Mama sa nevie zmieriť s tým, že snúbenec je diabetik

13. mar 2024

Ani neviem, prečo sem píše, asi sa len potrebujem len vyrozprávať.

Pár rokov dozadu (na vysokej škole) som sa stretla s mužom s ktorým sme si padli do oka. Ako išiel čas zistili sme, že je nám spolu dobre. Všetko vyzeralo veľmi dobre. Randili sme spolu 4 roky a pár dní dozadu ma požiadal o ruku. Ja som veľmi natešená nabehla k mame, ktorej reakcia ma úplne odrovnala.
Nikdy s mojim priateľom nemala problém. Ani o na ani môj tatko. Keď sme tam boli na obed v pohode s ním vychádzali. Ale prvé, čo mi mama povedala asi po minúte ticha bolo, že či som okej s tým, že moje deti budú mať diabetes. Normálne som onemenla. Áno, snúbenec je diabetik. Má to zdedené od svojich 4roch rokov. Celý svoj dospelý život je dobre kompenzovaný, cvičí a hoci má diabetes, nemá iné zdravotné problémy. Moja reakcia na to bola, že ma mrzí, že som sa s ňou prišla podeliť o pre mňa skvelú správu a ju jediné čo zaujíma je to, že je diabetik. Na to mi povedala, že ona nechce mať postihnuté vnúčatá.

zorkahorka
13. mar 2024

Myslim, ze ste si povedali vsetko. Nic ine nerob, nechaj to tak. Jej sa to snad v hlave ulezi. A ak nie, tak je to jej problem.
Ty si s nim stastna, ty budes mat deti diabetikov, nie ona. Mozno to ani nezdedia, co ty vies.

unicornlady
13. mar 2024

Jej reakcia bola síce prehnaná, ale strach robí svoje.
Môžeš jej vysvetliť, že ťa jej reakcia mrzí.
A že keď aj budete mať deti, dáte ich vyšetriť, a keby niečo, viete to od detstva odsledovať, ak by mali tiež diabetes. Ale nikde nie je isté, že budú mať tiež cukrovku.

majamat
13. mar 2024

suhlasim s @zorkahorka
ludia sa boja komplikovanej situacie a teda zit s diabetom je urcite narocnejsie.

no zas na druhej strane, zakonite nemusia mat DM. a zas, keby mas ineho partnera, mozu mat ine zavazne ochorenie.
toto sa neda predpokladat takto dlho dopredu a zit podla toho, to by si asi zostala na ocot, v kazdej rodine nieco je.

muchacici
13. mar 2024

Tak to sa ti teda nečudujem, že si ostala z toho v šoku a smutná. Prečo by mali byť deti "postihnuté"?? A aj ak by boli diabetici, ako manžel, tak aj detičky tú chorobu budú mať množstvo možností dobre ju zmenežovať. Mne by to bolo veľmi za ťažko niečo také počuť od rodičov. Ty budeš mať svoju vlastnú rodinku, keď Boh dá, mame by som narovinu povedala, že nič také viac nechcem počuť, nech si už myslí, čo chce a nech sa s tým v tichosti zmieri. A ani nič také do budúcnosti, výčitky typu že "ja som ti vravela", s tým môže ísť kade ľahšie. To by som si s rodičmi určite riadne vyjasnila. Každopádne ja ti gratulujem k skvelým správam a želám vám veľa šťastia a lásky! ❤️🌹😊

majamat
13. mar 2024

@muchacici to je rpavda. poznam rodicov, kde su obaja diabetici a ich starsia dcera ma diabetes tie. je fajn ze uz v tejto atmosfere vyrasta, od mala sa uci, ako sa stravovat a spravat ako diabetik. ma vedenie uz takto skoro ziskava cenne vedomosti a informacie, ako kompenzovat svoje ochorenie a to vcelku rpirodezno cestou - nemusi sa to umelo ucit.

dadis
13. mar 2024

Snubenec ma DM prveho typu? Je tam nizke riziko pre deti, mama nech si nastuduje. Geneticka zataz neznamena aj prepuknutie ochorenia.

autor
13. mar 2024

Ďakujem dievčatá, veľmi mi to pomohlo.

Ja tomu rozumiem, že sa mama bojí ale prišlo mi to ako veľmi nevhodná reakcia.

