Mama nenávidí môjho manžela

emmina1978
4. aug 2014

Baby poprosím o Váš názor. S MM sme sa zoznámili kedˇ mala moja dcérka rok a pol. Bola som slobodná mamina (ex priateľ sa so mnou rozišiel vlastne kvoli mojej mame). S mm sme sa stretávali kedy sa dalo, po roku sme sa rozhodli začať spolu bývať. Dom v ktorom som bývala s mojou mamou a ockom bol a je môj. Iba môj, kúpený za moje prostriedky, proste moji rodičia so mnou bývali. Keďže sme chceli začať s terajším manželom spolu žiť, tak sme kúpili mojej mame a ockovi dom o cca 100 mt od nás, na jednej ulici. A tu je kameň úrazu. Dom pre mamu sme nakomplet zrekonštruovali (okna, podlahy, kupelna, nový nábytok, nová elektronika. nová kuchyňa..) asi cca mesiac pred dokončením maminho domu zomrel ocko. Ocko bol už 5 rokov na posteli, starala som sa o neho hlavne ja, ležiaci pacient, plienky atď..Keď sa už teda mama mala presťahovať do nového domu, začala mi mierne vyhadzovať na oči, že ju z domu vyhadzujem a odkopávam....ona totižto mala takú predstavu, že budem bývať s ňou do konca jej života a budem sa o ňu starať. lenže o ňu starať sa nie je treba. má 63 rokov, nemá žiadne vážne choroby, iba zvýšený tlak. bývať sme s ňou nechceli iba preto, akú má povahu. je proste stále depresívna, nič nespraví, nechodí ani do obchodu, všetko robím ja, nemá kamarátky. jej denný program je sledovať tak maximálne tv a to je všetko. Keď má niečo uvariť tak sú to maximálne tak špagety, tvrdí že jej nič iné nechutí a nič iné nemôže zjest. Veľmi som sa ešte za slobodna snažila ju vtiahnuť do života, ale ona nechcela. Berie už možno aj 25 rokov lieky lexaurín, vo veľkých dávkach, nič jej nezaberajú, proste je na nich závislá. Ďalším dôvodom prečo sme kúpili aj ten dom pre ňu bol môj brat, lebo bol vo väzbe a kam by sa vrátil? ku nám domov? boli by sme tam moja rodina, mama a brat? veď by sme sa ani nepomestili. Dovtedy, kým sa nevrátil brat som jej platila aj všetky náklady ako elektriku, vodu a plyn. teraz keď je bracho už doma, tak som to prestala platiť, nech si hospodária samy. a tu sa začali problémy. Mne ich nehovorí, povie mojej sestre. ako nenávidí mm, lebo keby nemám jeho tak doteraz žijem s ňou atď. už mi to začína liezť na nervy, neustále do mňa za kadečo rýpe, kričí po mojich deťoch. niekedy mám 100 chutí jej povedať aby k nám teda nechodila keď jej moje deti tak vadia, čo robia... MM si chce adoptovať moju staršiu dcérku. Mama je zásadne proti tomu, vraj nech malá dedí po tatovi, nech dostávam výživné (ex sa s nou nestýka, ani raz ju nevidel, nechce ju a teraz sa mi vyhráža že keď si mm neadoptuje malú tak pôjde na súd a vyžiada si úpravu styku a bude nám robiť cez ňu zle) Ale ja si myslím že problém nie sú peniaze, ale len to, aby nás s manželom prosti sebe rozoštv)ala. Pretože mm malú chce osvojiť a ona to nevie preglgnúť, chce aby som ju poslúchala. ale ja som vydatá a mám už svoju rodinu. je nehovorím že si ju nevážim, ale šťastie mojej dcérky je mi prednejšie ako jej dôvody. proste mm z duše nenávidí a nenávidí a nenávidí!!!
Spravila som chybu že som chcela bývať s mm a deťmi sama??? Je na tom niečo až tak zle? alebo sa očakáva od každého najmladšieho dieťaťa že bude robiť sluhu a opatrovateľku matke keď ešte nie je treba??? Ocka som doopatrovala ja, môžem povedať že takmer poslednú plienku som mu prebalila ja (zomrel na druhý deň v nemocnici). Nikomu to nevyčítam, bol to ten najlepší ocinko na celom svete...Som naozaj tak zlá aj s mm že sme ju vyhodili z domu? Hoci išla do fungl nového, kúsok od nás, keď čokoľvek potrebuje som hneď u nej? Normálne mám sto chutí sa odsťahovať z dediny preč a žiť svoj vlastný život! Veď my vlastne ani na predlžený víkend bez jej scén nemôžeme odísť! Tri dni pred odchodom som s nou bola každé poobedie na pohotovosti čo mala akože vysoký tlak (150/90) z toho že odchádzame na liptov....hoci vedela že na tie dni bude s nou moja sestra... už som baby zo všetkého zúfalá, čakáme tretie a ona ma stále zaťažuje s jej poznámkami atď. prosím poraďte čo robiť...

