Mama ma stále kritizuje

22. jún 2020

Ahoj dievčatá, chcem sa popýtať o radu. Veľmi ma vyčerpáva neustály boj s mojou mamou. Netrávime spolu moc času osobne, keďže žijem už pár rokov mimo rodičovského domu, ale zakaždým, keď sa vidíme ma len kritizuje. Bolo to tak vždy čo si pamätám.
Bola som na návšteve u rodičov a zase len kritizovala. Vadí jej na mne ako sa maľujem, vadí jej, ako sa obliekam, podľa nej nezaujímavo, aj keď teda neviem ako si ona predstavuje zaujímavé oblečenie. Mala som trochu šediny a urobila z toho tragédiu. Keď bola u mňa doma, podotýkam, s priateľom žijeme v prenajatom byte, nepáčilo sa jej u nás, vraj žijeme skromne . Tak áno, ten byt ale nie je náš a ja nebudem investovať do cudzieho. Vadí jej, že ešte nemáme svoju nehnuteľnosť, otec s mamou do mňa hustili že oni dreli celý život aby niečo mali a že radšej svoj byt niekomu darujú ako by som ho mala zdediť ja, podľa nich som neschopná a nič nemám. Pod "nič nemám" rozumej majetky. Ja s priateľom sa zatiaľ zadlžiť banke nechceme, preto sme v prenájme, ale v budúcnosti niečo vlastné istotne chceme. Podľa rodičov sa málo snažím. Neviem čo by odo mňa chceli,asi by boli radi, keby som bola v práci od rána do večera a zarábala prachy ako taký robot.
Čo robiť?

autor
22. jún 2020

Ešte by som rada podotkla, že som im jasne povedala, že ja mám inú filozofiu a iné plány v živote ako sa naháňať za majetkom a nech to teda rešpektujú. Ale akoby som hrach na stenu hádzala.

ludka1402
22. jún 2020

Nebojuj s nou, nech si mysli, co si mysli a ty si zi podla seba 🙂
Inac v kolkych rokoch a hlavne ako (dedenie?) nadobudli tvoji rodicia majetky?

autor
22. jún 2020

@ludka1402 Tak rodičia mali vlastné bývanie skoro, ale v tej dobe to bolo iné ako teraz. Mama mala 22 rokov, keď som sa narodila, a to už bývali vo svojom.

katarinka89
22. jún 2020

Asi si predstavujú iný život pre teba- lepší, luxusnejší....rodičia sú podaktorí takí....🙆 Aj tej mojej nieje nič dobré čo urobim- buď je to totálne naprd alebo to nieje až tak dobre. Ale sú to naši rodicia- ZLE NAM URCITE NECHCU

ayanamirei
22. jún 2020

tak fakt je ten, ze v dnesnej dobe sa plati za podnajom tolko co za vlastnu hypoteku 🙂 v tomto by som to nebrala tak tragicky, na druhu stranu je to vasa volba, kym si zdrava a stastna tak by som neriesila.. co sa tyka vyzoru, to mala mamina zapracovat asi skor, keby ta k tomu viedla od malicka tak je to mozno ine, ale stale je to o tom ako sa citis komfortne ty 🙂

bmuller
22. jún 2020

a predtym ta mama nekritizovala? lebo pises toho dost, co jej vadi...

autor
22. jún 2020

@bmuller Kritizuje ma od narodenia. Vždy jej na mne všetko vadilo.

autor
22. jún 2020

@ayanamirei Áno to chápem, a čo sa týka toho vzhľadu, raz som bola u vizážistky, najlepšej z mesta a aj to skritizovala (nevedela, že ma líčila vizážistka). Obliekam sa úplne normálne..

majah212
22. jún 2020

Nastav si hranice s rodičmi. Nemusis počúvať jej kritizovanie, nevyziadane rady a pod. To,že ťa kritizuje od mala vypoveda len o nej samej,nemas nutnost to pocuvat,či je to rodic a či niekto iný.

halienka
22. jún 2020

Ja by som jej raz tvrdo odsekla, že asi preto som taká neschopná a nemožná lebo ma zle vychovala. Hneď by ju to prešlo. A keby nie tak by som zminimalizovala kontakt s ňou a keby sa pýtala prečo, tak by som jej to na rovinu povedala, že nemôžem už počúvať to neustále kritizovanie. Povedala by som jej, že ja som šťastná a spokojná tak ako som, a že sa to jej nepáči je len jej problém nie môj a tým pádom neviem, prečo by som to mala furt dookola počúvať, nebudem predsa žiť podľa predstavy niekoho iného ale podľa seba.

bmuller
22. jún 2020

Zial, zda sa, ze to nie je len o tvojom style, obliekani, byvani... ☹ Tazko nieco poradit, snad len sa obrnit a pocuvat na pol ucha ... Je to náročné, ale "takej" mame by si asi nevyhovela ničím. Moze to byt vseobecne o jej povahe (ako vychadza s inymi ludmi?) alebo o nejakom jej podvedomom probleme akceptovat rolu matka-dcera (navyse uz dospela)... ☹

autor
22. jún 2020

@bmuller Tak ona každého ohovára, kto sa ako oblieka, ako vyzerá, veľmi nepekne sa vyjadruje o svojej kolegyni, ktorá to s krásou nevyhrala, ale veď nikto nemôže za to ako vyzerá. Kritizuje každého kto čo robí, aj tu spomínanú kolegyňu prečo ešte nemá svoje bývanie ...

