Morálna otázka.
Moja babka si k sebe vzala svoju mamu,lebo jej mladšie sestry ju nechceli.
Sestry a ich deti sa na prababku prídu pozrieť raz za uhersky rok jak sa hovorí.
Žiaľ, prababka je taká,že permanentne frfle, robí naprieky, ohovára moju babku,že sa o ňu nestará 🙈 pritom má každý deň teplé jedlo minimálne 2x denne + desiata, olovrant. Má vlastnú samostatnú izbu s rádiom a televízorom, čisté oprate ozehlene oblečenie. Permanentne sa háda do krvi 🙈 a pritom na o tých mladšich sestrach len v superlatívoch hovorí, a už ju asi pol roka pozrieť neboli.
Babka ju chcela dať do domova,lebo to už psychicky nezvláda, platil by sa prababkin dôchodok a doplatok asi 150€, a to sestry odmietli, lebo že zbytočne vyhodené peniaze, a oni nemajú na zvyž 50€ 😡😡😡😡
Prababka na všetky 3 dcéry napísala dom, tak ho moja babka chcela predať a z toho by sa jej platil domov....ale sestry boli proti 😏 lebo veď po smrti to bude lepšie, peniaze ostanú im.
Rozhodli sme sa babkine deti aj ja, že teda to budeme platiť my ale zase sestry nechcú o tom ani počuť 😡
Čo máme robiť?
Čo by ste robili na našom mieste?
Vďaka za odpovede
Áno, dala by som babku do domova dôchodcov.
@stanulienkat babka hovorí,že stále je to jej mama, a boji sa,že by sa o ňu nepostarali.
Prípadne ju obratom zbalili oni a doniesli naspäť k babke :(
Moja mama toto riešila, už sa nevládali o babku starať, tiež boli tri sestry. Dlho váhali s domovom... babka mala dôchodok 250 eur, čiže malo sa doplatiť 400 eur. Moja mama bola ochotná to doplatiť, lebo jej sestry osamelé vdovy a dôchodkyne, nemajú ani cent navyše. Nakoniec to žiaľ dopadlo tak, že babka spadla, sedela celú noc na zemi, nevedela vstať. Dostala zápal močového mechúra, išla do nemocnice, tam dodýchala...zomrela v spánku na zástavu srdca 😢 farár ešte na pohrebe hovoril, že skladá poklonu, že ju nedali do domova
Tak ju dajte do domova, osobne sa tvojej mame ani nečudujem. Keď nieje záujem , tak čo tvoja mama má robiť , veď prababka ešte môže aj 6 rokov žiť.
Tvoja babka oprava.
Ono je to tak, že jasne, že sestry si nemusia byť zajedno, čo s babkou. Druhá vec je, že TVOJA MAMA nesie to bremeno a ma právo rozhodnúť, či vládze alebo nevládze ďalej
Nuz, treba vyskysat. Dcery su mudre, nechcu prispiet na domov dochodcov, babka je premudrela a hasteriva. Vylozim ju pred ich domom a zaroven idem na tyzdnovu dovolenku mimo mesta, alebo k dcere a neotvaram.
@basska_b len babkine sestry nie sú osamele vdovy, ale majú mužov, jeden má svoju firmu a druhý pracuje u neho.
Len prababka by im bola na obtiaž,lebo by nezapadala do ich komfortného života
Tak isto peniaze na domov dôchodcov majú, ale prečo by platili za niečo, keď nemusia, lebo sa o to všetko postará moja babka
ja by som im tiez najskor prakticky ukazala ake to je narocne - takze by som sa s nimi dohodla, ze si ju budeme striedat 🤷♀️ lebo velmi lahko sa im hovori, ked si to nevyskusali a jasne, ze tvoja babka je za zlu, ked sa s nou "hada" a za dobru je Zuza a Jana, co pridu raz za pol roka na kavu s bonbonierou
a to ty vobec neries, ci maju alebo nemaju rodiny - je to ich mama, tak nech sa postaraju alebo prispeju
Vy viete, že sa o ňu dobre staráte, to je najdôležitejšie.
Skúste jej ponosy púšťať jedným uchom dnu, druhým von.. Nevie si inak pomôcť, len takto.. Nehádajte sa s ňou vy.. Ignorujte to. Ona časom prestane, nebude sa mať s kým vadiť. Neodpovedajte jej na jej výčitky. Pritakajte a usmejte sa na ňu. Skúste ju zapojiť do domácnosti, aby sa cítila potrebná. Ak sa dá.. Zabezpečte jej sociálnu stránku, možno potrebuje s niekym poklebetiť, kamarátku.. Poprípade psychologičku..
