Neviem ako začať a ani čím začať, tak skúsim ísť rovno na to. Mama mi ničí sebavedomie. Ako? Neustálymi poznámkami na moju postavu. Moja váha je absolútne v poriadku, pri výške 175 centimetrov vážim 59-60 kg. Občas sem-tam kilo priberiem. Vždy ma okomentuje veľmi nelichotivo, nedávno som si u nej na návšteve obliala tričko kávou, išla som sa prezliecť a mama si všimla veľkosť trička XS. Hneď na mňa začala útočiť, že prečo nosím malé veci. Wtf? Absolútne neviem že prečo by som mala nosiť malé veci, áno občas sa stane, že je mi dobré XS, lebo proste strih a tak, ale inak nosím S, niekedy M a dokonca mám v šatníku aj jedno tričko veľkosti 40. Pretože iný strih, vlastnosti materiálu a tak. Zahanbuje ma takto aj pred rodinou, povie to nahlas a vysmeje sa mi, ostatní sa smejú s ňou. Hovorí, že to nosí moja sesternica (je maličká a chudá), takže mne to dobré byť v žiadnom prípade nemôže. Neviem celkom dobre o čo jej ide, ale vždy mám pri nej sebavedomie v koncoch a musím sa potom dávať dokopy.
Na 175 cm je 60 kg úplne tip top. Tvoja mama ma sama nízke sebavemie a musí sa s tebou porovnávať, alebo teba porovnávať s inými aby si urobila dobre.
Minule som na práve na toto videla dobrú taktiku. Keď ti nabudúce niečo také povie tak jej poviedz aby ti zopakovala čo povedala. Buď to už nezopakuje lebo sa bude hanbiť, alebo keď to zopakuje tak jej povieš: "To si mi chcela týmto komentárom ublížiť / zhodiť ma?" Ešte k tomu možeš pridať že si neželáš takého narážky na tvoju postavu.
@madeincssr Na svoj vek a po troch deťoch má super postavu, trochu bruško, zadok, ale je štíhla.
Nemusis si vo svojom zivote udrziavat toxickych ludi len preto, lebo s tebou zdielaju 50% DNA. Mysli na to 😊
Btw. ja mam 173 cm a snivam o 59-60 kilach. Mam 64-65 a nejde to roky dole nech robim co robim.
Asi by som sa jej spytala, ci ju serie, ze som nezdedila tie super geny po nej ( a teraz je jedno ci je stihla ako prutik alebo gulata ako valcek) a ci je sama so sebou spokojna, ked ma narazky na tvoju postavu.
Ty to asi mlcky pretrpis, ale treba konecne otvorit usta
Ved jej aj tym, co sa smeju s nou, normalne povedz, ci im nie je trapne niekoho zhadzovat. Nech sa postavia a idu k zrkadlu, lebo maju na sebe co napravat.
@stanielka17 Preto tam chodím výnimočne, len nerozumiem prečo si myslí, že si kupujem malé oblečenie. Veď to je na hlavu úplne.
Btw, veď skús prerušovaný pôst, kamoška tak schudla krásne. Ale ty nemáš nejakú vysokú váhu.
Veď si daj pauzu od stretávania a keď sa bude pýtať či prídeš k nej alebo ona k tebe, tak jej normálne povedz: mami potrebujem si od teba oddýchnuť, neviem kedy sa stretneme
A nirmalne jej povedz že už tá nebavia jej reči a preto si dávaš pauzu
Ale nie pauzu na mesiac, dlhšie aby sa zamyslela či je všetko ok
@0silvia0 To by znamenalo konflikt, ja nie som ten typ čo potrebuje druhých takto usádzať, ale veru hodilo by sa mi to. Nech ochutná vlastnú medicínu. Ani sa ma nikto nezastal, len sa hlúpo smiali ako malé deti.
Ostatní sa možno zasmejú zo spoločenských dôvodov voči mame. Ale skús jej to v tej spoločnosti jemne (neagresívne) nejakým žartom o jej brušku či zadku vrátiť.
Pocuj mama, co keby si sa starala o svoje oblecenie? :DDD A vies mama, ze oblecenie nema rovnake cislovanie? cim vacsia haraburda, tym viac X... (vid cinske obchody, kde tricko Mko, si clvoek musi pomaly kupit XXL)..
