Mama neakceptuje, že niekam nechcem ísť

2. sep 2024

Prišla som si sem po radu, čo mám robiť keď moja mama absolútne neakceptuje, že nechcem niekam ísť, lebo mi to finančne nevychádza.

Dám celú story. Aby ste mali kontext, mám 25 rokov a niečo cez rok už nežijem s rodičmi. Dva roky dozadu sme boli ako "rodina" na takom welness pobyte (ja, moja mama, jej dve sestry a moje dve sesternice). Ja som bola ešte na VŠ a platila mi to vtedy mama. Rok na to to celé naplánovali znova s tým, že ja som už bola "pracujúca" a platila som si to sama. Keď sme sa odtiaľ vrátili, povedala som mame, že s nimi už viac nejdem lebo je to pre mňa drahé. Aby ste rozumeli mamine dve sestry majú ako "pracovný benefit" voucher do niektorých zariadení. Oni dve si uplatnia voucher a my ostatní (čo som sa dozvedela až keď sme šli platiť) si to hradíme celé. Takže oni vyberú hotel, lebo majú zľavu a ostatní plaťte. čo sa stravy týka, boli tam raňajky v cene ale zvyšok fungoval tak, že mamina sestra si od každého v hotovosti v ČESKÝCH KORUNÁCH vypýtala rovnako a z toho sa potom platilo jedlo. Takže došli sme do reštaurácie a bolo jedno, že niekto si dal x a x keďže sa to platilo zo "spoločných peňazí". V skratke, za 4ri noci, čo sme tam boli som tam nechala 700 eur. (Aby ste mali predstavu naša letná dovolenke s priateľom stále na osobu 1000 a to sme boli v last minute akcii v 5* rezorte all inclusive na 8 dní.)
Tento rok došla za mnou mama, že či sa teším, že už to zarazervovali. Ja som jej povedala, že ja nikam nejdem. Povedala som jej to, keď sme sa vrátili a môj názor sa nezmenil. Tak na mňa začala vrieskať, že oni už za mňa zaplatili zálohu a neviem čo. Snažila som sa jej vysvetliť, že je to pre mňa drahé, že nechcem dať 700 eur za 4ri dni. Nepomohlo.

Ako by ste reagovali?

la_dolce_vita
2. sep 2024

Vsak trvaj na svojom, predsa ta nikto nemoze donutit niekam ist. Takato dovolenka, no dakujem pekne, to radsej doma ostat.

marcellka32
2. sep 2024

Mala sa ťa najprv spýtať či chces ísť až potom rezervovať...neriešila by som ale že vôbec, nech si idú ...

h2
2. sep 2024

Nijako. Už si sa vyjadrila, že nejdeš. Ich chyba, že to zarezervovali.

wade
2. sep 2024

Inak super situacia - mozes si trenovat asertivitu a presadit sa - aby tvoj nazor brali vazne (a napriklad sa ta pytali, resp. pocuvali ked sa vyjadris). Je to ale klasika - rodicom niekedy trva, kym zacnu svoje dieta respektovat ako dospelaka.. mame to aj v nasej rodie.

cacianka
2. sep 2024

začala by som sa smiať .
Jasne som ti povedala po minulom wellnese že nabudúce nejdem, je to predražené, a nebudem ešte aj doplácať na nenažrané ženy z rodiny.
tresnem dverami a vypnem mobil aspoň na týždeň.
Nikam nejdem a basta.
Čo zoberie guľomet a príde ťa nahnať ?!!
mmch. by som všetkým účastníčkam napísala, že nemám záujem, že som to povedala už po minulej akcii, a kľudne nech si trhnú nohou.
Vrieskať si mama môže na tie vychcané tety, nie na mňa. ich problém že rezervovali niečo pre teba bez tvojho vedomia.

tykat
2. sep 2024

Tak nech neakceptuje 😀

len0cka
2. sep 2024

Ďalej by som to vôbec neriešila a môže sa mamka aj na hlavu postaviť. Dojíma ma takýto prístup 🥴 nech si rozhoduje každý platiaci človek sám za seba. Jasne si jej povedala, že tam už nepôjdeš s nimi. To, že mamina to nebrala do úvahy a možno dúfala, že zmenis názor,alebo sa tvárila, že nepočula,je iba a len jej problém. Ona ti to uz neplatí a o tvojich zarobených peniazoch nemá čo rozhodovať. Takže by som jej to vysvetlila ešte raz a posledný krát a keď to nezruší,jej problém. Môže vrieskať koľko chce,nie si malé decko a ani nie si nesvojprávna ... čiže tak 😁

lucka_ke
2. sep 2024

nech si hľadajú iného namiesto teba, inak toto skladanie na jedlo tiež nemám rada, lebo ja jem málo, alkohol nepijem čiže vždy doplácam na ostatných keď sa niekde skladáme

luccija
2. sep 2024

Za takýchto podmienok by som nešla a už vôbec za 700 eur už minulý rok si jej to povedala.Ved nemôže niekto niečo objednať bez toho, aby sa spýtali.Uz si "veľká", aby niekto za teba rozhodoval

zobaka
2. sep 2024

mama nemoze rozhodovat za teba, jasne jej musis vysvetlit nech s tym uz prestane

mk1111111111
2. sep 2024

Jedina odpoved: ak to cele zaplatis

Teda samozrejme, ak by si v pripade zaplatenia sla.
Ak nechces ist, povedz, ze zijes s priatelom a na pobyty chcete chodit spolu

petracandle
2. sep 2024

Vymyslená téma. Ďalšia zo série - píše anonym s dobrou gramatikou o radu s nejakým rodinným problémom o panovačnej - tentokrát matke, ale včera to bola sestra s 700€ krstom a teraz mama so 700€ wellness🤣

autor
2. sep 2024
januska12323
2. sep 2024

Nech si vezme koho chce. Ty si povedala, že nejdeš tak ani nechoď.

