Mama plná zloby

29. mar 2023

Prepacte damy, neviem ako to inak nazvat, mam zlost, smutok, som sklamana.... vsetko dokopy a je to dlhe... budem rada, ak si to precitate.

Moji rodicia su rozvedeni (rozviedli sa ked som bola dospela, vraj to drzali len kvoli nam detom). Uz je to par rokov, aj ja mam svoju rodinu, zijeme uplne mimo. Otec ma svoju partnerku, mama partnera.
Moja mama ma zdravotne problemy, je to vsak typ cloveka, ktory si vsetko bral, vsetkeho sa bal, bola jedinacik s prisnym otcom, vkuse sa za vsetko rozplace, vsetko sa jej dotkne, nevie sa povzniest...
Roky rokuce sa o otcovi nemozeme ani bavit, lebo hned zacne vyryvat a hovorit, ako sa o nas nestaral a teraz je najlepsi atd (na dlho) - pritom pri rozvode sa snazila byt nad vecou a presviedcala ho, ze sa rozvadzaju v dobrom a ze mozno budu lepsi kamosi ako partneri.

Zomrela mi babka, otcova mama. Vztahy boli len take ze nas pozdravila skrz neho a opacne, v podstate nemala zaujem o ziadne zo svojich vnucat. Moralne to vsak citim tak, ze na pohreb mame ist, predsa to bola nasa babka, mne osobne neublizila, lebo od ukoncenia zakladnej sme sa osobne ani nevideli, len cez videohovor, ked tam bol otec. Dala som vsetko bokom... no a moja mama zase zacala utocit na nu (i ked uz bola po smrti), zacala nam hovorit, ze nik iny tam isto okrem nas nepride, ze naco, ze sa robila chora stale a ze sa dozila dobreho veku... ze ona (moja mama) je teraz chora (ma kovid) a chcela byt s vnucatami, ze sme mali zostat po Velkej Noci kvoli nej...lenze ja som nenaplanovala to, ze otcovi zomrie mama... stalo sa a zostavame tam teraz na tyzden. Uplne bola nastvana a vlastne mi nepriamo povedala a vydierala ma, ze mi na nej nezalezi, lebo pridem teraz a nie potom, ked ona bude (mozno) zdrava.... a mozno aj nie, uz 2 tyzdne je KO. Lenze chodime za nou kazdy mesiac, tak prideme zas v maji paneboze.....velka drama, hadka, zlozila mi telefon. Zajtra je pohreb a este mi ona priklada!!

Ja nevladzem.... akakolvek zmienka o otcovi, o niecom, co urobim pre neho... je uplne zakerna, zla, uraza sa... damy, uz su to ROKY .... mam z nej zaludocny stres. Co s takou osobou? Snazila som sa jej pomoct vsemozne ale so svojim zivotom nechce nic urobit (ani psychologa atd)..

ivangeline
29. mar 2023

Nevesat jej vsetko na nos a nespominat otca? Bolo by take hrozne nepovedat,ze idete na pohreb,ked sa nebude pytat?

dzulli1980
29. mar 2023

Nesúď ju ... skús sa na to pozrieť z jej strany ... možno s Tvojím otcom naozaj nemala na ružiach ustlané a naozaj sa obetovala len kvôli vám, nebola šťastná ... Ty ako jeho dieťa to možno vnímaš úplne inak, je to Tvoj otec nie partner ... ja osobne by som nešla na pohreb niekomu, kto sa celý život o mňa absolútne nezaujímal ... načo?

autor
29. mar 2023

@ivangeline
Neda sa, pretoze pohreb sa uskutocni tam pri nich a prideme na tyzden, ten tyzdne budeme s detmi striedavo u svokrovcov a u mojej babiny s dedom, nech su s pravnucatami. Taktiez prisiel moj brat zo zahranicia (nie na pohreb, prisiel z prace a tak to vyslo, takze ide aj on, je to cca 10km od bydliska mojej mamy). Otca jej spominam len okrajovo, vacsinou sa ani nepriznavam, ze tu bol u nas na navsteve alebo co, ale mam male deti a tie neustriehnem, vysypu z rukava, ze toto im dal dedo. Ona este aj na to ziarli, ze sa dcere paci darcek od neho, tak ona potom nakupuje 2x tolko a ked nie sme megahappy ze tu neskaceme, zacne hovorit ze cakala, ze budeme vdacnejsi, ze sa nam nic nepaci atd.

deti95060810
29. mar 2023

mame asi nevyšiel ani ďalší vzťah, je z toho nešťastná ....