7zahrad
4. aug 2014

@emmina1978 Ja by som sa odstahovala.

zabka88
4. aug 2014

@emmina1978 tvoja mama je sebec.. sorry, ale navykla si ju na full servise a teraz jej ho chceš vziať? bohužiaľ vyzerá to tak, že jej nejde o tvoje šťastie a šťastie detí, ide jej len a len o seba.. prečo ju riešiš? urobila si pre ňu maximum, tak ju pekne odsťahujte a žite si svojím životom.. keď je ona taký sebec, buď aj ty - a mysli na seba , svoje deti, svojho partnera .. nenechaj si rozbiť ďalší vzťah svojou mamou..

pilinka1
4. aug 2014

Určite si neurobila chybu a myslím, že môžes mať úplne kľudné svedomie, pretože si sa o ňu postarala a aj nadštandardne. Je super, že si stojíš za svojou rodinkou a držíte pri sebe.

emmina1978
autor
4. aug 2014

@zabka88 ved to aj robím, preto sme jej kupili ten dom. lebo viem že by s nou mm nevydrzal v jednej miestnosti. lebo ona sa nevie rozprávat. jedina tema o ktorej vie hovorit tak to je jej vysoky tlak. ona len sedi, hlava v rukach a stale sa na nieco stazuje... s nou sa proste nedá, nedokaze sa zasmiat, debatovat o roznych veciach...je proste stale v depresii a k lekarovi nechce ist! ked s nou chcem riesit jej stav tak akoze hned ma vysoky tlak aby som ju nechala na pokoji...

emmina1978
autor
4. aug 2014

@pilinka1 ďakujem. už nebudem sprostá a starať sa o jej full servis a ona ma bude po mojich surodencoch ohovarat. a mojho manzela nazyvat kktom iba zato ze s nami nebyva...

pilinka1
4. aug 2014

ja by som je trochu obmedzila vstup do svojho života..nechce, aby si manžel adoptoval dcérku? tak jej o tom nehovorte a urobte si podľa svojho..a keď sa bude pýtať, tak len neurčité odpovede.

janka258
4. aug 2014

@emmina1978 súhlasím s @pilinka1, vy sa nemáte čo spovedať nikomu o vašich krokoch takže milej maminke vysvetlite,že ona má svoj život, ktorý si už nejako odžila ako si predstavovala a teraz ste na rade vy,lebo pri takomto prístupe skončíš sama bez ďalšieho manžela. Je to ťažké,lebo je to tvoja mama,ale takto sa žiť nedá, to si neviem ani predstaviť.

loxa
4. aug 2014

@pilinka1 ty si ta najlepsia dcera ..tvoja mama moze byt rada ze ma take dieta ako ty...klobuk dole, fakt..je tvoje vysostne pravo aby si zila svoj zivot..ked mama bude zasa gauzovat s tlakom pred vyletom dohodni sa s bratom alebo segrou, nech ju oni beru ku lekarovi..to je taky psychologicky natlak..ona sa snazi na seba upozornit, ked reagujes, akceptujes jej podmienky...povec jej ze, ak sa neciti dobre, moze s nou ist k lekarovi niekto iny, lebo vy idete na liptov,,pripadne jej povec ze ked sa vrati z pohotovosti zavolas jej..keby to bolo vazne nechaju ju v nemocnici..netreba sa hlavne dat !!

loxa
4. aug 2014

ach dala som zle meno @emmina1978 som mala na mysli

melleanor
4. aug 2014

@emmina1978 Nic jej nevrav a rob si podla seba. Ved nemusi vediet vsetko, ani dopredu kam a za kolko idete. Rodicov treba mat v ucte, ale to neznamena nechat sa citovo vydierat a nechat si skakat po hlave...

