Mám vychovávať dieťa bez otca?

katka1911
10. apr 2012

ahojte maminky,už dlhšie ma ma trápi táto otázka,samorejme viem že je to problém ktorý si musím vyriešiť sama,len by ma zaujímali vaše názory.S priateľom sa poznáme asi 6 rokov,žijeme spolu 4roky a máme spolu nádhernú 3 ročnú dcérku.Otehotnela som mladučká,záľúbená,plná snov a nádejí že budeme žiť spolu ako šťastná rodinka až kým má neprefackala realita 😒 keď sme spolu začali žiť bolo všetko ešte ako-tak v poriadku,starali sme sa o prvú spoločnú domácnosť a tešili sa na drobča,keď sa dcérka narodila prišlo viac a viac starostí ktoré som musela zvládať,drahého to časom akosi prestalo zaujímať a viac ako dcérka a ja ho začal zaujímať nočný život,behanie s kamarátmi po baroch.ja som mala plnú hlavu našej dcérky,takže som to akosi neriešila.časom som sa dozvedela že každý víkend ho bolo vidieť s nejakou inou slečnou,samozrejme všetko poctivo zatĺkal a zatĺkal...až jedného pekného dňa sa mi náhodou dostal do ruky jeho telefón,v ktorom som našla usvedčujúce sms.tak som pekne mňa aj dcérku pobalila a odišli sme k mojim rodičom.tak sme v pohode fungovali u našich asi pol roka kým si zrazu drahý uvedomil že by chcel naspať rodinu,a tak začal byť iniciatívny a ja (hlúpa) som si povedala že to ešte skúsim.a tak sme sa nasťahovali naspať a odvtedy sú už asi 2 roky,zo začiatku keď sme sa vrátili,tak bol vzorný .po čase ale začal kašlať na nás aj finančne,musela som si vystačiť s materskou aj napriek tomu že slušne zarába a nemá absolútne žiadne iné výdavky okrem nájmu.asi pol roka pracujem a odvtedy to začalo ísť dole vodou- nie len že mi neprispieva na domácnosť,ale vykrikuje mi,že bývam zadarmo a konečne by som mu mala začať prispievať na nájom (a to zarábam 2-3x menej ako on).celý chod domácnosti aj starostlivosť o malú je na mne,pretože chodí na týždňovky.do práce cestujem každý deň takže večer prideme domov s vyplazeným jazykom.keď príde domov vždy len hladá čo nie je porobené,prečo ešte nemá nachystané jedlo,nadáva mi že som neschopná,malá že je rozmaznaná.cez víkendy ma chodí budiť o siedmej,že som lenivá,nech idem konečne niečo robiť(no uznajte nie je to choré).pritom on nieje schopný urobiť bežné mužské práce okolo bytu.malá ho síce lúbi ale on ju dosť často ignoruje,všimne si ju len keď ona príde za ním..okrem toho všetkého si začal v poslednej dobe opať robiť pravidelné výlety po baroch,a telefón si už pre istotu blokuje heslom,ale zaryto tvrdí že žiadnu inú nemá (ako vždy).síce mu už vobec nedoverujem a dá sa povedať že ho neľúbim,ale nechcem byť tá čo odtrhla dcéru od otca..najradšej by som sa pobalila a odišla len sa bojím že keď mu to príde za čas ľuto zas budem tá hlúpa a vrátim sa.nechcem pri ňom premrhať svoje najlepšie roky,len sa bojím aby dcérka netrpela že bude vyrastať bez otca...

ivana205
10. apr 2012

hmm no co ti na to odpovedat,myslis ze jej bude chybat otec ktory sa o nu nezaujimal tak ako mal??skusala si to s nim raz a nevyslo a ako sa hovori raz a dost,tak na tvojom mieste by som sa tym riadila,hoci niektore pary to prekonaju a su spolu do konca zivota,to vsak,si nemyslim ze je to tvoj pripad,ved o niekolko rokov mozes stretnut muza ktoremu nebude zalezat len na tebe ale aj na tvojej dcerke a nahradi jej to co nedostavala od svojho biologickeho otca, a ostavat s niekym koho nelubis sa mi zda trosku odveci.Zi si svoj zivot aj s dcerkou a uzivaj si ju.tak drzim palce

