Mama ma stále komentáre na moju postavu

15. júl 2022

Už neviem čo s tým mám robiť. Moja mama má neustále terorizuje poznámkami o tom ako vyzerám a ja už neviem čo s tým.

Aby som dala trochu väčší kontext. Mám 27 rokov a už asi 3 roky s mojimi rodičmi nebývam. Mám 165 centimetrov a 55 kíl. Nemyslím si o sebe, že by som bola "tučná" alebo proste že by som vyzerala. Mám normálnu stravu a aktívne športujem. Chodím 2x do týždňa behať a 2x do týždňa s partnerom na plaváreň. Myslím si, že moja váha je zdravá a úplne v poriadku. Problém je, že vždy keď sa s priateľom objavíme u mojich rodičov, tak moja ma má pripomienky na to ako vyzerám. Stále sa ma pýta koľko vážim a či si nemyslím, že to je veľa. Alebo že "by som mala niečo so sebou robiť lebo rozkysnem". Keď mám nebodaj kraťasy tak stále pripomienky aké mám veľké stehná a neviem čo. Nedávam to už proste. 100x som jej povedala, že to ako vyzerám je moja vec, že ja som so sebou spokojná a je mi extrémne nepríjemné keď sa takto do mňa púšťa. (Robí to úplne bez hanby pre mojim priateľom alebo pred rodinou). Povedala mi na to, že "keby som bola so sebou spokojná nevadilo by ti to". Povedal jej to už aj môj partner, že nech s tým prestane. Ona to robí stále. Postupne som k nim prestala úplne nosiť kraťasy aj keď je vonku 35 stupňov. A posledný rok tam chodíme už len sporadicky "keď musíme". A stále to neprestáva. Už som úplne na nervy z toho.
Najviac ma na tom štve, že moja mama nikdy nemala "dobrú postavu". Celé moje detstvo mala nadváhu a "snažila sa schudnúť" rôznymi divnými spôsobmi, ktoré samozrejme, že nefungovali. Ja sa vôbec nevyjadrujem k tomu ako ona vyzerá.

pribinak
15. júl 2022

Nestretavat sa. A keď sa opýta na dôvod tak povedať úplne na rovinu: nebavi ma počúvať komentáre ako vyzerám

Mama má evidentne problém sama do sebou

0silvia0
15. júl 2022

Neprijemne, a neskusila si komentovat postavu ty mame? Zrejme svoje komplexy prenasa na teba...

sense
15. júl 2022

Véd jej zakaždým povedz, vieš mami genetika nepusti

lenkadenisa
15. júl 2022

Mama je modelka?

simca06022011
15. júl 2022

A tvoja mama na 45kg? Ci ako? Ja by som ju vobec nie milo zrusila, a poslala nieco ao sebou robit, lebo nie ze bude rozkysnuta, bude sama

katkamatka7
15. júl 2022

Pôsobí to tak, že mama si lieči na Tebe jej traumu z minulosti, ktorú si jej podľa nej spôsobila. Možno úplne nevinnou poznámkou, veľmi dávno.
Žeby čakala nejaké ,,prepáč? A už nevie, za čo a ani Ty.
Prípadne veľmi stručne a jasne ppuzi vetu v zmysle:
Ďakujem, že Ti na mne záleží. Aj mne záleží na Tebe.
A odviesť pozornosť rozhovoru na inú tému, otázkami typu: Čo Ťa dnes, včera potešilo? Čo by Ťa potešilo zajtra, o týždeň?

zina234
15. júl 2022

Veď máš miery ako modelka, určite si z toho nerob chrobáka v hlave, či na tom nebude niečo pravdy.

maranta_leuconeura
15. júl 2022

Aky pozicaj, taky vrat. Normalne by som jej drsne povedala, ze je rozkysnuta knedla s ovisnutou kozou a nech si svoje komplexy riesi pred zrkadlom a nie na mne.

Vobec sa necit zle, ze tam nechodis kvoli tomu. Tu nie je co tolerovat, rodina-nerodina. Bud sa spamata a zacne normalne spravat, nie ta ponuzovat... alebo dovi. Nenechaj si robit zo zivota peklo!

maranta_leuconeura
15. júl 2022

@katkamatka7 ale ona do nej zapara uplne narocky, hoci sa voci tomu autorka uz velakrat ohradila. Dokedy ma zo seba robit fackovacieho panaka? Akoze mamicka je chudiatko len ublizena a ma traumu? To ze ona ju sikanuje uplne vedome je uz ok?

gaja78
15. júl 2022

Povedala by som jej ze som bola u lekara na preventivke a pochvalil ma, ako zdravo a dobre vyzeram, vsetko v norme. Teraz je rad na tebe mami, aby si sa dala vysetrit aj ty 🙂

mikadooo
15. júl 2022

Ja to vidím tak, že si do treba premieta seba. Že keď sa jej za celý život nepodarilo schudnúť na vytúženú váhu tak ide tlačiť teba, aby si ty schudla na jej vytúženú váhu 😂. Môj muž mal takú babku. To sú takí ľudia, ktorí riešia celý život len diéty a neviem čo a tým, že sa im nedarí, tak nevedomky aspoň skritizujú aj toho druhého, aby mali zo seba lepší pocit. Tak mužova babka mne radila, že môj chlap je strašne chudý, že mu mám variť pudingy a krupicové kaše 😄😄😄. Ja som jej vždy len odpovedala, že nebudem, lebo mne sa on takto páči a keby taký nebol, tak asi by som s ním nechodila 😁. Tak skús poprosiť priateľa, nech to skúsi takto 😄 - nech mamke povie, že jemu sa vyžly nepáčia 😉. Možno to zaberie a potom môžeš ty mamke stále povedať, že naopak, musíš jesť viac, aby si náhodou neschudla 😁. Ináč jedným uchom dnu, druhým von, ber to tak, že si na tebe lieči svoje komplexy, nič viac za tým nehľadaj... Ideálne keď skritizuje nejakú časť tvojho tela a tvoj chlap na to povie nie nie, jej stehná sú úplne super, atď. Možno mamka s tým nebude súhlasiť, ale mohla by potom prestať. Júj hlavne držím palce aby akákoľvek rada to z fóra ti pomohla umlčať mamku.