mima4
4. aug 2014

emmina1978
urobila si vela pre svoju maminu a suhlasim s tym, ze ona je sebec a cez svoj vek a choroby chce vydierat ostatnych a manipulovat s nimi. A to ako sa vyjadrila a vyjadruje o tvojom manzelovi hovori za vsetko. Prve miesto ma mat tvoj manzel, potom az tvoji rodicia a jej to nejako netrklo. Tak ako sa ona sprava sa spravaju obvykle ludia, ktori v detstve neboli milovani.. boli skor v uzadi a teraz hladaju kazdu strbinku, aby boli zaujimavi a vsetci im klusali okolo riti.
Povedz mamine jasne, ze si nezelas aby sa tak vyjadrovala o svojom muzovi a ze vzdy budes stat za svojim manzelom a pokial neprestane so svojim vycinanim, obmedzis navstevy ku nej iba na to nevyhnutne. A pravdaze uisti manzela o tom, ze on je ten, kto ma prednost a koho milujes.

jahodka8
4. aug 2014

@emmina1978 No v prvom rade si treba uvedomiť, že je to tvoja mama, inú už mať nebudeš. Je to pre ňu ťažké, že jej zomrel manžel, v takomto stave je samota hrozná vec. Po dlhoročnom vzťahu je to pre ženu ťažké, teraz sa má ešte odsťahovať, starý človek si ťažko zvyká na nové, skús presadiť 63-ročný strom a ako sa ti ujme. Ty si teraz zamilovaná, ale v dnešný časoch tie partnerstvá ako sama vieš často končia po krátkej dobe. S tou adopciou to nechápem. Mama sa celý život sústredila na Vás na rodinu, na deti, možno aj s manželom to nebolo ideálne, ale robila všetko pre deti tak ako ty teraz.

mima4
4. aug 2014

@emmina1978

urobila si vela pre svoju maminu a suhlasim s tym, ze ona je sebec a cez svoj vek a choroby chce vydierat ostatnych a manipulovat s nimi. A to ako sa vyjadrila a vyjadruje o tvojom manzelovi hovori za vsetko. Prve miesto ma mat tvoj manzel, potom az tvoji rodicia a jej to nejako netrklo. Tak ako sa ona sprava sa spravaju obvykle ludia, ktori v detstve neboli milovani.. boli skor v uzadi a teraz hladaju kazdu strbinku, aby boli zaujimavi a vsetci im klusali okolo riti.
Povedz mamine jasne, ze si nezelas aby sa tak vyjadrovala o svojom muzovi a ze vzdy budes stat za svojim manzelom a pokial neprestane so svojim vycinanim, obmedzis navstevy ku nej iba na to nevyhnutne. A pravdaze uisti manzela o tom, ze on je ten, kto ma prednost a koho milujes.

0silvia0
4. aug 2014

@emmina1978 nenechaj zo seba urobiť rukojemníka. Mamu si váž, pomôž jej keď treba, ale nedovoľ jej zasahovať do svojho manželstva a do svojich rozhodnutí. Spýtaj sa jej, či jej niekto rozkazoval keď bola vydatá a mala deti. A jej zákulisné slizké myšlienky o bývaní naveky spolu a nijako inak vytesni zo svojho mozgu, vôbec sa nimi nezaoberaj. Sú to len mamine fantázie a mamine intrigy, život je o niečom inom ako o plnení predstáv a snov svojich rodičov.
Všetko robíš dobre, nemaj žiadne výčitky, to skôr tvoja mama by si mala konečne uvedomiť, čo všetko pre ňu robíš a čo všetko si už pre ňu urobila.

mima4
4. aug 2014

@jahodka8
ani nestastie, ani smrt blizkeho cloveka nie je zdovodnenie k tomu, aby sme nicili zivot a manzelstva druhym ludom.
A autorka temy nema kratku znamost, ci ako sa tomu hovori partnerstvo, ona je vydata zena, ma manzela a ten ma mat v rodine svoje miesto a svoju uctu.

jahodka8
4. aug 2014

@emmina1978 Toto by som sa neodvážila napísať, že moja dcéra mi je prednejšia ako moja mama. V tomto stave sa jej môže niečo stať, ak bude bývať sama, asi to treba nejako postupne. No a hlavne dnešné vzťahy, čo sa každú chvíľu ľudia rozvádzajú, potom majú nových partnerov atd. Pre človeka predchádzajúcej generácie je to dosť ťažké, veľmi ťažké pochopiť a akceptovať.

