Mama a ja

2. jan 2025

Dobrý deň, ani neviem kde začať a hlavne čo očakávať ...asi to len potrebujem napísať a dostať zo seba .... mám 35r , syna 3r a manžela máme krásny vzťah , štastná rodinka avšak problem je moja mama , včera ma zvolila cez telefon ako nejaké prašivého psa
je komplikovaná, viem že nemala lahky život (7surodencom chladný odchov od detstva, veľmi mlada vdova (ja a brat 7a8rokov), na všetko bola po vačšine sama ale to jej nedava právo neustále ma kritizovať moj vyzor, život, bývanie, syna nič jej nieje dosť dobré stále je jej málo čo spravím , takže jej nehovorím veľa vecí čo sa deje v mojom živote, brat robí to isté väčšinou ju postavíme pred hotovú vec kedy už nemôže znechutiť nám danú situáciu alebo vec
včera sme mali návštevu (mojich bratrancov) ráno ked sme spolu volali som jej to nepovedala (nepýtala sa) poobede sa to dozvedela od ich otca (jej brata) a jej sestry , ktorý medzi sebou komunikovali , volala mi ale som nedvihla (ved sme mali návštevu) podvečer som jej zavolala že čo chcela a hned spustila že čo si to dovoľujem a prečo som jej to nepovedala , že som jebnutá ked sa takto správam, že som v živote nič nedokázala , že sa obliekam ako šupák( ked idem vyhodiť smeti, pred domom po balík, ked nám niečo donesie a idem dole preto), syna fotim na FB rozgajdaného, že doma máme choas a bordel (každý koberec iný, všade veľa veci ktore spolu neladia ), že vôbec nikam nechodíme stále sme len doma, že nenosím naušnice , že sa nemalujem ......
-vždy ked ku nám príde (vačsinou neohlasene zavola či sme doma že za pol hodinu príde a niečo nám donesie) kritizuje veci čo máme doma prečo hento a tamto
muž nechce aby ku nám chodila ked je doma lebo mu to lezie na nervy (mal babku , ktorá ho kontrolovala na každom krodu, všetko chcela vediet,všetko kritizovala a chcela mať pod kontrolou) a po robote si chce oddychnut a mať doma klud pri nej sa to nedá lebo je jej plný byt
-stále chce aby sme ku nim chodili a ked sme tam tak sa nás nič neopýta ani nemá zaujem o komunikáciu ktorá by mala nejaky zmysel , vobec nepočúva čo hovoríme a ide si svoje , vačšinu veci zabudne alebo prekruti

ja teraz neviem ako sa mám zachovať lebo ona sa bude tvariť že je všetko v poriadku a ja som ta čo zjedla všetku mudrosť sveta a že nikto mi nieje dosť dobrý
kedže toto nieje jej prvý vystup čo voči mne mala naposledy pred (tie predtym nebudem spominať)
2t dozadu ma zvozila lebo sa dozvedala že svokra stražila syna a nedala som je vedieť že pojdeme na koncert , dozvedala sa to až na druhý deň a hned kritizovala všetko zase

mám chuť s nou prestat komunikovať avšak neviem či je to správne kedže je to moja mama
má jediného vnuka, brat žije mimo eu , má to teraz dosť tažké stará sa o choreho mentalne brata a priateľa ktorý je imobilný čiastočne

poradte čo mám robiť ? ak ste to dočítali až sem budem rada

crazy_cat_lady
2. jan 2025

a s mamou si o tom komunikovala? to, ze je to tvoja mama predsa neznamena, ze sa s nou musis stykat/komunikovat. treba jej to vysvetlit a pevne stanovit hranice. a pokial nepomoze, tak prerusit kontakt.

momusik
2. jan 2025

Zacne kritizovat poslat ju domov, za to ze je tvoja mama nema pravo ta zhadzovat, alebo by som si ju nevsimala, tukala do mobilu pri tom a tak, samozrejme deti aby nepocuvali pripadnu hadku. Alebo jej povedat ze si taka aku ta vychovala

katkaseiner
2. jan 2025

povedz jej presne to co si sem napisala...vratane toho ze nevies ci by si sa s nou nemala prestat stykat. Ak sa jej nic nepaci co sa teba týka, ty za to nemozes...tvoj muz a ty ste spokojny a ona ak to nevie akceptovať tak nech vam zbytocne nerozpráva hluposti. Drzim palce, toto bude tazke

autor
2. jan 2025

@crazy_cat_lady ano povedala som je vriackrát že prečo stále kritizuje že ona to neberie ako kritiku a to že ma stále porovnáva s inými je tiež zlé a že mi chce pomocť len

crazy_cat_lady
2. jan 2025

no, asi jej to treba vysvetlit razantnejsie :D ze to co robi je kritika, neopravnena a ze ti to ublizuje a nezelas si to. ak to nebude vediet obmedzit/stopnut, tak jej rovnako povedz, ze s nou budes nutena prerusit/obmedzit kontakt. je dost mozne, ze bude zo seba hrat obet, ako ona nic zleho nerobi a ty si ta zla, ktora ju chce nechat samu a aby sa nevidela s vnucatom atd atd.. ale nepolav