marygk
22. jún 2020

Ahoj, mama je proste taká povaha, dáva nevyžiadané rady, komentuje a vždy si nájde niečo čo sa jej nebude páčiť. Ak aj budeš robiť presne to čo chce ona a žiť tak ako chce ona, aj tak nebude spokojná. Ži si svoj život ako ti to vyhovuje. Akurát svojou prehnanou kritikou, robí medzi vami bariéru. Ale to jej nevysvetlíš.

dazdovka
22. jún 2020

@halienka ja som mame nadhodila, ze som taka otrasna, lebo ma tak zle vychovala a mama mi na to, hej, malo som ťa bila! (a nebila ma malo) Toto moc nie je rychla cesta. Potom som skusila byt zas hypermila - Boze, ako mozes mat doma tolko prachu - diky maminka ze si mi to pripomenula, ja ho tam nevidim... A tak nejako sa postupne obrusovali jej hrany kym pochopila, ze to na mna neplati a proste ja som clovek z ineho cesta...

Autorka, s takymi kritickymi ludmi vela nenarobis, oni potrebuju nejaku zivotnu lekciu, a dovtedy s nimi treba minimalizovat kontakt, reci pustat jednym uchom dnu, druhym von.

bmuller
22. jún 2020

Dokazem pochopit, ze ta mrzi jej kritika a tym padom aj vas nic-moc vztah. Ale sama si odpovedas na otazku - tvojej mamine asi nikto nevyhovie, proste je taka hyperkriticka osoba ☹ Mozno je to nejake podvedome zvysovanie jej vlastneho sebavedomia alebo co... otazka pre psychologa.
Z tvojej strany sa skratka len obrnit, nebrat jej kritiku prilis osobne, zit svoj zivot ... asi ako radi vyssie @marygk

daganov
22. jún 2020

musíš pritvrdiť. Keď začne, tak sa postav a povedz jej, že sa s ňou rada porozprávaš, ale ak ťa bude kritizovať, ty to nemieniš počúvať, lebo to k ničomu nevedie a odchádzaš do inej miestnosti. Keď sa bude chcieť s tebou baviť bez kritizovania, nech ťa zavolá. A odíď aj desať krát za hodinu. Povedz jej, že ty si sama so sebou spokojná a ak sa niečo nepáči jej, tak to je iba jej problém, ty sa budeš riadiť sama sebou. Prečítaj si niečo o asertivite a obmedz kontakt, toto fakt nepotrebuješ

damtiporiti
22. jún 2020

ved to si tu uz pisala velakrat

andulka1988
22. jún 2020

Ja by som hned odvrkla, aka matka taka katka,alebo by som povedala nieco v zmysle geny mam po tebe .... ja si s mojou mamou nerozumiem roky,raz sa mi stalo ze ma pocastovala vybranymi výrazmi,odpovedala som jej cobsi ma naucila to viem

hederamonstera
22. jún 2020

Kritizuje len ten, co ma problem sam so sebou 🙂 mozno ti zavidi a mozno je to jej styl prejavu lasky k tebe ;) myslim, ze ju tiez mama dost kritizovala a ona to prenasa na teba. Nauc sa to prijimat jednym uchom dnu a deuhym von, za ten cas si si uz musela predsa zvyknut 🙂 doveruj si viac! Potom ta to nebude trapit.

sasa1310
22. jún 2020

zadĺžiť sa nechcete, a ako chcete získať vlastné bývanie?

sunny8
22. jún 2020

Prečo proti všetkému bojovať ? Nechaj to tak.. keď taká je tak ju neprerobis a seba zbytočne vycuciavas.

halabolka
22. jún 2020

Si si sama vedoma toho, ze tvoja mama je taka ku kazdemu, akurat tym, ze mate citovy vztah, tak sa ta to dotyka a zranuje. Ked budes s nou, skus si stale opakovat, ze to, ze sa jej nieco nepaci nie je tvoj problem, ale jej. Takisto by sa jej to nepacilo na kolegyni/kamaratke/sestre/okoloiducej. Je tazke sa odosobnit, hlavne ak ti to robila cely zivot, ale ju uz nezmenis. Je proste negativistka a ma asi aj dost nizke sebavedomie, inak by tolko nekritizovala inych. Mozes sa jedine naucit mavnut nad nou rukou a neriesit, tvarit sa, ze ju nepocujes, ked si zase pojde svoje..

tami2014
22. jún 2020

Mna tiez mama kritizuje od malicka, co je smiesne, lebo vsak ona ma vychovala. A poviem ti, mam 33r a stale ma to zaboli. Asi pred pol rokom som jej to v zufalstve vykricala, ze bzdy je kazdy pre nu lepsi nez ja. Odvtedy sa snazi. Nepochvali ma za nic- samozrejme, ale vidim, ze si obcas kusne do jazyka. Aj za to som jej vdacna.