klincek
10. apr 2012

podla mna: zbal seba aj malu a zmiznite co najdalej, a hned. nie je na co cakat, on sa nezmeni. co sa dcerky tyka, sama vravis, ze sa jej nevenuje, skor ju trpi..dieta si velmi rychlo uvedomi, ze ocko ho nemusi-mozno by ste mali byt prec skor, nez to pochopi, aby jej to bolo cim menej luto.
chlapa, ktory by sa ku mne co len pokusil takto spravat, by som hnala os.atou metlou dodaleka. nechala si to zajst prilis daleko, uz si ta nevazi a nerespektuje ta. zacni odznova, sama, casom mozno s niekym, kto ta oceni. ak zostanes, pokazis malej zivot viac, nez ak by si odisla. deti nie su hlupe, a lepsi ziadny otec, ako zly, a viem, o com hovorim.

jabadaba
10. apr 2012

no tak konecne prestan byt taka hlupa! Je najvyssi cas. Dcerka bude rozhodne trpiet viac v pritomnosti takeho kretena co neda jej matke dychat a tento model si odnesie do vlastnych vztahov a rodiny. To chces? To je co, ze Ta chodi budit o siedmej cez vikendy s komentarom, ze si leniva? To je nacvik nejakych psycho cviceni ci co je to za teror? By som mu taku jednu kydla suc rozospata, ze by sa mu zaiskrilo. To su co za praktiky? A tie nocne pochodzky po baroch? To ma byt co? No ja by som balila a to kozmickou rychlostou a utala s nim akykolvek kontakt len by tak svihlo. Ziadne sladke recicky by ma nedostali, mohol by sa plazit pokrajany po zemi. Tak dufam, ze ak mas este co to zdraveho rozumu, ze sa nenechas zas opit rozkom a nenechas zo seba robit blbca. Ci je ten byt? Jeho? Neskutocne, takze on Ti vyhadzuje na oci, ze byvas zadarmo? To je sila! Nemam slov. Takze az najblizsie zmizne na tu svoju tyzdnovku zariad sa, aby si s takym debilom uz nemusela zit a nerozmyslaj uz o navrate, lebo ak sa k nemu vratis znova, stratis vlastnu tvar. Pred sebou ,pred dcerou, pred rodinou. Hrdost a sebaucta.... 😉

cmulinko
10. apr 2012

ja len napisem tolko,ze je to tvoj zivot a ako si ho zariadis tak aj budes zit...len nezabudaj,ze zijeme len raz a nie vzdy pritomnost otca v rodine zarucuje aj stastnu rodinu...stastne detstvo a stastne dieta ci stastnu partnerku.Niekedy nie je lahke pohnut sa dalej a potrebujeme nieco ako kopanec do zadku...ale v niektorych pripadoch by som ja osobne ani na ten kopanec necakala 😉 vsak sme mudre dospele zeny,ktore vieme,ze aku mame hodnotu a najma vieme,ze aku hodnotu ma pre nas nase dieta...jedine ty vies co bude pre vas lepsie...aj ked sa mi z tvojho prispevku zda,ze uz si jednou nohou vonku zo spolocnej domacnosti s nim 🙂

digysa
10. apr 2012

Neviem preco by mala vyrastat dcerka bez otca. Ty mozes zabezpecit, ze otca bude mat po cely zivot.

A ci mas od neho odist...No tak precitaj si po sebe svoj uvodny prispevok a tvar sa, ze to pise nejaka ina matka....
CO by si jej poradila?

Co by si poradila zene, ktora sa vratila ku ku*e*nikovi, ktory sa po par rokoch dokazal este zmenit aj na lakomca, ktory vycita priatelke, ze je leniva a musi ju zivit?

Hmmmmmmmmmmmmmmmm.....rozmyslajme vsetci 😒 😔

irriss
10. apr 2012

Nezbyva Ti nez paradoxne podekovat za tuto posilnujici zkusenost. 😉
Bud rada, ze jsi se obohatila prave v techto mladych letech o zkusenost, ktera se nikomu nediva do tvare ani na leta...
Nevybira si ...

Priorita by mel byt Tvuj zivot = Ty a mala...

Otec by mel byt prikladem a oporou..Vas otec neni otec..je lepsi vyrustat daleko a o jeho "Lasku" svym zpusobem prestat "skemrat".

