Mama uprednostňuje sestru a jej deti

slavkakni
28. máj 2024

Idem si k Vám po radu. Mám o rok staršiu sestru, krorá bývala dlhodobo (cez 20 rokov) u mojich rodičov na dedine spolu so svojim manželom a 2 deťmi. Nasťahovala sa tam, hoci mali svoj vlastný by v meste. Najskôr kvôli pomoci s deťmi( mama sa s jej deťmi učila, riešila ich nosenie a vyzdvihovanie zo školy, varila, prala im, robila upratovačku). Neskôr tvrdila že chcú v dedine stavať, ale k tomu nikdy nedošlo..Sestra si robila kariéru a sem tam s niečim pomohla napr s nákupmi postupne s lekármi. Jej manžel sa choval ako keby ani nebol ženatý, nikedy aj celý týždeň neprišiel domov, deti neriešil, ale dobre zarobil, čo mojej sestre vyhovovalo ( je dosť na peniaze). Svoj 3 izbový byt celý čas prenajímali a u rodičov bývali cca 15 rokov komplet zadarmo. Až keď rodičov vyťahali z peňazí, tak začali postupne preberať náklady za elektrinu, kúrenie a pod. Vtedy sa už sestra začala správať divne.Spočiatku sme vychádzali dobre, ja som to brala ako záležitosť mojich rodičov, nestarala som sa do toho..
Ja mám 3 deti a rodičov som navštevovala každý druhý víkend z dôvodu pomoci v záhrade, so včelami čo otec choval, poupratovala som a chodili sme pomáhať úplne nezištne ( nebrali sme si odtiaľ nič napr zo záhrady). Časom sa ale sestra začala chovať veľmi majetnícky k domu aj k rodičom. Napríklad keď som si priniesla niečo do rodičovského domu tak mi nadávala, že im to tam zavadzia..Mama sa bála mi napríklad postrážiť dieťa ( bola pár krát pri tom najstaršom) a potom už začala s výhovorkami, že to sa musí najskôr dohodnúť so sestrou tak som ju už ani nevolala. Časom sa začala divne správať aj mama ( orec bol taký, že urobil čo rozhodla mama ). Mama vo všerkom nechávala rozhodovať sestru, bez jej súhlasu nikam nešla. Všade vychvaľovala sestru a jej deti ako jej pomáhajú. Moje deti nikdy nepochválila. Sestra ich začala voziť po lekároch a chodiť s nimi aj do ambulancie hoci vtedy neboli ani 70 tnici a správala sa ako keby boli nesvojprávni. Nechápem prečo, ale mame to vyhovovalo, do sestry bola doslovne zaľúbená a otec neriešil. Takto ich spravila kompletne závislých na sebe. Otec časom dostal stareckú demenciu a za krátko na to zomrel. Dom bol napísaný na neho a ja som pri dedičskom konaní chcela aby sa celý prepísal na mamu, sestra ale dom chcela hneď prepísať na seba a tu sa začali naše zvady. Sestra dala dom ohodnotiť na 60 tisíc Eur jednej jej známej hoci rovnaký dom sa v tej istej dedine predáva za 150 000. Ja som nesúhlasila s prepisom domu, chcela som mať
možnosť prísť domov pokiaľ mama žije a samozrejme som nesúhlasila s odhadom. Mama ma ale do prepisu dotlačila so slovami že keď to sestre nepodpíšem tak ma ani na jej pohrebe nechce vidieť.. Nakoniec sme sa po roku hádok dohodli na nejakom akceptovateľnom vyrovnaní. Sestra ten dom veľmi chcela, tak mi nakoniec prepísala jej byt hoci v dezolátnom stave( voda tiekla do stien a nefungovala elektrina takže ho už nemohli prenajímať). Mne sa ale týmto konečne otvorili oči a už o vzťah so sestrou nemám záujem. Mame sa na mňa hnevá, že so sestrou nekomunikujem. S mamou by som si chcela udržať vzťah, ale ona bez sestry nikam nepôjde ani k nám a ja zase nechcem ísť do toho teraz už sestrinho domu. Ako to vyriešiť ? Som z toho na nervy ! Keď mame volám, stále mi rozpráva len o sestre a jej deťoch, čokoľvek jej poviem o mojich deťoch ako jeby prepočula.. Už začínam zvažovať že sa od nich kompletne odpojím, ale mamu mám napriek všetkému veľmi rada...

