Ženy, ktoré ste introvertky ako prežívate dni s deťmi?
Mám 3 r dcéru vždy som bola ťažký introvert, v práci som bola sama v kancelárii, doma mám najradšej svoj kľud.nebavi má rozprávať o ničom, stretávať sa s kamarátkami.Muz je veľky extrovert má veľa známych často berie dceru von na ihrisko je kamarát so všetkými mamičkami.Ma ten dar, že mu stačí sa s niekým raz rozprávať a už ma známeho.Dcera vyzerá, že bude po ňom.Dcera malo rozpráva boli sme u logopedicky, učiteľka v škôlke sa tiež sťažovala, že malo komunikuje a tu je problém.Mali sme doma obrovskú hádku kde to dal za vinu muž mne.Ze som divná, zasnivana, že sa hanbí, že niekto sa mi prihovorí a ja odpoviem a ďalej mlcim.Ze malej nečítam, malo s ňou komunikujem, odpovedám jednoslovne vôbec mi nerozumie, že mňa to unavuje, že nie som typ, ktorému sa pusa nezavrie.Sme spolu 7 r som takmer pred 40 tkou a teraz dostanem vytknute, že mám niečo so sebou robiť.Teraz mi začal vehementne dokazovať aká som nemožná začal s malou čítať....ja som zase tvorivá venujeme sa s malou iným veciam.Dostala som pomyslenu facku, lebo som divná vytkol mi, že iné ženy chodia s deťmi do centier, stretávajú sa, sú aktívne a, že my žijeme ako v múzeu, že ak by nebolo dcérky nemá sa s kým ani rozpravat.Mrzi ma, že muž príde a dcéra sa hneď pýta kam idú čo budú robiť to on ju naučil stále niekam chodiť a ja zostávam sama doma chcem si oddýchnuť.
Takže introvertky cítite aj vy tlak, že ste iné?
Ja som introvert, nepotrebujem masy ľudí okolo seba, ani nákupné centrá, ale deti sa to nijako nikdy nedotykalo, aktivít sme mali veľa, komunikácia bol základ. Skôr vidím problém v manželovi, dôvod preco ťa uráža je niekde úplne inde
Aj ja som tazky introvert, ale s detmi som vzdy stale rozpravala, citala, nahlas rozmyslala...vzdy. Ty by si sa podla na mala do istej miery prekonat, dcere sa aktivne venovat, na ihrisku sa nezavazne s niekym rozpravat (cibris si tym aj vlastne komunikacne zrucnosti, co zuzitkujes aj na pracovisku) a zaroven si s manzelom dohodnut, kedy budes moct mat svoju chvilku ticha - lebo tie my introverti velmi potrebujeme.
Je rozdiel byt introvertom (tym som napr. ja) a sociopatom, ktory sa vyhyba spolocnosti a zije utiahnuto vo svojom "svete".
Dnes sa introverti dehonestuju ako cudaci, co sa boja zodvihnut telefon, s nikym nekomunikuju, ale to nie je tak - toto je totiz realna psychiatricka diagnoza.
Introvert dokaze byt uzasne komunikativny, ale staci mu v zivote mat par takych osob, a dokaze pri nich kvakat cele hodiny. Introverta nezaujimaju balasty, ale dokaze hovorit na zaujimave a podnetne temy.
Ano, tvoj manzel ma z casti podla mna pravdu, dieta potrebuje komunikaciu, rozpravky, zdielanie sa, uz ked sa babo narodi je velmi dobre sa mu prihovarat. Nie je problem, ked clovek je "tichsi" a mlkvejsi, ale pedagog vidi,ked nieco hapruje.
@sante81 áno, lebo teraz našiel vinníka prečo dcéra malo rozpráva.