Je lepsi nejaky ten rok stravit v roli "mama/tata" nez v roli histericke a oddane-poddane matky a manzelky... 😉

PRYC jsi mela byt "uz vcera" ☹ ..

viki2912
10. apr 2012

nebola by som s takym clovekom...s ktorym musim riesit,ci ma alebo nema inu,ktory sa nezaujima o svoje dieta,ktory mi toto vykrikuje,ktory si ma nevazi...aj moj mm ma obcas vytoci...az do nepricetnosti,ale svojej dcere sa vzdy vzrone venuje,ku mne si dovoli odtial potial,,neriesi ine zeny....ako vravim,toto by som netrpela.hlavne nie vtedy,ked viem,ze pracujem,mam prijem,som viacmenej samostatna,nie sme svoji,teda rozvod sa neriesi,a okolo toho prietahy...samozrejme o dceru sa delit budete,ale ako pises,nejaky vacsi zaujem z jeho strany nehrozi,teda neriesila by som to viac,nasla si podnajom a odisla...

klody1010
10. apr 2012

...neviem ako presne to povedat...my sme mali tiez dcerku po 5r "randenia" do prvych dcerikynch narodenin sme sa rozisli (respektive on so mnou lebo sa zacal vlacit s expriatelkou ,potom sa vzali a teraz sa rozvadzaju):( ja si hlavu trieskala,plakavala,ze dcerka bude bez tatina uplne,nakolko on pracuje v AT a neverila som ze sa niekto o mna "otre" o slobodnu mamicku a aha dnes mam super manzela ,dceru vychovava ako by bola jeho aj ked bio otec sa "riadne" o nu stara a atd...takze v tomto by som ohlad na dceru moc nebrala "LEN" kvoli tomu ze ju ukratis o otca...je lepsie ist od seba aby dieta netrpelo!! a dieta sa velmi lahko nauci ze "to" tak jednoducho je...bohuzial,alebo zialbohu?? tak na tvojom mieste by som sa spakovala a utekalaaaaaa co najdalej a keby sa niekedy este ozval? hmm tak by som pouzila svoju hrdost a jednoznacne NIE...ak mam pri nom trpiet!!

matkamirko
10. apr 2012

Moji rodicia sa rozviedli po 20-tich rokoch manzelstva....a mozem ti povedat, ze pre mamu podla mna neskoro. Otec bol presne rovnaky typ ako tvoj partner, a mama sa k nemu vracala, vracala, vracala... A co bolo bodkou? Ked po 40-tke zostala tehotna, a moj otec sa na nu vykaslal. Takze sa teraz v 50-tke stara o mojho 8-rocneho brata sama. Cize odporucam urcite dobre si zvazit, ci je pre dieta vobec dobre, zit s takymto otcom... Ja osobne ti poviem, ze mame skor vycitam, ze pri nom zostala .. A nakolko sme boli 4 surodenci, tak vsetka starostlivost bola na nasej mame. A si si ista, ze tak po par rokoch nedopadnes aj ty? Ja myslim, ze nie. Si silna, len potrebujes niekoho, kto ta povzbudi, posmeli, aby si sa rozhodla spravne 🙂

nancycka
10. apr 2012

ja ti napisem ako dcera bez otca....nasi sa rozviedli,ked som mala asi 5 rokov, otec mamu bil a psychoteror ani nehovorim, ale ja si z toho vela nepamatam, nastastie....ked som bola v puberte, chcela som ho spoznat, aj ked mi mama hovorila, ze to nie je dobra osoba, ale kym so bola mala, nehovorila o konkretnych veciach. isla som za nim, tajne, ani nebol nadseny, a potom som za par dni spoznala, co je zac.....ku mne sa teda zle nechoval, ale k jeho mame a to spravanie celkovo.....mama nebola nadsena, ze som tam isla, uz som bola dospela, ale aspon som prisla na to, kto to je....az potom mi porozpravala niektore veci, a urcite len malu cast a mi stacilo....
som teda velmi rada, ze sa mama rozviedla a aj ked to mala tazke, statocne to zvladla....akurat ma mrzi, ze sa potom dost uzavrela a nenasla ineho dobreho, naozaj dobreho partnera, hlavne pre nu samu....tak tolko k otcom....
a k vztahom....aj ja som v mojom byvalom vztahu uz po troch rokoch videla, ze to asi nema zmysel, on teda pil, ale aj mal blbe nazory a s peniazmi to iste, co pises ty.....napriek tomu som s nim ostala este dalsie tri roky dufajuc neviem v co.....nakoniec som sa osmelila a odisla k mame, a lutujem, ze som stratila drahocenny cas, mohla som stretnut dobreho partnera a zalozit rodinku....teraz mam sice fajn partnera, ale moje zdravie sa dost zhorsilo a neviem, ci nebudem mat problemy mat vobec deti....preto hovorim, ze dopredu nevies, ake zavahanie ti moze znicit zivot, alebo kam sa az moze situacia vyhrotit, to zbadas az neskoro - alebo ocenis az v buducnoti tvoj krok.....dolezite sa odhodlat a spravit prvy krok, lebo ked ostanes, nic nevyriesis, a mozes este viac stratit, aj sebaucty, aj novej sance,....nie je pre takeho sprosteho chlapa skoda trpiet a obetovat tvoj zivot? drzim ti palce....

