Mama ide do podnájmu a ja rozmýšľam, čo bude s 29 ročnou postihnutou sestrou, keď sa mame niečo stane

21. máj 2022

Moja mama predala dom na dedine, rozhodla sa, že odídu do podnájmu, keďže na kúpu bytu v BA nestačia financie. Zožiera ma však jedno, mám 29 ročnú postihnutú sestru, čo bude s ňou ak sa máme niečo stane? Považujem to za blbé riešenie, dnes ísť do podnájmu. Aký máte názor?

zmrzlinka2021
21. máj 2022

Ako postihnutu sestru? Mentalne? No bud si ju vezmes k sebe alebo ju supnes do ustavu.
To mamine nevyjde ani 2izbak? Nemusi BA, nech skusi napr. Samorin

diamond007
21. máj 2022

Dom potreboval asi financie ktoré tiež nemajú.

fkata
21. máj 2022

Poviem Ti takto:
Žijeme v paneláku, vo vlastnom byte, ale máme byť aj na prenájom a mnohokrát si ho prenajímajú aj taký, ako Tvoja mamina.
Moja mamka žije v RD a veru, vyžaduje si hodne financií a mnohokrát je v zime nedoplatok za elektrinu v nebesiach, takže možno to tak zlé riešenie nie je.
Čo sa týka sestry, tak si kladiem otázku, čo by s ňou bolo aj v RD?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
22. máj 2022

A čo by bolo so sestrou keby ostala bývať na dedine v dome a mama by zomrela? Prisťahovala by si sa k nej a starala by sa o ňu? Bola by si ochotná s rodinou sa presťahovať, nechať prácu? Lebo ak nie, tak tvoja otázka je bezpredmetná, lebo stane sa š ňou to, čo by sa stalo keby bývala v dome na dedine....ak by sa s ňou jednoducho niečo stalo, musíš sa o ňu postarať ty alebo ju umiestniť niekde do zariadenia....

mandzula
22. máj 2022

So sestrou bude presne to iste, co by bolo aj v dome, kedze predpokladam, ze jej stav vylucuje jej samostatnu existenciu (inak by si sem zrejme tuto otazku nepisala). Bud sa o nu teda postaras ty, alebo jej zabezpecis ustavnu starostlivost.

ysseba
22. máj 2022

@mogaa
@mandzula Áno, so sestrou by v dome/či vlastnom byte bolo to isté ako v podnájme po smrti mami. A pravdepodobne si sestru bude musieť vziať k sebe alebo umiestniť do zariadenia tak či onak. Lenže rozdiel je v tom, že ak by mala povedzme svoj byt, tak by ho potom autorka predala alebo dala do podnájmu a z toho by platila zariadenie, lebo veď aj to niečo stojí.

ivetz
22. máj 2022

Fakt, či budú žiť v rodinnom dome alebo v byte asi veľký vplyv na starostlivosť o tvoju sestru v prípade maminej smrti mať nebude. Boli by dobré, keby mama kúpila byt. V prípade maminej smrti by si ho mohla predať a peniaze z kúpy použiť pre svoju sestru - napr. na dofinancovanie pobytu v nejakom slušnom sociálnom zariadení.

mandzula
22. máj 2022

@ysseba nuz, to je o tom, ze tak, ako my dospele deti nechceme, aby nam rodicia riadili zivot, tak ho ani my nemozeme riadit svojim rodicom. Mama mozno nezvladala starostlivist o dom, mozno cely zivot tuzila zit v meste, a preto sa rozhodla tak, ako sa rozhodla bez ohladu na to, ze po nej mohlo ostat dedicstvo v podobe domu. A mozno z predaja domu odlozila aj na pripadne platenie ustavu. Tazko povedat, ked autorka temy sa nijako nevyjadruje, mozme sem len hadzat nase dohady.

jaskolka
22. máj 2022

Možno mala problémy s údržbou domu, možno financie. Možno mala problémy sa dostať k lekárom, a podobne.
V meste jej odpadnú veci ako pratanie snehu, kosenie trávnika, všetko bude mať poruke.Aj presuny možno boli komplikovane, ak trebárs je sestra i mobilná, alebo ťažko chodiaca (neviem, nepíšeš nič o type postihnutia)
V prípade, že mama zomrie, aj tak bybolo treba riesut sestru. Či v dome, či v podnájme. Ak je to tak, ze nemôžeš ju opatrovať potom ty, tak jedine nájsť zariadenie pre ňu. Bohužiaľ, ale iná možnosť asi nebude, a bolo by jedno, kde by bývali.