autor
29. mar 2023

@dzulli1980
Citim, ze je to tak moralne spravne, krv nie je voda, ja som sa snazila kontakt s nou aj s dalsou sirsou rodinou. Len vdaka mne jej na pohreb pridu ludia dedovej strany, ona sa nekontaktovala s nikym a nik nevie preco. Ja som ich pozhanala cez internet, vypatrala a udrzujem kontakty. Ak nej nevysiel vztah s otcom, deti by do toho zatahovat nemala. Uz vobec nie ze musim byt v strese z toho, ze sa moja mala prekecne, ze ju navstivil dedo. Mne neublizila ona ani otec. Asi nebol top, nebral nas na vylety, vela pracoval, ale na druhej strane mama bola 10 rokov doma, nepracovala. Vsetko ma dve strany a nebudem odopierat mojim detom dedka, ktory ich ma hrozne rad a maju spolu krasny vztah.

autor
29. mar 2023

@deti95060810
Je mozne, ze otcovi zavidi aj ten vztah. S novou partnerkou sa im dari, zasnubili sa, budu sa brat, su spolu uz ja neviem...7 rokov... mame som sa snazila pomoct, utesit, rozpravali sme sa, vsetko mozne... popiera, ze voci otcovi nieco ma, vraj nam nic nezakazuje, ale akonahle na nieco pride, hned je zduta, krici na nas, hnusne rozprava, naraza...

ckocka
29. mar 2023

Mala, nemala, je zatrpknutá - čo narobíš? Nedovol jej nechať sa citovo vydierať. Je to tiež náročné na psychiku, ale nemusíš klamať a zatajovať styk s rodinou. Aj tak vidíš že to nefunguje.

dzulli1980
29. mar 2023

Ak som to dobre pochopila, pohreb má matka Tvojho otca, ktorá o Teba nikdy nejavila záujem ... to Ti nevadí, že si pre ňu v podstate neexistovala? ... to je kus smutné, či? ... mamu odsudzuješ, no pamätaj na to, že MAMA je len jedna, MAMA je tá, ktorá sa pre Teba obetovala ... nech je, aká chce ... je to Tvoja MAMA.

h2
29. mar 2023

@dzulli1980 Možno na ten pohreb chce ísť kvôli otcovi. Nechodí sa len kvôli nebožtíkovi, ale aj kvôli pozostalým, vyjadriť im podporu. (Mne osobne je to tiež divné, ale už som takto bola úplne cudzej osobe, keď kolegyni zomrela mama, ktorú som nikdy v živote nevidela. Išli sme celá firma, vraj sa to tak robí. Aj môjmu otcovi chceli prísť, keď zomrel, ale stopla som ich, že si to neželám.)

autor
29. mar 2023

@ckocka asi som na vine aj ja, za tie roky som sa nenaucila nebrat si to k srdcu a velmi ma to trapi, ze je taka.... zranuju ma aj jej slova....

ckocka
29. mar 2023

@dzulli1980 Mama je len označenie ženy čo porodila dieťa, nie je to synonymum svatice.

matullienka
29. mar 2023

Tiež som toho názoru, že mama sa jednoducho musí zmieriť s tým, že udrzujes kontakt aj s otcom. To , že ona sa nevysporiadala s rozvodom prípadne nebola s ním šťastná v manželstve pre pána nie je tvoj problém. Ona by asi bola aj ten typ matky, že keby sa rozviedli kým ste boli deti huckala by vás proti nemu.

matullienka
29. mar 2023

@dzulli1980 ako je jedna len má tak aj otec je len jeden a ten o dcéru záujem neprestal mať. Jemu umrela matka čo je na tom zlé ísť mu vyjadriť podporu? Otoč si ti naopak či by jej mame bolo ľahostajné keby nešla na pohreb jej mamy. Či o čo je viac mama ako otec?

autor
29. mar 2023

@dzulli1980
Je to komplikovane. Dedko spachal samovrazdu (otec mojho otca), bolo to par mesiacov pred mojim narodenim. Moja mama sa so svokrou nikdy nemuseli a otec zaujal zvlastne stanovisko, nechcel mat hadky, tak k nej radsej chodil sam. Povedal, ze nas nebude nutit. Ono by to nebolo nutene, keby sme na to boli nauceni odmala. Ale obcasne to bolo divne. Ja nemozem sudit nikoho, mna tak vychovali od narodenia. Ale vzdy mi to bolo luto. A ci prejavovala zaujem? Ja neviem, otec tvrdi, ze nas vzdy cakala, mne nik nezavolal a sama som sa tam uz potom nepchala. Otca mam vsak rada a chcem aj jemu preukazat uctu a pojdem na ten pohreb. Moja mama sa teraz hra na obet, kopeckrat sme sa dotrepali stovky km za nou cez pol republiky a ona isla na vikend na chatu so sestrou svojho partnera (aj jej detmi) namiesto toho, aby bola s nami. Netrapilo ju, ze sme tu. Trapi ju to teraz, lebo idem urobit nieco spojene s otcom.