Preco nechodis na ihrisko aj ty s malou alebo spolu ako rodina? Ja som tiez introvert,ale ja nemam problem niekam ist,zarozpravat sa s hocikym hocikde,ale potom potrrbujem doma svoj klud. Nemam problem ist na akciu,ale po nej sa citim vycerpana a zase potrebujem klud aspon den. Ty podla mna mas aj nieco ine nielen introverta v sebe. Introvert ma svoj svet,rozprava k beci,nerad tliacha o nesmrtelnosti chrusta,ale introvert urcite nie je clovek,ktory sa vyhyba ludom a nevyvhadza z domu. Ja ako introvert napr.milujem preplnene mesta,kupaliska,nakupne centra v tichosti si uzivam tu atmosferu 🤭
Namiesto zduvania sa,sa nad sebou zamysli. Ak si dcéru nerozvijala,nerozpravala sa s nou,necitala jej,nevysvetlovala,tak naozaj si jej uskodila a je uyiahnuta. Je dobre,ze ste aj v tichosti tvorili nieco,ale na dieta musis rozpravat,ucit ho,rozvijat. A na druhej strane muz musel ratat s tym,ze dcera moze byt aj po jeho tichej manzelke. Co ta doteraz nepoznal?
Ja som tiez introvert, nevyzivam sa v tliachani s hocikym a o hocicom. Ale teda pri dietati sa treba rozhodne prekonat. Detom treba citat, spievat, komunikovat. Ked sa ti zda, ze je to prazdne rozpravanie, aj pri tych tvorivych cinnostiach popisuj aspon co robite, nemusis chodit na ihriska, ale aspon na prechadzky. Byt zatvorena v tichu doma je fakt cudne
Ono si to nikdy neskusila. Chodim s malym na plavanie a kazdy ma co robit so svojim dietatom, to je akcne. Nie v bazene klabosit. Podla mba by ti to vyhovovalo, skupiny byvaju cca po 4 deti (takze nie davy). Je to velmi zdravy sport.
Materske centrum: nikto sa mi tam neprihovoril, mozno 2x za celu md. Dieta je stastne, lebo su tam ine deti, opakuje po nich (aj rec). Pokojne by ti to vyhovovalo.
Cvicenie mamiciek s detmi: chodievala som aj znova chodím: cvicime s detmi na fit lopte, prechadzame s nimi senzomotoricky chodnicek a pod. Kazdy si hladi svojho. Niektore mamicky, co sa poznaju aj pokecaju, no ta hodina ma svoj poriadok a program, neda sa to tam prekvakat. Pokojne by si to zvládla. Deti spolu krasne oziju, vidia nieco nove, maju ine podnety. Trenerka vysvetluje aj zasady spravneho drzania tela, prevenciu plochych noh a pod.
Taketo naoko verejne aktivity si podla mna odsudila a ani neskusila. Nie je to take "zle" ako sa obavas a dcerka by to mala pestre. Deti od deti sa ucia ovela efektivnejsie nez od dospelych
@0silvia0 nepíšem, že sme doma, ale nevyhľadávam spoločnosť nevypisujem či ide niekto von.
@marca12 chodíme von doobeda poobede on naplánuje 3 aktivity a ja chcem byť doma.On nema problém po práci zobrať dieťa do hrackarstva, zastavia sa na ihrisku prídu domov po odrážadlo.Ja nemám toľko energie a chcem si oddýchnuť.Nerespektuje moju povahu má ironické poznámky.Teraz sa chytil názoru logopeda aj mi povedal, že to preto, že ja som tichá a divná.Nie dcéra bude extrovert má rada deti, prihovára sa.a teraz som pod tlakom, že musím byť iná, lebo sa to odo mňa očakáva.To ako by som ja muža zavrela doma a nútila ho nikam nechodiť, lebo mi vadí jeho extrovertná povaha.Povedal mi, že som ako tieň, že sa nemá so mnou o čom rozprávať, lebo odpoviem a mlcim.Vidim, že oni dvaja sa svojom spôsobom voči mne spikli.Ze mi chce ukázať, že je lepší otec ako ja mama.
@evkamotka Nikdy som také aktivity nevyhľadávala nebaví ma to, je pandémia stačia mi tie kaslajuce deti na ihrisku..A teraz chodí dcéra do škôlky nemám to kedy stihnúť.Ja s ňou nemlcim, ale netrepem celý deň pusou.On s ňou dokáže pri puzzle rozprávať a rozprávať.