hapipa
23. jún 2020

@tami2014 a koho by to nezabolelo? Myslím, že každú z nás, od rodičov človek čaká podporu, nejaké slová povzbudenia, prejavy lásky a nie toto :/

majka4555
23. jún 2020

Uplne Ta chapem...skus konktakt s mamou minimalizovat a zit tak ako sa paci Tebe a ako sa citis hlavne ty dobre...ked budes s mamou jednym uchom dnu druhym von..viem lahko sa pise, sama to mam podobne..uz dlho sa snazim presadzovat svoj nazor a nasi ako keby nepocuvali a idu si len to svoje..a ked budes mat deti bude to este horsie...viem o com hovorim..skus nastavit hranice, hlavne aby si bola ty s tym vyrovnana a pri stretnuti s mamou odolna voci reciam...ja som to takto nastavila u seba lebo by ma slahlo z tych reci...a ked povie jedno, ty sprav druhe...nech vie, ze si aj tak spravis podla seba...poznamenaj ze ked budes potrebovat radu, poziadas sama o nu a ze takyto styl rozhovoru ta ubija a nemas naladu sa s nou stretavat..ked bude u Teba a bude mat blbe poznamky povedz ze u Vas doma sa takto nerozpravate a moze ist domov ked sa bude takto vyjadrovat...ja viem, je to mozno drze k vlastnej mame, ale bohuzial ked to nejde po dobrom...hlavne si stoj za svojim..drzim palce

majka4555
23. jún 2020

@tami2014 perfektne ze to mama pochopila ked si jej to vykricala a akceptuje to...zrejme jej stacil tento tvoj vylev..len su aj typy rodicov co by si si mohla aj hrdlo vykricat aj dusu vyplakat a proste to s nimi nepohne...takze som rada, ze u Teba zabralo toto ..a ano kazde dieta potrebuje pocut pochvalu a uznanie od rodicov a ano aj ked sme dospeli...ale na druhej strane zas sa my budeme snazit byt uplne ine pri vychove svojich deti

wewerka01
23. jún 2020

Vyhladaj na fb= first class, Petr Casanova, má úžasné videa a posledné hlavne o tomto. Už som obj.knihu. Tí ľudia čo kritizujú sami sú nešťastní. 😉

zuzkaz91
23. jún 2020

No ale dobra rada je radšej platiť hypo ako prenájom.

zuzinapipina
23. jún 2020

Ako by si o mojej mame pisala. Som jedina dcéra, inac mam dvoch bratoch, a ti su najlepsi a neda na nich dopustiť a dokonca tomu mladšiemu by zaplatila asi všetko možné. Ja jej tam jedina chodim pomahat a mne jedinej sa stale dostávajú oen výčitky a proste stale je nieco zle. Na mna si to vždy vyhrkne vsetko za všetkých 🤦‍♀️🤷‍♀️🙆‍♀️ ale ja som si povedala razne svoje, ona je prostebtak náučná a viem, ze sa k nej chovali este horsie. Proste inak nevie a mylne si mysli, ze robi to najlepšie, zial nerobi.. Jedine co môžeš s tym urobiť, je odpustiť jej, nevedela inak a zmeniť svoj postoj k nej. Mozes mi veriť yze si to neuvedomuje a ze to trapi naozaj iva teba. Preto ak sa nato začneš pozerat s nadhladom, a iba sa pousmejes, nebude ta to viac trápiť. Zi svoj zivot tak ako chceš ty a si s nim spokojna, lebo druhym bude stale nieco na tebe vadiť. Ale nezabudni, to je ich problem nie tvoj... Inak presne viem ako sa citis, ked prave mama, mama ta ma podrzat, povzbudiť, potešiť, podporiť, pochváliť a zrovna od nej sa ti to nedostáva. Skus byt k nej taka ty, ked nabudúce pride nespravaj sa znrchutene ani nic neočakávaj, len bud milá, pochval, presne to co by si ty cakala od nej. Uvidis ako bude vyplasrna. Niektorým ludom nevysvetlis, neuvedomia si to sami, len svojim postojom k nej, svojom zmenou ju mozes zmeniť. A ak ju aj nezmeníš, usetris si roky zivota6, lebo takto by si sa trápila nad ňou roky a ak si ju nemala zmeniť ty, pride niekto kto to spravi raznejsie. Ale to je uz jej príbeh. Drzim palce. Ono ti nasi rodičia su presne taki, akych v skutočnosti potrebuje na svjej ceste k lepšiemu,, JA" 💜

tami2014
24. jún 2020

@majka4555 presne! Pre mna su moje deti krasne, sikovne, mudre. Kazdy den pocuju, ze ich lubim. A hovori sa mi to tazko, pretoze ja som to nepocula nikdy. Nie som na to zvyknuta. Teda tazko mi to ide na jazyk, nie tazko, ze ich nelubim.