Mama ma ponižuje

petronela11111
30. nov 2024

Už nezvládam to, že má mama neustále ponižuje, hovorí o Tom, čo nedokážem, zhadzuje má pred rodinou, nič podľa nej neviem ona má 52 ja 25 podľa nej ona vie všetko lepšie a hovorí, že ona má 52 a väčšie skúsenosti a, že určite vie toho viac ako ja.A určite má v hlave viac ako ja... Prečo neustále potrebuje o Tom hovoriť a pripomínať mi aká som na nič ? A ani si neprizná nikdy žiadnu chybu. Podotýkam za všetko sa urazí aj, keby ste jej to povedali pekne v kľudne a úprimne...Ja sa neviem učesať, neviem tak variť, neviem sa upraviť, neviem dcére urobiť pekne vlasy.Moja celá osoba je na prd. Manžel o Tom vie rovnako sa mu to nepáči ako mne . Čo mám robiť.. povedala som jej o Tom... zbytočná reč.

mariynka
30. nov 2024

@petronela11111 vyhybaj sa jej.bohuzial

domiklik
30. nov 2024

@petronela11111 nebav sa s nou

tundra
30. nov 2024

@petronela11111 si dospela mlada zena s vlastnou rodinou.To,ako sa mama k tebe sprava,nie je v poriadku.Na to je len jedna rada,slusne jej povedz,ze ti to vadi a ak sa nezmeni,tak znizis kontakt s nou na minimalnu mieru.Ak to nepomôze,odstrihni sa uplne.Tvrde,ale velmi ucinne riesenie.

pribinak
30. nov 2024

Tak na nejaký čas si treba dať pauzu, jednoducho sa nestretavat.
Ale nie že dva týždne, ale podstatne dlhšie. Ty si od jej ponižovania oddychnes a ona dostane čas rozmýšľať

Napr kedy prídete? No neprídeme, tvoje správanie je pre mna zraňujúce a tak sa dlhšie neuvidíme a koniec hovoru

Mamá bude mat o com premýšľať

sissy27
30. nov 2024

@petronela11111 odstrihnut sa od nej. A ked bude prekvapena preco, tak jej povedat uprimne do ksichtu dovod, ze nechces vo svojom zivote toxicku matku.
Mas manzela, dieta, mozno fajn svokrovcov ci surodencov, neplytvaj svojim casom a energiou tam, kde je to zbytocne.

esmeronka
30. nov 2024

Odstrihnúť sa od nej a povedz jej že keď sa začne správať ako dospelá žena a prestane ponižovať vlastnú dcéru prehodnotiš či obnoviš s ňou kontakt že už máš proste jej reči dosť

januska12323
30. nov 2024

Nemusíš sa stretávať s niekým len preto, že je tvoja rodina.

janulka182
30. nov 2024

pozri si crty narcistickej poruchy. mam rovnaku matku.

petronela11111
autor
30. nov 2024

Ďakujem veľmi pekne všetkým. Určite to všetko prehodnotím a beriem si vaše slová k srdcu.Prajem vám pekný zvyšok dňa.

petronela11111
autor
30. nov 2024

@januska12323 najhoršie je na tom to..že ja sa môžem snažiť akokoľvek..stále to zbytočne.

petronela11111
autor
30. nov 2024

@esmeronka veru , urobím to aj tak .. pretože už mám toho všetkého naozaj dosť ..aj ja som len človek.. ďakujem.

kitycat
30. nov 2024

@petronela11111 a to za nou chodis vypocut si kritiku? Si dospela, mas muza a dieta. Ti maju urcite iny nazor, tak preco ta toto este rozhodi?

