Máme ísť do domu do dediny?

bazarik84
30. jún 2020

Ahojte,
sme totálne stratení.
S mužom sme odchovaní v byte, bývame vo veľkom byte. Ale čakáme tretie a zišlo by sa väčšie bývanie, plus nemáme ani balkón poriadny (zasklený), takže ak chceme na vzduch, musíme von, chystať sa, výťah, deti venčiť, doma zatiaľ robota stojí. Kebyže nečakáme tretie, tak on by nad sťahovaním neuvažoval, ja som tak trochu vždy túžila po dome. Naši kamoši, s ktorými sme trávili dni na RD sa odsťahovali do domov pred rokom.
Nevieme sa rozhodnúť. Mame tu vsetko, ale chyba nam vlastny kus pozemku a vacsi priestor.Sme rozmaznaní dopravou (10-15 minut v praci, z prace kedykolvek). To by sa dost zhorsilo, aspon docasne na 30-40 minut, kym dostavaju dialnicu.
Mali by sme zahradku 100m2 a velkyyy dom. Vsetka obcianska vybavenost na dedine, hned vedla mesta. Potraviny, skola napeso. Akurat tych vyletov po okoli bez auta menej. Ale zas tolko moznosti, ako mame teraz, kde byvame nie je na vela miestach. A zachovali by sme si aku taku financnu nezavislost. Dom v meste alebo velky dom s velkym pozemkom by sme mali ako zlatu klietku, zas hospodari z nas nebudu.
A tak sa nevieme rozhodnuuuuuttttt. Ci ano, ci nie.

bazarik84
autor
30. jún 2020

Rozhodnite niekto za nás 😇😁

dskjhfdlkdjhl
30. jún 2020

@bazarik84 Preco si myslis, ze dom v meste by ste mali ako zlatu klietku? My mame dom v meste, nemenila by som.

caroline_
30. jún 2020

určite ano, my s muzom setrime a chceme si kupit dom na dedine, klud, zahradka, mozme si vsetko vypestovat, ziadne tenke steny, mozme mat zvierata...atd.... takze za mna urcite dedina

zuzpap
30. jún 2020

dom v meste

simonah73
30. jún 2020

tak Ti poviem, v dome sa Ti tak skoro nestane to, ze si povies, ze nemas co robit, ze sa nudis. okolo domu je stale praca. takze ak nie je ani jeden z Vas dvoch napr technicky zdatny alebo nemate dost penazi aby ste si na kazdu opravu volali odbornika tak by som do toho asi nesla. a nikto nerozhodne za Teba. mozeme Ti len napisat ake su za a ake su proti. osobne byvala som asi pat rokov po sobasi v panelaku, isla som tam z domu a vratili sme sa zase do toho isteho domu. muz je tiez z domu z dediny. teraz byvame v okresnom dome. sestra sa prestahovala do domu na dedine a teda ja by som na dedinu nesla.

bazarik84
autor
30. jún 2020

@dskjhfdlkdjhl lebo by sme sa museli viac zadlzit, kedze je to drahsie a my sme zvyknuti a radi chodime na vylety a dovolenky a toho sa nechceme vzdat. Navyse ja nebudem 3 roky zarabat.

bazarik84
autor
30. jún 2020

@simonah73 asi som mala napisat, ze ide o radovu zastavbu, nie je to echt dedina dedina, ale je to pri BA a trava je 100m2 pluvanec. Tam chovat ani pestovat zemiaky nebudeme 😁

missdiva
30. jún 2020

@bazarik84 za mna urcite dom... je jedno kde. kde to vam najviac vyhovuje. Na dedine mas ticho a viac sukromia, v meste vsetko po ruke ale zas dom na dome. Ten vonkajsi priestor je na nezaplatenie.

A ked pises, ze by ste si museli odrieknut dovolenky a vylety tak by som isla urcite na modernejsiu dedinu.
Ja by som isla v kazdom pripade dalej od mesta lebo mam rada sukromie a pekne vyhlady na zelen 🙂...

dskjhfdlkdjhl
30. jún 2020

@bazarik84 hmm, tak potom pojem zlata klietka asi kazda chapeme inak. V kazdom pripade, dom v meste je isto drahsi ako na dedine, ale vidim, ze napr. detom nemusim robit taxikara, vsetko mame blizko, takze pre mna daleko lepsie ako na dedine.

simonah73
30. jún 2020

@bazarik84 noo tak radova zastavba hlavne ak je to ta, kde su domy nalepene na sebe je dost podstatna vec 😀 v jednej takej byvam a teda ak prvy majitelia setrili na materiali ako to bolo v nasom pripade, tak pocujes ako si suseda zapne digestor, pocujem vravu, pocujes ked napustaju vanu, potom pocujes, ked vypustaju plyny vo vani. samozrejme vsetky prerabky, ak vyfasujes naprd suseda, bude Ti trieskat na stenu ako ten nas. a zahrada mame tam aj bazen, sklenik, dopestujeme vela paprik, rajcin, nejake ovocne stromceky sme take tie stlpcove nasadili tak uvidime.