vevebono
28. máj 2024

Ku mne sa mama správala odjakživa ako k odpadu. Mam staršieho brata, on bol úžasný a dokonalý a ja nič. Vlastná matka nás oboch odrbala o byt. Pred dvomi rokmi som si povedala dosť, a povedala som jej to, čo ma ťažilo. Že nemám pocit, že je moja matka, nikdy sa tak ku mne nechovala, a ak si odmyslím zdvorilostné fázy, tak si s ňou nemám čo povedať. Takže už sú to dva roky, čo som ju zo svojho života odstrihla. Nevie ani to, že má vnučku. Ale s bratom som úplne v pohode, sme v kontakte, navštevujeme sa.
Ja byť na tvojom mieste, tak by som mamu zavolala buď ku mne domov, alebo do kaviarne. Ak odmietne, alebo dotiahne sestru, zdvihnem riť a dovi. Zbytočne sa trápiš, ak to mame takto vyhovuje
Nie je náhodou sestra vytúžené dieťa? Že sa buď nedarilo, alebo po potrate? Lebo presne pre toto mala mama ku bratovi iný postoj ako ku mne

deti95060810
28. máj 2024

keby mne mama povedala že ak nepodpíšem sestre dom tak ma nechce vidieť ani na pohrebe - tak už by som vedela koľká bije.
mala si si zavolať svojho odhadcu a nenechať sa odr*ať o peniaze. A že matka nechce aby som prišla na pohreb? tak ako myslí - zariadim sa presne podľa jej priania.
matka je už asi aj staršia pani a čochvíľa bude potrebovať pomoc - tak sestra sa môže začať snažiť - má čo matke vracať.

ivik4
28. máj 2024

Za poslednych par dni je to milionta tema kde sa mi zas,,potvrdilo" ze dat dietatu surodenca je to najlepsie co tu stale citame 😃.

Kazdopadne, je mi tvojej situacie velmi luto, mame by som nevolala, sama vidis ze aj telefonaty su len o jej sestre a o Teba sa vobec nezaujima 😶. Smutne

slavkakni
autor
28. máj 2024

@vevebono Sestra je prvorodená a narodila sa po bratovi, ktorý mame pri pôrode zomrel. Ja som sa narodila len 1,5 roka po sestre a myslím si že som bola neplánovaná..

tundra
28. máj 2024

🪓 utni to😉

anjelicek26
28. máj 2024

Tvoja sestra zije a pomaha rodicom 20 rokov, jej deti tam vyrastli, su tam doma. Ze ten dom chcela za kazdu cenu chapem. Ze nevidis, kolko pomoci v kadzodennej rezii (ano aj dostali) za tu dobu poskytli, to tiez chapem, ked tam chodis len obcas. Plus urcite tam vela prerobili, investovali za ten cas. Tebe prepisala jej byt, ste vyrovnane. Prestan to v hlave riesit, nepokazte si vztahy, pokial je to este akokolvek mozne, daj sancu stretavat sa sesternice a bratrancov a daj ego volakam strasne dozadu, kym mas mamu, objim ju a bud rada, ze tu este je, ked uz ste prisli o otca... ano rozprava o sestrinych detoch, lebo su jej "cely svet" kazdy den teraz na dochodku... napisem len za seba, byt po mame sme nechali sestre, co zostala zit na Slovensku (dve sme sa odstahovali mimo) a ked zomrie otec (co snad este 20 rokov nebude), jeho dom nech si nechaju s jej manzelom tiez... ona je ta, co tam chodi, ona je ta, co sa stara, jej manzel je ten, ktory dedkovi pomaha opravovat, stavat, riesi papierovacky, nakupy... ja som taka rada, ze je tam niekto, kto tam JE, robi mu spolocnost, pomoze aj o polnoci s hocicim (sestra to ma len 40 minut, my 9 hodin, sestra 14 h autom).