@dadis Áno má DM 1. typu.
@majamat Tiež sa na to tak pozerám Aj keby sme mali detičky s diabetesom, už sme obaja na to nastavení a naučení tak, že to berieme ako súčasť života. Ja osobne vôbec neberiem partnera ako "chorého".

mmoni89
13. mar 2024

Tak to su trosku tvrde slova ,to by ma teda mrzelo🙄za prve mat diabetes nieje postihnutie to co uz je za nazor .Za druhe,kamaratkin muz ma diabetes a deti su v poriadku.Za tretie ,mozu sa stat ovela horsie veci ako je diabetes.Moja mamina ma vnucika autistu a miluju ho tak isto ako vsetky ostatne.Tvoja mama.myslim ze povedala nieco neuvazene a casom si to uvedomi

deti95060810
13. mar 2024

ja tvoju mamu zas chápem... ona sa len bojí. však vidíš aké je to tu na sk - zdr. starostlivosť nič moc, bežne chýbajú lieky ktoré boli roky na trhu - nikdy nechýbali, k lekárovi sa dostať je tiež čakačka na niekoĺko mesiacov.... a takto by sme mohli pokračovať....

vilma7
13. mar 2024

Dá k výroku tvojej matky nedá ani normálne vyjadriť. Sorry

anickaaa6aaa
13. mar 2024

tak poznám aj rodiny kde sú rodičia zdraví a dieťa ťažký diabetes... a keď už tak toto nie je postihnutie.

gabikaa96
13. mar 2024

Autorka moja švagriná ma tiež diabetes od štyroch rokov, má 9ročného syna a on diabetes nemá. Čiže môže a nemusí to zdediť, švagrinu vtedy upokojoval lekár že je nízke percento že to malý zdedí. Nechaj mamu tak možno zmení názor, uvidíš časom.

felycity
13. mar 2024

áno, mamina to mohla inak riešiť ( faktom je, že je to veľmi nepríjemná aj keď navonok sa to nezdá, diagnóza, čo si asi ona uvedomuje a preto sa bojí), možno by ste sa mali s ňou prozprávať, každý rodič sa bojí, preto na strane druhej by ste si nou mali sadnúť a vysvetliť je možné riziká , váš postoj tak ,a by aj ona trocha zmenila svoj postoj, možno práve vy ju naučíte viac byť empatický, otvoríte je obzor čo sa týka dg.....neviem, čo presne obnáša táto dg,, al everím, že všetko dobre skončí ❤️

olusik112
13. mar 2024

Dnes je viac možnosti. Chodte na DNA dr vam vysvetlia ake velke je riziko že zdedia deti diabetes. Ak je priliš vysoke riziko možete využit umele oplodnenie s darcovskych spermii. Taktiež možete mat aj vlastne deti s tym že tuto chorobu podedia ved lieky existuju. Rozhodnutie je už iba na vas. Su aj omnoho horšie diagnozy dedične. Nechcem tym povedat že diabetes je nič ale vedia žiť plnohodnotny život ked su na liekoch.
Mame daj čas utrasie sa jej to v hlave ak nie nuž je to tvoj život.

gabikaa96
13. mar 2024

A ešte dodám že švagriná žije absolútne normálny život, takže nechápem ten výrok že je to postihnutie.

januska12323
13. mar 2024

Obavy chápem ale robiť z diabetu postihnutie? Vie aké všelijaké vývojové chyby sa môžu vyskytnúť u inak zdravých rodičov? Nechaj to teraz tak, keď k tehotenstvu príde vysvetlíte aké je riziko a ak sa v tom prípade nechce vyskytovať vo vašom živote je to jej rozhodnutie.