lujza123
11. apr 2012

jaaaj niektory chlapi su teda poriadny tupci...kym maju frajerku su mili a pozorny ale akonahle sa s frajerky stane manzelka a matka tak maju pocit ze je to ich sluzka ktoru musia zivit

sisaha
11. apr 2012

Priklanam sa k ostatnym nazorom a moja rada, rychlo prec. Najlepsie, pobalit sa a odist, kym bude na sluzobke. A uz NIKDY sa k nemu nevracat, nech by bol akykolvek "dobry". Ak si telefon blokuje heslom, urcite ma niekde nieco este rozrobene. Vyrozumela som, ze byvate v podnajme. Az ma zo stolicky nadvihlo, ked som si precitala, ze este ty mu mas platit najom popri tom vsetkom, co sa staras o domacnost a dceru. Mozem ti povedat, ze pre tvoju dceru bude vykupenim, ked sa k nemu uz nevratis. O otca predsa nepride. Ak ma o nu naozajstny zaujem, tak bude za nou chodit. Ako sa jej venuje ked je doma? nijako, sama si napisala, ze si ju vsimne iba ak za nim sama pride...To dieta nie je hlupe... Zacni pracovat na vlastnom šťastí. Rozíď sa s ním, vybav si výživné pre dcéru a láska si ta najde aj sama. 😉

ludka77
11. apr 2012

Zbal veci a okašli ho, malá si v takomto veku skôr zvykne na to, že ste bez neho prípadne, že je vedľa teba niekto iný! Takýto vzťah nemá budúcnosť, už len to že si blokuje telefón nieje čisté!! A že pýta polovicu nájmu??? mu šibe?? nech pýta rovno od teba 2/3 však vy s malou ste 2!! 😖 to je sila. A ty keď kúpiš domov mäso alebo niečo mu naúčtuj obed! 200g mäsa 150g zemiakov + maslo, olej .... toaletný!!
Chceš takto žiť?? Na čo čakáš?? Šup zbaliť veci, skoč na sociálku pomôžu ti s výživným a neboj sa sama neostaneš - na každú dieru existuje záplata 🙂 (ako moja mamka hovorí 🙂 )
Držím päste a uvidíš bude už len lepšie! Len sa neboj spraviť ten dôležitý krok!!

kika1111
11. apr 2012

pobaľ sa a choď od neho... nájdeš si takého, ktorý si ťa bude vážiť - po každom zlom vzťahu, prichádza krásny, tak nestrácaj čas s niekým, kto si to vôbec nezaslúži.. a zamknutý mobil je jasný znak toho, že v ňom má niečo, čo by si nemala vidieť.. dcérka si zvykne - ved aj teraz ste viacmenej samé - píšeš, že chodí na týždňovky a všíma si ju, iba keď ide ona za ním..
Držím palce aby si našla odvahu a silu.

tehullka
11. apr 2012

Pobal sa a odíď. Malinkej bude určite lepšie bez neho ako s ním. Veď či tam je alebo tam neni malú si napísala, že si aj tak nevšíma. Myslíš, že malinká si to neuvedomuje? Má 3 roky a deti sú niekedy múdrejšie ako my dospelí a vnímajú viac ako my. Predstav si, že raz na teba vysype otázku prečo ju ocko nemá rád:( Čo urobíš po tom? Verím, že svoju dcérku miluješ, no nezabúdaj aj na seba, maj svoju hrdosť a sebaúctu a neostávaj pri takom chlapovi, ktorý si ženy neváži. Máš snáď ešte celý život pred sebou, užívaj si ho po boku svojej princeznej, teš sa domov z práce, teš na víkendy, že si v klude pospíš, že ti žiaden k..r..vník nebude znepríjemnovať život🙂 Pekná predstava nie? Tak sa postav, pobaľ seba aj malú, daj hlavu hore a choď tú perfektnú predstavu po spokojnom živote spraviť skutočnosťou.