autor
2. jan 2025

@crazy_cat_lady ano hrá sa na obeť vždy tvrdí že ona nič také nepovedala a ked jejargumentujem povie dobre dobre alebo si nepametá a tym diskusia skončila ale doteraz mi nenadávala dokonca mne to je už aj jedno nech si vraví ale to že som jeb... ma fakt dostalo a nejak to neviem spracovať v sebe

denkabemommy
2. jan 2025

Mám otca, ktorý mi zavolal vždy len preto, aby mi kadečo mohol vyčítať.. prerušila som kontakt úplne a nič lepšie som v živote nemohla urobiť 🙂

januska12323
2. jan 2025

Taký problém nedvihnut telefón, zložiť, povedať nie?

autor
2. jan 2025

@januska12323 ano je to problem lebo bude volať znovu a bude to este horšie

kackatka
2. jan 2025

Skús si prečítať túto knihu... "Budu vůbec někdy dost dobrá?"

cacianka
2. jan 2025

Je problém ju zablokovať na všetkých kanáloch k vám domov ? Vypnúť zvonček s nevpustit ju k vám domov ?
Buď sa to naučíš, alebo budeš trpieť, ty , muž, dieťa / deti a odrazí sa to na vašej psychike a zdraví

haggard_222
2. jan 2025

Prerušila by som kontakt. Bude ti lepšie. A ak nebude, nikdy nie je neskoro kontakt obnoviť, pokiaľ to tak budeš cítiť. Ale z toho čo čítam, ti bude určite lepšie. Neoznamovala by som prerušenie kontaktu, maximálne by som poslala SMS. Viesť o tom rozhovor s takou osobou nemá zmysel, nikam sa nedostanete, preto by som to ukončila tak ako píšem. Prinesie ti to do života pokoj a budeš šťastnejšia. Tiež som prerušila kontakt, aj keď u nás tam boli navyše iné veci, a nič lepšie som urobiť nemohla, je tomu skoro 5 rokov. Žiaľ, človek si rodinu nevyberá. A rady typu "mamu máš len jednu"... toto nepochopí človek, čo to nikdy nezažil, a tým pádom sú jeho rady irelevantné. Ty sa musíš rozhodnúť. Ak láska k mame prebije toto všetko, tak hľadaj inú cestu, ale ak nie, tak to preruš. Ak som ju dobre odhadla, tak sa bude dožadovať vysvetlenia a snažiť sa ťa presvedčiť atď, a to už je len na tebe či budeš vedieť byť silná, a stáťi si za svojím rozhodnutím. Ja som si matku zablokovala na mobile, na maili, a čuduj sa svete, osobne sa ani ku mne nepokúšala prísť. Akurát že sa tzeraz pred celou rodinou hrá na obeť a o mne rozráva kadečo, aká som nevďačná, nedobrá dcéra, že čo by iné deti za to dali mať matku, a dala mi strechu nad hlavou a ošatenie, školské potreby a aj darčeky som dostala. To, že ma nikdy neobjala, nikdy mi nepovedala že ma ľúbi a netuším vďaka nej, čo je to láska, to akosi vynecháva. Takže je to boj, rodina sa kadejako po mne pozerá, ale ja viem svoje a to je pre mňa najpodstatnejšie. A hlavne mám konečne v živote mier a moje sebavedomie a sebahodnota konečne idú pomaly smerom nahor.

svetlonos
2. jan 2025

Napíš hej stroho kratko sms. Končím kontakt s tebou! Si protivna, zle mi robíš. Chod k tým, ktorí ti to tolerujú. Myslím to vážne. Jed prídeš, neotvoril, ak budeš robiť cirkus volám políciu. Nicila si mi dlho život a je koniec!
Otravuj a znechucuj tých, čo ti to dovolia. Ja už nie.

autor
2. jan 2025

@haggard_222 to čo pišeš je velmi smutné a mám pocit že tam smerujem
žiadne vyjadrebie citov z jej strany nemam ziadnu podporu
stale sa snažim prehliadať tie jej chyba
som dosť odolná a vacsinu veci mi je jedno co povie ale je to unavné
dakujem za tvoju skusenosť

januska12323
2. jan 2025

Však nech volá, môžeš ju zablokovať a bude si vyvolávať niekam inam.

