S priateľom nemeckom sme spolu 2.5 roka,od začiatku spolu žijeme na sk,keďže tu pracuje,ja mám.pracu po zárobok nadpriemerny,dom na hypo,a teraz mu prišla ponuka z Nemecka na prácu,plat nemecký ,mesto v prdeli na severe,ja však nemecký nvm,len základy( komunikujeme v angličtine) ,som z toho v šoku lebo stále vravel že nechce ostať na SK,no ak tak USA,s tým s tym bola ok kvôli jazyku,avšak nemecko🥺je celkom naložený a ja teraz nvm čo,nechce sa mi tam,no rozísť sa s ním nechcem,neviem ani čo tu čakať,snáď niekto kto bol na tom.podobne a nakoniec neľutoval,že išiel...inak rodinu nemáme,nič na tú okrem domu a práce a pár priateľov nedrží..no aj tak 🥺
@zuzana9415 ah ďakujem,no nie som už najmladšia.. 40 ,ale občas si vrav,že život na SK sa nevyvíja dobrým smerom,a starí ľudia tu života, kdežto v tých pokrkrokovych štátoch si užívajú dôchodku,straší ma neznalosť jazyka malé mesto,a že tam budem nič prisťahovalec bez jazyka a tu mám niečo vybudované,bojím sa skončiť ako frustrovaná,stratená,"nejaká umývačka tanierov" keď tu mám vcelku super život,no samozrejme s partnerom,ten je jeho súčasťou 🥺
Severne Nemecko? Te pic. Zavisi od toho, kde presne. Hamburg, Brémy sa ešte dá. Kiel alebo Emden ani za milióny. Žiadna robota, mizerne platy, príšerne počasie a otrasni ľudia. A to mam Nemcov en block rada. Ale nie týchto severských, to je vlastná kasta. A zvláštny bonus severských malých miest je aj to, že sa často "nedohovoris", aj keby si po nemecky vedela fantasticky, používajú Plattdeutsch, prastarý dialekt, ktoremu inak nerozumejú ani ostatni Nemci. Proste Nemecko a Nemci ano ale nie sever.
A nemáš v súčasnej práci možnosť robiť z home officu z Nemecka?
Deti plánujete? Ak nie, ja by som šla, nová životná výzva. Ešte si mladá, jazyk sa naučíš. Avšak prvé 3-6mesiacov by som ho nechala tam samého (weekendovy vzťah), nech ste si 100 %istí, ze jemu s a práca a mieto na život páči. Ty by si tam strávila tiež nejaký ten týždeň dofci ci weekendy a mala by si jasnejšie v hlave ci tam chceš žiť alebo nie.
Tak skus tam ist,pracu na sk si najdes aj potom.Naucis sa jazyk a mozes aj tak nieco robit,co ta bavi s angl jazykom sa mozno zamestnas niekde inde ako pri tanieroch.Proste zacni sa ucit jazyk a priatel nech ti pomaha s nim .A uvidis ako sa ti tam bude pacit.Inak otazne bude aj to,ze ak tam obaja pojdete,ty bez prace ci Ta bude zivit on.
@zuzana9415 áno bezdetna,ľahšie určite,aj keď nie tak úplne,a hlavne zrazu🥺
@vroni aachen b p**i riti,a to ani on nemá nemcov rád,len pre neho ponuka ktorá sa ťažko odmieta,tomu rozumiem,pre mňa strašiak presne skončiť niekde v horšom,závislá na ňom byť nechcem uplne, našetrené mám niečo,dom takisto nechcem predať radšej,žiaľ H O nemôžem robiť,tak fakt neviem,on je paradoxné z hamburgu🙂
@autorka v 40 rokoch by som nikdy nešla začínať život od nuly. Áno, budeš robiť iba podradnú prácu pokiaľ nevieš perfektne jazyk a nemáš VŠ vzdelanie. A ani to nie je záruka, že budeš platovo na úrovni nemeckého jazyka. Neodrádzam Ťa. Žila som ako v Nemecku, tak aj na SK. Kde som mala výbornú prácu, zázemie a nechala to kvôli chlapovi. Potom si trieskala hlavu o stenu. Ste spolu veľmi krátko nato aby si urobila takýto krok. Iné by bolo do iného mesta na SK, kde si vieš vybudovať pracovne aj osobne rovnaký život. Ale do zahraničia kde budeš umývať autá, alebo riad by som nešla. Budeš akurát frustrovaná, prenesieš to na neho a je po vzťahu.
