Mám trvalý pobyt u priateľa a mám exekúciu. Bude mať on problém, keď bude žiadať o úver?

drobec2886
1. jún 2020

Dobrý deň chcem sa opýtať priateľ mi dal trvalý pobyt kvôli dcére. Ale ja mam exekúciu a chce si ísť zobrať úver? Nebude mať problém v banke kvôli tomu že mi dal trvalý pobyt?

pribinak
1. jún 2020

@drobec2886 kvôli trvalému pobytu nie. Ale kvôli exekúcii určite áno

drobec2886
autor
1. jún 2020

@pribinak on má čistý register a nie sme manzelia

pribinak
1. jún 2020

@drobec2886 tak potom ok

pravysivykonik
1. jún 2020

Btw, nefunguje exekucia tak, ze moze prist k tebe domov t.j. trvaly pobyt a zabavit vsetok majetok co najde a aj peniaze (okrem vynimiek zo zakona), a tym padom by musel tvoj priatel dokazovat, ze toto je jeho a nie tvoje resp. dokladat blockami a podobne... a ze exekutora to 2x zaujimat velmi nebude?
Inak by problem s uverom mat nemal po tejto stranke.

drobec2886
autor
1. jún 2020

Mňa len zaujíma či mu dajú úver keď nie sme manzelia len rovnaký trvalý pobyt máme

pravysivykonik
1. jún 2020

Ak ma dostatocny prijem (a vsetky tie klasicke veci okolo) tak ano.

s_a
1. jún 2020

@pravysivykonik moja sestra mala exekuciu dlhé roky a v živote k nam domov neprišli, keďže nebola vlastníkom bytu

solange7
1. jún 2020

@drobec2886 trvaly pobyt nema nic spolocne s bankovym stykom. Ked bude ziadat tvoj partner o uver, preveria si na socialnej poistovni, ci za nho zamestnavatel (ak nieje zivostnik) riadne odvadza odvody, jeho uverovy register a nakoniec zrataju, ci je on ako osoba zauverovatelny. Od r 2020 si 1 osoba moze vziat uver maximalne 8nasoboku svojho rocneho cisteho prijmu (samozrejme ak uz nejaky prebiehajuci uver nema, vtedy sa to odratava).

solange7
1. jún 2020

A este mozno k tej exekucii. Ta sa tyka priamo teba, nie tvojho partnera. Ak nepracujes, resp si na materskej, tak by si sa mala s exekucnym pracovnikom dohodnut, ako planujes dlh splatit. Ak pracujes, tak predpokladam, ze mas nastaveny nejaky splátkový kalendar. Ak nic nevlastnis, tak ti nebudu nic brat, trvaly pobyt mozes mat hocikde.

drobec2886
autor
1. jún 2020

@solange7 takže mám to tak chápať že keď mi dal trvalý pobyt a on ma register čistý úver dostane?

solange7
1. jún 2020

@drobec2886 pozri, este raz to naformulujem. To kde ma clovek trvaly pobyt, nema absolutne nic spolocne s uvermi. Banka nema ako vediet a ani ju nezaujima kde byva ziadatel (tvoj priatel), pokial nezaklada danu nehnutelnost. Este zjednodusene dodam, ze banka o tebe ani nevie, ty neexistujes, takze sa nemusis trapit a motat svoju exekuciu do jeho uveru. Jedine na com zalezi je, ci ma dostatocny prijem podla podmienok NBS. Cisty uverovy register moze mat hocikto, ale ak nema riadne platene odvody a dostatocnu mzdu, tak s uverom nepochodi. Este samozrejme zalezi v akej banke si ho berie, ak tam, kde mu chodi vyplata - je to ok. Ak v banke, kde nieje klientom, tak musi dolozit vypis z uctu za posledneho pol roka (to su najnovsie podmienky, kedysi stacili len 3 mesiace)

hopsadobrandejsa
1. jún 2020

Ak na ziadosti o uver nie si vedena aj ty a on nema ziadne podlznosti a splna podmienky poskytnutia uveru tak tam by problem byt nemal.

Ak by si s nim figurovala na ziadosti o uver, urcite by ho zamietli. Dnes po koronakrize banky prisnejsie prihliadaju na poskytovanie uverov a to dokonca aj pri ludoch ktori si ich dovolit mozu.

drobec2886
autor
1. jún 2020

@solange7 ďakujem za odpoved