Mám strach o budúcnosť

eszter12
28. dec 2021

Mam 21 rokov. Štúdium na VŠ som zanechala. V škole som bola vždy tá múdra. Snívala som, že raz budem učiteľka na strednej škole. Každý vomne veril, že to raz dotiahnem ďaleko. Nemam priateľa. Bývam s mamou.Našla som si prácu. Robím v automobilovom priemysle ako operátor výroby. Docela sa za to hanbím.Nerada sa rozprávam o mojej práci s kamaratmi. Všetci moji priatelia študujú na výške. Vždy som chcela dosiahnuť v živote viac. Občas mávam depresie z toho. Vždy si hovorím, že môžem byť rada, že mám prácu. Bojím sa toho, že sa môj život nezmení a ostanem v tomto kolobehu dokonca života.
Môj šťastný život by bol, kebyže mam prácu, ktorá ma baví, priateľa ktorého milujem, cestujeme po svete, mam veľkú šťastnú rodinu.
Prosím napíšte mi, ako ste rozmýšľali v mojom veku.

zmrzlinka2021
28. dec 2021

@eszter12
V tvojom veku som makala na vyske. Frajera som neriesila, kedze som sa nechcela v takom veku vydavat. Na com mi zalezalo, bolo prave vzdelanie, nieco sa naucit, co budem moct raz zuzitkovat.
Preco si zanechala skolu? Pracovat ako operatorka vyroby nie je hanba, ale ak vnimas ze mas na viac a realne mas, budes v takejto praci len chradnut a trapit sa.

zitaje
28. dec 2021

Prečo si nechala školu?
Prečo si išla robiť úmornú manuálnu prácu namiesto aspoň nejakej kancelárskej?
Keď bývaš s mamou, môžeš sa predsa vrátiť do školy. Mama ťa nepodporuje (myslím psychicky)? Rozhodne by som to nenechala len tak, zvlášť ak nemáš nejaký biznis plán alebo dobré remeslo, čo zjavne nemáš, keďže si išla robiť do továrne...
Určite choď študovať, kým môžeš. Nie je problém začať odznova. Držím palce, je teraz divná doba, myslím si, že zvlášť pre mladých ľudí, ale nedaj sa, bojuj!!

emm_i
28. dec 2021

Aj keď si zanechala štúdium, stále sa môžeš k tomu vrátiť (iba si budeš platiť), ale ak by si začala od septembra, tak budeš mať 26-27 rokov po skončení Mgr. a to je fajn. Ja budem teraz končiť a mám 25. Končím učiteľstvo. Ak cítiš vo svojom srdci, že chceš byť učiteľka, choď do toho 🙂 Nie je to ľahká práca, treba byť silný - pretože ty budeš tým deťom v niektorých chvíľach možno aj vzor, a nie je nič horšie ako apatický učiteľ, ktorý to robí s nechuťou. Ja učiť chcem, tiež budem učiť buď na ZŠ/SŠ a podporujem všetkých, ktorí to robiť naozaj chcú. 🙂

twins2007
28. dec 2021

Nemozem sa sice porovnavat, ale v tvojom veku som mala uz muza, dieta a pracu. Taky normalny bezny zivot co bol kedysi. Ale vzdy som snivala o výske a inom zamestnani ked som bola na strednej, no zili sme v chudobe, boli sme radi ze nas mama mohla dat aspon na strednu odbornu skolu. Nepracujem sice vo svojom odbore, ale mam pracu ktora mi vyhovuje aj platovo aj pracovnym casom a mam ju 2min autom od miesta bydliska. Dve zdrave deti, dobreho muza, no proste taky normalny zivot. A som za to vdacna 🍀

lelab01
28. dec 2021

Na výšku sa stále dá vrátiť. Aj ja som zanechala VŠ lebo som sa vtedy na to necítila.Šla som pracovať do zahraničia, práca ma zo začiatku bavila, lebo som mala na tú dobu za ňu pekné peniaze, no neskôr ma lákalo znovu študovať úplne v inom odbore než som pôvodne študovala. Rok som na sebe pracovala, zamerala sa na tú školu kde som chcela ísť, podala si prihlášku a vzali ma. Mala som vtedy 24 rokov...a neľutujem, viac som si tú školu vážila a užívala študentský život ako moji mladší spolužiaci...Vtedy to už inak berieš, že už to nie je o tom, že musíš ale, že chceš...