maranta_leuconeura
2. sep 2024

Trvaj na svojom, ze si sa uz vyjadrila. Uz len z principu, aby ta nabuduce brala vazne nesmies ustupit, ani hladat za seba nahradu, ani vybavovat storno, nic. Je to v tejto chvili ICH problem, dostali sa do neho vlastnou vinou, ked ta povazovali za nesvojpravnu. Inak mozno sa storno da v pohode vybavit az kym sa samotny pobyt nezacne, ale to ti urcite nepriznaju, aby ta mohli citovo vydierat.

maranco
2. sep 2024

Rezervácia sa nerobí kým účastníci nepotvrdia že chcú a za akých podmienok.
Treba ich nechať podusiť nech si sami vyriešia čo si sami vymysleli. Nabudúce sa naučí spýtať sa vopred či niečo chceš.

To si nesvojprávna že musia vyzbierať koruny a platiť za tvoje jedlo v reštaurácii? Máš ústa treba sa ozvať, že svoje si platíš sama.
Iné by bolo keď robíte spoločný nákup a idete grilovať alebo na chatu a z toho sa bude variť. Ale v reštaurácii dokáže obsluha spočítať účet pre každého samostatne.

Keď si v Česku plať Revolut kartou máš tam najlepší kurz 1€ = 24.95 CZK a nepoužívaj DCC.

cacianka
2. sep 2024

@maranco tie ženy neplatili za jej jedlo, ale same sa naobjednávali lakocinky, drinky, a paltili zo spoločného balíka. ale aj chápem ako to myslíš, že vybrali keš a zaplatili akože spoločne.

226lenka
2. sep 2024

Prepáč, ale nedá mi to. Prečo zapisuješ číslo 4 takto?

negymama
2. sep 2024

tak mama asi chce byt zadobre so sestrami a travit s nimi cas. Tetky zase maju poukazy, ktore im vyrazne znizuju cenu welnesu, tak coby nevybrali prave tento.
Ked to nechces, nedaj si to vnutit. Oni zalohu vedia odratat aj od svojich vydavkov a na hotel zavolat, ze jedna osoba sa nemoze dostavit. Zariadenie asi nezazilo prve storno rezervacie za dobu prevadzky a v pohode to stornuju.
Neviem si predstavit ze by som aj svoju 20rocnu dceru tahala niekde na pobyt, kde sa jej nechce a este to zajednavala dopredu.

lucitta9
2. sep 2024

mna zaujalo ze mamina sestra vybera cash od vsetkych a z toho sa potom plati 🤦🏻‍♀️ to je co za blbost? Ved kazdy je snad svojpravny a vie zaplatit sam za seba a tolko kolko stalo jeho jedlo 🤦🏻‍♀️

hellionka
2. sep 2024

ak už urobili rezervačku bez Tvojho vedomia ok … nech teta pozbiera cash od vsetkych ostatných a Tebe to zaplatia 🤭 čo nato povedať … hlavne prosím Ťa, neustúp na nátlak mamky.

ketrint
2. sep 2024

Tak toto som ešte nikdy nepočula 🤯😅😅
Že pozbierať cash od ľudí a potom platiť spoločne. To fakt na grilovackach/chatách, jasne, ale v hoteli? A kto vopred určil sumu na vyzbieranie? A ako vyúčtovali čo ostalo?… toto je velmi divne celé.
Preboha nedaj sa na to nahovoriť znovu 🙏

bg92
3. sep 2024

si 25 rocna dospela zena takze urob to co chces - t.j. nechod a s kludom jej povedz ze si jej to oznamila vopred a to plati.

cacianka
3. sep 2024

@ketrint dve či 4 si objednajú biftečky, foie grass, koňačiky, drinčíky, koktejlíky, dortíky, autorka šalát a minerálku, zmrzlinu a potom to zaplatia zo zozbieraného kešu a ešte aj voucher využijú. no neber to ! 😍

rorino
3. sep 2024

Trvajú na svojom a neustup,si predsa dospelá,to znamená,že sama rozhodujem aj o Tom,s kým,kde pôjdeš a koľko si ochotná do toho investovať.Ak zaplatili zálohu a ani sa ťa dopredu nepýtali,tak nech si s tým robia čo chcú.Povedz,že nie si taká bohatá,aby si kupovala "lacné veci".S maminka ak sa urazí,raz sa aj odrazí a hádam konečne pochopí.

mantilka
4. sep 2024

Keď chces aby ťa konečne v rodine akceptovali ako dospelu, tak to odmietnes aj keby guľometom strieľali. 700 eur by som ani ja nedala a možno ani tvoje sesternice. Výberu dráhy hotel so zľavou. Vy sa poskladate ešte aj na ich prejedanie....pre nich musíte byť super rodinka.
To kto taku blbosť vymyslel, že každý rovnako platí? Však objednám jedlo a zaplatím za seba.

evansova
4. sep 2024

Nuz, ako si ustlali, tak budu spať. Ked si im jasne povedala, ze s nimi viac nepojdes, napriek tomu ti pobyt rezervovali. Viac to neries, svoj nazor si vyjadrila zretelne. A dámy nech si trhnu nohou...