Moze mat mama nazor ale vsak picedz, nech si ho necha pre seba

anjelicek26
30. nov 2024

Na dospelosti je skvele to, že našich rodičov nemusíme ani vídať, ani počúvať.. ako oni nám, tak my im... najhoršie je ber si,že tvoja dcérka počúva,akú má neschopnu mamu (od babky), co si s toho zoberie? Povedz mame otvoeene, se takéto jedy nech si nechá pre seba, že inak nebudete chodiť.. ak sa to bude opakovať, tak Vianoce nevianoce bohužiaľ.. tento typ ľudí to inak nepochopí...

svetlonos
30. nov 2024

@petronela11111
ty mas v dnesnejbdobe a tvojom veku muza, už väčšie dieta o ktorých sa staráš a podka matere si blbaňa neschopná?
Tu niet nad čím rozmýšľať, pošlú ju do prdele a utni kontakt, lebo dodzube aj tvoje dieta!
Nič nevysvetlil, napíš jej nech šije svoju bublinu so svojím vesmírnom egom a nechá sa obdivovať inými aká je skvelá!
Ona ma realne sebavedomie hlboko v prdeli a potrebuje si honit ego na tebe.
A hlavne pred druhými, to je dôležité! Závidí, ziarli je na oko mila ale v skutočnosti si ty nič a ona ta geniálna. Nikdy sa to nezmení, čím skôr to pochopíš, o to skôr si zariadiť život podľa seba a zrusis kontakt, krásny život pred sebou. Neboj ona si vzdy nájde novú obeť.

karolinakovac
30. nov 2024

@petronela11111 moja mama sa správala rovnako až do chvíle, kým som jej napisala drsne že je koniec a ignorovala som ju, po čase sme obnovili vzťah a dáva si uz pozor čo mi povie, zlepšilo sa to. Ale taktiež už selektujem čo jej hovorim, súkromie nerozoberam a bavim sa s nou o počasí, koláčoch atd, všeobecne temy. Nastavila som jej hranice a pomohlo

nynia
30. nov 2024

Ako píšeš máš 25 môžeš sa osamostatniť, prerušiť kontak, nemať ju v živote. Ja až keď som sa odsťahovala cez celú krajinu a som v kontakte len telefonicky 1-2x do mesiaca náš vzťah až z nejakých mínusových hodnôt sa dvihol na pomerne vysokú úroveň, dokážeme pokecať takmer o všetkom. Osobne ešte stále sa nedokážeme zniesť.

petronela11111
autor
30. nov 2024

@nynia tak to vám veľmi prajem ja s mojou mamou sa nedokážeme porozprávať o ničom ona si druhého človeka ani len nevypočuje a už vôbec nie mňa ..ju vôbec nezaujíma čo ja si myslím , ako žijem , ona len kritizuje a o niektorých veciach pritom nevie vôbec nič a hlavne nežije s nami ..ale chová sa ako keby všetko vedela , všade bola ..nuž ..

0silvia0
30. nov 2024

@petronela11111 ty ju NEMUSIS pocuvat. Ved ju stopni, mama toto nebudem pocuvat, to si mi uz hovorila. Pokial mi nevies povedat nieco pozitivne, kritiku si nechaj pre seba. Nepojde jej to? Ok, tak mila mama, prerusime kontakt ked ta tak iritujem.

komplikovana
30. nov 2024

@petronela11111 je to asi tazke, ale akceptuj fakt, ze taka mama je- vecne ufrflana a kritizujuca. Neocakavaj od nej, ze ju osvieti a zrazu sa zmeni. Druha vec je, ze to co o tebe hovori, nie je pravda. V podstate kritizuje seba, svoju vychovu. Takze sa neboj povedat mame, ze ta jej reci nezaujimaju a stopnut ju. Prinajhorsom povedat, ze ak bude pokracovat tak navstevy u nej budes redukovat, lebo nevidis vyznam sa s nou vidat ak nema mileho slova.