andrejka1974
28. dec 2021

Pozri sa ja som nikdy výšku študovať nechcela hneď po strednej som si našla prácu a potom som sa o polroka vydala a založila rodinu všetok čas som venovala svojim deťom a manželovi a som šťastná a spokojná

marca12
28. dec 2021

@eszter12 mas 21 rokov zivot pred sebou. Chod si za svojim snom a studuj. Cely zivot sa budes hanbit za svoju pracu. Preco uz nejdes studovat? Pedagogicka skola v porovnani s technickymi odbormi je lahka skola. Tu zvladnu aj slabsi ziaci.

marca12
28. dec 2021

@andrejka1974 ty si takto stastna,ale ona nie. Preto by sme si mali ist za svojimi snami a nie fnukat a depkovat. Treba sa nakopnut.

zmrzlinka2021
28. dec 2021

@andrejka1974 Ale to si ty. Je to tvoja volba, ty si s nou stastna a je to dobre. Ona spokojna nie je.

zuzanka.zuzu
28. dec 2021

"vždy tá múdra... Každý vomne veril..." 🙄 ani trochu namyslené 😂
PS: múdry školu nenechá, pokiaľ nemá víziu ako Elon Musk, Bill Gates alebo niečo podobne perspektívne

danulicek
28. dec 2021

Ahoj, v tvojom veku som študovala na výške, lebo sa to odo mna akosi automaticky očakávalo - študovala som ale odbor, v ktorom som po skončení školy nerobila vobec. Tiež som to brala tak, že mojim snom bolo mat vzdelanie, dobru prácu, rodinu - presne podľa sablony. po výške som sa vydala, mala deti. Nikdy pocas vztahu sme necestovali, lebo partner nechcel. Sedeli sme pri jeho rodičoch. Dnes mam 35, rozpadnutú rodinu, na výške som síce zažila pekne roky, ale po stránke uplatnenia mi to nedalo vobec nic. A ak by som nemala študovať, čo ma baví, nestudovala by som vobec. Teraz robim prácu, ktorú milujem, dovolim si tvrdiť, že celkom úspešne aj bez potrebného vzdelania v odbore. A ak by som mala opäť 21 a tento rozum, robila by som, ako citim a za prácu by som sa vobec nehanbila, ako píšeš. Ani nevies, ake skusenosti do života máš a je jedno, či za pasom alebo za priehradkou v banke. Casom si mozes najst nieco lepsie, mozes cítiť, že študovať chceš. Nie je to povinnosť teraz. Hlavne sa venuj sebe, uč sa jazyky, uzi si mladosť. Úspešná mozes byt aj bez výšky. Príkladom je môj brat, ktorý ledva skončil skolu, robil za pasom par rokov a povedal, že nikdy viac takúto prácu robiť nechce. Dva roky bol v zahraničí, makal aj s priateľkou, aby si nešetrili. Teraz ma firmu, budoval ju s kamarátom od piky, ma 26 a je celkom úspešný. A finančne je isto na tom lepsie ako ja. Jeho rovesníci končia skolu, bez praxe, bez skusenosti. Takze rob, setri a hľadaj si priebezne inú prácu, ktorá ta bude baviť. Skúšaj, život ti ponúkne šance aj bez výšky ☺️

cyberk
28. dec 2021

Nacase sa prestat lutovat a vziat osud do vlastnych ruk. Nikto za tebou nepride so zlatym podnosom; prvy krok si spravila - uvedomila si si, ze takto zit nechces, tak sup si podat prihlasku na VS a tentoraz ju aj dokonci. Chod si za svojim snom 👍

gleep1
28. dec 2021

@zuzanka.zuzu nie je to namyslene, toto je realita veľa ľudí. Od malička do nich hučia že sú mudri a ako ďaleko to dotiahnu a keď to nedotiahnu tak sa stane to co sa stalo autorke. Lutujem ju, že sa jej to stalo.
Autorka neviem prečo si odišla zo školy ale o nijakých problémoch nepíšeš. Keď chceš byt šťastná, tak porozmyslaj nad tým, či si na škole plnila svoj sen alebo očakávania iných ľudí. Ak to boli očakávania iných ľudí tak si dopraj čas a spoznaj sa a snaž sa zistiť po čom ty naozaj túžiš. A chod za tým. Plniť sny iným ľuďom nemôžeš. A Ak je to naozaj toto tak chod študovať. Bars aj externe, nie je to vôbec náročné, zvládnu to aj ženy na materskej. Drzim ti palce. Viem si predstaviť ako sa cítiš, no si mlada, naber odvahu a rýchlo to naprav🙂🙏🏼

