Proste moja matka chodi večer vonku za priateľom už aj cez deň je preč. Rieši pubertiacke veci. Pije keď sa rozide s ňou niejaky priateľ "aby začala novu kapitolu." Chodi si na zoznamky o mne velke H a male ovno vie max ako sa volam kde byvama a kedy som sa narodila. Nerozprava so mnou len keď pridem po tyždni domov z nejakeho vyletu čo chodim s otcom(s otcom su rozvedeny od mojich 4 rokoch) a to len na 10 min. sa porozprava so mnou lebo potom začne byť zas agresivna. Ma sa starat aj o moju prababku (opratovateľka, inšiu pracu nema) a ona namiesto toho aby sa o nu starala pošle tam mňa alebo babku. Len jej da obed a ju prezlečie rano alebo ju da na zachod ale to už zvladnem aj ja ju posadiť na zachod. Čo ma najviac sere je to že ma nikdy nepusti von len ma bude držať dnu v dome stale. Zakazuje mi tinedžerske veci ako napr makeup farbenie si vlasov a tak no sprava sa ku mne ako keby som mala 13.Stale mi kupuje divne oblečenie na detsky motiv,vrieska po mne, divne mi odvrava že sa usmieva pri tom stale rieši len priateľov a mňa už to nebavi lebo si pridem že sa ja mam starať o ňu. Mam pociť že nechce aby som vyrastla a stale ostala dieťaťom.(jej malou segrou)
Otec,kamaráti a rodina mi hovoria že ona asi nevyrastla z jej pubertiackej ery. Za to sa veľmi aj hambim.
@anjelicek26 ďakujen zatiaľ 🙂)
@anjelicek26 do istej miery s tebou súhlasím - že puberťáci často vidia veci inak, hlavne čo sa týka oblečenia, príkazov/zákazov, zodpovednosti…Ale sorry, aby akékoľvek dieťa (či má 6 alebo 16r ) bolo svedkom toho, ako sa mama opíja vždy keď ju nechá ďalší kolík a “začína nový život”, tak toto mi neznie ako láskavá matka, ktorá chce pre svoje dieťa to najlepšie…
@sissy27 ale vezmi, ze toto moze byt zvelicene - dvaja chlapi za tri roky a dva pohare vina na vecer, ked sa rozisli... preto vravim, ze "brat to z rezervou"... dolezite pre nu je aj tak len - prestat riesit mamu (nezmeni ju), ale riesit seba (prave si vytvara podmienky pre svoj buduci stastny zivot)...
@anjelicek26 ja som v tom prispevku spozorovala nezaujem zo strany matky, socialnu izolaciu a nezodpovednost. vpodstate obe pozorujeme mozno len to co chceme, ty chces byt na strane matky a ist proti pubertiacke, ja viem ze niektori rodicia su fakt nahovno a teda stojim na strane pubertiacky.
@zuzanaformadzi mozno keby si k tomu povedala viac. ako sa doma citis? co robis? co sa presne deje ked si doma s mamou? ako vyzera komunikacia? preco mas pocit ze nechce ab si vyrastla?
Je dobre ze vies..co sa ti nepaci a co nechces...tak sa spravaj lepsie a zodpovednejsie. Ved vlastne o to ide..aby dieta predcilo rodica,poucilo sa z ich chyb..Zaroven vsak pamataj,ze skutocne cim bude starsia,tym viac budes mamu chapat,tolerovat,akceptovat,sucitit,...a najlepsie,ak jwj to aj odpustis. Robime tak ako najlepsie vieme/sme schopni...
@zuzanaformadzi Co si to dovolujes rozpravat voci vlastnej materi... si obycajne decko co nevie o zivote nic a ides sudit cloveka, co ta v bolestiach odnosil a porodil? Ziadna ucta?? Otras, hlavne ze ty si dcera roka, ako vidime.
@zuzanaformadzi nemozes ist byvat k otcovi,ak s nim mas lepsi vztah? Jemu nevadi,v akom prostredi zijes a co musis prezivat?
@anjelicek26 Asi si nezazila agresivnu matku. Ja som to zazivala. Nesmela som chodit von,ziadne hry s loptou na ulici,neskor diskoteky. Nikdy ma nikam nepustila,stale bola nasrata,kricala,ziadna laska len povinnosti. Este aj pocas VS ked som niekam chcela ist,musela som sa pytat a vzdy som mala vynadane. Ine deti oznamili a isli. Viem si predstavit,co toto chuda preziva.
@barborachors a co ked ju porodila? Dieta sa sprava len tak ako vidi doma. Ked nema vlastna mater pre nu laskave slovo a cas na rozhovory,tak aku uctu ma mat dieta? Ziadnu,ucta sa buduje
@barborachors jaj tak lebo niekomu nahodou vypadne decko z vaginy tak uz sa moze spravat hocijak a vsetci maju byt spokojni, ano??
