Ahojte, chcela by som sa popýtať na vaše skúsenosti. Mám malé dieťa, vyštudovanú totálnu kravinu. Keďže v mojej oblasti to nemalo zmysel, počas školy a po škole som pracovala v obchode. V rámci prevádzky dokonca ako vedúca, no nebola to práca pre mňa, pridružili sa zdravotné komplikácie zo stresu a prepracovania a hľadala som novú prácu. Aktuálne pomaham jednej malej zivnostnicke s administrativou ako asistentka a popri tom učím. Problém je, že obe práce spolu mi nevykrývajú ani akoby polovičný úväzok. Mám malé dieťa, skvelého manžela, no tiež robí na predajni a nezarába veľa. Teraz, kým som doma s dieťaťom a popritom pracujem z domu, je to ok. No rozmyslam, čo potom. Dieťa pôjde do škôlky, ja si budem musieť nájsť nejakú normálnu prácu. Ale poraďte, akú? Kde pracujete vy, ženy po materskej? Keď som ešte robila v obchode, účelovo sme neprijímali ženy s deťmi - na 7 dnovke bol problém, že matka malého dieťaťa nebude môcť a chcieť ťahať 12tky cez víkendy. Na 5,5 dnovke bol problém, že ale dieťa bude choré, ona často na OCR a teda sme také životopisy boli nútení (vedením) vyhadzovať. Práca, ktorú mám ma naozaj veľmi baví, avšak pokryje tak teplú vodu. Dieťa treba zabezpečiť aj materiálne, žijeme v BA, mame hypo. Manžel by veľmi chcel ešte jedno dieťa, no rodinný rozpočet vychádza tak tak. To, že niekto býva v BA neznamená, že zarába dobre, muž robí na predajni a zarába tak, že to len len vykryje pasívne výdavky. Na jedlo a ostatné veci zostáva to, čo zarobím ja. Niektoré mesiace je to 250€ dokopy, niekedy ani to. Zatiaľ veľa nepotrebujeme, žijeme skromne. No dieťa bude rásť a výdavky sa budú zvyšovať. A ja mám strach, že sa nezamestnám...je mi jasné, že väčšina žien sa asi vracia do tých prác, ktoré mali predtým. Ale čo to je? Kde sa dá robiť do nejakej 16tej (aby som dieťa vybrala zo škôlky), počas pracovného týždňa a tak, že ma už z princípu nebudú diskriminovat (systémová diskriminácia, na životopis ani neodpisu, lebo žena má dieťa). Vy kde pracujete? Dajte tipy, lebo my sme to včera dlho riešili a nič mother friendly sme neobjavili
V životopise nie si povinná mať uvedené že máš dieta
Ahoj, nestresuj sa, hlavne mysli pozitivne. ja mam 2 deti, nasla som si novu pracu, pracujem v medialnej agenture na ekonomickom a stihat v pohode pre deti, mam pracovnu dobu od 8-16, a teraz HO. Vsetko sa chce, ked sa da🙂 a este mam aj druhy job na doma, mozem ti napisat sukromnu spravu.
podla mna ak si sikovna tak pracu najdes. drzim palce. myslim ze tu na mk je kocka ivkazba ci ivkaba skusena personalistka skus jej mozn9 napisat a poradit sa
Vieš nejaký cudzí jazyk? V BA nie je problém sa zamestnať v korporatoch na rôznych oddeleniach, to už podľa toho čo si študovala alebo akým smerom by si chcela ísť.
Zamestnaj sa ako učiteľka na plný úväzok a vybavené. Veď už teraz píšeš že aj učíš. Ja sa po materskej určite chcem dostať do školstva.. síce málo platené a nedocenené atď.. ale pre ženu s dieťaťom asi jedna z najlepších aleternatív z môjho pohľadu.