luccija
30. nov 2024

@petronela11111 no nespĺňas jej predstavy, ale to sú typy, ktorým nikdy nebude nič dobré akokoľvek sa budeš snažiť.ona má problém so sebou a ničí teba.Mozes jej aj ty povedať, že sa zle oblieka, zle cese, tiež si chcela mamu riaditeľku, podnikateľku...
Nech skúsi svoju medicínu aký požičaj, taký vráť.
Smutné, ale týmto ti veľmi znižuje sebavedomie a ukazuje ti, že nie si dosť a to je zlý pocit

karolinakr
30. nov 2024

a toto robila od detsva? od malička? lebo potom asi valne sebavedomie nemaš, ked ta stale davala dole...to je forma psychopatie, davať svoju krv stale dole a presviedčať o neschopnosti , až z toho človeka naozaj nič nevyrastie, lebo si neveri, a cely život počuval, aky je nanič..pre mňa je toto psychicky chorý rodič, alebo žiarli a závidí a ked je taka jednoduchšia, jej nedochadza, ako može takymi rečami ubližiť strašne,,ibaže by si mala zdrave sebavedomie, bola si si ista svojej hodnoty a toto brala jednym uchom dnu a druhym von a naučila sa selektovať

bystrozraky
30. nov 2024

@petronela11111 Keď si u nej na návšteve, pozoruj jej správanie, nebuď jeho súčasťou. Pozri, vysvetlím ti to takto: Predstav si, že stojím pri tebe v miestnosti plnej ľudí a poviem ti: "Máš škaredé modré vlasy." Určite by ťa to neurazilo, lebo predsa každý v miestnosti vidí, že ich nemáš modré. Povedala by si mi: "Nieeee, nemám ich modré." A pritom by si to aj cítila a bola by si si absolútne istá vo svojom vnútri. Teraz tak troška dúfam, že nemáš modré vlasy, a ak áno, tak to, samozrejme, nebolo mierené proti tebe. 🙂
Tak a teraz: Na takých ľudí, ako si popísala, si musíš byť istá vo svojom vnútri, a oni prestanú. Postupne sklapnú. Problém je, že ty sama o sebe vo svojom vnútri pochybuješ, kvôli spôsobu, akým si bola vychovaná (a to je viac ako polovica ľudí, takže žiadny strach). A to vytvára spätnú väzbu, a oni potom ešte viac útočia.
Buď si sebou presne tak istá, ako keď ti niekto povie, že máš modré vlasy. Takže ak ti niečo povie na teba, tak s kľudom, jemným úsmevom - ale hlavne s absolútnou istotou - povieš, že to tak nie je, a vysvetlíš prečo (ak sa to hodí). Nepoužívaj to, ak povie, že je múdrejšia, lebo to je jej subjektívny pohľad, a hlavne, to by sa hneď začala hádka alebo urážanie.
Ak vieš anglicky, tak toto (https://www.facebook.com/reel/2030946764021915) si stále púšťaj a cíť to stále, hlavne keď si na návšteve.
Daj potom vedieť, ako pokračuješ. 🙂 Prajem nádherný večer, plný malých zázrakov. ;) Peter

petronela11111
autor
Včera o 07:03

@karolinakr vám by som veľmi rada odpísala už len skrz toto že ešte podotknem že som adoptovana. Moja mama ktorá si ma adoptovala nikdy v živote nemala vlastne deti ..ja mám dve dcérky úžasné , pôrody bezproblémové obe deti porodene prirodzene bez epiduralky bez zbytočných liekov . A ona mi moje dcérky ako keby stále vytrhne z náručia nasilu vôbec nemá nikdy žiadne zábrany až to tak trochu preháňa keď sme my tam alebo ona tu .. úplne sama rozhoduje o veľa veciach s čím ja ani môj manžel vôbec nesúhlasíme.. a áno odmalička počúvam že prečo niesom lepšia, mama mi nikdy nič nechcela dovoliť ani keď som mala 16 rokov ani práčku zapnúť ani nič pomôcť.. a podobne ...

petronela11111
autor
Včera o 07:07

@bystrozraky ďakujem Vám veľmi pekne Peter. Za každé vaše slovo. Určite dám vedieť a ešte raz ďakujem. Úprimne. Rovnako vám prajem aj ja krásny nový deň .

cacianka
Včera o 09:43

Veľmi ale veľmi ju s mužom stopnite !
Či je matka bio, či adoptívna, nedovol jej takto ťa zhadzovať. Nechodievajte k nej, nepustíte ju k vám.
Naozaj sa vážne a tvrdo ohradte, a stopnite jej útoky.

