Mama nerešpektuje našu výchovu

1. máj 2024

Ahojte, už dlhšie rozmýšľam, že sa zdôverím so svojím problémom, možno mi poradíte.
Ide o moju mamu, s ktorou som nikdy nemala ideálny vzťah, ale vždy sme sa mali rady a vychádzali sme spolu s občasnými konfliktmi celkom normálne.
Odkedy mám dieťa, tak to ide úplne z kopca. Absolútne žiadne podpora od nej, len neustále zhadzovanie a nevyžiadané rady. So sestrou sme sa od narodenia našich detí napočúvali blbosti o tom, ako robíme všetko zle: kojenie, spánok, prečo nespia v postieľke, nemajú cumeľ, neskôr výhrady k tomu, že nechceme ohrádku alebo chodítko, prečo nepijú z fľašky ale z pohára, a proste nazbieralo by sa toho veľa. Deťom vždy keď ich stretne, kupuje hračky, upozornili sme ju niekoľkokrát, aby sa s nami vopred poradila, že nechceme deti viesť k tomu, že všetko vždy dostanú, a že ak bude chcieť niečo kúpiť, radšej jej povieme, čo reálne treba (napríklad oblečenie). Jej reakcia bola, že ona si svojím vnúčatám bude kupovať čo chce a že sme nevďačné. Nič sa jej nepáči, keď nie je po jej, považuje nás za najhoršie matky, zato že ideme svojou cestou. Dcéra začína mať svoju hlavu, vzdoruje, snažím sa na tom pracovať, súhlasím s tým, že hranice ÁNO, ale násilie, vydieranie, manipulácia NIE. Ona vraví, že to sú sprostosti, a že moje názory na výchovu ani počúvať nemôže. Mala som ju za rozumnú ženu, s ktorou sa dá slušne diskutovať, úplne chápem, že sa nezhodneme vo všetkom a ani to nežiadam. Jediné, čo chcem je, aby rešpektovala to, že som dospelá žena a vybrala som si svoju cestu. Nie som dokonalá, robím chyby a veľa vecí sa musím ako matka učiť, ale počúvať tri roky neustále len doslova samú buzeráciu je na mňa priveľa. Väčšinou keď sa jej snažíme slušne, argumentmi dohovoriť, nedá sa, skončí to konfliktom a spraví zo seba obeť a ľutuje sa, ako sme proti nej. Ohľadom rozumného dohovárania sa napríklad udiala scéna, prečo necháme deti jesť samé. Vysvetľujeme , že sa to musia samé naučiť, lebo sú už dosť veľkí. Jej reakcia, že naša povinnosť je ich kŕmiť. Žiadne rozumné dohováranie, že aj v škôlke nás upozornili, aby si to deti skúšali sami, neprešlo. Vraj učiteľky sú tam na to, aby deti kŕmili. 🤦‍♀️
Môj pohár pretiekol, keď som oznamovala druhé tehotenstvo rodine. Ona mi na to povedala, že či chcem druhé decko, keď ani jedno nezvládam. Dotklo sa ma to, lebo to nie je pravda. Vtedy som začala uvažovať, že s ňou úplne preruším kontakt, ale je to moja mama a bolo by mi to ľúto . Aj dcéra ju má rada a určite by si navzájom chýbali. Čo by ste poradili? Mám ju akceptovať aj týmito jej výplodmi?

kvietok2012
1. máj 2024

Nemusiš prerušiť kontakt úplne, ale mozeš ho obmedziť.

nika3136
1. máj 2024

Nastav si hranice aj ty sama. V pokoji jej povedz, ze toto nebudeš tolerovat a ak taketo ponizovanie bude pokracovat, odmietas sa s nou stretavat a taktiez toto nebudu pocuvat ani tvoje deti. Vcera sa u nas v rodine stalo nahle umrtie, presne take komplikovane vztahy... a ja vzdy hovorim - nemusis byt s niekym za dobre, nemusis s nim denne telefonovat, ale netreba zit v nenavisti. Aj ty mame otvor dvere a prijmi ju, ked sa bude spravat normalne, ak nie, obmedz kontakt. To nie je nenavist, to je pre dobro tvojej rodiny a tvoje hranice. Ked sa zacne spravat, vsetko moze byt opat ok.

januska12323
1. máj 2024

Asi sa stretávate príliš často. Keby si k nej šla raz za týždeň na hodinu asi by nestíhala mať toľko rečí. A tiež neviem prečo jej stále dokola niečo vysvetľujete, ďakujem za radu my to robíme takto.

nyusika
1. máj 2024

Matka nie je tvoj súper, výchova nie je súťaž "ja som lepšia matka, ako moja matka"
Jedným uchom dnu - druhým von.
Ona si povie svoje, ty urobíš po svojom...prečo máš potrebu jej vysvetľovať niečo, čo ona nechce chápať ?
Dcéra ju má rada, zase až tak hlúpa byť nemôže, keď ťa vychovala a ty sa, predpokladám, za hlúpu a neschopnú nepovažuješ.