autor
29. mar 2023

@h2
Bola som aj na pohrebe spoluziakovmu otcovi na zakladnej a pride mi slusne ist aj otcovej mame. Chodi sa susedam, hocikomu... je to proste rodina...

ckocka
29. mar 2023

Otec nie je dokonalý, mama nie je dokonalá. Ty ich máš rada oboch, za to sa predsa nemusíš ospravedlňovať, alebo otca zavrhnúť len aby si mame urobila radosť.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
29. mar 2023

@dzulli1980
Este by som rada dodala:
Pises, ze sa mama obetovala atd. S tym by som tak celkom nesuhlasila, myslim, ze sa tu vela nezmesti, ked som skoncila skolu, nemala som nasetreny ani halier, aj uspory bratov vybrala aby si zariadila byt v podnajme. Pomohla som jej najst byt po rozvode a spala som tam na matraci na zemi, aby som mohla zacat pracovat od druheho dna po maturitnom vysvedceni. Nedavala mi ako cent. Nikdy sa nespytala, ci mam z coho zit. V tom byte nebola ani chladnicka. Nakupila nabytok, ktory sme jej s partnerom kompletne zmontovali, vyumyvali byt, pripravili... po pol roku som ss odstahovala cez polovicu slovenska len s usporami z jednej vyplaty. Do dnesneho dna sa nezaujimala. Uz mam dom, rodinu, pracu... ale otec bol ten ktory prvy prisiel a dal mi 300€ na dalsi najom, lebo som nemala na chleba. Urcite urobili chybu obaja, do dospelosti bojovali medzi sebou a od mojich 19tich pomaham ja jej a mne pomahal otec. Nikdy som ss s tym nechvalila, aj som sa hanbila, ale snazil sa. Pacilo sa mi, ze na mamu nikdy nehovoril zle, hovori jej "tvoja mamka" uplne lahucko, nadnesene, bez vycitiek. To by som chcela aj od nej. Ma predsa partnera, on partnerku, moje deti ich nekonecne lubia narovnako... ale ked pocujem, ako ona vycita malej 5 rocnej dcere, ze sa jej viac paci hracka od deda ako od nej? A ze preco za nou tolko chodi? A ine narazky....mrzi ma to, aj boli. Ona je vitana rovnako ako on. Nikdy nikoho neodmietneme, kazdeho prenocujeme, plne pohostime. Kilometrovo to maju rovnako, vsetci maju pracu.... snazim sa ale nejde to, vzdy je plna zloby.

pinkgirl
29. mar 2023

Nemáš sa pre čo cítiť blbo. Tvoja mama si vydupáva tvoju pozornosť ako malé dieťa.... Vyzerá to, že žiarli - na teba, na tvoj vzťah s tvojím otcom - nech už je akýkoľvek, ona by bola najradšej aby to nebol žiadny vzťah.
Povznes sa na to. Keď sa ona ako dospelá žena nevie vysporiadať s tým, že máš kontakt s rodinou svojho otca, tak je to jej problém a nie tvoj.
A čo najmenej jej hovor o tom čo v živote robíš ...čím menej informácií bude mať, tým menej sa do toho bude starať.

matullienka
29. mar 2023

@evamarek77 veď píše v komentári, že budú u svokrovcov a chcú ísť pozrieť babiny

autor
29. mar 2023

@evamarek77
Asi som to tam nenapisala alebo sa zle vyjadrila - cela moja rodina odtial pochadza. Tyzden ostavame u svokrovcov a u rodicov mojej mamy. Na pohreb ideme len zajtra, otec sa hned vracia do BA, s nim sa uvidime len ten jeden den a potom sme tyzden u celeho zvysku rodiny...ked sa mama vyzdravie tak budeme aj s nou. Lenze ona robi dramu za hodinu pohrebu. Aj keby bola chora teraz...prideme zas v maji, moja dcera ma narodeniny a chodime vzdy kazdy mesiac alebo kazde 2...nechapem, preco je z toho taka vojna.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
29. mar 2023