@zmrzlinka2021 jeeeej veď ty sama nevieš čo znamená slovo sociopat a píšeš kraviny 😉
Autorka - mám to podobne, ale ja mám sociálnu fóbiu, kedy som z cudzích ľudí nervózna a nie je mi ich prítomnosť vyslovene nepríjemná... Nerobila by som to socializovanie nasilu... na druhú stranu, s dieťaťom sa hrozne radi hráme napríklad spoločenské hry, je to doma, bavíme sa a zároveň sa rozprávame 🙂 možno tip pre teba
@mala_zabka mozno som to nespravne pomenovala ale mas pravdu, ide o socialnu fobiu. Kedze som sama introvert, aj poznam vela introvertov, su to normalne komunikativni ludia, ale staci im par kvalitnych vztahov, davaju na kvalitu, nie kvantitu a zarove poterbujeme priestor pre seba, svoje myslienky
@mala_zabka to všetko robím.Ja sa jej venujem, ale nie dostatočne ako si muž predstavuje.Zacal mi vytýkat prečo nemám kamarátky, že si myslel, že na MD si konečne niekoho nájdem, že budem tráviť dní krajšie, že ho srdce bolí, keď kolegyne v práci povedia kde boli s deťmi a on vie, že sme išli max na ihrisko a zase sme samé.Skratka všetko čo robím ako vychovávam je zle.
Áno si taka divná ako je divný každý človek. Žiadny človek nie je úplne normálny. Takže aj ty si taká aká si, ťažko sa zmeníš, si jednoducho taka. V prvom rade by som manzelovi povedala, ze co ti teraz vyčíta tvoju povahu, či mu vtedy nevadila, keď si ta bral a urobil si s tebou dieta. Mal vtedy rozmýšľať a nie teraz. Ano človek sa ma snažiť obetovať a meniť sam seba pre druhých, ale tu podstatu nikdy úplne nezmenime. Najdôležitejšie bude riešiť vzťah s manželom a až potom riešiť niečo z dcérou. Lebo ak manžel nerozumie tebe a tvojej povahe, tak ťažko dokážete niečo vyriešiť s dcérou.
@777januska777 ja mu tiež nevyčítam, že má milión známych, že stále niekam potrebuje chodiť, vymýšľať chodí cvičiť, študuje jazyk je aktivny.Povedal, že si myslel, že dieťa má zobudí, že pri dieťati sa nedá nudiť, že sa s ňou dá robiť milión aktivít divadielko, detské hernicky no tak nech sa angažuje mňa to neláka.Vidim medzi nami obrovský rozdiel aj v trávení života a cielov
je cudne, ze teraz ti manzel zacal vycitat to, co mu roky nevadilo... povedz mu ze zmenis svoju osobnost az vtedy, ked on zmeni tu svoju. Nech ti ukaze ako sa to robi a zmeni sa on na introverta a popise ako sa citi, ked poprie svoju osobnost.
Ja ťa chápem, ja som typický introvert, nerozpravam veľa, aj s deťmi som mala logopedicke problemy, teraz je to v pohode, pusa sa im nezatvorí. Malokedy sa prihovorim prvá, ale keď začnem s niekým debatovať tak by sme debatovali do nemoty, samozrejme musí mi debata sadnúť, aj človek.
To, že ťa manžel nepodrzi je zlé, ale skus sa nejako nad to povzniesť, nie je problém, že si introvert, ale to, že sa vyhybas ľuďom. Ani kecať nemusíš, stačí keď budeš počúvať, ja mam pocit, že teraz sa každý chce vyrozprávať ale počúvať nechce nikto. Choď s malou na ihrisko a len tak si sadni a pozoruj, mamičky vzdy si nájdu spoločnú reč. Postupom času aj s dcérkou budeš inak komunikovať, už to bude zmysluplna reč.