Nadhľad, trocha humoru do života...a všetko bude jednoduchšie.

syslik81
1. máj 2024

tak ako asi to napisala tu to povedz teraz tvojej mame s kludom anglicana a dodaj nech tu vychovu necha na teba a ak neprestane obmedzis kontakty pre dobro vas vsetkych ale nerada,kedze deti potrebuju babku ... babku a nie druhu mamu kedze tu uz maju a si nou ty

autor
1. máj 2024

@januska12323 Práveže sa až tak často nestretávame. Cca 1-2x do mesiaca sme spolu. Toto je výcuc všetkého, čo sa nám udialo za necelé 3 roky, odkedy sa dcéra narodila.

nyusika
1. máj 2024

Si robíš srandu ? 😂😂😂😂😂

autor
1. máj 2024

@nyusika pokusy nevysvetlovať svoje činy som mala. Niekedy jej už radšej ani nič nehovorím, aby nerýpala. Ale napríklad nedávno dcéra spadla a mala trochu oškreté čelo. Keď to videla, tak to nešla predýchať a vyjadrila sa, že dieťa NESMIE nikdy spadnúť. Tak to už mi nedalo, som jej musela na to povedať, že to je úplne normálne, že deti keď nie sú zavreté v ohrádke, tak občas majú aj úrazy. Niekedy ma tak vytočí, že reagovať musím.

nyusika
1. máj 2024

Nič si nemusela...ja som z teba nervózna už len keď ťa čítam.
Furt niekoho presviedčajú, aké sú dokonalé matky a pritom nedokážu komunikovať ani s najbližšími.

A trojročné " krivdy" v sebe živia, lebo niekto im niečo povedal...

lienka.7
1. máj 2024

@nyusika presne, ako píšeš 👌👍
Zaujímavé, že problémy majú len tie ženy, čo nemajú (iba podľa nich samozrejme) ideálne vzťahy s matkami a pod.

autor
1. máj 2024

@nika3136 Ohľadom úmrtia u vás v rodine - mrzí ma to. Človek si niekedy uvedomí veci, keď už je neskoro. Ale aj to je pravda, že život si každý musí riadiť sám podľa seba.

lienka.7
1. máj 2024

Autorka, ako prve sa skus najskôr zamyslieť ty sama nad sebou. Co robíš, ako sa správaš... ste spolu AZ 1-2 x za mesiac a lezie ti na nervy? Omg 🤦‍♀️

autor
1. máj 2024

@nyusika áno, máš pravdu, nemusela som nič. Ale niekedy sa proste človek neovládne, musí sa obhájiť. Je však pravda, že už som v tomto hrubšia a sebavedomejšia. Vravím si, že pri druhom dieťati už to nebudem vôbec ani počúvať.

autor
1. máj 2024

@lienka.7 áno, keď pri každom tom stretnutí musím počúvať ako všetko robím zle. Vždy totiž dôjde k nejakému konfliktu a mňa to už nebaví.

mantilka
1. máj 2024

No keď je to len vycuc z troch rokov, tak to také strašné nie je. Asi to nepúšťala tým druhým uchom von, keď urobíš resers za 3 roky. Viem je to ťažké, ale podobným scenárom si prechádza veľa mamičiek. Dnes je úplne iný pohľad na výchovu a starostlivosť o deti a to ti starší majú problém predýchať. Radšej nekomentovat, zmeniť tému, úsmev a ide sa ďalej. Časom si zvykne...

autor
1. máj 2024

@mantilka práveže som to aj brala jedným uchom dnu a druhým von. Aj som sa smiala niekedy z toho. Ale ako som teraz tehotná, tak tie slová trochu citlivejšie prežívam. Zamyslela som sa nad tým, kedy to celé začalo, a až potom sa mi vynorili všetky tie možné situácie od narodenia dcéry. A premýšľam nad tým, ako si s tým dám rady druhýkrát. Asi sa len viac obrniť voči tomu. 🙂

babovka2321
1. máj 2024

Aka matka taka katka alebo suboj, kto ma vacsie ego :D nehnevaj sa, vo vela veciach vo vychove mas pravdu, ale zas diktovat vlastnej mame, co ma detom priniest je tiez pritiahnute za vlasy, rovnako ako je daleko cez ciaru povedat, ze naco si robis dalsie dieta ked jedno nezvladas. Netreba to takto hrotit ani z jednej strany.

autor
1. máj 2024

@babovka2321 Mne práveže príde rozumné dohodnúť sa o tom, čo má kúpiť, pretože sa stalo, že sme kúpili ten istý darček. A nezdá sa mi vhodné, že zakaždým donesie dieťaťu hračku, keď už teda musí, tak radšej niečo užitočné, ovocie alebo oblečenie. Ja mám celkovo pohľad na svet, že kupovať sa majú užitočné veci a sem-tam sa potešiť niečím navyše. Ale nie zakaždým. Potom si deti nič nevážia podľa mňa.