jakubrianka
28. dec 2021

Na školu sa môžes predsa vrátiť 🙂a nožno ti uznajú aj semestre čo si absolvovala už. Neviem či sa dá pedagogika študovať aj externe (čo poznám z okolia, tak je to náročné bifľovanie sa poučiek). V 21ke som mala presne ten pocit, že všetko mi uteká pomedzi prsty. Ale keď po škole naozaj túžiš, tak ju mať budeš. Tak to chodí v živote. Dokonca aj mladá môžeš mať rodinku, netráp sa že nemáš partnera. Zameraj sa na školu, popri rodine to už ide ťažko aj finančne aj časovo.

mimka1402
28. dec 2021

Ahoj sme rovesníčky. Ak to tak cítiš vráť sa do školy. O chvíľu sa podávajú prihlášky na VŠ, skús to aspoň.😊
Neviem aké si mala známky apod. Ale ak sa budeš venovať mesiac dopredu aspoň prijímačkam tak to podľa mňa zvládneš. Záleží kam na VŠ, Nitra je považovaná zatial za najťažšiu čo počúvam... Ja som na UK

savanna
28. dec 2021

A preco si odisla z VS?

vanda323
28. dec 2021

@eszter12 Máš 21... Prečo si odišla z VŠ? Vráť sa tam. Ak potrebuješ peniaze , tak sa dá aj študovať aj pracovat .
A muža nerieš ojjjoooj mužov je dosť na svete 🤦😄😄😄
Nájdeš aj neskôr, neboj

katb1992
28. dec 2021

@eszter12 ahoj. Ja som tiež nechala školu, v treťom ročníku, tiež učiteľstvo. Mala som vtedy brigádu v predajni s oblečením a keď ma vyhodili zo školy vzali ma na fulltime v tej predajni. Tá práca ma bavila, ale bol to celkom stereotyp a tiež som sa o tom nerada bavila s kamarátkami ktoré všetky študovali. Na predavačky sa pozerá akoby to bolo podradne povolanie. Ale mňa to teda bavilo a po roku som sa stala vedúcou. Super plat aj pracovná doba a oveľa viac ma to bavilo. Cestovala som do okolitých krajín na otváranie nových predajní, zlepšovala som sa vo vedení ľudí a aj v jazyku. Potom bohužiaľ moju predajňu zavreli a chceli ma presunúť do Čiech. Super plat by bol aj byt mi chceli platiť ale ja som nechcela veľmi odísť. Napokon ma oslovili z inej predajne, a tam som doteraz a po 2 rokoch som vedúcou. A veľmi ma to baví. 🙂 Myslím ze v živote ťa nakoniec všetky rozhodnutia dovedú tam kde máš byť. Ak si chceš od štúdia oddýchnuť tak sa neskôr k tomu môžeš vrátiť a ak nechceš tak môžeš pracovať a získavať skúsenosti. Držím palce. A o tej depresii by si sa mala s kamošmi porozprávať, uľaví sa ti. Nemáš sa za čo hanbiť🙂

dr_smajlik
29. dec 2021

@eszter12 tiež som zanechala štúdium tesne pred bakalárom, pracovala som v potravinách aj vo výrobe, potom som stihla 2 deti a po materskej som nastúpila do banky kde teraz končím a idem podnikať. Tiež som dlho uvažovala vrátiť sa alebo skúsiť niečo iné ale časom som zistila, že nič z toho čo som chcela nebolo možné študovať externe a zarobiť som si na to musela sama. Tak som si povedala, že škola nie je všetko. Každý k spokojnosti potrebujeme niečo iné. Ja potrebujem stabilitu a zázemie, spokojnosť svojich najbližších a za tým si idem

elizabet173
29. dec 2021

@eszter12 vráť sa v každom prípade do školy, ak ťa nebavila, vyber inú, lebo si to budeš celý život vyčítať. My sme takto dokopali kolegyňu, nakoniec si aj doktorát urobila, teraz je veľmi rada, lebo s VŠ má oveľa lepší plat, takže aj možnosti, teraz má už dve deti, už by sa jej študovalo oveľa ťažšie. Keď robíš prácu, ktorú robíš, zrejme nie si typom, ktorý sa dokáže presadiť, začať podnikať, choď späť na tú školu, lebo budeš ľutovať. Si mladá, bezdetná, máš život pred sebou, keď sa teraz sa tú prácu hanbíš, budeš sa cítiť menejcenná celý život.

