Mama a alkohol

12. júl 2022

Ahojte,vopred sa ospravedlňujem za anonym ale je to pre mna veľmi citlivá téma a mám tu kamošky aj rodinných známych...

Kde začať....asi budem stručná nebudem tu všetko vypisovat....
Moja mama 45r, má asi dva roky problém s alkoholom.
Chodí normálne do Prace od pondelka do piatku 9h.
Príde domov,uprace,mimo prázdnin skontrolovala sestru (12r) pripadne sa s nou naučila (sestra je samostatná a výborne sa zatiaľ uci takze s nou nemala už žiadne starosti moc...)
Okolo 18tej začne piť, pije take tri štyri hodinky.
Vypije cca denne 7piv (plechovky )
Ja bývam sama, mám rodinu, malú dcéru.
Strašne mi je ľúto mojej sestry,veľmi tým trpí jej psychika...
Otec je zúfalý, nevie si s nou rady a už nič nepomáha.
Začalo to 1pivom a skončilo takto.
Potom už má take stavy že bezdôvodne kričí, hľadá si dôvody na hádku aby teda nebola riešená ona.
Som z toho strašne nešťastná, aj si poplacem, neviem čo mám robiť....
Liečenie samozrejme odmieta....
Stretol sa niekto s týmto, vedel by mi prosim poradiť ako to ďalej riešiť?
Za kazdu radu budem vďačná 🙏🏽

Pekný večer

pribinak
12. júl 2022

Žiaľ asi len rozvod a mladšia sestra k otcovi

anjelicek26
12. júl 2022

Skuste jej navrhnut psychologa... to neznie tak zle, ako "mami si alkoholik"... proste ono taketo stupnovanie pitia ma povod casto v depresii, burn oute, nevyriesenych problemoch s minulosti... psychologa upozornite aj na problem s pitim, on bude vediet, ako na nu a bude riesit jedno aj druhe paralelne... skuste argumentovat tym, ze mladsia dcera trpi tym, ako sa jej spravanie zmenilo - znova - neprizvukovat hlavne alkohol, ale hadky, zadrapovanie, krik... a ten termin jej sprav u psychologa ty, uz len papier do ruky a otec nech ju tam odvezie...

Ak toto odmietne, tak bohuzial ako pise pribinak - otec to bude musiet seknut... takto si sestra vyrastat nezasluzi. Niektorym ludom neni pomoci.

autor
12. júl 2022

@pribinak otec sa boji že malú dajú k mame....lebo vraj to je tak kým neprebehne súd atd atd .... a to nepripadá do úvahy aby žila len sama s mamou

anjelicek26
12. júl 2022

Nedaju ju mame... predbezko si vybavi otec... on musi iniciovat rozchod, poziadat o zverenie starostlivosti...natocit par videi, spravit par fotiek v opitom stave a ma dokazov az az... navyse 12 rocna sa rozhoduje sama, kde chce byt, sud na jej nazor prihliada... oni sa jej budu pytat na pomery v rodine...

autor
12. júl 2022

@anjelicek26 ďakujem za tvoj čas a odpoved. Presne taketo jedine východisko vidím aj ja.
Keby tam nebola sestra už daaavno to neriešim a viem že otec by už tiež daaavno odišiel....
Sestra je ešte mala na taketo veci, nezaslúži si počúvať jej výlevy, aj sa bojím ako to časom dopadne a aký to bude mat dopad na ňu.... ach 🙁

autor
12. júl 2022

@anjelicek26 Ok super, ďakujem!
Videa už mame za tie vyše dva roky až až

pribinak
12. júl 2022

Prečo by ju mali dať matke? Obzvlášť ak maže dôkazy a svedčila by si aj ty
Okrem toho sestra by asi vypovedala v tomto veku tiež

autor
12. júl 2022

@pribinak neviem, vždy som bola v tom že automaticky do nejakého súdu pôjde zatiaľ sestra k mame...
Nevedela som vôbec že to tak nieje, ale asi preto lebo som potom moc nepátrala, ale dnes to už vyhrotilo😢
Pritom mama mala fakt zle detstvo(jej otec pil a bil ju) čakala by som že sa alkoholu bude vyhýbať ale žiaľ...

anjelicek26
12. júl 2022

Sestru mas v puberte ten vek 11-14 je pre dievca najkritickejsie obdobie, ano dieta, ale uz mlada zena, ktora by toto nemala vidiet a zazivat...coskoro zacne rebelovat a utekat, aby doma pri tom kazdy den nebola :(

pribinak
12. júl 2022

Žiadne automaticky matke nie je. Súd musí na základe niečo rozhodnúť - nejaký podnet
A to by mal začať tvoj otec riešiť a čím skôr

autor
12. júl 2022

@anjelicek26 presne tohto sa s otcom bojíme a už s tým musíme seknúť nejde to takto ďalej

andreafa
12. júl 2022

Nevies si sestru zatial zobrat k sebe, ked trpi a nechat rodicov, nech si poriesia problem?