Ako casto chodi mama k vam? Pozyvas ju? Aj na par dni? Verim, ze to by pomohlo a to znacne.

slavkakni
autor
28. máj 2024

@anjelicek26 JA som tam do prepisu domu na sestru chodila pravidelne - jeden víkend sme pomáhali rodičom a jeden svokrovcom. Samozrejme aj vždy keď niečo potrebovali tak sme zabezpečili, takže určite to nebolo tak, že som sa nestarala.. Mama nebola u nás dva roky, hoci ju pozývam často, vždy má nejakú výhovorku, chodí aj sem do mesta, ale vždy so sestrou takže k nám nejde.... Ja som bola za ňou v apríli, aj celou rodinou, ale pobudli sme len hodinu, lebo napriek tomu, že sme sa ohlásili na návštevu, tak sestra samozrejme bola pri stretnutí a naschvál diskutovala s mamou témy, ktoré boli mimo nás, ako o nejakom spolužiakovi jej syna a čo jej deti. a pod. Pripadali sme si tam kompletne navyše a deti povedali že už tam v živote nechcú ísť...

sidicek
28. máj 2024

@ivik4 áno, ale tie témy majú často spoločného menovateľa- obľúbené dieťa rodičov. Pri spravodlivých laskavych rodičoch sa toto málokedy stane.

anjelicek26
28. máj 2024

@slavkakni tak to ma mrzi, proste mamu pozyvaj dalej, ale vy tam nechodte.. ine riesenie nateraz nebude... mama casom pochopi (alebo aj nepochopi) o co prisla..

ivik4
28. máj 2024

@sidicek ano a aj majetok

sidicek
28. máj 2024

@ivik4 áno, ale aj to je v rukách rodičov, spravodlivo to rozdeliť a informovať o tom.Nie ako v nejakej téme spísali závet a vydedili jedno dieťa bez toho aby to odkomunikovali dopredu.To sa tým narušeným vzťahom nemožno čudovať.

ivik4
28. máj 2024

@sidicek ved ano tak to dnes je 💁‍♀️

simca06022011
28. máj 2024

ako ja neviem, ak to trva dlho, ja by som si normalne doma usta otvorila. My sa otvorene doma bavime. Keby mi mama povedala, ze spyta sa sestry, rovno sa jej opytam ze ci je nesvojpravna, preco sa jej ma nieco pytat? Ide a hotovo. rovnako by som sa sestry spytala, co su tam za vztahy, z akeho dovodu su rodicia pod jej "papucou".
Mama nepochopi sama o co prisla, ved v podsate nic sa nemeni pre nu, ste spolu malo. Nevidim dovod aby si tam nechodila. Vidim problem v tom, ze nevies sestru upratat roky.
Pri dedicskom konanie je rovnako hlupost prepisovat vsetko na jedneho zijuceho rodica. Mali ste si pekne rozdelit podiel tak ako sa to dedilo. mame nechat jej, tebe tvoj, sestre tvoj. Vybavene. Spekulacie bokom. Nesuhlasila by som so sestrinym ohodnotenim, ak islo do dedicskeho konania, uz tam by som to napadla a tych par stovak dala inemu odbornikovi.

slavkakni
autor
28. máj 2024

Ešte doplním, že za 20 rokov čo tam bývali nekúpili za vlastné ani jeden kus nábytku, ani spotrebič. Ak niečo nové segra chcela napr gauč tak to navrhla, že to kúpime rodičom ako darček a ja som platila polovicu pričom ona si vybrala aký chce, skrátka mala to premyslené ...Až minulý rok tam prerobili kúpeľku ( to už bola sestra s mamou zrejme dohodnutá), a chcela si ju pôvodne odčítať od hodnoty domu ako náklad...hoci dom na ktorý som cenu nášho domu pri dedičskom porovnávala bol v póvodnom stave tzn neprerobený. Nakoniec aj tak získala viac, lebo k domu na ňu mama prepísala aj svoj 20 á pozemok...

simca06022011
28. máj 2024

@slavkakni a ostatne.. kupovanie veci, prerabky.. bohuzial to je tvoja hlupost. Ty nie si sestrina poddana... dospela zena si, tak si to treba uvedomit. Vy ste si rovnocenne. A ak niekto niekde zije = plati, zariaduje, opravuje. Ak nezije = tak nie.