@anjelicek26 aj keby sa to stalo jedinykrat, tak dieta nema toho co byt svedkom, ani nahodou. A vies co je uplne najhorsie? Ked sa niekto zveri so svojim problemom a ako odpoved dostane len spochybnovanie a zlahcovanie jeho situacie. Lebo ty mas svoj idealny svet a ine asi podla teba ani neexistuje… je smutne, ze ona svoju mamu vnima ako ukricanu labilnu bytost, ktora problemy riesi alkoholom. Toto by ziadna mama nemala dopustit aby takto vyzerala v ociach svojich deti.
@zuzanaformadzi a koľko máš vlastne rokov? Keď sa k tebe správa ako k 13ročnej? Ak je ti lepšie s otcom, prečo nejdeš bývať k nemu? To nie je rýpanie, len som zvedavá. Neviem posúdiť, či si na mamu len prehnane alergická (lebo sa voči nej prirodzene snažíš vymedziť), alebo ti je doma ozaj až tak zle. Lebo keď to druhé a oco je ok, tak by som sa s ním pobavila, či by ťa teda nevzal do starostlivosti on...🤷
@barborachors ako tu vidíme, niektoré ženy by mali mať zakázané plodiť deti… lebo takýmto štýlom ako sa ty vyjadruješ k tejto slečne čo si sem prišla pre podporu a rady sa zjavne správaš aj k svojim deťom..aké právo tým že žena porodí dieťa jej dáva sa správať k dieťaťu takto ako to ona opisuje??? veď to je smutné že je osamelá, nepochopená, vobec nemá záujem o jej život, čo preživa. ako sa cíti, čo by chcela v živote dosiahnuť..ako by chcela tráviť voľný čas.. veru nekonečná puberta, alkohol, chlapi a zoznamky to nejde dokopy s výchovou detí..to dievča volá o pomoc , tak sa skús zamyslieť čo si jej ty naložila..smutné veľmi
@zuzanaformadzi a koľko máš rokov? už si jej hovorila niekedy ako sa cítiš kvoli nej a čo ti chýba? bolo by dobré keby si ju poprosila o rozhovor, taký rozhovor aby ťa vnímala a sústredila sa na to čo jej chceš povedať..možno keby to pochopila, ako sa kvoli nej cítiš že by sa nad tým zamyslela a zmenila by prístup k tebe..Možno tým že sa správa ako puberťačka reaguje na to že je nešťastná, hladá stále nejakého partnera , keď sa jej nedarí zapíja žial a točí sa v bludnom kruhu, pri tom si neuveduje že ty ju potrebuješ.. skúš jej povedať to všetko ako sa cítiš..a uvidíš ako bude reagovať.. ona keď je frustrovaná, nešťastná tak nedokáže dávať lásku, podporu a pozornosť Tebe..
@barborachors práveze dobre, že sa vyrozprávala. Každý to potrebuje. Vypísať sa, utriedit myšlienky. Ja jej kvitujem, že chce počuť odozvy na situáciu, ktorú momentálne prežíva.
@zuzanaformadzi nič nie je ideálne. Vezmi to tak, že to máš 50% na 50% Otcovi sa vyrozprávas, mame len trošku.
Skus sa s ňou zblížiť spôsobom "Mami, aké bolo rande?" Neviem, koľko máš rokov, že ťa nepustí von, možno to až také že nie je. Myslím si, že mamy sa snažia robiť to, čo je v ich silách, aj keď to nevidíš. Tiež som dcéru nepúšťala kade-tade. Držím palce
Takze tvoja mama opatruje nevladnu babicku (varit jej, prezliect a dat na toaletu starostlivost JE, predpokladam, ze ty si v skole a nevidis s toho prakticky nic. Kupuje ti oblecenie (ok netrafi sa do tvojho stylu), snazi sa ta vychovavat (co ti nevyhovuje), ano a zije si vlastny zivot, pretoze uz nema doma babatko, ale velku kocku a chce aj ZIT. Prosim nepreberaj mamino spravanie s otcom, taketo drby rozviruju vasne a vzdy je to len tvoj pohlad na vec... Tvoja mama vie o tebe tolko, kolko jej ty povies a ver mi, v puberte jej nehovoris ani 1/3 s toho, co robis... je to proste taky vek, a hlavne pocit, ze si to ma vycucat s prsta tvoje pocity a pytat sa ta na vsetko mozne...nie, ty mas ist za nou a veci, co ta trapia porozpravat...
Ale v kocke, vylevy pubertiakov beriem z velkou rezervou, pretoze doma mam takych dvoch... pretoze viem, ze ich pohlad je cisto jednostranny a skresleny a treba to brat jednym uchom dnu a druhym von...
Si skoro dospela, alebo na najlepsej ceste tam. Svoj zivot si zariadis ako tebe bude vyhovovat. Sustred sa na skolu, na svoju buducnost. Mama uz v tomto veku nie je to, co ta drzi pri "zivote", je to ale osoba, ktora sa o teba zaujima, ktorej na tebe zalezi. Urob z tej situacie to najlepsie, co sa da a nerebeluj tolko, s odstupom casu si povies, ze drvivu vacsinu jej spravania chapes, len to bude chciet cas...