mamatroch
13. mar 2024

Hlaska hodna skvelej buducej babicky🤦 ...ze nechce mat postihnute vnucata. Vzdy sa moze nieco stat, aj keby ste boli obaja zdravi. Ci uz postihnute dietatko z inych dovodov alebo aj neskor uraz, nehoda, mozgova prihoda... behom sekundy sa zivot vie zmenit a tak Ty / snubenec - manzel / dieta / buduca babka mozete ostat doslova v okamihu "postihnuti", na voziku, nevidiaci... Hocico. Potom Ti co povie alebo co caka, ze poviete potom vy jej, ak by sa to stalo jej? Ze nechces postihnutu mamu?
Jasne, ak budu mat deti DM, bude to o nieco tazsie, ale istotne nie nezdolatelna prekazka. Ja mam kamaratku s rovnakou diagnozou, s inzulinovou pumpou, ma 4 deti (najstarsi uz teenager), pokial viem, zatial su zdrave vsetky (a ci budu zdrave aj do buducnosti, no ktovie, ale viem vobec o sebe, ze budem o rok zdrava? Zaruku nema nikto z nas...)

struhanka
13. mar 2024

Fíha, chápala by som, keby mama nebola nadšená, ak by bol alkoholik, gambler, workoholik, v minulosti odsúdený za nejakú trestnú činnosť, klamár, záletník, drogovo závislý, ale že jej prekáža, že je diabetik? Aj 100 %-ne zdraví ľudia môžu mať predispozície na genetické poruchy u detí. S diabetom sa dá žiť a plnohodnotne fungovať. Mám inzulínovú pumpu a senzory, chodím pravidelne na zdravotné prehliadky, snažím sa o seba starať, mám prácu, zvládam túry. Moje dieťa je úplne zdravé. Ako postihnutá či nejaký chybný kus sa, teda, necítim. Tieto silné a zraňujúce slová matky na adresu partnera by ma riadne zaboleli. Najmä, keď je partner kompenzovaný a cvičiaci, o svoje zdravie sa zodpovedne starajúci.

zuzanka.zuzu
13. mar 2024

bojí sa. každý chce byť zdravý a pekný a mať zdravé pekné a múdre deti 🙂 neboj, vnúča bude ľúbiť aj keby mu chýbala ručička... ja by som tiež pre syna nechcela poloslepú ženu. pritom ja sama som poloslepá. takže si ani neviem predstaviť ako na hendikep reaujú zdraví ľudia. vlastne už viem 🙂 nemaj jej to za zlé. ešte toho v živote bude 😀 netreba sa rúcať z každej hovadiny

sisulia
13. mar 2024

Ved diabetik je dnes pomaly kazdy druhy clovek alebo este aj bezlaktozovy a moze sa ti to prejavit aj v neskorsom veku. Mama nebola na takychto testoch? Co by potom robila keby sa aj z nej sane zrazu diabeticka? Ja chapem ze strach ma velke oci, no toto je prehnane ze postihnute vnucata kokos.

h2
13. mar 2024

🤦🏻‍♀️ Postihnuté vnúčatá môže mať, aj keby si ich mala s chlapom zdravým, ako buk. Ak isto, ako s týmto môžeš mať úplne zdravé deti. To sa má každý človek s nejakým hendikepom odstreliť? Alebo stačí, keď sa niekam zavrie a nebude zdravých ľudí obťažovať svojou existenciou? ☹️

titla
13. mar 2024

Ja Ti rozumiem ako to zamrzelo a bola to nevhodna reakcia, na druhu stranu chapem aj Tvoju mamu. Ma strach, pretoze Ta lubi a uz dopredu (prabdepodobne neopravnene) sa boji o Teba aj o svoje buduce vnucata. Diabetes nie je postihnutie, ale tiez vie byt v zivote obmedenim (ale to aj xy dalsich diagnoz)
Takze ak sa k Tvojmu snubencovi chova inak pekne, tak by som jej to az tak nezazlievala. Mozno by bolo fajn, keby ste si vy dve sadli a este si to vyjasnili. Aky mas postoj ty, ake su rizika a moznosti, ona ma mozno len mylne alebo obmdzene vedomosti, aj preto ta reakcia. Ty si predsa len co sa tyka tejto diagnozy zbehlejsia.