@pinkgirl
Citim to tak isto, ze ziarli. Lenze uz su to roky, vies? Blizi sa to k 10tim rokom a nauticha to. Cakala som, ze polavi no nie... zbytocne hadky, zbytocny stres. S otcom nechcem prerusit vztahy, rozumiem, ze jej neprisiel ako idealny partner alebo otec, no ani ona nebola dokonala mama, mam uz deti, viem to uz povedzme ze posudit....
Teraz len chcem zit zivot sama a ich oboch rada uvidim, navstivim a aj privitam u seba doma. Lenze ziarlit neprestava a zacina to aplikovat uz na moje deti...

autor
29. mar 2023

@evamarek77
Ja to tiez nechapem. Strasne ma to mrzi. Este zacne zo slovami "tak prepac, ze som teraz chora a chcela som byt s vnucatami, stale som verila, dufala, ze zostanete po Velkej noci".... ale ja za to nemozem, ze babka umrela teraz. A ze prideme skor, ked je chora... nevyslo to teraz, uvidime sa o mesiac, alebo moze kedykolvek ona prist za nami, som doma na rodicaku, mame dokonca stale pripraveny hostovsky dom, vzdy miesto na spanie, vlastna kupelna aj kuchyna... kedykolvek...

matullienka
29. mar 2023

Najviac by mi na tom celom vadilo, že do toho ťahá vaše deti a asi by som ju v tom momente stopla a povedala dosť. Zato , že ona má s ex manžela mindraky nemusí do toho ťahať vnúčatá. aj keď sa jej to nebude páčiť hold smola oni majú rovnako nárok na lásku od dedka ako aj babky či sa jej to páči alebo nie

pinkgirl
29. mar 2023

Nepoteším ťa, ale lepšie to s ňou už nebude, žiaľ. Vekom ako starne sa to bude u nej viac stupňovať. Bude na všetko priveľmi citlivá, vzťahovačná, a bude sa stavať ako teraz do role "obete".
Aj teraz je ONA tá obeť - lebo je chorá a nie z vlastnej viny a teraz jej nedonesieš ukázať vnúčatá??!! Nedaj sa citovo vydierať. Na prvom mieste sú tvoje deti, ich zdravie, radosť. Obrň sa trpezlivosťou, nepripúšťaj si jej poznámky a radšej napočítaj do 10 ako by si sa s ňou mala zas pohádať na blbosti, ktorú ona vymyslí.

autor
29. mar 2023

@matullienka
Presne to mi prekaza. Dcera ma 5r a uz vnima, co jej hovori, vnima tie narazky a casto jej vola z prace cez videohovor, kde to pocuju vsetci kolegovia a mojej malej sa pyta, ako velmi babku, co je babkina (laska) a ked neodpovie alebo nema naladu tak zacne ze babka ti tolko toho kupuje atd 🥴 naco moja dcera nie je zvyknuta, ani doma jej nedokazujeme lasku darmi a dostava len bezne veci a vacsie dary k sviatku...moja mama akoby si ju chcela kupit, kupit viac nez otec.

autor
29. mar 2023

@pinkgirl
To si ma nepotesila, ja som stale mala nadej 😔😔😔😔 ze sa to v nej utrasie.... ze rozvoz uz bude stale dalej a dalej...a ze sa jej nevrazivost voci otcovi otupi. Pritom ako som pisala, ked sa rozvadzali, hrala to na to, ze budu kamarati, ze sa mozu stretavat atd. Otec to aj bral ze dobre dobre... lenze pri prvej prilezitosti ho zacala spinit, ked sme povedali ze zavolal, zacala "teraz ste mu dobri, kde bol doteraz, chodte si za nim, chlapci mozno ani nechcu byvat so mnou, lepsie im bude s nim".... ja som aj preto odisla sama s nicim cez pol republiky, uz som nemohla...

simca06022011
29. mar 2023

Si dospelá, riad sa svojim rozumom. Nedaj sa vydierať. A pre kľud u mamy poste otca nespomínaj. Vybavené. Tiež sú u našich iste veci tabu, čím ďalej sme spolu menej lebo mi to ide na nervy, akcie rodinné o ničom, bud musím rozhodnúť ktorý príde alebo robit dve, vždy k tomu boli komentáre, takže ani nepoviem napr ze niečo riešime. A to moji sa sní beohovaraju atď. Ale je to veľmi divne. Také umelé všetko.

loliki
29. mar 2023

Jasné, že Ťa to trápi. Mama prežíva svoje emócie dlhodobo a určite by jej pomohol psychológ, ale s jej prístupom ťažko. Ty urob správne rozhodnutia a zajtra choď na pohreb. Za to, že sa mama hnevá, nie si povinná hnevať sa aj Ty.