Ani neviem kde mám začať. Potrebujem sa len vyrozprávať a možno dostať nejaké rady aj keď moja mama ich nebude chcieť počuť. Moja mama pije od môjho detstva. Pila vlastne aj pred tým ako som sa ja narodila. Mám už 31rokov. Ona pila týždeň v kuse potom dva mesiace pauza a tak to išlo. Užila som si s ňou svoje. Jej frajeri (s ocom sa rozviedli),pokusy o samovraždu,nadávky,bitky... Keď nepila tak bola v pohode, milujúca . Zistili jej pred pár rokmi chronickú lymfaticku leukémiu. Drží alebo držala sa dobre . Liečila sa prírodou a aj to užíva. Ale mám teraz pocit že pije dosť často a najmä potajomky. Teraz ma zas svoj maratón pitia. Už je ako pavúk. Ruky a nohy má ako papek,žiadna svalová hmota,brucho má veľké,srdce jej už dva mesiace búši že ho počuje aj v ušiach. Ja som hotová už z nej. Mám dvoch synov,ktorý ju ľúbia. Neviem ako im vysvetliť že preco teraz nemôžu ísť k nej. Ona si nikdy svoj problém neprizná. Veď iní si môžu vypiť a ona nie? Veľmi sa kvôli nej trápim a bojím sa najhoršieho .
Ja to mam podobne s tym alkoholizmom co sa tyka mojej mami,viem uplne o com hovoris
Asi už pečeň nevládze a vodu môže mať v bruchu. U lekára kedy bola naposledy?
@lusyc u lekára dlho nebola. Chodí iba k jednej pani ona je lekárka a robí je biorezonanciu a lieči ju z tej leukémie. Len ona ona nevie že mama pije aj keď možno tuší alebo aj vie len to nechce povedať.
Môžeš sa modliť..
Ono to brucho jej narástlo keď mala jeden svoj beh pitia asi trval vtedy dva týždne. Ja som ostala zhrozená keď som ju videla.
@dagmarovita modlím sa každý deň za ňu.
Skús zelený škapuliar.
Chlapcom by som povedala, ze babicka je teraz chorá a preto nemozu tráviť čas s ňou. Čakala by som na ten mesiac, kedy bude "triezva" a az vtedy by som deckam dovolila ist k nej.
Ty by si si s nou mala sadnúť aj pocas tohto jej skratoveho obdobia a zistiť "preco" to robi. Co ju k tomu vedie, co jej to prinasa. Vypocut ju, mozno ma problemy o ktorych ani nevies, o ktorych nerozprava. Ubezpec ju, ze si jej dcera a robis to pre jej dobro, ze jej nechces hovorit co ma a co nema robit. Predsa len ma 2 krasnych vnukov, tak aby videla tie ich pokroky, postupy a ine.
@dagmarovita kde sa dá kúpiť? Som kukala ale nikde som ho nenašla na nete
@alzbeta311 vieš koľko krát som jej dohovárala,písala listy,prosila...nič nefunguje. Ona si stále nájde nejaku výhovorku. Keď je triezva a má obdobie že nepôjde tak sme ako najlepšie kamarátky. O všetkom sa radíme,pomáhame si...Môžem povedať že máme veľmi dobrý vzťah.
Ale ty vies, ze to zle obdobie na nu teraz prislo, tak sa jej pomôž z toho nejak dostať von. Choď k nej domov, mozno ti otvorí opita, mozno budu flase kade tade, mozno sa bude citi zahanbene. Ked ste najlepsie kamosky v obdobi ked nepije, musis zistovat preco prichadza aj toto obdobie alkoholove. Preco sa to deje, co ju k tomu vedie. Skus jej podat pomocnu ruku, mozno s nou travit viac casu. Pod mami ideme do cukrarne na zakusok, na kavu, s detmi na ihrisko.