0silvia0
Včera o 09:49

@petronela11111 velmi dobre ti poradil @bystrozraky... ty vies ze tie utoky na teba nie su o tebe, ale o nej. Ona ma s tebou nejaky problem, ale takto sa nevyriesi, ze ta bude ponizovat. Cize ber to iba ako reci, nie ako realitu. A v zaujme spamatania sa matky, pre jej dobro, to stopnite. Ona si neuvedomuje, aka je zla a hnusna. Aby mohla zacat nejaku sebareflexiu a zmenu v sebe, potrebuje od teba spatnu vazbu, ze to, co robi je toxicke.

benimnadir
Včera o 10:02

Autorka, kedysi sa moja mama správala rovnako. Kým jedného dňa nebuchol po stole môj muž a povedal jej, čo si doopravdy o nej myslí a sfukol jej ten jej vzdušný zámok, ktorý si sama postavila, v ktorom bola staršia vyspelejšia, rozumnejšia. Priznávam, nemala som na to, aby som to urobila ja. Ja som to počúvala a deptala tým samu seba. Mala som vtedy 20rokov a malé dieťa. Prešlo 7 rokov a moja mama si nedovolí povedať nič. Viem, že si niekedy myslí svoje, je to jednoducho jej povaha..aj matky môžu byť toxické osoby. Povedz jej, čo si myslíš o sebe a čo si myslíš o nej.👌

petronela11111
autor
Včera o 10:06

@benimnadir Vy ako keby ste úplne písala o mne ..v každom jednom slove..tiež som sa bála a nemala som nato niečo povedať jej... Manžel musel začať prvý ... Už som to ale urobila aj ja ..včera aj dnes a keď to nepomôže.. bohužiaľ..Manžel hovorí to není normálne že oni majú prísť (na Mikuláša) a ty týždeň dopredu sa bojíš a stresuješ...ja vždy ticho..ale už nie . Stačilo.

benimnadir
Včera o 10:08

@petronela11111 musíš sa sama v sebe rozhodnúť, ja viem, že je to matka, ale nenechávaj sa týrať. Jednoducho žiadne zdvorilostné návštevy, kým sa nenaučí, ako sa má správať . K človeku, nie to ešte k dcére. Ja som mamu odstrihla na dlhú dobu, myslím, že aj to jej pomohlo.

bystrozraky
Včera o 12:27

@petronela11111 Este jeden taky maly tip k tomu co som napisal pred tym. Chod na to opatrne, aby si ten vztah s mamou moc nenarusila, ale len zmenila. Ona totizto vobec nevie, ze ti ublizuje. Z jej hladiska ti ona pomaha a bude to pre nu sok, ked si uvedomi co vlastne robila (uplne idealne ak by si to uvedomila ona sama, pozretim nejakeho filmu na tematiku a pod.). Ak na to pojdes moc zhurta tak jej ego to nebude chciet akceptovat - ze by mohla robit tak dlho nieco zle sovjej dcere ktoru chcela "vybicovat" k lepsim vykonom a chranit a nikto jej to doteraz nepovedal. To by nebolo produktivne. Tiez vrelo odporucam knihu na vychovu deti: Vychovavame deti a rastieme s nimi. Ta kniha sa da povedat, ze ma zachranila a nastastie som si ju precital pocas toho ako bola manzelka tehotna. Ta ti napravi aj sebavedomie a o detoch ani nehovoriac. Bolo by super ak by si to precitala aj tvoja mama...mozej jej ju dat precitat so slovami, ze by ta zaujimal jej nazor na tuto knhu, lebo podla nej budete postupovat. Ak si ju precita tak super a ak nie, netlac moc na to. Ak si adoptovana musis byt aj opetrna, aby si tvoje nove spravanie nevysvetlila tak, ze ju nemas rada - lebo v tychto pripadoch sa rodic naozaj takeho niecoho obava este viac, aj ked to neda na sebe vediet. Prajem vela stastia a sebavedomia na ceste nahor, lebo inde uz cesta nevedie ;)