sima338
29. dec 2021

Minule som počúvala jeden rozhovor so psychológom, ktorý hovoril, že na dnešných mladých sú kladené väčšie nároky ako boli na nás, keď sme mali tých 15-25. Dnes aj trojkári chodia na gymnázium, potom idú na výšku, len aby bol titul a len nech si predĺžia ten študentský život, lebo veď čo budú...do toho internet plní úspešných ľudí, čo majú aspoň 3 firmy, aspoň dva Mercedesy, u žien to všetko stihnúť do 30tky, lebo treba byť aj pekná mladá maminka pri kočíku...Máš 21, pokojne sa na výšku vráť, pokojne na inú, niečo, čo sa dá študovať externe a bude ťa aspoň trošku baviť. Nikoho výška nebaví na 100% a všetko, čo sa tam učí. Za prácu sa nehanbi, lebo žiadna práca nie je na hanbu, je oveľa väčšia hanba sedieť doma za mamine peniaze a nič nerobiť. Daj veciam čas, makaj na seba, ale maj aj radosť zo života, nemôžeš čakať, že štastie príde, až keď bude titul, keď bude dobrý muž, pekný dom, rodina...to všetko môže, ale nemusí prísť, ale tvoj prístup je len v tvojich rukách.

roobett
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sari24
29. dec 2021

Je veľa ľudí čo malo nejaké plány a nakoniec bolo všetko úplne inak. Nemáš sa prečo stresovať, máš len 21 rokov a x času na to aby si spravila zmenu a kľudne aj šla študovať to čo chces.
Ja som v tvojom veku študovala odbor ktorý ma bavil, ale do budúcna som vedela že uplatnenie na Slovensku bude ťažké a hlavne slabo platené. Mala som predstavu sa po škole zasnubit, vydať, niečo si odpracovať a mať deti. Zásnuby sa splnili, práca sa našla ale k svadbe sme sa už nedopracovali, rozišli sme sa. Čas išiel ďalej mala som už pomaly 25 keď som našla súčasného partnera kvôli ktorému som odišla zo Slovenska a začala robiť pre úplne inú oblasť, mimo môjho vzdelania. A postupne sa to v živote všetko zlepšilo, pomenilo, mám prácu ktorá má bavi, plánujeme založenie rodiny. Všetko sa dá len treba ísť tomu naproti, niečo pre to aj spraviť 🙂

wonder13
29. dec 2021

@eszter12 myslím, že už viete reálne zhodnotiť čo obnáša pracovat vo výrobe, tak by vás to malo nakopnúť /motivovať vrátiť sa k štúdiu. Ak chcete byť učiteľka, smelo do toho, choďte si za tým. Lebo iba tak budete šťastná a vyrovnaná v živote, keď budete robiť čo vás baví... Ja mám o 10 rokov viac ako vy a radím ozaj to štúdium skončiť 🙂

ma77
29. dec 2021

Ach dievča zlate urobila si velku chybu ked si nechala Vš ale ešte to môžeš napravit a radim ti urob to mam dceru ma 24 a študuje 4ročnik na Vš a som štastna že to taha tak daleko a chce bavi ju to a neviem si predstavit aby drela za pasom v automobilke ja tam robim viem čo je to za pracu a mame tam aj tak mlade baby ako ty a nehapem čo tam robia 😉

janakuul
29. dec 2021

@eszter12 dostudovat mozes aj externe,ja mam 30+ VS robim presne ,co som vystudovala a uprimne ma to vobec nenaplna.. takze od septembra idem studovat externe ...a kedze mas 21 mas kooopec casu na vsetko 🙂 byt Tebou idem do zahranicia,skusit,vyskusat,zazit...bola som par rokov,super skusenost...a ze nemas frajera..no tak nemas,ja tiez nemam a ani to neriesim,bud bude,alebo nebude.