mantilka
1. máj 2024

Muselo to byť ťažké počuť hubovú polievku na druhé tehu.Ja som si zažila tiež, že som nezodpovedná lebo prvé som mala rizikové a mám sa stavať zodpovedne kvôli prvému dietatu...a žiaľ potratila som. Niekedy ma zaskočili reakcie, ktoré som neočakávala...ale fakt "ignore". Najlepšia reakcia, žiadna reakcia.

nyusika
1. máj 2024

Beštia babka, kupuje vnučke hračky....a pritom by sa každé dieťa potešilo viac ovociu, či posteľnej bielizni 🙈😂😂😂

rozculena
1. máj 2024

@nyusika jasné,že sa potešia aj posteľnej bielizni....neterina dcéra si od babky na narodeniny vypýtala práve to.Malá má 5 rokov,chcela rozprávkové.

autor
1. máj 2024

@nyusika Veď ja nevravím, že nech jej nikdy hračku nekupuje. Ale odtiaľ potiaľ. Zažila som (našťastie nie u nás doma zatiaľ), že dieťa sa urazilo, keď si náhodou dedko dovolil prísť bez hračky. A tomuto by som sa rada vyhla.

anita6666
1. máj 2024

A načo riešiš mamu? Nechápem...vôbec by ma nezaujímala,navyše s ňou nemáš dobrý vzťah,tak s ňou nemaj žiadny a hneď sa ti uľaví. Ľudia by už mohli pochopiť, že rodič nie je modla a netreba ich glorifikovat.

gribka1
1. máj 2024

Vy ste tu niektoré tak trošku veľmi tolerantné. najlepší je vzájomný rešpekt matka a dcéra. Treba si určiť hranice. Ale pani babka by sa tiež mala zobudiť v 21.storočí. Nie všetko, čo si staršie dámy myslia, že je správne, aj správne je. mala by sa snažiť jedna aj druhá, kde je vôľa je cesta. Ak sa ináč nedá, tak určite je to na vážnejší rozhovor medzi nimi, aby sa vzťahy nepokazili natoľko, že už nebude cesty späť.

lienka.7
1. máj 2024

Autorka, jaj, cize matka k tebe dôjde 1-2x mesacne ... a ZAKAZDYM jej donesie hračku??? Ako toto myslíš vážne? Keby prišla s prázdnymi rukami, zase frfles ze dôjde 1-2x mesacne a nic neprinesie, co?
Keď sa ti nepáči, pred návštevou matke zavolaj a povedz jej, ze vieš co mami, kúp malej prosím ta to a to... hracie mame plnú rit, fakt ďalšie nepotrebujeme.. ja to tak robím normalne. Dohadujeme sa co kto kúpi. Bodka.
@nyusika ma uplnu pravdu, stále tu čítať od upipanych dcér alebo neviest, aké sú ony dokonale, a tie už stare "struktury" je fakt otravné 🤦‍♀️ inak moja kupuje aj tie obliečky 🤣🤣🤣 ja som rada, lebo nemám čas behať po obchodoch 🙈
Niektoré sa aspon trošičku zamyslite nad sebou, kým sa tu idete vyplakat. Co robíte vy a co nie. A ci je ta vaša matka/ svokra naozaj taka, akú ju tu stavnato opisujete a vy ste tým stelesnením dokonalosti 👌

gribka1
1. máj 2024

Tak asi sa nedá s ňou dohodnúť, keď nosí stále hovadiny. Nerobte z babiek modly. Svoje deti vychovali tak, že teraz vidno aké sú ich skutočné vzťahy. Asi aj oni niekde urobili chybu. Ak by mali normálny vzťah, tieto blbosti by ani neriešili.

autor
1. máj 2024

@anita6666 Zvažujem s ňou prerušiť kontakt. Ale na druhej strane si hovorím, či to nie je moc. Predsa len mama je len jedna a nebude tu naveky...

nyusika
1. máj 2024

@lienka.7 veď obliečky sú super, aj osušky, aj oblečenie... ale tie a sa poteší viac hračke, tak to bolo myslené 😁

nyusika
1. máj 2024

Jasné, raz mesačne sa stretávate, to už sa fakt vôbec nemusíte vidieť...

autor
1. máj 2024

@lienka.7 Vôbec by som nefrflala, kebyže nič nedonesie. Práveže by som bola rada, že si nerobila zbytočné výdavky. Ostatní rodinní príslušníci chápu, že darčeky si dávame len keď je na to príležitosť (narodeniny, Vianoce, atď.) a všetci sme s tým ok. Jedine mama to nerešpektuje.
A čo sa týka tej dokonalosti, vôbec sa za dokonalú nepovažujem. Sama som aj vyššie písala, že robím chyby ako každý. A úplne chápem, že mama je už staršia generácia, a že tie naše názory sa prirodzene nie vždy zhodujú. Len ma štve, že keď jej chcem povedať niečo čo sa mne páči (napríklad ohľadom výchovy), tak to hneď zmetie zo stola bez toho, aby si vypočula k tomu viac.