No ono... Ja som tých zivotopisov videla mrte... Ak ma žena napísané nejaké zamestnanie (napr. do 2015) a potom tam ma 3 roky prázdno a zrazu od 2018 do 2020 nejaká ďalšia práca, tak je jasné, že tam bola MD. Ďalšia vec je, že systémová diskriminácia funguje veľmi dobre, my sme tiež mali "zakázané" (oficiálne odporúčané neprijimat) prijímať ženy vo veku okolo 35-40 rokov, lebo tam sa logicky predpokladá, že v tomto veku, aj keď to žena nemá uvedené, môže mať deti a v obchodoch proste chcú muklov, čo si nebudú preberať, kedy môžu zobrať zmenu a kedy nie. Preto som z obchodu odišla a zháňala som iný typ práce. Administratíva by ma síce bavila, no rozposlala som životopisy fakt na všetky ponuky, ktoré som na pracovnych portáloch nasla v tejto oblasti a ani jeden jediný mail či telefonát. Ja viem, že tu nikto nevyrieši za mňa to, že som zbytočná existencia, mňa naozaj iba zaujíma, KDE konkrétne matky s deťmi pracujú, kde pracujete vy, aké odvetvie, aká pozícia. Nech si rozšírim obzor, v akých odvetviach sú zamestnávatelia ustretovejší a neboja sa prijímať matky do pracovného pomeru. Prípadne si na základe toho budem vedieť spraviť nejakú nadstavbu, opäť magistra v tom odbore, len chcem tipy, kde sa to dá. Už som sa zmierila s tým, že nebudem robiť to, čo ma baví. Teraz potrebujem nájsť niečo, z čoho nakrmim svoju rodinu a nepotrebujem na to 4 tituly a plynule ovládať 7 jazykov a 3 programovacie (ovládam 2 svetové jazyky, no anglictina je ten "horší", nemam skúsenosť s celodennou komunikáciou v angličtine a každý jeden inzerát, ktorý som mala v ruke vyžadoval angličtinu na profi úrovni. Síce po anglicky viem, filmy pozeráme v angličtine, písomný prejav mam fajn, ale ústny je bieda, kým mi to z hlavy prejde do úst, tak je z toho nejaká totálna blbosť a hoci mám super myšlienku rozvitu v hlave, keď začnem už hovoriť, tak poviem dáku traposinu na 5 slov 🤦🏻♀️ takže písomný prejav môžem mať ako formálne B2/C1, ale môj rečový skill je tak možno B1... Mojim silným jazykom je spj, no keď aj selektujem podľa jazyka, napr. na profesii, tak sú tam zvyčajne 1-2 ponuky, aj to Amazon a Swiss-Re, kam som posielala životopis už minimálne 8x a nikdy sa mi neozvali späť)
Ja viem tiež spj a aj, robím v BA v medzinárodnej firme. A ano, prijímajú aj ženy po materskej, ľudí po 50, nikto nerieši tvoj vek, ale to co ponúkaš a ci im zapadnes do tímu. Spj je výhoda, ja som si našla hneď prvú prácu po skole len vďaka tomu a nemala som vtedy ani žiadne pracovné skúsenosti.
Áno, aj korporaty samozrejme prišli do úvahy. Horšie je to s tými pozíciami.. Keďže majú také "zaujímavé" názvy, tak neviem, na čo si vlastne môžem dovoliť reagovať, lebo si pod tými pozíciami neviem nič predstaviť, bohužiaľ nemám ani v blízkom okolí nikoho, kto pracuje v korporáte, že by mi vlastne vysvetlil, čo je aká pozícia a na akú by som sa teoreticky typovo hodila. Takže som to tak "strielala" od brucha úplne na slepo a nikdy sa mi na životopis neozvali..... Ja toto už vlastne riešim dlho, len dieťa pomaly odrasta a už teda nemám toľko času, preto sa chcem inšpirovať a ak by som v danom odbore nasla niečo zaujímavé, tak si aj dorobím nejakú atestáciu.