Možno potrebuje viac pozornosti. Ma dceru teba, dospelu zenu s dvomi detmi. Tak mozno vypĺňa ten prazdny cas alkoholom . Nikto do jej hlavt nevidime. Musis vsetko odkomunikovat
Chapem, ze svoju mamu lubis. Ak si chces pomoct a aj svojim chlapcom, kup si knizku od Gabor Mate "V říši hladových duchů". On je lekar, zapodieval sa zavislostami. Vysvetluju ako vznikaju - pre nevyliecene traumy z detsva, z minulosti... na chemickej urovni si mozok zavislostou doplna hormony stastia, ktore nevie ziskat inak...
Myslim, ze tvojej mame to uz nepomoze, nevie a nechce riesit svoj problem uz roky rokuce. Skryty alkoholizmus jej uz asi velmi ublizil. Neexistuje ina cesta a pomoc, len ze clovek musi chciet sam. A v niektorych stadiach alkoholizmu uz asi naozaj nieto pomoci zo zavislosti.
Mozes vsak na zaklade tej knizky pochopit svoju mamu a prijat to, netrapit sa tym, neskryvat to pred inymi a nehanbit sa za to. Priklad - mozno ti to pride strasne - ale raz aj svojim chlapcom musis pravdivo vysvetlit aky problem mala ich babicka. Mozno ked sa obzries na jej rodicov, starych rodicov a dalej, ze zistis nejaky problem, ktory tymto riesila, mozno aj niekto z jej pribuznych... Nic z rodinnej historie by nemalo zostat ako tajomstvo. Nehovorim, ze vesat im to na nos, ked su malicke, ale mnohe veci im nemusia davat v buducnosti suvislosti, vo vlastnych zibvotoch, ked sa im vyselico zataji. Proste budu mat kdesi hlboko v sebe nieco nevysvetlene, zatajene....
Mozno sa da cela situacia pochopit a prijat, pripadne odsmutit, odplakat, ked na teba z toho vsetkeho pride smutok a bezmocnost. Nepotlacuj to a povedz detom, ze babicka je chora. Alkoholizmus je totiz naozaj choroba. A je liecitelna iba ak sa chce chory liecit. Nie je to nezbednictvo alebo zlovola toho, co pije. Je to hlboka choroba duse a po case aj tela. Bohuzial su takyto ludia stigmatizovani, preto si to nepriznaju a nejdu sa liecit ako s inou chorobou. A potom casto aj ich pribuzni sa snazia vsetko skryt, ospravedlnit atd... a ono to netreba. Treba to nahlas pomenovat ako chorobu, chorobu liecit...
@jumama ona začala piť keď bola sestra mala. Sestra už má 37rokov. Moja starká jej mama stále uprednostňovala a aj to robí doteraz svojho syna. Mamin otec na štáte kolená tiež začal piť,našiel si frajerku nakoniec bol bezdomovcom... Ale zas starká sa dosť snažila a aj sa snaží mame pomáhať.
Musí ona chcieť aj keby ide má liečenie, môj otec je taký istý, pije ale stále. Brucho naliate, nohy, ruky tenké, žlté bielka, odchádza mu pečeň. Stale, výhovorky napr. Musí si dať lebo ho ktosi rozčúlil.
U nás nepomáha absolútne nič, dohovaranie, vyhrážanie, aspoň keby sa pre vnúčatá držal, pritom triezvy je tak dobrý človek.
Držím palce, aby sa mamina spamätala a zvládla to u nás to nehrozí.
Naliate brucho je ascites, teda tekutina v bruchu je to priznak, že už zlyháva pečeň.
Bohužiaľ, keď alkoholik nechce, nezachránis ho.
Tak by som od nej dala ruky prec! Vyber si! Bud tvoja rodina, alebo vecne opitá mater! Komu nie je rady, tomu niet pomoci. My sme mali to iste len s otcom. Raz som sa nasrala a povedala, že bud my alebo chlast. No a teraz som šťastná že som ho už 12 rokov nevidela. Čiže nemusim ti hovoriť čo si vybral.
Prečo si ničiť život niekym kto si nedá povedať? Máš si užívať svoju rodinu a svoje deti! Oni to vidia! Nie sú blbe.