V podstate obaja mate svoju "pravdu" povaha ako taká sa nedá zmeniť, neprerobis ju. Keď si tichsia, nedá sa zmeniť na ukecanu a naopak utaraneho človeka "nestisis".
Manžel by mal akceptovať, že ty nie si typ na akcie, debaty, a v kuse niečo podnikať, ale zase ty musíš prijať, že dcéra chce tráviť čas s nim, lebo ma povahu ako on.. Že sa skrátka s tebou už len doma nudí a opačne otec jej urobí program, debatuje s nou, a podobne.
Jednoducho ste úplne iní, práve to by som využila. Ty si tichá domáca "istota", on je "ochranca" vonku. Využite svoje rozdielne povahy v prospech dcéry, nie proti sebe
Ja som v niečom podobná ako ty. Tiež introvert, som rada sama, s mnohými ľudmi si proste nemám čo povedať, alebo skôr neviem o čom začať rozprávať, s maminkami na ihrisku sa len pozdravím a nezačnem konverzáciu… mám to niekde hlllboko v sebe zakorenené a neviem to veľmi zmeniť 😕 proste nerada oslovujem cudzích ľudí a tým pádom padá šanca na nejaké lepšie kamarátstvo. Neviem či to zmeníš. Môžeš sa o to pokúšať ak chceš. Tiež doma nekvákam nonstop. Syn teraz má obdobie “prečo” a ja strašne “trpím”, keď už sa vypytuje hodiny vkuse na niečo čo nie vždy viem zdôvodniť, ale odpovedám. Čo sa týka reči, môžeš skúsiť čo ti vyhovuje. Ja mu napríklad rada čítam, keď nás muž nepočúva, keď sme sami. Veľa popisujem obrázky v knihe, slovne, vecne, jednoducho, to mi sedí… Viem, že divadielko sa spolu asi hrať nebudeme, ja to neviem, neviem sa pretvarovať, hrať, vymýšľať príbeh… ale na to má ocka alebo starkých. Nemusíš robiť všetko, pre reč sa dajú robiť aj veci jednoduché a predsa účinné.
Nemuslis vazne ze on chodi s detmi a ty drepis doma? Ja som introvertna tiez a mam kamosa zo skoly ( predtym skolky) co je ako tvoj muz, a chodim s nim ( aj s rodinami ak su doma) von, dcery sa hraju , on melie ja obcas nieco prehodim a on melie dalej, povedala by som ze sme vybalancovana dvojka. To ze som introvert neznamena ze nechcem byt s ludmi.
A ano to ze dcera malo rozprava moze byt problem v tebe, na male decko treba rozpravat ukazovat, opravovqt, komunikovat....
A tiez ako pisu nrmam kreativitu na vymyslanie tak som napr detom mala taku knihu kreslenu ze medvediky a tam cele mesto nakreslene.... tak som ako verklik aha tu je nedvedik, ma suknicku, ide doobchodu... co si kupul? Pozri ma v kosicku mlieko..... no jak papagaj
@eeffka a prečo by som nemohla sedieť podvečer doma?ja pripravujem večeru či robím si niečo do práce.Nikto ho nenúti každý deň chodiť po tme do dedine.
@marifu nemám sa ku komu pridať bývame v satelite 2 roky na ihrisko chodí málo žien poznám najbližšie susedy prehodíme pár slov pred bránou.Na ihrisku sa každý točí okolo svojho dieťaťa nebudem sa núkať či môžem prísť na návštevu každý má dosť svojich problémov.Kam mám ísť?sadnúť do auta a ísť do mesta do nakupaku do materského centra?kedy po škôlke?cez víkend?to chodíme k rodičom či niekde na jazero kŕmiť kačice.Pracujem z domu a vyhovuje mi to.Ano muž má obrovský problém prijať moju povahu.Este, že nie je leto to by každý víkend niekoho k nám volal a organizoval grilovačky a ja počúvala do noci prázdne reci..Mne vadí jeho angažovanosť, ak by teraz niekto povedal ideme do Zoo sadne do auta a ideme.