Učím jazyky, v súkromnej jazykovke na dohodu, je to práca ktorú milujem, bohužiaľ mi zarába menej ako 100€... Mam z jazyka štátnicu (lebo som maturovala v cudzom jazyku), no následne som nestudovala prekladatelstvo a tym pádom je môj životopis not valid vo všetkých odvetviach, kde sa dá jazyk profesne využiť. Všade sa vyžaduje VS. II. stupňa prekladatelstvo. Neviem vôbec, ako je to s pedagogickým minimom, či to keď si spravím by som bola oprávnená učiť napríklad na SŠ alebo co... Som z ucitelskej rodiny, no nikdy som si nevedela predstaviť robiť s deťmi a učiť, hoci ma učenie nesmierne baví a napĺňa. V súčasnosti učím dospelých a je to najlepšie hobby na svete... Lebo platnou prácou sa to nedá nazvať. Učiť deti je pre mňa ako za trest, lebo vidím na nich, že nemajú záujem, nechcú, robia to pre to, lebo to pd nich nejaká vonkajšia sila vyžaduje, nejde to z ich vnútra. Pričom učiť dospelých je úžasné, oni prídu na tie kurzy, zaplatia si ich, poctivo sa učia, na hodiny chodia pripraveni, dá sa s nimi počas hodiny pokonverzovat, zasmiať, vždy tam vládne neuveriteľne priateľská atmosféra. A viem, že študenti ma majú radi, pýtajú si ma ako fix, u nás v škole som veľmi "uznávaná", dostávam také hodiny co nikto iný, lebo som top level lektor. Ale stále som len dohodar a problém je, ze v nasej jazykovke sa nedá pracovať na plný úväzok, mame proste taky business model. A trhá mi to srdce, že raz odtiaľ budem musieť odísť, no moja bežná výplata za mesiac (a to učím každý deň) je 80€ 🥴
Mojim snom bolo kedysi organizovať svadby od A po Z.. V BA je zopár takých agentúr, vyhľadala som si kontakty priamo na konateľov tých agentúr, písala im, neodpísali. Volala, nikdy mi nezdvihli. Nezajem. Keďže ani z tohto odvetvia nikoho nepoznám, ťažko sa mi robí networking, keď nie sú ochotní odpísať ci zdvihnúť telefón. To bolo ešte pred dieťaťom... No s dieťaťom to už na tu svadobnú agentúru ružovo nevidím, predpokladám, že to je jedna zo služieb ktorá funguje skôr v ppobednych hodinách (konzultácie, prípravy s nevestami) a cez víkendy. Ako matka však musím mať na pamäti aj to, že aj o dieťa sa musím starať a víkendy ideálne tráviť doma. Môžem ho dat k starým rodičom, ale nie zas každý týždeň... Ono nemá veľmi zmysel mat dieťa, ak nemáš príležitosť mu nikdy venovať ani kúsok času
pedag. minimum si môžeš urobiť iba keď máš VS, čo zrejme máš. Ak si urobíš pedag. minimum môžeš učiť iba tie predmety z ktorých máš štátnice na VS.
@miakey prezradis nazov firmy, ze by som popozerala, ci náhodou nie sú nejaké volne pozicie?
Ak chceš, napíš mi správu. Ja som robila v dvoch, ale od známych viem nieco aj o iných firmách.
a tvoj muz si nemoze najst lepsiu pracu, ked chce druhe dieta? Preco by si sa mala drat len ty ;)
A tie korporatne nazvy su hrozne, to je pravda, ale precitaj si napln prace a popripade vygoogli. Napr. taky Henkel je uplne mamickovsky, a vela korporatnych prac ponuka aj homeoffice (v tejto korona dobe, bude tato moznost este len rast a rast), takze im vobec neprekaza keby si ostala doma s chorym dietatom.
Podla mna pre teba uplne top praca - vies jazyk, co je uplny bonus 🙂
Ja nebudem písať co by si si mala nájsť, to je ťažko, ja som sa mala kam vrátiť a som za to vďačná, ale je v tom aj kus šťastia.
Napíšem skôr, že ak máte hypo, tvoj muž chce druhé dieťa a pod, je rada predovšetkým na nom. Vidím to u nás a aj v okolí.
Muž musí zarobiť viac a doslova je jedno, či chce, či ho to baví, nebaví, či na to má.... Musí zabrať viac. Musí na sebe popracovať, niečo sa doucit, postúpiť v zamestnaní, či ho úplne zmeniť. Lebo ty to vždy budeš mat ťažšie, vždy na matku budú pozerať cez prsty, česť výnimkám. Vždy sa predpokladá, že ona ostane doma s chorým dieťaťom, že ona sa bude ponáhľat do škôlky, k doktorovi, na rodicko, že otehotnie.... Plus doma okolo dieťaťa-neskôr úlohy, varenie a všetko...
Matka má toho na hlave veľa a otec jej na to musí dopriať energiu, čas, podporu.
Nehovorím, že si treba hľadať prachaca, ten môj čistil záchody keď sme sa spoznali... Ale máte rodinu, hypo, záväzky, muž nemôže ostať vegetovat tam kde ho to baví, musí zabezpečiť rodinu lepšie. Tak ako ty si sa vzdala pohodlia, otehotnela a všetkým prešla, tak aj on sa musí posunúť.
Neviem ako to presne ma ten tvoj, skôr to mýlim tak všeobecne.