@yollanda clovek,ktory pije je velmi,velmi dusevne chory,je to zavislost a nevies si pomoct. Darmo das opilcovi na vyber,on si nedokaze vybrat nic ine,len alkohol a ked mu das na vyber a opustis ho,zacne utapat zial v alkohole. Je to velmi tazke. A obdivujem ta,ze si sa dokazala odstrihnut.
Všetky, čo ste sa vyjadrili k tomu alkoholizmu … vás neznepokojíp, že pani si “lieči” leukémiu biorezonanciou??? Som z rodiny alkoholikov, uvedomujem si závažnosť tohto problému, ale pokiaľ si tvoja mama rieši k tomu zjavnému zlyhávaniu pečene (veľké brucho) aj leukémiu biorezonanciou, tak sa začni pomaly obzerať po pohrebných službách, lebo podľa toho, ako opisuješ stav svojej mamy, už čochvíľa ich budeš potrebovať. A synov k nej pusti, lebo už veľa príležitostí na stretnutie mať nebudú. Ako … ja chápem, že ona je dospelá, ale neskúsila si jej povedať, že biorezonancia je úplna blbosť na vyťahovanie peňazí z ľudí? Či ty si tiež
myslíš, že je to ok? Lebo to je akoby si leukémiu liečila objímaním stromov 🤦♀️.
@marca12 a co teds urobiť s takým človekom? Nasilu na liečenie sa dat nedá, aj tak by tam nevydržal, jednoducho by podpísal reverz a zbohom.
Stále ho strážiť, volať k nemu záchranku pri abstakoch, či pri viazať ku posteli?
Alebo do úplného vyčerpania sa zničiť sam, možno zadlzit, a zničiť vlastnú rodinu? Aj to hrozí, nedávno som sledovala nejaký prípad, kde bola dospelá dcéra závislá na nejakých drogách, matka sa zúfalo snažila ju zachrániť, dievča nechcelo (malo už 28 rokov), rozkradlo im postupne všetko, otec ju vyhodil na ulicu, matka ju doniesla nazad, v noci dcéra ušla aj s nejakými šperkami mladšej sestry, a tak dookola.
Skončilo to tým, že muž odišiel od nej, mladšia dcéra tiež sa vykaslala na sfetovanu sestru (predtým ju ona ešte zbila, lebo jej nechcela dat svoj notebook),odsťahovala sa do podnájmu, a matka ostala celkom sama, staršia niekoľkokrat uška z liečenia, kde ju silou mocou doviedla, a skončilo sa tým, že žije kdesi na ulici, úplná troska a matka sama sedí v byte a plače, hnevá sa na to, že prečo nikto to nechápe prečo muž odišiel, prečo dcéra odišla a podobne ...čiže jedna fetacka zničila všetkých.
Niekedy (často) sa nedá pomôcť, aj keby človek sa úplne zničil, lebo alkoholik, či iný závislý to ma nad všetkým. A skutočne nič nepomôže. Čože v záujme vlastnej sebazáchovy treba vedieť, kedy dat "ruky preč" napriek láske, napriek smútku, hlavne ak sú v živote ďalší ľudia, čo potrebujú človeka, aky sa snaží do zbláznenia nasilu pomahat závislému
Ani chorého človeka nemôžeš liečiť nasilu.