jahodka8
4. aug 2014

@mima4 No ja by som sa bála, že sa moje mame samej niečo stane. Toto treba riešiť aj so súrodencami všetci spolu. Ale zjavne je jej mama naviazaná na ňu veľmi, možno je to aj tými liekmi, čo berie a tie jej spôsobujú tieto stavy. Mného takéto lieky tak oblbnú človeka, že nie je schopný normálne fungovať. Mnohým ľuďom na starobu lezú deti na nervy, už nevydržia toľko čo stredná generácia a niektoré dnešné deti majú až príliš pohodlia a voľnosti, že nevedia čo so sebou.

hradnapani
4. aug 2014

@emmina1978 tvoja mama je uz davno dospela a teda aj zodpovedna za svoj zivot. Ty sa zaoberaj najma tym svojim, pre mamu si uz v tejto chvili spravila viac ako dost 😉 Stale ju lub ako svoju mamu, ale s tou pomocou odtial potial. Nemas mat preco vycitky.

jahodka8
4. aug 2014

@mima4 No možno jej mame samota a kľud pomôže, to ťažko povedať. Často aj na starších ľudí treba byť prísny.

macamac
4. aug 2014

@jahodka8 si nečítala pozorne
mama je niekoľko rokov závislá na lexaurine...cca 25!!!!!rokov
lexaurin, xanax,neurol a im podobné lieky patria medzi vysoko návykové...rokmi človek potrebuje vyššie a vyššie dávky..ktoré znova po čase nezaberajú..
jej mama je psychicky chorý človek, ktorý má nesprávne nastavenú liečbu, resp. ona liečbu odmieta
na tieto jej stavy nie sú upokojujúce lieky vhodné, tam treba nasadiť AD

@emmina1978 ty si spravila maximálne maximum, čo sa vôbec dá spraviť pre rodiča
býva to skôr opačne - rodič sa snaží pomôcť zabezpečiť svoje dieťa...nevadí, u vás to je inak
nenechaj sa vydierať, manipulovať, vháňať do úzkych
ži si svoj život
mama tu nebude večne, tvoje deti ťa budú potrebovať dlhšie..a vyrovnanú..spokojnú...šťastnú
rodičia (aj tvoja mama) by mali mať deti na to, aby im dali krídla
a nie aby sa ony sami stali pre nich balvanom, ktorý im neumožňuje nie že letieť, ale ani dýchať....
( nemyslím tým teraz pomoc v starobe, doopatrovanie, ak sa dá a pod....)

smelo vykroč do svojho života
a bez výčitiek 🙂

fra
4. aug 2014

@jahodka8 podla mna ani to, že je človek z predchadzajucej generacie neoprávnuje nikoho aby druhými ľudmi takto silno manipuloval a škaredo niekomu nadával a ohovaral ho, jednoducho NIE a ešte raz NIE ... rozhodne nie je správne obetovať cely svoj život mame v depresii, ktorá sa nechce liečiť ... a zničiť tym život sebe a svojim deťom ... idealne by asi bolo skusiť liečiť mamine depresie, zaujímať sa o tu chorobu u príbuznych ludí podobne postihnutych a zistiť, ako mamu vytiahnuť "na svetlo" a akym sposobom sa boj s depresiou podarilo vybojovať im - ale nie za tu cenu, že zničí seba a svoj osobný život, v tomto sa treba asi jednoducho odstrihnúť a nenechať sa manipulovať, lebo tým ešte u mamy posilnuje ten manipulačny vzorec- stačí trochu citovo povydierať a dcéra pribehne ... je možné, že mama za to svojím sposobom ani nemože, ale nechápem, prečo by mala do tej priepasti padnúť aj autorka témy?

mima4
4. aug 2014

@jahodka8 ale ved ona robi pre svoju maminu maximum, ale aj ona musi mat zdrave hranice a v ziadnom pripade nemoze dovolit aby sa navazala do jej manzela. To je take iste ako ked tu pisu zeny, ze manzel ma na prvom mieste svoju matku, teda ich svokru a manzelstvo ide dole vodou.
Normalna svokra zehna mladym, vsak aj pre tie deti je velmi dolezita uplna a stastna rodina... ale u jej maminy to zachadza uz do citoveho vydierania a manipulacie...

