by ste mali napr chatu na týždeň, či ju priebežne upratal, staral sa o to, alebo len oddychoval a robila si to ty. To normálne nie je. Normálny chlap veci v dome, okolo domu porobi a nevydeluje ženské a mužské prace.

autor
17. jan 2024

Ďakujem všetkým za vaše názory, predmetom ale nebolo aby ste sa tu pohádali 🙂 len ma zaujimalo ako to vnímajú ostatní, i keď konečné rozhodnutie ako vždy zostava na autorovi príspevku. Čo sa tohto týka, tak sme dvaja dospeli ľudia, ktorí vedia spolu fungovať, nikdy ho nemusím do ničoho tlačiť, sám od seba mi pomôže s varením, upratanim a podobne, sem tam sa stane že sú nejaké ponozky na zemi alebo na stoličke 😀 ale za to sa nestrieľa. Tri roky sú aj nie sú svojim spôsobom dlhá doba. A doba je aká je, a keďže nám preschvalili hypo, dávať do najmu sa nám ozaj nechce..a s názorom že zistim až potom že je lenivý bordelar alebo že si nevie ustrážiť financie .. moc nemôžem súhlasiť, lebo ako rozumní pár či už v manželstve alebo bez, vieme o sebe všetko. Keby sa financie ustrážiť nevedeli tak neriešime takúto vážnu vec. Každopádne Ďakujem za názory . Ja som sa toho trochu zľakla lebo samozrejme je to už iný druh zodpovednosti , ale asi sa nie je čoho báť🙂

stanulienkat
17. jan 2024

Autorka-vyskusaj a chod do toho. Davaj pozor, aby ste isli 50:50 a v pripade rozchodu sa tak aj podelili.
@veselo_neveselo ved takychto pribehov vydatych zien je na Mk milion. Na to nemusia byt slobodne mamicky. 2 roky odrobene, bez penazi sa nastahovali do domu chlapa, 3 retazove materske, bez vlastnych nasporenych penazi a odchadzaju s holou ritou.

vkatush
18. jan 2024

Komu schválili hypo, keď nie ste manželia?

Na tvojom mieste, ak na to máš plat a hypo by bola na teba, kúpim si byt na svoje meno, nasťahujem sa tam a priateľ nech platí nejakú čiastku (polovica energie a "nejaký nájom").
Ty si plať hypo, svoju polovicu energie a veci na život. Ak toho budeš schopná. Jeho "nájom" si daj na sporenie alebo investície.
Ak sa rozidete a prídeš o "jeho nájom", nemalo by ti to ublížiť, keďže hypo a energie si si platila aj tak sama zo svojích peňazí a byt je tvoj.

Ak hypo nemáš ty, ale partner, tak by som si skúsila rok podnájom, ako by ste fungovali v spoločnej domácnosti. Lebo je iné stretávať sa (aj keď často) a iné spolu žiť.

sasa1310
18. jan 2024

@vkatush A chlap nech potichúčku súhlasí a nech jej spláca hypo. A keď sa rozídu, nech on odíde s dlhým nosom a s holým zadkom. No isteže😅 toto nemôžeš myslieť vážne.

vkatush
18. jan 2024

@sasa1310 muž si môže zobrať hypo na seba, kúpiť byt a dať ho do prenájmu.
Alebo ona si kúpi, prenajme a pôjdu do jeho.

Pointa nebola o*ebať chlapa, ale zabezpečiť si bývanie, ak by sa rozišli. Pre oboch.
Lebo ak hypo berie len jeden, ten byt bude stále jeho, resp hlavné financie tam dá on.

Ale ideálne si myslím, že rok skúsiť podnájom, nech vedia, či im to pôjde.
A potom ak, tak spoločne hypo (50/50 financovanie bytu alebo spoločná už manželská) a kúpiť byt alebo každý svoj vlastný.

Môj názor len ...

sasa1310
18. jan 2024

@vkatush a ty si myslíš, že hypotéky dávajú len tak pre úsmev? že dvom mladým ľuďom vyjdu 2 hypo na 2 byty, aby mal každý ten svoj?
Veď autorka píše, že im schválili hypo spolu. To znamená, že budú obaja na hypo a obaja plnohodnotní majitelia bytu

tttbb
18. jan 2024

@vkatush Sa mi paci ze kazdy je taky chytry a radi kupit si kazdy svoj byt a jeden prenajat. Velmi mudra rada, len pokial sa bavim o vaznom vztahu tak dost hlupa, ci teraz jeden si kupi svoj byt a druhy bude svoj byt dalsich 30 rokov prenajimat, zhanat najomcov, opravovat ho a druhy bude v klude kesovat na svoj byt ano ? A to nehovorim o tom , ze takyto model moze fungovat mozno v Bratislave , som zvedavy ako budes prenajimat byt niekde v Revucej. Takcitak raz pride ta chvila kedy bude treba riesit spolocnu nehnutelnost, pretoze tieto rady nie su moc vhodne z dlhodobeho hladiska.
Ak by si chcela hejtovat sam prenajimam 2 byty a takze viem co to obnasa a z dlhodobeho hladiska ak si vo vztahu uz naozaj doveruju je omnoho lepsie kupit radsej luxusnejsiu a vacsiu nehnutelnost na polovice ako sa nervovat s prenajmami a tlacit v byte toho druheho. Ja osobne by som partnerku ktora so mnou nechce kupit spolocnu nehnutelnost ani nechcel , pretoze o niecom to svedci. Takze tak. Je to dobry model na zaciatok, alebo ak s nim suhlasia obaja, no urcite nie je jednoduchy a vhodny pre kazdeho.

tttbb
18. jan 2024

@vkatush To by si mi len raz zahlasila, ze sa mam k tebe nastahovat, platit ti energie a najom a suchat nohami :D Takto vyzera spolocny zivot ano? Len raz :D a hladala by si si noveho frajera ;)