alickapusinka
13. mar 2024

Pane bože zastarali názor ako z doby kamennej. Môže dostať človek cukrovku aj počas života. Je zdraví a pri náhodnej prehliadke zistia cukrovku 2 typu. A čo teraz postihnuté vnúčatá. AJ deti ktoré majú cukrovku žijú plnohodnotný život. Aké postihnuté vnúčaťa tvoja matka už dopredu prorokuje že budú mať cukrovku. Ja mám kamarátku má 2 deti dcéru aj syna nikdy nikto nemal v rodine cukrovku podľa toho čo hovorila a syn dostal na 14 rokov začínala mu puberta. Takže nie je to pravda že budú postihnuté tvoja mama nech definuje slovo postihnuté. Postihnuté sú ležiace alebo nechodiace deti. A nie deti ktoré budú chodiť rozprávať. Aj tvoja mama môže dostať cukrovku 2 typu. Ja ju mám tiež som ochorela nedávno. Nemám rada ľudí čo hovoria a plašia že im niečo bude hoci ešte nie sú ani na svete. Blbosť never. Ak sa narodia zdravé tak mame by som poriadne od pľúc povedala. Zbytočne ťa straší ak by si bola tehotná už tak by si počúvala toto a tehotnej žene netreba stresy. V TV na STV chodí relácia moja diagnoza a tam ukazovali dieťa maličké akurát narodene niekoľko dňové a zistili jej cukrovku od kojenca. Jej rodiča tam vraveli že nikto ani z jednej strany cukrovku nemá. Takže tvoja mama zbytočne robí paniku. Neboj a už nie postihnuté nech si pozrie tvoja mama pojem postihnuté deti. Deti s cukrovkou žijú normálny život. A áno lieky alebo inzulín ale nie že nechce postihnuté vnúčatá. Ak je žena tehotná a chodíš na poradne tam sa lekár pýta aké choroby mate ak povieš že muž/snúbenec ma cukrovku budeš sledovaná aj TY či sa u teba neprejaví tehotenská cukrovka. Ak by si prišla z poradne domov a nedajbože TI povedia že máš tehotenskú cukrovku a toho istého snúbenca by si mala zdravého tak čo tvoja mama povie nechcem ťa lebo si postihnutá. Tak rozmýšľa zdravá dospela žena no to pochybujem. A tu na MK možno je veľa mamičiek že mali počas tehotenstva cukrovku a ak už porodili tak cukrovka sa stratila a deti sú zdravé.

alickapusinka
13. mar 2024

@vilma7 máš pravdu nedá. Divné zmýšľanie dospelej ženy.

kristinka92
13. mar 2024

pane bože 🤦🏽‍♀️ diabetes vôbec nemusia deti mat…. ďakujem pekne za taku úprimnú radosť mamy…

zuza265
13. mar 2024

Zarazila ma veta, ze nechce mat postihnute vnucata. Sebecky povedane…. Mozno to nemyslela tak zle ako to vyznelo, ale v podstate ak sa nevie s tebou tesit, tak nech radsej nehovori nic. A nech si skusi pozistovat info, ked ju to trapi🙏🏼 verim, ze ju to trapi aj kvoli tebe a ze snad nebola tak sebecka ako to vyznelo. Ale chapem tvoje sklamanie … skus aj ty dat mamke info ako to je s dedicnostou a mozno ju to ukludni. Avsak nech nabuduce vazi slova 🙏🏼

simca06022011
13. mar 2024

Chápem mamu, ale chápem aj teba. Ja osobne poznám otca rodiny a týmto typom diabetu, rovnako aj malé dieťa. Pre mňa ani jedno nie je výhra ale na základe toho sa určite človek nehodnotí. Diabet môžete mať aj bez toho, rovnako kopec iných moznych dedicnych chorôb. Kazdy si nesie nejaku záťaž. Ak si s tým ty ok tak sa podľa toho zariadte 🙂

laurita285
13. mar 2024

TO je mi povedomé 😀 ja mám atopický ekzém a ichtyózu a tiež keď sme s priateľom oznámili jeho rodičom že sa budeme brať tak sa prvé pýtali že či ideme mať deti lebo mať deti s atopickým ekzémom a tou škaredou kožou by nebolo bohvie čo 😂 ich prosby boli vyslyšané 😀 deti sa nekonali

rorino
13. mar 2024

A ak tvoja mama dostane náhodou cukrovku?Lebo nik nemá zaručene,že ju v živote nedostane.Co bude robiť ak náhodou bude takto postihnutá .Je zrejme,že sa o teba a budúce vnúčatá boji,ale má rozmýšľať,čo vypustí z úst.

regina22
13. mar 2024

Súhlasím s tvojou mamou