A ak to nebude fungovať, tak bohužiaľ.. A sestrám dohovorte, že starať sa musia aj ony.. Ešte sa dá aj striedať sa pri jej opatere. Raz u jednej, raz u druhej..
@petamich nezáujem.
Babka sa s nimi aj rozprávala,že by jeden víkend mohla byť u tej dcéry, iný víkend u druhej.
Ony nemajú čas, a ony majú svoj vlastný program.
A tým to skončilo
Vies, to nikoho nemusi zaujimat, ze tvoja mama je vdova a sama. A co? Je to aj ich mama. Bud sa budu skladat na DD, alebo nech si ju vezmu ony. Dom chcu rozdelit, ale starostlivost nie?
Jaj, prababka je u tvojej babky.. nie mamy, prepáč. Som písala o sebe a zabudla som tento detail. Moja mama hovorí, že vtedy, keď sa to riešilo, mala ona 50 rokov a ešte to vládala riešiť. Takže klobúk dole, že babka ešte vladze.
No čo ti poviem, otrasne sa zachovali tie sestry. A tipujem, že keď sa niekto prababky spýta, či chce ísť do domova, tak určite nechce ísť a bude vykrikovať, že tvoja babka je ta zla, čo ju dala do domova a nestarala sa. Nakoniec budú sestry tie najlepšie. Hrozne toto.
Ono väčšinou to býva tak, že darmo ma človek aj tri, štyri, päť detí, ale nakoniec len jeden sa postará. Možno majú voči matke nejaké krivdy z minulosti. Napríklad kamarátka ma 80ročného svokra vdovca a tam je päť deti a reálne sa stará tuším len jedna dcéra...
@basska_b prababka ledva chodí, kúpili sme jej takú tú stoličku s nočnikom.
Nie....ona aj tak bude chodiť na záchod, čiže už len "čakáme" že sa dakde "vysype" a nebude môcť chodiť už vôbec 🙈 ona je strašné tvrdohlavá.
Pomaly už ani nevie o čom rozpráva, dosť často už aj odveci rozpráva....ono, osobne si myslím,že už dlho ani medzi nami nebude.
Len je to trápenie pre moju babku, a tá z toho veľakrát už aj plače. Prababka povedala,že dom prepise na ňu,lebo si ju vzala, ale dala ho aj na ostane dcéry.
Ale babka povedala,že by jej stačilo iba obyčajné ďakujem,ktorého sa za týchto 5rokov,čo je u nej ešte ani raz nedočkala :(
@basska_b pohoda....ja bývam u babky, pomáham ako sa dá,len ja chodím do práce,takže nie som 24/7 k dispozícii :/
Takže...myslím,že keby je sama na to,tak to asi veľmi ťažko dá :/
Nedala by som. Možno by som skúsila nájsť opatrovateľku nech babku odbremení. Rozhovor so sestrami, či by prispeli.
Poradila by som sa s právnikom keď sestry záujem starat sa nemajú ale dediť by chceli … ten povie ako a čo žiadať a akým spôsobom ;) drzim palce
U nás bolo, kto dochova babku tomu zostane dom
V prvom rade si treba uvedomiť, že u prababky už zrejme svoje robí starecká demencia, možno aj alzheimer - na to len obrovská trpezlivosť a odosobniť sa od jej blbých rečí. Zbytočne budeš takému človeku vysvetľovať, prosiť, plakať, nadávať - má svoj svet a cesty z neho von niet… a hoci týmto ľuďom nefunguje hlava tak ako má, tak stále vnímajú to, že plienky, nočník atď sú akýmsi ponížením.
Domov alebo nie - ťažká dilema. Ale základná otázka - je šanca to vo vašom prípade vybaviť? Lebo to nefunguje tak, že prídeš zazvoníš otvoria sa dvere a uvítajú vás. Treba obehať lekárov, úrady aby vydali rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu a potom ešte nájsť vhodné zariadenie s voľným miestom… súkromné zariadenia sú väčšinou nad pomery bežne zarábajúcich ľudí alebo tie lacnejšie majú nedostatočnú starostlivosť.
Možno by som zvážila cez právnika žiadať vrátenie daru od sestier - je to tiež beh na dlhú trať s neistým výsledkom, ale možno reálna hrozba toho, že by o dom prišli, ich donúti otvoriť peňaženky a aspoň finančne prispievať na starostlivosť o prababku, či už vyriešite trvalé umiestnenie do domova alebo napr opatrovateľku, ktorá bude dochádzať a odbremení babku.