negymama
28. máj 2024

@sidicek my to mame v miernejsom bledomodrom prevedeni.
paradoxne my sme tie dve prvorodene dvojcata po mrtvom bratovi, co zomrel po porode. ale boli sme chore, dokonca v utlom veku sme boli vyse roka v liecebni a nasi nas chodili len raz do tyzdna pozerat /1,5 rocne detičky sme boli/. Medzitym mali nasi druhu setru 1,5roka od nas mladsiu ...a tu mali na cely den, bola zdrava, silna vesela.
my sme boli ustrachane deti trpiace silnym hospitalizmom, za sociku sa k detom v liecebniach bez rodicov nespravali 3x vludne. Mama s nami nemala blizky vztah a cele roky tvrdila, ze to my me ju odmietali.
Medzitym sestra sa prva vydala a mala deti, nasi a hlavne mama videli len ich, prve jednojedine vnucatka, a v podstate tie dalsie ani nemuseli prist. sestra bola dlho takto jedina s detmi, my sme este studovali a zalozili si rodiny 10 rokov po nej. pre sestru aj rodicov sme boli tie "dievky" /stare/.
a v podstate tak to je doteraz, nasi vidia len ju, jej deti, su to uz dospele slecny, jedna ma uz dcerku a babka opat len tu pravnucku vidi, nasim detom ukazuje videa a fotky , pubetalnych chlapcov to strasne bavi 😲
Ked boli nase deti male, tak babka vyhlasovala ze uz je na nich stara, ze uz nevladze, ze na prazdniny len par dni mozu, kolko x ani cele leto nebol nikdy vhodny cas. Sestra svoje deti odkladala k mame na komplet cele dve mesiace prazdnin, kazde jarne zimne, mala vystarane.
my sme sa starali sami vzdy , mame 4 deti a u svokrovcom mame identicku situaciu, opat len svagrove deti su tie prve a oblubene.

negymama
28. máj 2024

Jo a nasi prepisali pol domu na sestru a po stvrtine nam dvojcatam. Ale s tymto som OK, sestra byva blizko, jej deti su uz dospele , tak nech sa o nasich stara a kludne nech ma zato pol domu. I ked zatiatl velmi starostlivosti nedava, chodi mamu vyjedat kazdy vikend, mama pecie vyvara, pre nu by aj potok preskocila, doslova sestra ju manipuluje ako u vas. Mama ju vzdy pozve, ked tam mame prist my, oni si hrkutaju, sestra vzdy okate zmlkne ked prideme do izby. Mama nevidi ani to ze sa nam nezdravi, na drzovku, aelbo zalezie do izby ked odchadzame a nepride sa rozlucit. Totalne trapne siuacie, neviem co som jej spravila, jej detom som krstna mama, cele roky som sa o ne starala, chodili ku mne na prazdniny, na vylety, kupovala som im co som im na ociach videla.
Mama vzdy ju brani, ospravedlnuje a myslim ze sa to nezmeni. Prave naopak, cim su nasi starsi tym su ovladatelnejsiu a daju sa ohlupnut hocicim, ona im sprostredkuva soc. kontakt, takze su na nej psychicky zavisli.

kitycat
28. máj 2024

To s tym prepisom ste mali riesit bud rovno na teba a segru alebo dedit otcovu cast...mas jej rozpadnuty byt tak uz to neries, ona sa tam citi po tolkych rokovh doma.

A ze sa idete kazdy vikend potrhat na pozemkoch pribuznych? Nuti vas niekto? Preco si nevezmete z urody? Ked ti nedaji musite si sami vziat

slavkakni
autor
28. máj 2024

@negymama veru veľmi podobné !!