Vidím to v okolí, kde muž zabral, tam žena môže postupne v kľude nájsť prácu na čiastočný úväzok a venovať sa deťom. Tam kde chlap ostal vegetovat kde bol, lebo nechce stres, tam sa matka ide ustvat ako kon
Moja znama pracovala aj pracuje uz roky ako personalistka a sama mi vravela, ze aj ona ked si robila zivotopis, nikdy tam nedavala nejake “okna” v rokoch, ze by bola akoby bez prace a pritom bola na materskej. Ved pokial ti neskoncil pracovny pomer pred materskou alebo pocas nej, tak nemas dovod si davat v zivotopise, ze si pracovala len do materskej, potom 3 roky okno a zasa akoze zamestnanie. Ved pokial aj si na materskej a rodicovskej, stale si zamestnanec niekde (ak teda mas to zamestnanie). Ja ked si budem hladat pracu po rodicovskej tak urcite nebudem uvadzat ze som pracovala od priklad 2017 do 2019. Stale som zamestnancom, takze si normalne uvediem “od” a trva po sucastnost. A mas po “diskriminacii” matiek.
Teda mne príde až neuveriteľné ze robíš za 80€na mesiac, ved sa osamostatni a uč súkromné, keď máš dobre ohlasy u klientov, čo ťa drží v takejto, ani prácou sa to nedá nezvat.
Pripadas mi schopna,mas vyborny pisomny prejav,co sa dnes uz malokde vidi,v obchode ta je skoda.Kamaratka ma absolvovane spanielske bilingualne gymnazium a doucovala sukromne spanielcinu,pracovala pre jazykovku,ale tiez len na dohodu,ako aj ty.Zarobila vsak urcite viac.Mrzi ma to s tou diskriminaciou matiek,je to velka hanba nasej spolocnosti,a to sa este niektori chlapi budu ohanat,ze to oni su ti chudacikovia terorizovani.Ked maju potiahnut rodinu,tak mnohi radsej zdupkaju.
Ja to stale vidim na tie korporacie v BA, mam kamosky prakticky v kazdej, robila som po skole v jednej, teraz som v dalsej medzinarodnej firme. A teda poviem ti, nech inzeraty hovoria, ze AJ treba na C1, moji kolegovci ked mali B1, bola som rada. Vacsina tychto pozicii funguje skor na pisomnej komunikacii, tak by si nemala mat problem vobec - jedine sa nadrvit na pohovor, nech teda zo seba daco vyplujes. Treba posielat motivacne v AJ, aj ked nepytaju, men personalistky vraveli, ze to pomohlo vsimnut si jazykovy level. Stale by som sa snazila zlepsovat tu AJ - skus si opisovat v duchu cinnosti, ktore robis, v AJ. Ale ved postupy urcite poznas, ked si lektorka. Ta AJ by ta zachranila, ale nie je to stratene, ked mas silnu SPJ a pisomnu AJ aspon. Ja mam presne tuto kombo jazykovu a vzdy som sa s nou zamestnala. Btw, nie si zo spanielskeho bilingvalneho? :D znie mi to tak (aj ja som chodila)... Skoro vsetky kolegyne su mamicky, sefka chapava... Co sa tyka nazvov pozicii, absolutne ta chapem, ta moja je uplne sialena a nikto nechae, co to robim z popisu, sama som bola total zmatena, ale naslepo som poslala, ze ved uvidim, nastupim, vyskusam... netreba sa tych divnych AJ nazvov zlaknut.