Ja mám takú blbú povahu, že príliš mi zezi aby som sa niekoho niečím nedotkla. Ale tým je jedno, že sa niečím dotknú mňa. Áno, viem, hlúpa povahová črta.
Ona ale nema realne problem s tvojou postavou, pretoze tej fakt objekivne nie je co vytknut. Ona ma problem so sebou a ventiluje si to utocenim na tvoju slabinu, ktorou je vzhlad. Keby si bola neista o svojom intelekte, kopala by do toho. Nechutne spravanie od jednej matky, ale viem, ze take su medzi nami.
Post som skusala inak, otras. Bola som hladna a nervna a potom som zrala 😁 riesim klasicky kaloricky deficit, ale mne staci jeden kolacik alebo gulasik, a mam hned zas o kg viac. Nekonecny pribeh..
Nie je to hlúpa povahová črta. Si ohľaduplná a dobrá. Vnímavejší to vidia, vnímajú (je im pri tebe príjemne), len ti o tom nepovedia.
Och ja len že ma to mrzí. Asi by som ju len poprosila, nech sa mi nevysmieva, že mi tým ubližuje. Ak by pokračovala, asi by som sa proste dvihla a odišla domov si slovami prepáčte, necítim sa tu príjemne, prídem inokedy, keď sa budú rozoberať iné veci ako moje oblečenie. A toto by som spravila zakaždým. Nemusíš tam byť, ak ti to nie je príjemné. Stačí len slušne opustiť tú spoločnosť.
Môj oco maval celý život takéto komentáre, čokoľvek, že sestra je chudá ako papek, že mám nohy do x, že sa hrbím, už si ani nepamätám.... nepáčilo sa nám, ale boli sme ticho. Ako dobré deti. Ale ako dospelú ma raz nahneval a zo mňa vyletelo: "Keď sa ti nepáčim, mal si sa viac snažiť, keď si ma robil," totálne drzé, sama som neverila, že som také niečo povedala. Som už čakala tú kuca-pacu, ale iba mu ovisli ústa a odišiel bez slova preč. O čosi neskôr som počula, ako sa mame sťažuje, aká drzaňa sa zo mňa stala. Ale odvtedy už tieto blbé komentáre viac-menej prestali.
Mozno to prameni z toho, ze sa bojis, ze ked sa ohradis, tak ta prestane mat rada. Preto nechas na seba kydat, aj ked ti to je neprijemne. Mamu uz asi nezmenis. Ale skus popracovat na sebe. Navyse, nie vsetko co mama povie je pravda. Skus jej polozit otazku, mama preco sa mi vysmiavas? Nemala by matka vlastne dieta ochranovat?
@stanielka17
ahoj 🙂 vcera som nechala bezat youtube a jeden trener tam hovoril, ze zaklad stravy ma tvoriť vela bielkovín. Mne pomohlo aj vela zeleniny, mala som mensiu chut na sladké. Teraz uz ru chut znivu mam a funguje na mna ken jedno - nekupit si. Gulas nerátam, povazujem ho za super jedlo 😋 len teda nie pravidelne o polnoci. Drzim ti palce, nech sa to dari.
@stanielka17 no asi preto,lebo nie je potrebné pri výške 173 mať 60 kg,telo je múdre,vie prečo nepustí😉
@madeincssr Len mi to spôsobuje komplikácie v živote, som možno až moc ohľaduplná, pritom ostatní ku mne nie sú. Ale ďakujem 🙂
@stanielka17 Skús zaradiť aj cvičenie, ja cvičím, prvé dva týždne som sa vyslovene nútila a čakala, že kedy konečne prídu tie sľubované endorfíny a nakoniec som sa dočkala 🙂
Možno je problém aj v tom, že mama bola v mojom veku iná, úplne pierko a tak si myslí, že by som mala vyzerať ja. Len už nechápe, že som o hlavu vyššia od nej a máme úplne iný typ postavy, tak logicky nemôžem vyzerať ako ona.
No jasné že keď si o hlavu vyššia tak musíš nejako tu výšku aj niesť, proto máš dlhšie a väčšie kosti. To urobí jedno konfekčné číslo určite. To tvojej mame asi nedochádza.
A musíš byť drzá a asertívna a postaviť sa za seba a povedať si svoj názor. Alebo sa ohradiť keď vidíš neprávosť na iných. Aby si neskončila ako ta skupinka tvojej rodiny ktorá se smeje ale nikto nič nepovie.