negymama
28. máj 2024

@slavkakni ako viem ze mamu stale mas rada, ale ber to tak, ze v mnohom jej osobnost uz prebrala sestra. Mala na to dlhe roky cas.
Moj svokra uz takto doslova hovori ustami svojho syna /muzov brat/, ...my uz presne vieme, kedy oni spolu hovorili, lebo nato ona zacina reprodukovat jeho nazory. Alebo ked chce svagor nieco o nas vediet, tak vysle mamu, aby od nas vyzvedala.
to su take sutazive toxicke osoby, ktore maju taku tu "kukuciu" povahu, ..ako kukucka vystrci ostatne mladata z hniezda a len jej a jej nosia rodicia obetavo do zobaka. tak take kukucky ziju aj medzi ludmi.
ja mam stastie, ze mam aspon to dvojca, s nou mame krasne vztahy, aj nase deti su velka 7 clenna partia. takze toto mi to nahradza a vztah s druhou sestrou nebanujem. Nasich mam rada, ale tak vlazne odtial potial. My sme nikdy pre nich nerobili ziadne prace na zahrade, oni maju maly pozemocek, kde si obrabaju len co sami stacia, a co nestacia rozsiria travnik, ktorysi daju za peniaze niekomu z dediny pokosit a vybavene. Tak isto ani ziadne investicie do ich domu, nasi maju na hlavu lepsie financie ako my, my zivime 4 deti v puberte, takze rozhodne nemame prostriedkz na to aby si davalli zabezpecenym dochodcom.
jasne na vyrocia sa tiez so sestrou skladame na vacsi darce, tlevizor a tak...a sesra to kupi a pechori sa tam s tym darcekom a foti sa, akoby to kupila sama 😅 no uz mi to je len na smiech. raz za x rokov to vydrzim a neriesim.

gelifil
28. máj 2024

@negymama strasne mi je z toho smutno😢😢😢

rorino
28. máj 2024

@slavkakni Mama je obeť manipulatorky.Tazks situácia,držím palce nech to zvladas akokoľvek sa rozhodneš

betulinka1
28. máj 2024

@slavkakni pozri majetkovo ta sestra vyrovnala, nemas starosti s mamou, nemusis ju nikam voziť ani nic. Mama je spokojna, co viac treba. Ty mas aspon volny kazdy druhy vikend, lebo kazdy vikend chodit pomahat tam alebo tam, je podla mna dost divne. Treba si robit cas s detmi a nie chodit stale starym rodicom. Tak raz domesiaca zavolaj sestre, ze chces prist za mamou na nastevu. A vybavene. Akoze to tolko nad tym filozofujes.

nevenka
28. máj 2024

@slavkakni och, no tazko...ja som tiez dieta vytuzene, starsi brat mi zomrel 5 dni po narodeni. Sestra sa narodila, ked som mala cca 3 roky, tiez bola neplanovana a mamina je ku nam rovnaka. Samozrejme, povahovo sme uplne ine, takze iby pristup to ano, ale taketo rozdiely nepoznam. Skor ja som vzdy musela byt ta mudrejsia, rozumnejsia, zodpovednejsia a bezchybna...ako keby. Vyssie naroky mali na mna obaja rodicia.
Mne by bolo hrozne luto prestat sa vidat s mamou, napriek vsetkemu. A sestra v kuse tam sedi na zadku, ze by si prisla vtedy mamu pozriet, ked ram sestra nebude? Hoci aj sama bez deti?

slavkakni
autor
29. máj 2024

@nevenka ja by som sa tiež nerada odstrihla od mamy, to beriem fakt ako krajnú možnosť, ale už sa aj ona správa fakt divne...Skúšala som ju ísť pozrieť aj keď som vedela že sestra nie je doma, tak som sa jej nahlásila na návštevu a ona ma upozornila že segra nie je doma, ako keby nechcela aby sme vtedy prišli. Na návšteve bolo najskôr všetko ok, zobrala som ju na prechádzku, ale potom sme prišli domov a zavolala jej nejaká kamarátka a ona s ňou telefonovala celú hodinu, tak sme sa aj zobrali a odišli... Skrátka aj ona sa správa tak, ako keby nás už nepotrebovala vidieť...

cacianka
29. máj 2024

@slavkakni dáva ti dosť okato najavo, kde ťa má...je mi to ľúto. Ešte raz sa skús s mamou stretnúť osamote, zobrať ju niekde von, mimo domu, na neutrálnu pôdu a všetko jej povedz. Ako sa ty citis, ako vidíš že je zmanipulovaná, ako teba mrzí že necítiš od matky slušný záujem, vzťah , aj kamarátka jej bola prednejšia ako ty.
A jasne by som jej dala najavo, že má stráca z jej vlastného rozhodnutia. Potom by som tam ani nechodila, max sporadicky. Ona je už tak zmagorena od sestry, že to už neprerobíš...