Držím palce, aby sa to podarilo vyriešiť, nie je to ľahká situácia…
Tiež by som išla na to podobne ako píše
@sissy27 , neposkytnutie potrebnej pomoci je dôvodom na vrátenie daru, rovnako sú dcéry-všetky povinné doplácať mame domov dôchodcov, dá sa to aJ súdne vymôcť. Ja by som obetovala nejakú stovku na stretnutie s právnikom, nech mi spíše možnosti, paragrafy a potom išla za sestrami že čo plánujem robiť ak mi nepomôžu s mamou. Podľa mňa by pomohlo aj keby každý mesiac si ju jedna sestra berie na týždeň, tie 2 sestry by reálne mali mamu jeden týždeň za 2 mesiace (teda fakt málo), ale tvoja starká by vtedy mala kľud a pokoj a načerpala by sily a nadhľad, hoci stále by bolo gro starostlivosti na nej. Domov dôchodcov neviem, sú finančne poddimedzované, málo personálu, tak starostlivosť slabá a ešte v covid dobe, veľká šanca že tam chytí covid a umrie a asi by si babka vyčítala že ju tam dala. Dosť tam teraz mrú ľudia a posunuli sa poradovníky. Ale pohroziť domovom s tým že sa na jeho financovaní budú podieľať na základe súdneho rozhodnutia a vrátením daru, kedže neposkytli svojej mame potrebnú pomoc môže.
@marsmykkok ono to prehadzovanie si prababky od jednej sestry k druhej nie je dobrý nápad. Pre ňu to bude príliš stresujúce a nebude to dobre zvládať, ona potrebuje jednotný režim a nie sa sťahovať hore dolu, baliť jej veci, pomôcky, lieky každý týždeň / víkend nie je sranda. Hlavne ak oni sa proste nechcú starať, tak v živote ich nedonútiš, aby prababke poskytli čo treba. Po týždni ti ju vrátia špinavú, hladnú, vynechané lieky… to by som neriskovala. Radšej nech prispievajú finančne.
Poslala by som ich do riti ako múdre reči mat keď sa niekto nestará nič to áno ale keď príde na lámanie chleba tak už nechcú
Prababku treba prihlasit do domova dochodcov. Treba sa informovat, ci maju miesto a kolko sa caka. Take utoky so strany prababky sa budu zvysovat, a tvoja babku bide vzdy ta najhorsia.
Jej sestry by som postavila pred hotovu vec, ze prababka nastupuje do DD a kazda plati po 50€. Ak sa im nepaci tak prababku pobalit a odniest k najstarsej sestre. Moze tam pobudnut taky isty cas ako u tvojej babky. A potom moze ist k dalsej sestre na taky isty cas. Oni su len velmi vychcale a citovo vydieraju tvoju babku. Netreba sa dat.
Mozete im pohrozit, ze ak nebudu prispievat na DD, tak ich date na sud. Deti sa maju postarat o svojich rodicov.
@martinq54 nemusí to tak byť všade, my máme 94 ročnú babku v súkromnom zariadení, majú tam veľmi prísne pravidlá, očkovaná je tri krát, pozitívna nebola, ani nikto na tej chodbe, kde má izbu. Ona je v plnom psychickom zdraví, chodí hrávať po izbách karty, takže by vedela a zrejme by ju ani nepustili chodiť po izbách, keby tam bol niekto pozitívny. Má tam mamu aj kamarát, má takmer 96, tiež všetko Ok
Nirmalne treba začať vybavovat domov dôchodcov, ak nebudú ostatne sestry chcieť dobrovoľne prispievať na úhrady, tak sa preda dedičstvo alebo sa pôjde na súd a urči sa výživné na babku
@martinq54 vsetko zalezi od riaditela. Preto sa treba pytat, aj na to aku maju zaockovanost a ci maju niekoho pozitivneho. Tam kde si davaju pozor, noveho klienta otestuju PCT testom a este ide na par dni do karanteny.
Prababka ma 3 deti a vsetky sa maju podielat rovnakym dielom o jej starostlivost. Darovala im dom, tak nech ho predaju a prababka bude mat pekny dochodok.
@autorka, kto byva v tom jej dome?
Co mate robit?? Pobalit ju a vylozit aj s kuframi pri dome jednej z dcer.
A nech sa staraju teraz ony. Vsetko rovnym dielom. Potom uz bude asi starka spokojna.