Mam kamosku ktora ma doma takehoto extroverta. Po rokoch to vyriesila tak, ze ho posiela sameho. Ju to uz nebavi pocuvat tie vykecy stale dokola. Museli to nejako vyriesit. Obcas s nim ide niekam, ked idu s detmi, ale tie partickove zalezitosti vynechala.
Pozri, obaja si vyčítate, čo robí ten druhy "inak". Tebe vadí, že on chodí, jemu lezie na nervy, že ty nechodíš. Nie, nemusíte denne lietať po x výletoch, ale ani celé dni sedieť doma.Toto len zladiť, on chce chodiť s dcérou, tak kľudne nech chodí. Ty chces byť doma, ok, bud doma. A trebárs raz za čas si dajte "aj nasilu" opak. Ty chod s nimi, trebárs na výlet a on potom doma nech s vami pozerá telku.
Zase ženy majú pravdu, na dieťa treba veľa hovoriť. V tom má muž pravdu. Nemusíš vymýšľať príbehy, stačí, ak budeš hovoriť, čo robíš (Tak, Lenka, ideme dat prať oblečenie. Pozri, tu dáme tričká, nohavice, mikinu, dám prášok a zapnem pracku. Doprala práčka, pod, vyberieme z nej. Tu máš lavor, vyberieš veci? Ideme vešať, podaj mi tričko, podaj mi ďalšie...) Proste všetko komentuj
Robis z domu a cely den nevyjdes von... ja robim HO a utekam von kedy sa da. 🤦♀️ ste 2 extremy, a myslim ze teraz to krici este viac, ked on chodi sam s dietatom a ini so zenami... sa premoz, ked uz nie kvoli muzovi tak kvoli dcere.
Ak si spokojná so svojím životným štýlom tak nemusíš nič riešiť, ak nepotrebuješ ľudí tak ich nevyhladavas, to je pochopiteľné. Len už máš partnera, dieťa a tu už by mal byť nejaký kompromis. Do určitej miery by ste sa mali rešpektovať. Skúste sa s manželom nejak dohodnúť, ak uvidí, že chceš situáciu riešiť, možno povolí a nebude trvá aby si sa zmenila.
@eeffka ale ja mám malé dieťa a povinnosti skončím prácu letím do škôlky, pripravujem večeru kúpanie hráme sa.To, že muž skončí a má potrebu sa socializovat nech ide ja mu to nevyčítam som rada sama doma.Ale nemôže má nútiť, aby som robila čo chce a ako si predstavuje on.
@eeffka ale ja s dcérou trávim čas doobeda my nie sme zatvorené doma.Dnes išli na trh a prišli za 2 hodiny, lebo stretli suseda a išli k nemu pozrieť šteniatko.on je až nervózny, keď ma byť doma a už mi to učí aj dieťa.Aby sa ma po školke mala pýtala kam pôjdeme?mne 2 ľudia organizujú čas.
A to si doteraz nešimol, aká si povaha? Veď to vždy muselo byť tak, že on chcel labzovať kade tade a ty sedieť doma. To mu nevadilo? 🤷♀️
@yoxinka asi mu to nevadilo predtým som išla veď dieťa nebolo, tak som nemohla sedieť iba doma a to on trepal a ja som počúval, teraz tvrdí, že mám dcéru rozvíjať a brat medzi ľudí, lebo sa nebude vediet zaradiť do spoločnosti ako ja🙂všetko to vyplynulo z toho, že sa chytil, že malo rozpráva.Mozno by tak isto málo rozprávala, keby som bola extrovert.Teraz sú oni dvojka, ktorá si rozumie a ja nežiaduci element, ktorý ju nikam neposuva, nesocializuje, nečíta pritom čítam🙂dáva mi jasne najavo, že dcera je iná ako ja a On je ten, ktorý jej ukáže o čom je život.
Ahojky, podľa mňa by si sa mohla trosku prekonať a viac s nou komunikovať. Dieťa je dar a ma nás niečomu naučiť 😊