simonah73
30. jún 2020

@bazarik84 zazitok z mladosti, sused zaspal do prace, lebo sa budil na budik mojej sestry, ktorej izba susedila s tou jeho a sestra mala dovolenku, tak budik samozrejme vypla 😀

karolinakr
30. jún 2020

Pre mňa isť do domu, kt.ma malinky pozemok nema zmysel
2.Maš tam sukromie- ked je radova zastavba, su tie domy prilepene z pravej i lavej strany susedia? To potom straca účel
3.Akurat maš možno o izbu viac, ale dalej cestovať do prace
4.Čiže toto su mi viac nevyhody ako vyhody

Ak do domu, jedine s vačšim pozemkom kde si možes aspoň lavicu, bazenik, pre decka hojdačku a nejaku psiu budu dat
A ak je to za mestom, tak nech tie izby su velke nech mi to stoji za to dochádzanie

karolinakr
30. jún 2020

Vyhoda dediny- pestujes si papriku paradajku maliny a marhule
Aktualne som platila v meste za 3 papriky 4€, 4 paradajky 2€, pol kila marhuli 4€, maliny ani nevravim
Čiže za 10ks zeleniny dáš dvacku- to kde sme

smejko25
30. jún 2020

@bazarik84 aj na malej zahradke sa da co to vypesovat 😁😁 nasi minuly rok stavali bazen a poviem ti na par metroch maju vsetko a aj zemiaky😂😂😂
Zamna urcite do domu 🙂 nevahala by som

ndrag
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nairia
30. jún 2020

@bazarik84 ten dom, ktory mate vyhliadnuty bude mat vacsiu vymeru ako byt? pripadne viac izieb? budete tam mat viac zivotneho priestoru, ked neratas pozemok? ked hovoris, ze byvate vo velkom byte...

stanzi
30. jún 2020

Do radovej zastavby by som urcite nesla. Pre mna to nie je plnohodnotny dom, ta predzahradka je nic...

sunny8
30. jún 2020

Na dedine som žila 5 rokov - nikdy viac. Mesto je mesto nech človek chodí pešo ale vždy je to bližšie ako sa trepať z nejakej dediny

krisbar
30. jún 2020

Ja myslim, ze uz si si sama odpovedala.

lusilla
30. jún 2020

Tak my mame tri deti a pred rokom a stvrt sme sa prestahovali do domu vedla mesta. Bol to nas sen mat dom. Zahradu ale nemame mini ale taku normalnu, neviem si predstavit co by robili na 100 metroch tie tri deti, zvaz tak maly pozemok lebo potom budes na tom istom ako doteraz, budes sa musiet obliect nechat robotu doma a ist s nimi na najblissie ihrisko. To ze dom je obrovsky na dedine nie je vyhoda, najdes aj obrovsky byt a mas vybavenost v okoli. Co sa udrby tyka, nie je to obrovsky rozdiel, v byte sme si museli sami riesit veci, o predzahradku pred bytovkou som sa starala ja lebo inak by som sa pozerala na zdochnutu burinu. Cestovanie bol obrovsky strasiak, aktualne z domu o 7:00 o pol v skolke, 40 su v skole, 50 muz v praci s rozvozom troch deti, ja som v praci za 15 minut, predtym muz bol v praci za 15 minut ja za 45 minut a viezla som len jedno dieta. Vize rozdiel prakticky ziaden, skolaci vstavaju o hodinku skorej zvykli si hned. Dalsia vyhoda je parkovanie pred dverami bez komplikacii ako je hladanie miesta pol hodinu alebo odvalene spatne zrkadlo alebo oskrety komplet bok noveho auta. Pozas korony som tancovala oslavne tance ze moje deti su vonku, ze susedky sme si pomohli zo vsetkym. Za mna urcite dom s vacsim pozemkom blizko mesta.

silvike
30. jún 2020

@bazarik84 Za mna isto nie, kiezby sme s muzom pred rokmi mali na to rovnaky nazor. On je vyslovene dedinsky typ, ja mestsky, mne na dome vadi (mame velky nedokonceny domisko) nekonecne upratovanie a ze stale treba robit aj nieco v zahrade, v lete nic len kosit dvor a v zime dokola do kotla prikladat, a take tie veci. Skratka ja som netusila velmi do coho idem, kedze som fakt 40r. byvala v meste v byte. A o tom ze pesi zajdes ci na postu, do potravin, ci k lekarke, a pod. ani nevravim. Tu skapal pes, v meste bolo rusnejsie a viac mi to vyhovovalo. A to nekonecne vyvazanie autom je o drzku. Deti do skoly v meste, kruzky v meste...a tu vsetko stoji, nestihame a hlavne nemame prachy na prerabky a vlastne ja ani nechcem, nemam k tomu domu vztah. Nezvykla som si tu, necitim sa dobre v tejto dedinskej komunite. 4 roky tuna byvame, pred tym sme boli v meste v 1izbaciku s dvomi detickami. Tu sa nam narodil treti. Ale tak priestoru je tu paradne ale teda aj bordelu aj upratovania a chodenia po schodoch. Fakt zavisi aky je to dom, ak bungalovcek novo postaveny podla Vasho projektu max. 4 izbovy, tak budis, ale a aj podla toho ake ste typy. No rozhodnutie je cisto na Vas. Len aby nebol jeden frustrovany zo zmeny a ten druhy spokojny. To by asi nefungovalo. Aby ste si navzajom nic nevycitali, ze "Ty si ma sem dotiahol, mohli sme zostat v meste v byte a pod."