otvorena
15. júl 2022

Nečítala som to celé ale len to že mama stále pinda. Akoby som moju počula . Najprv že mám cvičiť a jesť šaláty a vzápätí má núti jesť čo navarila
Ide ma jebnut . 😅🤦Hej má furt problém není spokojná ale potom sa to aj namna prenáša 😒

katkamatka7
15. júl 2022

@maranta_leuconeura Zapára náročky, pretože nemá vyriešené niečo veľmi dávno , u dcéry zabudnuté a u matky živé. Dáva jej najavo, ako ju to bolelo, aby to cítila tiež.
Dcéra sa ohradila, nerobí fackovacieho panáka, to danú situáciu u matky stupňuje, na to je zvyknutá.

komplikovana
15. júl 2022

Povedz jej to takto : Mami ja si o tebe myslim, ze si tucna (mas nadvahu) a nevyhadzujem ti to na oci, kazdu navstevu. Nemusis prenasat svoje problemy na mna, tym si nepomozes a iba dosiahnes to, ze tu prestanem chodit. Nechapem tvoju potrebu ma kritizovat, ved som tvoja dcera. Za dalsie, ja som so sebou spokojna a co si myslis ty, nema pre mna logicke opodstatnenie. Nemusim sa ti pacit,( kazdy vnima krasu-inak) jedna sa o moje telo, ktore je podla lekarov v poriadku.

terry2003
15. júl 2022

Nie si vôbec tučná, aj keby si mala o kilo hore je to stále pohode. Tvoja mama má komplexy a závidí ti. Asi nedokáže prekusnut to že ty máš ideálnu váhu a ona nadváhu.

lenkadenisa
15. júl 2022

@gaja78 mama by si mala dať vyšetriť hlavu, nie telo

komplikovana
15. júl 2022

este som zabudla ke tejto vete: Povedala mi na to, že "keby som bola so sebou spokojná nevadilo by ti to". tu sa jedna uz o zakernost s umyslom ublizit. Pretoze nie si hlupa, a po vypocuti jej kritiky 1krat si sa naozaj zamyslela a vyhodnotila, ze predsa nema pravdu. Tymto pre teba je tato tema uzatvorena.

h2
15. júl 2022

Mám 164cm a keby som vážia 55kg, tak skáčem 2 metre do výšky od radosti. A to si o sebe nemyslím, že som tučná. Možno by si to mala začať mame vracať, hlavne keď píšeš, že ona sama má k dokonalosti ďaleko. A určite by som nevolila citlivý prístup. Pekne jej povedať na tvrdo, kde má aké nedostatky. A keď už začneš, nemusíš zostať pri postave, okomentuj jej vrásky, šediny a všetky ostatné známky starnutia. Takmer určite sa urazí. Potom jej povedz, že aspoň už vie, ako si sa celé tie roky cítila.

mandzula
15. júl 2022

55 kil na 165 cm je uplne v pohode a kedze aj sportujes, urcite vyzeras dobre (mam 55 kil, 164 cm a tiez vyzeram dobre😀). Ja si myslim, ze ti jednoducho zavidi. Je to vsak velmi smutne, ze mamy ziarlia na svoje dcery. Ja moju chvalim, ze je pekna, myslim, ze to potrebuje pocut aj od mamy.

lujza10
15. júl 2022

Presne ako u mna 😒😒 ... tiez sa mama do mna obuva a ona sama ma nadvahu.

nnnuuunnn
15. júl 2022

Ignorovať, nechodiť k nej, nemať výčitky. Keď začne plakat, že k nej nechodíš, potom si môžeš dávať podmienky, raz spomenie výzor a neuvidí ta zase pekne dlho.

bavlnka92
15. júl 2022

druhému nevyhovieš, ja mám 161/46 a počúvam že by som mala jesť a pridať si a koláčik,.... a zjem aj piate cez deviate a nič..

kandelabra
15. júl 2022

presne ako píšu žienky vyššie, takéto reči majú ľudia, čo majú/mali sami problém so svojou postavou alebo výzorom, tak si to riešia na ostatných. Mame by som povedala, nech sa najprv pozrie do zrkadla a potom nech komentuje.

pinkgirl
15. júl 2022

Ach jaj, no nemáš to s ňou jednoduché. Ale vieš čo, just by som na tvojom mieste chodila v kratučkých šatách a obtiahnutých kraťasoch!!! Ty si spokojná, na svoju výšku nemáš nadváhu. A mame povedz, že gény neo.ebeš a si po nej. A dôrazne by som ju znovu požiadala nech si nechá narážky na tvoju postavu pre seba, nie si na jej názor zvedavá. Nech si ventiluje svoju frustráciu zo svojej postavy alebo z čoho to má inde a nie na tebe.

sisaka
15. júl 2022

Veď to máš ideálnu váhu! Ukázala by som jej hodnotu BMI a viac by som na to nereagovala a už vonkoncom by som koli tomu nenosila v lete dlhé nohavice.

arianna25
16. júl 2022

Ja som sa už naučila (teda dúfam že dostatočne už), že toxických ľudí sa stránim. Známi, alebo rodina, to je jedno. Vastokrat vlastná rodina nepozerá na vlastnú krv.