@pragmaticka pragmaticke🙂úprimne to ma v tom šoku ani nenapadlo,aj tak v podstate kvôli mojej práci a potom domu nemôžem odísť len tak,a deti aj keď mám 40 ešte nevieme,nie sme do toho tak her,skôr chceme cestovať,a stále vraví ako tu ľudia života, obzvlášť ti na dôchodku,s čím súhlasím,preto som bola naklonená odísť,ale do USA ,čo žiaľ nevyšlo 🥺
@elmivelmi toto vedieť keď som opisovala v škole z themen na testoch😂a vôbec zacely čas nesprechujeme aaach,život a jeho prekvapenia🤌
@monalisa1111 toho sa práve bojím desne..
@autorka keď som mala asi 20 rokov, raz mi jedna staršia pani povedala. Pokiaľ sa budeš pre niečo rozhodovať, alebo budeš mať pri sebe nejakého muža a budeš cítiť akúkoľvek pochybnosť tak do toho nejdi. Úplne som to pochopila až pred rokom,nedržala sa toho 🤭🙈Ono to tak je. Intuícia Ti napovie
@monalisa1111 hah, teoreticky,niekedy je to " overthinking" a strach,v tomto prípade oprávnene, najhorší je ten jazyk,a teda to kúpeľné mestečko tiež nevyzerá uplne lákavo,nie žeby ba bola naj,ale predsa som tu zvyknutá🥺ďakujem🙂
Mne sa to mesto paci, takto co som si vyguglila, kupelne, univerzitne mesto na hraniciach a nepride mi to az taky sever sever...bude tam urcite co robit aj kde sa zamestnat. Kupele, kaviarne, kniznice...moznost sa dozvdelavat v ktoromkolvek smere..jedine co by ta mohlo brzdit by mohlo byt dieta alebo takisto nakopnut, zavisi od toho aka si..nemcinu by si sa mohla ucit zaroven s nim na ihriskach, baby plavani, dielnickach, hernickach..🙂. Nevidela by som to tak cierne. Len samej mi taha na 40 a uz nie som taka akcna, tazsie by sa mi zacinalo od 0.
Neviem teda aké máš životné priority, ja ich mám určite iné... Ja by som nešla
A keby si sa zamestnala v nejakej nadnárodnej spoločnosti, kde sa komunikuje a anglický? Alebo pokračovala v súčasnej HO?
@autorka a akú prácu ma teraz priateľ a akú by mal potom?
Osobne v tvojom veku by som bez znalosti reci nesla . Neviem aku pracu robis ale ak nemas moznost pokracovat v Home Office a nadalej pracovat … tak nie. on ma robotu, bude medzi svojimi a ty si odkazana na neho … ty aj keby si si preniesla podporu do DE tak tim, ze nevies nemcinu tak Ti daju frustrovane tetky z Arbeitsamtu to vyzrat … a posielat ta kade tade a s tym Ambientne co sa tam pohybuje … no pre mna by to bol zabijak. 3 x odmietnes nejaku podradnu pracu a zatrhnu Ti podporu, nie ste manzelia nemozes sa poistit pod neho, takze urady atd obehat musis …. Z nadpriemerneho zarobku a urciteho standardu budes nezamestnana a pohovory … no nebude to najlahsie, kvoli veku a recovej bariere a za dalsie budes nadkvalifikovana … chces vela penazi. Nechcem
Ta strasit ale ja by som to nedala uz - brala by som len krajinu kde sa na 100% dorozumiem. (Vyskusala som si tvoju situaciu 20 rokov dozadu v inej krajine a fakt to nebolo uplne jednoduche… po niektorych pohovor ich mi bolo do placu, samozrejme, ze som to nakoniec zvladla ale vztah stroskotal prave na tej zavislosti) Si naozaj taka silna aby si to dala? Naozaj si schopna sa tak rychlo postavit na nohy a nebyt len privesok? Keby si mala zabezpecenu pracu … chod ale bez urcite nie, musis mysliet prakticky, nemas 20 aby si isla niekde umyvat riady … treba zvazit ci Ti to stoji za to. Ja mam po 40 a v DE sme zili 10 rokov a osobne uz nie … platy uz zdaleka nemaju taku hodnotu ako pred 10 rokmi a celkovo uz to kie je ta zorganizovana a uzasna zem ako v minulosti.