@kiki9871 áno, u mňa to bohužiaľ vyšlo tak zle, že 2 mesiace pred tehotenstvom som sa dala na SZCO a celé tehotenstvo som absolútne nemohla pracovať. A potom to už tak išlo dolu vodou, ze áno, pracujem, ale zarabam malo a oficiálne som zivnostnicka. Preto tam vidim ten strach z toho, že keď sa zasa zo živnosti prehodím na pracovný pomer, tak ma možno nebudú chcieť. Každopádne, nemám ten gap v životopise ani ja, cely čas som "zárobkovo činná"... Len tie peniaze neprichadzaju. Ale ano, chápem co myslíš
@sidicek už tak uplne nedôverujem svojmu podnikatelskemu duchu, nakoľko hneď po odchode z obchodu som sa dala na živnosť, začala som pôsobiť v strukturalnej firme, co ma síce mega posunulo skillovo, nabrala som perfektne znalosti trhu a veľa iného, no bohužiaľ, zlyhal môj "podnikateľský" duch, jednoducho som nebola schopná nájsť si klientelu, preto som sa neskôr zmierila s asistentskou pozíciou, lebo som sa iba trápila. Aj kolegovci mi vždy vraveli, že ak sa budem správať ako učiteľ, budem zarábať ako učiteľ a že som vo firme plnej obchodníkov. Bohužiaľ, nedokázala som to obchodno vo mne prebudiť a mala som zlé stratégie marketingu. Mala som teda možnosť vyskúšať si podnikanie na voľnej nohe a to som mala systémové prístupy, účtovníctvo. Keby si to musím spravovať sama, tak pptrebijem najať niekoho na marketing, účto, vybudovať si nejakú platformu pre klientelu, internetovú stránku, nejakú platobnú platformu, mať to ošetrené legislatívne atď a nakoľko toto ja neviem zabezpečiť sama, lebo na to nie som odborník, tak by som si musela na to ľudí najať a zaplatiť... No a to sú ďalšie výdavky na vklad do podnikania, ktoré som si neuvedomovala, kým som si to neskúsila a mnoho ľudí aj v mojom okolí si to tiež neuvedomuje, tiež mi to už navrhovali.. Mnoho ľudí, ktorí úplne neskúšali podnikať si to predstavujú ako Hurvinek válku... A hlavne viem, koľko to stojí času a úsilia, rozbiehať si vlastný biznis a teda s malým dieťaťom je to oveľa náročnejšie. Možno skúsim, keď bude malý viac odrastený a nájdem si nejakého spoločníka, s ktorým by som to rozbehla, sama isto nie. Skúšala som aj doučovať, aj sa mi to darilo, ešte počas školy, avšak doučovanie je vždy poobede - keď sa predsa vrátia deti zo školy. A síce sa mi to celkom aj rozbehlo, bola som vyšťavená z toho, že niektoré deti so mnou vôbec nespolupracovali, skôr robili napriek rodičom, ktorí im zaplatili doučovateľku a schválne sa neučili, nechystali si úlohy na ďalšie naše stretnutia, nemali záujem pracovať a aj keď to akokoľvek dobre vedeli počas nášho stretka, tak s písomky doniesli zasa 5... A ja som sa cítila veľmi zle, brala som to tak, že je to moja vizitka, že ja som ich to nedokázala naučiť.. Aj keď to bolo vždy len o tom, že pubertálne decká silou mocou robili nervy rodičom, lebo ich rodičia donútili sa zlepšiť v nejakom predmete. Doučovala som všetko, nie len jazyky. Matiku, fyziku, biolu, chémiu, geo... Čo bolo treba. Ja som v škole (od ZŠ až po VŠ vždy excelovala vo všetkých predmetoch....to je choroba "dobrých žiakov", ide im všetko a nevedia si nakoniec nič vybrať). Avšak jedným z dôvodov, prečo som nechcela učiť deti je práve to, že mnohí (a teda hlavne na doučkách) to robia z donútenia.
V škole mám rôzne typy študentov. Sú takí, s ktorými je radosť robiť, vždy pripravení, plní energie, entuziazmu, chcú sa učiť. To je normálne že kofeínový shot taká hodina. Potom sú takí, ktorí sa hanbia povedať niečo zle, keď ich vo vete 3x opravím, tak majú výraz, že "preboha, ja som také nemehlo, vôbec mi to nejde". Tých treba podporiť, povzbudiť, oni sa to nakoniec naučia, len potrebujú láskavý prístup. Potom sú takí, ktorí sa strašne snažia, ale raz nemajú talent na jazyky a ozaj im to nejde. Je to unavnejsie, ale dá sa aj s nimi. A potom je posledný typ - tí, čo to majú ako firemný benefit a vlastne ani nemajú záujem (sú mnohí, ktorým to platí zamestnávateľ a sú úžasní), ale sú aj takí, ktorí keď to majú "zadarmo", tak chodia každú tretiu hodinu, keď ich vyvolám, ešte sa urazia, že oni tu predsa minule neboli (samoštúdium nič) a keď tam aj sú, tak tam sedia s úplne vypnutým mozgom a na každej hodine ich učím to isté. Nie je ich veľa našťastie, ale po takej hodine si pripadám, akoby som odrobila 12tku...zabijak. Našťastie, s takými sa stretnem možno 2x za mesiac, ani to nie. Ale keď som robila s deťmi, tak po každej hodine som sa tak cítila. Ja som sa šla rozkrájať a oni úplný nezáujem... A asi je to len moja blbá povaha, že z každého chcem vydolovať to najlepšie a keď mi tie decká nosili 5ky z testov a písomiek na ktoré som ich pripravovala deň predtým a mali tam tie isté zadania, len v bledoružovom, tak som si spomenula na našu triedu (matikárku), ktorá vždy zo skleslým výrazom povedala : "Keby som tu 30 papagájov posadila, už by to vedeli a vy stále nič." my sme sa vtedy na tom ako deti/pubertiaci smiali, ale úplne chápem teraz tú frustráciu, ktorú musela cítiť.