Musis si v prvom rade uvedomit, ze tvoja mama je toxicky clovek. A to, ze ty neprejavujes nazor, aby si sa niekoho nedotkla, nie je tvoja povahova crta, ale system v ktorom si vyrastala od utleho detstva. Takuto ta tvoja mama chcela mat. Aby ta mohla sekat a ty aby si cusala. Nie je to zdravy vztah mama-dcera.
To je jedno ako mama vyzerala v tvojom veku. Ty si nemusela zdedit jej geny. Moja dcera tiez nezdedila moj typ postavy, je odo mna nizsia o 5 cm a v zivote by mi to nenapadlo to riesit. Problem nie je vzhlad, ale jej rypava komunikacia. Jasne, ze pri takejto neempatickej matke si udupana a nie si zvyknuta nahlas si povedat svoj nazor. Ani ja som nebola, ale naucila som sa. Nauc sa aj ty. To das.
Mila autorka,
mame pokojne povedz aby riesila verejne radšej svoje brucho a zadok.Nech svoje komplexi nemusi riešit zhadzovanim dcery, pretoze je to trapne. A tým, ktori sa rehotali tiez, by som priamo rad radom pozrela priamo do oci a povedala - pätolizači bez vlastneho názoru.
S matkou by som sa nestretla potom dlllho.
Tiez sa mi stalo podobne - no ale ty by si kolace jest nemala, je ta uz dost! Bola som mesiace po porode... Najskor so ostala ako obarena, ze co za sprostost to vypustila z úst. Samozrejme sme neboli samy, no ten clovek nebol blbec a nesmial sa.
Opytala som sa co maju tie blbe reci znamenat, takto ma zhadzovat! A ze zial nepatrim k tym stastnym, ktore po porode odidu s plochym bruchom uz z porodnice! Tak nech si laskavo odpusti podobne poznamky. Potom sa to snazila prekrutit, ze jej ide o moje zdravie. Nuž, nevyvliekla sa z toho, bolo jasne ze prestrelila.
Ona vsak na kazdom vidi zial taketo "vady", hlavne ak ide o postavu. Vsetkych riesi podla seba stylom - ale ved ja robim toto a hento, takze sa to da ! No neda, vdaka Bohu nie su ostatni ludia jej klony.
Ale zamrzi to velmi, hlavne od rodicov. A mna osobne vytaca uplne, ked sa na človeka pozera povrchne - pekny, chudy, vypracovany, nalíceny - co na tom, ze hlupy! Hlavne ze ma dobru postavu...
Prajem ti, nech to vyriesis s matkou vo svoj prospech. A nebojbsa ist do protiutoku a ublíženia. Oni casto pochopia az ked hovoris" recou ich kmeňa".
Emocne sa distancovat. Ide to tazko. Viem.
matku nezmenis, ona ta nezhadzuje preto, ze nevie ako to na teba posobi...ale prave preto, ze to vie. Cim viac komplexov, tym viac kritiky k druhym...
To ona nema sebavedomie, nie ty.
Mala by si sa prijat ty, byt so sebou spokojna, neodvodzovat svoju hodnotu od povrchnych a zakomplexovanych hodnoteni druhych ludi. Mama s tym prestane, nie vtedy ked sa ohradis /to ju moze este viac povzbudit/, ani nie vtedy ked budes drza, ani nie vtedy, ked budes u nich vzbudzovat lutost ako ti ublizuju.
aLe prestane presne v ten okamih, ked ti to bude jedno, ked to prestane na teba posobit, ked sa veselo usmejes, a povies im uprimne a bez pretvarky, ze si ty spokojna so svojim vyzorom, od hlavy po paty, a kazde tvoje chudnutie, priberanie, ci vyber oblecenia, je len tvoje rozhodnutie-
Viem, ze to je nemožne, ale taky volej jej daj na tu poznamku ze: Mama ja som zo svojou postavou spokojna a navyse sa pacim manzelovi(ak nemas, tak priatelovi) Sex mam kazdy den, co ty? 🤭
Viem hnusne, ale zabehlo by jej poriadne, zasluzila by si za tie roky, ci mesiace, co ta ponizuje.
A mama je nejaká laň, extrémna kočka?