anjelicek26
12. júl 2022

Otec musi spravit teraz dalsie kroky, ani nech ju o tom neinformuje... on poziada sud o rozvod a predbezne opatrenie kvoli dcere, on poda dokazy, jemu bude vyhovene... drzim mu velmi palce, je mi jasne, ze to bude velmi tazke, ale takto sa to neda... pokial ona nezacne chodit k psychologovi, protialkoholicke, a nebude to SAMA chciet, nema to zmysel cakat na zazrak...ten totiz sam od seba nenastane...

autor
12. júl 2022

@anjelicek26 už toľko krat som ju prosila nech zájde k psychologovi že ak má nejaké problémy s ním sa porozpráva atd atd...
stále odmietala... aj bude odmietať.... ale skúsim to posledný krat, ak pomoc neprijme najlepšie východisko bude rozvod a sestra k tatinovi

anjelicek26
12. júl 2022

Ak ste to skusali uz tolko krat, kasli na to... otec nech poda ziadosti, ktore treba - keby sa mama vdaka tomu, co straca - spamata - stiahnut sa ta ziadost o rozvod da... ale najprv dokonci sedenia a terapie... ale ja nie som fanusik "este jedna sanca" v takejto konstelacii, uz ste si toho pretrpeli dost kvoli tomu... zbytocne to nenatahujte, sestra tam zije a vidi to kazdy den je zly, co to tak je. Kazdy jeden.

andreafa
12. júl 2022

Nie, zober si sestru k sebe. Aspon zatial a tvoji rodicia to musia riesit. Aspon naoko, nech si mama mysli, ze stratila malu kvoli chlastu. To ju skor nakopne.

autor
12. júl 2022

@andreafa presne to spravím. Už som tam prestala chodit aj s mojou dcérou malou na návštevy keďže sa takto správa... aby pochopila... zajtra to vyriesim so sestrou že si ju beriem na prázdniny to zahovorim... aspoň nebude počúvať každý večer sprosté reci chudatko...

andreafa
12. júl 2022

Mrzi ma to kvoli malej sestre 😭

autor
12. júl 2022

@andreafa aj mna veeeelmi... nezaslúži si to... a pritom to je tak šikovne samostatne dievča...neraz si kvôli tomu doma poplacem

autor
12. júl 2022

@andreafa ja som to posledný rok moc neriešila, mala som rizikové tehotenstvo, do toho porod ktorý som ledva prežila... začiatky s malou atd atd milión svojich starosti ale už mi to fakt nedalo dnes

andreafa
12. júl 2022

Velmi drzim palce a prosim, daj vediet, ako sa Vam dari 💕

autor
12. júl 2022

@andreafa @anjelicek26 ďakujem za podporu a názor baby, vážim si to... určite dám vedieť ako to dopadlo

elizabet173
12. júl 2022

prečo by do súdu mala byť s mamou, iba s mamou? Veď do súdu to bude tak, ako to je teraz. Otec prečo nezasiahne? Akože mama vypije 7 plechoviek piva, otec je vtedy kde? Prečo to nestopol, keď začala piť denne pivo? Aj keď jedno alebo dve? To za dva roky prešla od jedného k siedmym? A otec sa dva roky prizerá?
@andreafa neviem, či si môže zobrať sestru k sebe len tak, nie je jej zákonným zástupcom a sestra má otca.

pribinak
12. júl 2022

@elizabet173 môže si sestru vziat k sebe na istý čas so súhlasom otca. Ak by matka prišla po maloletu, musela by ju vrátiť matke
Preto by mal otec čím skôr začať riešiť situáciu

elizabet173
12. júl 2022

@pribinak to som nevedela, samozrejme, je to v réžii otca

autor
12. júl 2022

@elizabet173 jaj moja... jednoducho sa to píše pokial nezazijes.... otec robil všetko preto aby boli pokope ako rodina, veľa krat sa jej snažil pomôcť....
Posledné roky to len trpí...
Keď zasiahol začala piť potajme

autor
12. júl 2022

@elizabet173 teraz už to je v štádiu že to ide dať na súd, ja som posledný rok otom malo vedela riešila som si svoje starosti

0silvia0
12. júl 2022

Mozes kontaktovat niekoho, kto s alkoholikmi a ich rodinami pracuje a poziadat o nazor. Ale v podstate mamou treba zatriast, aby sa spamatala tak ako uz bolo napisane. Toto je kriticky vek pre zaciatok alkoholizmu u zien. Ale da sa to riesit, presne v tomto veku nam prepadla alkoholu kolegyna, ale dala to. Tu jej pomohli:
http://www.otvorene-srdce.sk/poskytovane-sluzby...

autor
12. júl 2022

@0silvia0 ďakujem pekne ❤️

elizabet173
12. júl 2022

a sú pokope ako rodina? Otec je s mladšou dcérou a mama je s pivom. Máš pravdu, nezažila som, preto som sa pýtala, kde bol otec, sú rodiny, kde chodí napr. na týždňovky. Ale ak je denne doma, tak ideme spolu na prechádzku, na kávu, sadneme si k telke a rozprávame sa, možno aj o tom, prečo denne jedno pivo. Na žene vidíš už dve keď si dá, niekedy aj jedno. Ľahšie niečo zvrátiš, kým to nie je v takomto štádiu, ja otca z ničoho neobviňujem