Na 40 rokov alkoholizmu jej telo vydržalo prekvapivo dlho....nevyzerá to už dobre, prepáč a drž sa
Ona sa aj zadychava. Nevládze vyjsť do kopceka. Keď nepije tak je všetko ok. Na liečení bola. Poslali ju z roboty. Ale je dobrá herečka a dobre sa tam vykecala a prepustili ju po dvoch týždňoch. Ona si nedá nijako povedať. Teraz je doma už nechodí do roboty. Tak môže piť a keď jej povieme že je zas opitá tak sa vyhovárať že je iba unavená že spala...nie raz som nečakane prišla za ňou a mala vypite
Môjmu bývalému manželovi sa takto naliali brucho vodou, okamžite prestal piť, ale už bolo neskoro, do 8 mesiacov zomrel
Moja mama detto, tiež veľké brucho, vysoký tlak, bolesti brucha. K dr chodí až keď ju ja prinútim. Mala aj gynekologické problémy, veľku 30 cm cystu, vybrali jej ženské. Potom mala menšie brucho asi rok ale narástlo jej zase, na sono bola, povedala, že má všetko ok, len má zvýšené pecenovky z krvi, to asi niečo znamená, minule vysoký tlak 200/120, dokopala som ju na interné, dali jej lieky, už jej nehuci v ušiach, je pomerne ok, ale pije stále a stále sa vyhovára, že to z liekov má taký hlas, že je omámená z nich atď, keď príde k nám vie, že bez chľastu. Mala by si ju dotlačiť k dr, nie na biorezonanciu, tam jej nepomôžu. Ale viem aké to je ťažké, keď si mele svoje, ja som tiež už z toho na nervy
@autorka tak mojej mame nepomaha nic. Po vsetkych moznych pokusoch som s nou prerusila vsetky kontakty aj s otcom ,kedze ju v tom podporuje a hucka ju proti vlastnym detom, navyse ju fyzicky a psychicky tyra. Tiez ked bola triezva bola ok, ale neda si povedat. Pila pije a bude pit stale. Ked mala naliate brucho presvedcila celu rodinu, ze ma chripku. celu okrem mna. Chvilku na to skoncila v nemocnici, druhy krat, lekar povedal, ze ked pride treti krat uz od nich neodide. Tiez presvedcila psychiatricku, ze nepije, vtedy bola po nemocnici asi 3 mesiace triezva a ked jej psychiatricka povedala, ze nie je alkoholicka este viac ju to posilnilo. Tiez neviem co s nou, ale kym som pochopila, ze uz to ide vsetko mimo mna trvalo mi to 42 rokov. A to sme boli v dennom kontakte. Jednoducho mam svoju rodinu, ja sa mam rada, chcem tu byt pre svoje deti a povedala som si koniec. Zachvaty uzkosti, paniky, neustaly stres, strach. Vacsina z toho opadla, ked som prerusila kontakty, co mi odporucila psychologicka v nemocnici, ked som skolabovala. A mala pravdu, chcem tu byt pre ludi, ktori o to stoja. Teraz trpim tym, ze cakam kazdym dnom co sa stane a kedy sa to stane. Pretoze jedneho dna jej telo vypovie sluzbu, a je len otazka casu kedy. Uz som sa s tym zmierila, ze som o nu prisla. O oboch rodicov. Ziju, a predsa neziju. Nesiem si to ako velku tazku gulu na nohe cely zivot.
@1fifinka1 ach ono je to strasne. Ja sa kvôli tomu trápim a jej je to jedno. Mne sa to tiež na zdraví odráža. Mám dve deti. Prvý syn je dosť náročny a mám čo s ním robiť plus ona taká. Ťažko mi je s ňou prerušiť kontakt lebo keď je triezva tak je v pohode. Len je už taká negatívna,šomre stále,to jej vadí je to jej vadí,potom stále rieši svoj zdravotný stav. Ona je pre mňa matka ale aj najlepšia kamarátka. Ja som s ňou od mala stále bola. Keď pila tak som jej varila,starala sa o ňu,dávala na ňu pozor. Vtedy rodina(sestra a starká) iba chodili vyzvedat či už je ok. Keď prestala piť tak aj sestra prišla domov. Ale kým bolo zle tak nechávali mňa malú s ňou. Aj keď je aká je ale potrebujem ju. Neviem si predstaviť že jedného dňa tu nebude
Pozri si spoluzavislosť, to je diagnoza. Nezijes svoj zivot, stále riešiš matku. Chlapci potrebuju hlavne mamu,nie babku. Nechaj matku, nech si zije co chce, Ty mas deti, mas spoluzavislot,
toho vznikaju rozne choroby, nevyriesené traumy, tak sa zameraj na seba a deti, aký máš s nimi vzťah,
Niekedy je smrť vykúpenie pre všetkých, prepáč