Píšem Ti to aj preto, lebo sama som niečo podobné zažila, až na to, že som bola svedkom presne takého istého správania celý život pri mojom otcovi. Celý život som to každodenne zažívala aj spolu s mojou mamou. Tiež s ním bola len kôli nám, a neskôr si to vyčitala. Daj svojej krásny kludný život a sebe tiež, verím , že si to obe zaslúžite.

Tak Ti držím palce a máš tu dosť povzbudzujúcich názor, tak buď silná. Verím, že všetky budú somnou súhlasiť, keď ti napíšem, že Ti držíme palce, nech sa rozhodneš správne 🙂 Daj vedieť ako sa Ti darí 🙂

montinka
11. apr 2012

zbalila by som sa a odisla. ved ako pises chodi domov iba na vikendy, vsima si malu iba vtedy ked pride za nim ona a mala urcite nie je az tak moc na neho navyknuta,ako keby s nim bola kazdy den, a podla mna aj same take male dieta vie vycitit ze ju nelubi tak ako ty. je lepsie skoncit to teraz kym je taka mala,ako by sa to malo este neviem kolko rokov tahat. potom by to bolo pre nu podla mna este horsie. aky ma toto vyznam. a neboj sa bez ocina urcite nebude,podla mna sa najde este ten pravy ktory si bude vazit nielen malu ale aj TEBA a nebude ta deptat a nicit zivot. 😉 takze naber odvahu. drzim palce 😉

rainbow0508
18. okt 2012

Ahoj!
Moja rada? Chodte prec. Takyto typ otca sa nikdy nezmeni. Mame to v rodine. A vacsinou sa po case z neho vykluje nielen suknickar, sebec, ale ked mu zacne zas nieco dalsie vadit, poleti prve zaucho. A niektori chlapi nevahaju vytat aj tehotnej zene. Ak on bude chciet, cestu k tvojej malej si najde, aj ked budete od seba. Ale nezostavaj pri nom. Verit, ze sa casom zmeni, je ako cakat, ze sa kamen premeni na maslo. Uvidis, ze po rokoch si podakujes, ze si odisla...drzim palce.

tordis
19. okt 2012

ahojte, niekedy mám pocit, že sme solu s manželom už len kvoli nášmu 3 ročnému synčekovi, teda hovorí mi že ma ľúbi, ale niekedy sa tak nechová. Ked mu poviem, že by bolo aj pre malého lepšie aby sme sa rozišli, aby stále nepočal len krik, hádky a plač, tak mi povie, že mi o malý bude dávať v budúcnosti za vinu a aj tak príde za ním a nebude ma chcieť a bude ma nenávidieť, že som ho obrala o otca. Svoje dieťa milujem najviac na svete a ja len nechcem aby sa trápil, alebo aby s neho vyrástol nejaký psycho. Vyhráža sa mi aj, že ked sa rozídeme, požiada o striedavú starostlivosť, myslíte, že sa to dá, ked nemá vlastné bývanie, žil by v podnájme a v práci robí nepretržito? vraj by si vybavil aby robil len denné... ja by som to asi neprežila, nemať malého tak dlho pri sebe... a vlastne ani nemáme ešte požiadané o rozvod, len o tom rozmýšľam, ale bojím sa, aby ma naozaj syn za to raz nesúdil

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evickapooh
21. okt 2012

nemusis vychovavat tvoju dcerku o bez otca....ja som sa odstahovala od mojho exa ked mala moja vacsia 1 rok... zoznamila som sa s normalnym muzom ktory miluje mna aj moju dcerku rovnako ako svoju...ba aj viac,,, fungujeme ako normalna rodina ..moja vacsia chodi k biologickemu otcovi kazdy 2 tyzden na 1 den... to nam staci aj jej...ona to bere zatial ze ma 2 otcov...lebo mar rada mojho druha ako vlastneho otca ,a bio otca berie ako cloveka ktory je tiez jeho otcom len sme s rozisli ked bola mala a tpreto nezije sami...odid od neho to nema zmysel..na co zit s clovekom ktory ta nemiluje? kvoli dcerke? a myslis ze dcerka bude stastna ak bude vidiet ze ty nie si stastna?deti to vycitia ked nieco nie je v poriadku...naco sa pretvarovat?