maranco
2. jan 2025

* ale to že som jeb... ma fakt dostalo a nejak to neviem spracovať v sebe *
Mala si okamžite zložiť telefón a v ten deň jej už nedvíhať

autor
2. jan 2025

@maranco bola som v šoku , ptm začala svoje ja som tiež niečo vravela
ptm sme sa pohadali a rozhovor sme celkom v klude ukončili
dnes išli na oslavu takže nemala si čas ale nekomunikuje odvčera
prero som sem napisla že čo mam robiť či par dni ignorovať alebo to nejak vyriešiť kym si pameta

rorino
2. jan 2025

Skús ju prerušiť v telefonáte s tým,že ak neprestane zložia.A aj jej to urob.Ak začne kritizovať u nej doma,tak sa zdvihni,že po toto si tam neprišla.Ak začne u teba doma,tak jej povedz,že ju rada uvidíš,keď prestane kritizovať,že ty to vo vlastnom dome počúvať nebudeš.Tvoj dom ,tvoje pravidlá,mama-nemama.A keď ti povie,že ti chce len pomôcť,poďakuje,že pomoc nepotrebuješ a ak áno,povieš si o ňu sama Dovtedy nech ti" nepomáha"

ahhola
2. jan 2025

To co si na seba navalila, starost o brata a priatela??? Nech sa ich zbavi, do dssiek alebo odkial prisli. Moze sa starat clovek o cloveka, ked ma na to vlohy, kapacitu, nervy. Tvoja mamka ich nema ani pre seba a nemala vlastne ziadny usek zivota stastny a len pre seba. Ja by som ju poslala na rok do Thajska, na taky restart. Je to chudera, nie v zlom, ale ako konstatovanie faktov. 🌴🌴🌴

komplikovana
2. jan 2025

vela ludi o tom nevie, ale aj ked je to tvoja mama, nedava jej to pravo sa tak k tebe spravat a ty nemas ziadnu povinnost ju pocuvat. Si uz dospela, takze mozes kludne reagovat dospelo, bez vycitiek svedomia. Uvedom si, ona ina nebude, necakaj od nej nic dobreho. Nabuduce ak ti bude v telefone nadavat, jej povedz - mama ak mi nemas co pekneho a mileho povedat, tak ta nebudem pocuvat a zloz. Alebo nieco v tom zmysle. A kludne to urob zakazdym. Sama dobre vies, ze taku aku ta vykresluje, taka vobec nie si. Mozes si povedat, ze vlastna matka ta nepozna. Svoju hodnotu urcujes sama a nie ona. Nic jej zo svojho zivota nemusis vysvetlovat, nijako sa obhajovat. Su to tvoje rozhodnutia, rozhodnutia dospeleho cloveka.

kristinka92
2. jan 2025

prepáč ale keď ta takto zvozila že si rozgajdana že máš bordel a tie ostatne kraviny len preto že ziarli že ste mali návštevu (a ty nie si povinná jej to vôbec oznamovať to si uvedom! si dospela svojprávna osoba) tak je to toxická osoba a taku úplne minimalizovať ak nie úplne odstrihnúť. tvoj muž ti dobre naznačil, nechce ju mat doma keď je tam on, lebo veď doma ma byt klud a pohoda

autor
2. jan 2025

@kristinka92 presne preto ze som jej nepovedala ze sme mali navštevu mala takyto vystup ,ked som povedala že ja jej to nemusi hovorit tak sa ohradila že sa nechovam dobre a že sa tvarim že som najmudrejšia na svete
ido o to ze ich ku nam nevolam a muž nechce a mne sa tiež moc nechce kedze nemame o čom sa baviť a tie plytké reči bezduché ma nebavia

kristinka92
2. jan 2025

ty chapes že si neni povinná jej oznamovať svoje navstevy? nič zle si predsa nespravila. aj tak si myslim že by si zase len bola za zlu, aj keby si jej o tej návšteve povedala, takze to je v podstate jedno a muž ma pravdu. minimalizuj kontakt tak, aby si ty bola v pohode.

majka99999
2. jan 2025

Zloz telefon. Potom pri najblizsej prilezitosti jej povedz, ze nie je u vas vitana, kedze nema rada ani teba ani muza, ani dieta, vase koberce, tvoj satnik... A ak bude znovu urazat/kritizovat, tak povies, zlozis znova, a ze ked neprestane, zablokujes ju.
A potom jej napis spravu: Mila matka, aby som zhrnula nas posledny rozhovor a aby si sa netvarila, ze sa nepamatas, tak xxxxxxxx (rekapitulacia). Poprosim o respekt mna ako dospelej svojpravnej osoby. Poviem ti len tolko, kolko sama uznam za vhodne, a nie som povinna nahlasovat ti moje navstevy,. S pozdravom tvoja dcera.
A potom uz len dodrzat plan. Su osoby, ktorym nedviham mobil, lebo nemam chut na ich toxicke reci. Vidam 1 osobu parkrat do roka z povinnosti, nastastie vtedy zvycajne dotycna osoba nie je pod vplyvom, cim sa tie reci znizia na minimum.
Pocuvaj manzela, aby vam matka neovplyvnila vztah, pre muzov je dolezita lojalita a respekt, tym, ze tvoja matka ma pristup do vasho bytu, nerespektujes jeho (pochopitelne a logicke) nazory.