Už dávno nebývam doma ale navštevujem rodičov. Dnes som sa dozvedela šokujúcu správu mama prišla o prácu 35rokov chodila iba cez cestu na druhú stranu cesty do kancelárie v rodnej dedine. Potom čo šla do dôchodku jej stará šéfka, prišla nová a od vtedy ide dolu vodou. Bola jej ponúknuté pracovať na pol úväzku čo neprijala, to by jej finančne nevychádzalo, má do dôchodku ešte zhruba 1,5 r, je z toho nešťastná, ale o predčasnom dôchodku nechce ani počuť, lebo by dostala menej. Je doma do konca mesiaca čerpá dovolenku a potom úrad práce. Alebo čo by ste nám poradili?
Vyčerpať dovolenku,a potom úrad.Ziska tým čas.Takze jej to klesne pod 1 rok.A potom predčasný dôchodok.
Moji obaja rodičia išli do predčasného dôchodku s oveľa väčším rozdielom ako 1 rok a strhli im asi 50 € mesačne ( to som asi aj prestrelila) čo však krásne doplnil 3.pilier
To je hlupost.
Teraz do 31.12.2024 platí totiž toto:
predčasný starobný dôchodok, ktorý bude priznaný počas roka 2024, sa zvýši o 14,5 %.
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=1077
Tiež uvažujem o predčasnom,to menej nie je až tak o veľa menej.Ked vidím,že ľudia aj mladší ako ja padajú ako muchy,tak si ozaj myslím,že peniaze nie sú všetko.Takze kľud,ak nejde o život ide o...
Ist na predcasny dochodok.
opacne predsa. v ochrannej dobe na pn. na pn moze byt rok a peniaze jej idu aj ked uz vo firme nerobi. po skonceni pn pol roka urad prace a je to
@thirstymonk určite nie na úrad práce najskôr a potom pn..však by už na pn nemala nárok
@autorka nie úrad práce určite. Treba sa dat na PN ku
Moj ocino bol rok na Pn a potom urad prace, siel trosku skor do dovhodku (prisiel o nejakych 10€). Dochodok ma krasny cca 1200€ ale mal odrobenych 42r.
@14petulka88 toto je irelevantné mama nemá príjem ani 1000€
@14petulka88 naozaj ho nechal lekar rok na PN?Neobmedzovalo ho to, ze musel byt tak dlho doma a nikam nechodit? Mna by porazilo.
Mojej mame tiez toto stalo nedavno a ide na predcasny dochodok. Nepride o vela. Tusim nejakych par eur je rozdiel a ma pokoj,klud a nemusi sa uz nahanat. Pre cloveka je tazke rozdychat to,ze ta po rokoch vyhodia. Je to sok. Ale podporte ju,venujte sa jej,nech sa neciti nepotrebna. A casom si zvykne a mozno sa jej zapaci byt doma.
@marca12 to nie je dobré, ona je domased aj bez toho. Nikdy nikam nechodí, ani na výlety, partner má chatu v Nízkych Tatrách ani tam s nami nechodí, ani k vnúčatám, deti nosíme k nej. Aj nákupy jej robím ja alebo sestry
@thirstymonk no ale ak pojde najskor na urad prace, pitom nebude mat platenu PN, vsak nesplni ochrannu lehotu....
Teraz bude mať volno, mala by sa rozhýbať. A mozno si za ten polrok aj niečo nájde. Viem, ze sú to šoky, ale tým, že chodila len cez cestu, asi aj zlenivela. Rok sa dá vykryť, len sa nemôže takto opúšťať.
Inak, s cim sa chodi na rok na PN? To musi byt podla mna aj nejako podlozene, aj vysetrenia, vysledky.... Ja neviem, si to vsetko lahko predstavujete 🤷
@martinkatinka to by aj mna zaujimalo
Ja toto nechapem, nemali ste si ju tak naucit, robit jej nakupy, a skakat okolo nej. Vies si predstavit, aka bude necinna o 10 rokov? Pane boze, ved vasa mama je este mlada, ona musi este fungovat a zit, nesediet doma.
Trwba sa objednať do sociálnej poisťovne na konzultáciu a tam jej povedia, ci sa jej oplatí ísť na predčasný. Mojej mame sa oplatilo, keby čakala na normálny, prišla by o peniaze.
@martinkatinka napríklad stým ze stratila robotu po dlhej dobe. Co ju úplne vzalo v noci nespi, cez deň sa každého stráni a je natom veľmi zle po psychickej stránke
@martinkatinka netreba si nič predstavovať treba vedieť zaklopať na správne dvere sa hovorí.
@0silvia0 nemá vodičák, u nás na dedine není žiaden obchod, autobusov chodí iba pár.
@martinkatinka najčastejšie s chrpticou. Tu mas v dôchodkom veku urcite plnu poskodenych platničiek😉
Aký bol vlastne dôvod výpovede nadbytočnosť či znižovanie úväzku ona nemá nárok na odstupné?akú vlastne podpísala výpoveď?A prvé na PN až potom úrad práce.Toto je presne prípad kedy človek žije len pre prácu škoda, lebo keď toľké roky robila blízko a na jednom mieste asi nebude mať odvahu hľadať si niečo iné.Ak vládze a má chuť nech si chvíľu oddýchne, ale veľa ľuďom zostať doma nerobí dobre a je lepšie, keď chodí niekde aspoň na pár hodin
@martinkatinka väčšinou chrbtica moja mama bola rok v takom veku už každý má väčšinou platničky atď...
@markusrasford no ano, ak sa toto prihodilo, potom hadam bude spolupracovat a bude chodit na terapie, brat lieky.. Pripadne hospitalizacia... Ale o tom silno pochybujem. No vymysliet sa da kadeco....
@luccija ale ked sa cely zivot neluecila na toto, ani vysetrenie ziadne, nic, tak zrazu PN je uplne ucelova....
Existuju taxiky, skombinovat s busom. Takto sediet doma ako vo vazeni, nezit.
Boze ja mam kolegynu 63 rocnu, je uz na dochodku, 3x do tyzdna chodi do posilovne, 2x do tyzdna do kina (chodim s nou), tiez nema vodicak, tiez byva na dedine. Chodi busom, v lete na bajku. Ja si neviem predstavit taketo zomieranie zaziva sediaca na zadku.
Ja sa uz necudujem nicomu. Ano, kam to Slovensko speje.. Nadavate na vladu a pozrite sa sami na seba. Vsak mnohi ste taki isti!
Urad prace pol roka a potom rok PN. Na človeka v jej veku sa určite dá nájsť dosť dôveryhodný dôvod na PN. No a potom ide do normalneho dôchodku...
Ja osobne nechápem, čoho sa tí ľudia boja. Teraz na sklonku produktívneho veku bude ešte rok a pol šaškovať len kvoli tomu, aby mala dôchodok o 6€ vyšši.