0silvia0
4. aug 2014

@jahodka8 mama býva asi 100 metrov od nej, nemá vážne problémy okrem zvýšeného tlaku. Okrem toho býva so svojim synom a má len okolo 63 rokov, čiže mladá babka. Nemá dôvod byť v strese že sa mame niečo stane, pravdepodobnosť že sa jej niečo stane je taká istá ako že sa môže niečo stať deťom, manželovi, jej samej. Človek nemôže byť veľmi úzkostlivý, stať sa môže hocičo hocikedy hocikomu a nemôže zakladateľka témy niesť zodpovednosť za celú rodinu na svojich pleciach.

jahodka8
4. aug 2014

@0silvia0 Podľa mňa má jej mama vážne psychologické problémy a tie môžu prebiehať aj rýchlejšie ako iné choroby také telesné. Jej mama potrebuje stály dohľad, ak je závislá na tých liekoch dlhodobo, to sa môžeš spýtať aj lekárov. Treba sa s mamou rozprávať, preč je taká. Možno preto manžela nechcela doopatrovať sama, lebo mali nezhody, ale v tej dobe sa tak nedávali najavo, držala rodinu pokope kvôli deťom, aby mali čo jesť, to si treba uvedomiť. Sama jej mama asi vychádza zo zlých skúseností vo svojom manželstve.

haslerka27
4. aug 2014

no ked citam tvoj prispevok hned ma napadli dve veci...po prve,ty nie si povinna kupovat tvojej mame dom!to si uvedom,ze v jej veku mala byt za vodou,fajcit kubansku cigaru a uzivat si dochodok!nie byt odkazana na dceru,ktora bola v tom case na vsetko sama,kedze ta ex osral a nechal s dietatom samu.za druhe,k tvojej vydarenej materi sa pridruzil teraz tvoj brat delikvent....inak podarena dvojica 😖 ved ty nemas zakonom dane,ze sa musis o dvoch darmozracov starat...mas svoje deti,manzela,mas predsa ludi do ktorych sa oplati investovat cas,energiu a peniaze......nie do dvoch nevdacnikov!!!!!!!!okamzite by som mamu umiestnila do domova dochodcov,nech frlfle tam na ludi.....ked sa nevie chovat a je neschopna zit v spolocnosti,nech sa paci,umiestnit ju niekam kde jej bude dobre.bratovi povedala,bud si dom vezmes,prepis na seba,vyplat ma a dovi dopo...alebo si zober tych par svestok amars na ulicu.ako rodina budme,dlhy si platme.....ty nie si charita!a nech si ti dvaja ziju ako vedia....ty si im pomohla az nad hlavu......tvoja mama je narusena osoba,ktora je dlhodobo pod vplyvom lexaurinu a bohvie akych este liekov- najlepsie jej bude po dohladom lekarom- 24h.

morning
4. aug 2014

@emmina1978 Mozes sa poradit sa s maminym lekarom o maminych depresivnych stavoch, citovom vydierani a buseniach srdca ( ked nie je po jej voli) ? Mama nema surodencov a svoju rodinu, ktori by ju mohli navstivit alebo ona ich? Mozno by jej pomohli kupele a zmena prostredia, vybavte jej aspon 3 tyzdne. 🙂

emmina1978
autor
4. aug 2014

@haslerka27 môj brat je na mojej strane. Pracuje a odkedy ma výplatu tak platí energie on. Nie je delikvent. Bozkáva pôdu po ktorej chodím-obrazne povedané a je mi za všetko vďačný...pomáha mi s deťmi a tak...od neho nechcem nič, len aby ju doopatroval... Dom je písaný na mňa

emmina1978
autor
4. aug 2014

@morning ďakujem za radu, no liečenie nechce vraj kvôli srdcu. Ale veď sme boli aj na ekg, sono srdca, a všetko je ok...ona len cez ten tlak vydiera.

emmina1978
autor
4. aug 2014

@jahodka8 zostala kvôli ockovi doma z prace lebo potreboval opateru. Ale ona mala problémy aj predtým s tými liekmi. Ako dieťa si pamätám že jedla dynilky+lexaurin a potom alnagon+lexaurin...

jahodka8
4. aug 2014

@emmina1978 A odkiaľ máš ty peniaze na dom? Akoto, že ona nemá nič?