bodkolienka81
30. jún 2020

@bazarik84 radovka v meste, alebo velky byt s terasou. 30 min v spicke v okoli Ba nie je realnych, kludne k tomu prirataj hodku..

simonah73
30. jún 2020

@silvike tak v zahrade si mozes vysadit len travu a potom uz len tu kosis. my tam mame aj nejake rastliny ale aj tak v skleniku pod paprikami, vonku pod jahodami a aj pod paradajkami mame netkanu textiliu, jednak to drzi vlhko a hlavne nemusim byt otrokom zahrady v tom, ze stale trhas burinu. kotol staci vymenit za plynovy, ci tepelne cerpadlo a prikladat tiez nemusis. my uz mame ohladom prerabok vsetko tak ako sme chceli, mozno este niekde znizit stropy chce muz a dat bodovky, ale mame teraz normalne lustre a fungujeme, takze nie je to nic co by niekoho na zivote ohrozovalo. v podstate este chceme vymenit dve stare klimatizacie a koncime. posledne dva roky sme riesili terasu a novy pristresok, tak naozaj si ten dom uz mozeme len uzivat a peniaze investovat napr do vyletov ci dovoleniek.

simonah73
30. jún 2020

@lusilla nase dve maju na zahrade bazen (4,6m priemer) maju tam stojan s hojdackou a na jar ci jesen ked prejavia zaujem sa stavia 3m trampolina. o tu ked je bazen zaujem cez leto nie je.

petulda333
30. jún 2020

My budeme stavat dom, 12km od mesta, jedna skolka aj to neviem ci funguje. Jeden obchod a to jednota 🙄 neznasam ho. Ale nas pozemok 3766m2 z jednej strany cintorin a z druhej susedia celkom v pohode. Tesim sa, len musim oprasit soferovanie 😀

c_est_la_vie
30. jún 2020

My sme s muzom riesili tiez dilemu- vila na dedine, alebo domcek v meste.
Vyhral domcek v meste-vsade blizko. Casto k nam chodia navstevy. Pozdmok mame mensi ( i ked podstatne viac ako radovka), ale uz len to ze ja si mozem sadnut na terasu a dieta dam do pieskoviska je super, pripadne v lete bude mat nejaky bazenik 🙂. A na grilovacku s kamosmi nam staci.
Velkost mame presne 100 m stvorcovych- za 2-3h upratane. Obaja s muzom vela robime a nejak sme sa zhodli, ze na 250 m stvorcovu vilu a 900 m pozemok nemame ani cas, ani chut upratovat. A ja domaca panicka byt nemienim ;)

chanel5
30. jún 2020

my sme sli z bytu v kupelnom meste na dedinu pri BA (odtial pochadzam) , mame samostatne stojaci dom s pozemkom v takmer centre dediny a ja tento krok lutujem.
Bez auta sa nikam nepohnes, chces ist do kina/divadla/veceru musis ist autom alebo vlakom, tak prirodzene pomalicky prestavas chodit a zostanes len doma, mna osobne to ubija, napriklad manzelovi to nevadi.
Nehovoriac, ze ked pojde dcera na strednu skolu,bude musiet chodit mimo dediny, takze opat odkazana na cestovanie.

Ja uz len cakam, kym tu dcera dokonci ZS a prestahujeme sa spat do mesta 🙂 (dufam).

januelik
30. jún 2020

@bazarik84 My mame dom v meste a nikdy viac do bytu.....

daganov
30. jún 2020

@bazarik84 dedina, radová zástavba a 100 metrov štvorcových pozemku? To čo tam budú tie tri deti robiť na tých istých 100 m každý deň? Prestav si to o päť, desať rokov - škôlka, škola, krúžky, budeš robiť taxikára. Nie, nie a ešte ra nie. Alebo väčší byt v lepľej lokalite, alebo dom s na dedine (aj keď tá taxikárčina ostáva), ale dvor aspoň 300 metrov štvorcových, ale ideál dom v meste, aj keď by som sa mala vzdať nejakých výletov a dovoleniek.

daganov
30. jún 2020

@karolinakr no aj som kúpila zeleninu lacnejšie, ale kým je drahá, tak ju ešte nemáš ani ty, možno v južných okresoch a keď u máš, tak je už aj na trhu lacnejšia. Ak marhule nepostriekaš, môžeš na úrodu zabudnúť. A ak nemáš vlastnú studňu, treba si do ceny zeleniny premietnuť aj cenu vody. Plus to, že keď sa bude rodina lopotiť v záhrade, plus strata času po ceste do práce, na tie výlety už veľmi čas nebude.