A ďalšia vec, ktorú mám stále na mysli, že ak si rozbehnem vlastnú značku, napríklad jazykovku, doučovaciu agentúru, tak opäť len budem robiť poobede - aj teraz robím v jazykovke po večeroch. Bohu vďaka za online hodiny 🙏🙏🙏 ale akp bude dieťa rásť, bude potrebovať poobede moju starostlivosť. Zatiaľ preto hľadám prácu aspoň na niekoľko rokov, ktorá mi zabezpečí ranné pracovné zmeny. Do nejakej tretej, štvrtej, aby som sa potom mohla venovať dieťaťu.
Ďakujem každopádne za všetky vaše podnety, brainstorming. Možno na niečo aj prídem nakoniec 🙂
@missviolet ano áno 🙂 mám bilingvál 🙂 ja sa dosť cibrím v písomnom prejave na Quore, tam som veľmi aktívna, aj rozumiem vlastne všetko, problém mám už priamo s ústnym prejavom. Asi niečo ako blok. Keď sa doma rozprávam sama zo sebou po anglicky, tak mi to ide super, ale pred ostatnými... Asi len môj jazykový blok, že sa podvedome bojím, že to nezvládnem, poviem hlúposti a podobne. V španielčine som mala to isté, zmizlo to, keď som prišla do Španielska, niekoľko mesiacov som študovala a žila aj tam, takže sa mi španielčina stala druhým materinským jazykom. Ale pri AJ som nemala takúto možnosť a teda ani tá reč nie je ktovieako plynulá, keďže zároveň rozmyslam aj nad myšlienkou, aj nad tým, ako to poskladať v správnom slovoslede, aj nad výslovnosťou... Proste náročný mozgový úkon, pričom španielčina je pre mňa automatická absolútne, takže ani "rozmýšľať nemusím"
prekladateľské agentúry si neskúšala? Tým je jedno, či máš dieťa, či nie
@sendy1977 alebo robit pedagogickeho asistenta
ked mas v niecom blok skus odblokovanie metoda one brain par sedeni a vsteko sa zlepsi
Na zaciatok skus doucovat online cez Doucma, za hodinu su taxy 10-15€ a popri tom vytrvalo skusaj posielat CV. Ja som tiez v korporate, cudzi jazyk mi vobec netreba. Pozeraj Dell, Amazon, IBM, je tam dost velka fluktuacia, v podstate stale maju nejake otvorene pozicie. S tymi nazvami je to haluz, za tie roky som nepochopila zmysel, skor sa mi vidi, ze sa niekto odbavuje na tom. Mna tiez vzali na poziciu s takym nazvom akoby som riadila galaxiu a pritom by stacil uplne jednoduchy slovensky nazov 😁 Mas dobre vyjadrovanie, v obchode ta je skoda. Drzim palce!
Môžeš si urobiť externé pomaturitné štúdium 2 roky na strednej pedagogickej škole. V škôlke sa môžeš zamestnať hneď, je len podmienka začať školu do dvoch rokov a dokončiť ju do štyroch rokov. Zároveň máš dieťa u seba v práci. Školstvo vôbec nie je až tak zle platené ako sa píše.
Ja som sama, chora, bez vzdelania, tak ja sa tym trapim totalne.
Tak to mame veeelmi veľa spoločného, no ja som s jazykmi nepokracovala a vybrala si obor ktorý má uživí v ktorejkoľvek dobe aj baví, no moje spolužiačky, pokiaľ sa venujú jazykom, nemajú problém robiť v preklad.sfere ci učia jazyky a uzivia sa v pohode. Asi si len mala smolu. Poznám aj ľudí co jazyky nikdy nestudovali a prekladajú a sú spokojni.Drzim palce, určite sa nájdeš v nejakej práci, ktorá ťa aj uživí. Si šikovná, inteligentná, treba si viac veriť a skus pooslovovať bývalých spolužiakov, najlepšie je ísť cez niekoho odporúčanie.
Čo to máš vlastne vyštudované?