nwnw
22. máj 2022

A nechceli ist byvat mimo Ba a kupit byt tam?

heleninamama
22. máj 2022

Tu ide skôr o to, že peniaze z predaja domu sa pri živote v podnájme rýchlo pomíňajú, matka zostarne a kým zomrie, možno sa bude musieť zakladateľka starať o obe. A trápi ju, z čoho to bude financovať. Možno matka ráta s tým, že druhá dcéra bude pracovať a všetko z lásky k nim zaplatí, postará sa aj po jej smrti o postihnutú sestru, ale mne to tiež príde na zamyslenie. Aj zdravá dcéra má právo na svoj život.

mogaa
22. máj 2022

Ono nič nie je len čierne alebo biele....zrejme mama má tiež už svoj vek a nestačí financovať aj nehnuteľnosť a na dome je stále čo robiť, rovnako už toľko nevládze okolo domu a aj záhrady+ starať sa o dospelú dcéru.....takže určite má svoje dôvody prečo chce dom predať a ísť do prenájmu....a dom je zatiaľ jej, takže si s ním môže urobiť čo chce....pravdou je, že ak si prenajme byt - život po ďaľšie roky bude mať ľahší aj ona aj jej dcéra, lebo mama na ňu bude mať viac času....v byte nie je toľko práce ako na dome....okolo domu a záhrady je stále kopec práce a vek nepustí....takže mama má svoje dôvody prečo sa rozhodla ísť do prenájmu a určite si zvážila všetky plusy a mínusy....autorka sa s ňou nanajvýš môže porozprávať, prečo sa tak rozhodla a ak je tam dôvod ktorý vie poriešiť, môže to pomôcť mame riešiť.....možno by stačilo zamestnať na pár hodín opatrovateľku či niekoho kto pomôže s prácou okolo domu, záhrady, možno jej chýbajú peniaze na rekonštrukciu(treba novú fasádu, strechu...čokovek, dôvodov može byť veľa....

lujza123
22. máj 2022

Autorka, pre teba je to blbé riešenie, keď sa mame niečo stane nebude dom = nebude dedičstvo a ešte ti ostane postihnutá sestra na krku.
Pre mamu je to výhodné, z predaja domu si zabezpečí lepší životný štandard a co bude potom jej môže byť jedno, do hrobu si majetky nevezme.

Treba sa s mamou porozprávať, aké ma plány sama so sebou, so sestrou, či si dokáže odložiť peniaze aj na starobu. Lebo nikto nevie ako dožije, môže byť sebestacna ale môže nastať aj situácia kedy bude potrebovať starostlivosť aj ona aj sestra a to veru ty sama nedáš (ani keby ich máš u seba, ani v ústavoch, to neutiahnes ani finančné a asi ani psychicky)
Rozprávať sa s rodičmi o smrti, starobe je síce blbé ale potrebne, lebo raz k tomu príde a je fajn mať plan

zdenkastanka
22. máj 2022

No, so sestrou bude presne to, co by bolo aj v dome...

marca12
22. máj 2022

Nevidim rozdiel dom a podnajom,co sa tyka tvojej sestry. Ak by sa mame nieco stalo v dome,tiez by si musela riesit,co so sestrou. Dom taktiez potrebuje financie na prevadzku. Bud budes musiet zobrat sestru k sebe alebo ju dat do ustavu alebo ak vie nejako samostatne fungovat,tak jej platit podnajom a casto na nu dohliadat.

missdiva
22. máj 2022

Ja vidim rozdiel pri opatere sestry vlastny dom a podnajom. Ked sa nieco mame stane, sestre s domom by si nemusela platit byvanie "len" opateru a mozno raz ti za to ostane dom.
Peniaze sa pri dnesnej inflacii rychlo minu. Ked ho predala uz nic nenarobis, snazila by som sa ju presvedcit na kupu niecoho lacnejsieho, nemusi byt v BA.
Pripadne ked bude mat sestra nieco vlastne moze sa o nu niekto starat vymenou za byvanie zdarma, lahsie to bude vyriesit ked bude mat aspon cosi ako nic...