Určite by som nešla do Nemecka. Máš dobrú kariéru, a stále je to len tvoj frajer.
tak pokiaľ sa chceš usadiť a ostať s terajším priateľom tak jediná možnosť je ísť s ním....na diaľku to dlho nevydrží, ty si vedela že nechce ostať na Slovensku, jasne ti to povedal....veď za vyskúšanie nič nedáš....jazyk sa naučíš rýchlo a ak ide o kúpelné mestečko, tak určite sa dorozumieš aj s anglinou....a ak to jednoducho "nevýde", vrátiš sa do BA , bohatšia o ďaľší jazyk a prácu v BA nájdeš inú....nevyskúšaš, nevieš.....nie si najmladšia, ale stále si vov eku keď ti nič nebráni skúsiť niečo nové, novú výzvu a po boku priateľa, takže nebudeš v tom sama.....tu byt predáš, hypo vyplatíš alebo byt dáš zatiaľ do prenájmu.....
V 40 bez jazyka, ak máš doma dobrú istú prácu by som nešla. Pretože ak máš nadštandardný plat na Slovensku tak dôchodok určite nebudeš mať minimálny plus keďže deti nemáš určite sa dá odložiť z terajšieho platu na prilepšenie do dôchodku.
A on ta postavil pred hotovu vec? On teda urcite ide a rozhodnutie ci aj ty nechava na tebe, tak? Na jednej strane sa mu necudujem, on ide ,,domov", vo vlastnej krajine ma luxus rodnej reci, vie ako co funguje, nepotrebuje stale sprievodcu a pomocnika, co zrejme na SK potreboval. Rovnaky sok by si teraz zazila ty, s tym, ze tam ani nemas istu pracu. Na druhej, takto sa partneri nespravaju pri takych dolezitych zivotnych zmenach, ze ta postavi pred hotovu vec. Vidno, ze si prenho len frajerka.
Určite by som do horšieho za frajerom nešla. Iné by to bolo, keby máš 20 a prakticky nič vybudované, takže nič nestrácaš, ale v 40, keď máš skvelú prácu, dom, zázemie, pre mňa by tam nebolo dostatok dôvodov pre odchod.
@elizabet173 zalezi, my sme mali taketo debaty o stahovani velakrat aj vyborne ponuky boli a nic nas tu tiez nedrzalo, ale kedze sme nemali OBAJA potencial byt na tom v inej krajine lepsie, tak sme v tom case neodisli.
@elizabet173 a ani ako manzelka by som neodisla tam kam nechcem. Lenze muz by si tiez nedovolil povedat vies co ja idem rob co chces. A nikdy na mna netlacil a nedaval mi za vinu ze moze mat inde 4nasobny plat a naklady rovnake, ked pre mna to nemalo perspektivu. Je pravda, ze neviem ako to ma autorka, len ja som to z toho pochopila takto
Autorka, tiež ťa v tomto nepovzbudim. Nemcov poznám ako vlastne boty, aj robím priamo pre nemeckú firmu v HO. Okrem už spomenutého ti ešte poviem, nech zabudneš na to, že tam nadviazes nejaké kontakty, budeš tam sama ako kôl v plote. Budeš závislá len na svojom partnerovi. On bude pracovne vyťažený, čo tam ty budeš robiť celé dni?
Aachen je v pohode mesto (a Carolus spa je tiež super 🙂), aj keď teda presne v ňom som nežila. Celá tá zóna Nemecka okolo sa mi zdá fajn, blízko k Belgicku tiež super.