ahojte, viem, ze je tu uz vela tychto tem, ale potrebujem si vypocut resp. precitat par nezainteresovanych odpovedi na moju dilemu. S manzelom sme uz 8 rokov spolu, mame krasny vztah aj po rokoch a teda ocakava sa od nas aby sme mali spolocne dieta, teda vacsinou to tak byva po svadbe. Lenze ja som ten typ osoby co rada zije sama pre seba a pre muza a nie mat dieta, s dietatom prichadza riadna zmena a ja nie som si ista ci som na to pripravena. Liecim sa aj dlhodobo na uzkosti a chodim po novom aj na psychoterapiu k psychologicke. Lenze ja to mam v hlave zrejme jasno ze mi je lepsie zit bez dietata :/ ja mam blizsi vztah k zvieratkam. Manzel mi stale hovori ze by sme sa uz mohli posnazit, leenze ja to vzdy nejak oddialujem :/ a je mi to luto voci nemu. Sledujem si plodne dni kedy mam a vtedy sa vyhybam sexu teda aby som neotehotnela. Je tu niektora z vas ktora ma podobnu dilemu a ako ste to sami so sebou vyriesili ? Svokra sa stale vypytuje kedy bude babka ? a mne tieto slova nerobia dobre na psychiku, velarazy som sa sama zlozila a mala placlive obdobie ked mi meskal menzes a dufala som aby som nebola v tom. Uvedomila som si vtedy ze ja to zrejme nechcem. Ako s tym bojovat a s okolim ?
ja som presla presne tymto istym az na to ze u mna ani manzel nebol presvedceny ci ist do toho mat dieta alebo ostaneme sami a budeme zit jeden pre druheho, samozrejme nasi rodica z oboch stran uz bedákali ze ci sa doziju od nas nejakeho vnucata..nakoniec sme do toho isli a bolo to najlepsie rozhodnutie v nasom zivote mame uzasnu dcerku a ani jeden z nas nikdy neolutoval ze sme sa stali rodicmi..prave naopak..
No asi by ste si to mali najprv medzi sebou ujasniť. Nech obaja viete, do čoho idete a čo od budúcnosti očakávate. 🙏
V prvom rade sa o tom porozpravaj s manzelom. Oddialujes to,ale v podstate si myslis,ze deti nechces. Tak by bolo fer,aby o tom vedel a mohol sa podla toho zariadit. Je nefer,ze ty deti nechces a on o tom ani nevie a zbytocne s tebou straca cas.
Ja som v podobnej situácii ako ty. Práve pre pár dňami sme sa ťa túto tému s manželom rozprávali a zhodli sme sa na tom že by sme sa o dieťa určite zvládli postarať keby prišlo ale nejako to necítime že to potrebujeme. Že sme šťastný a spokojný ako sme teraz. Ja sa len bojím že ak by som dieťa nemala tak to môžem neskôr ľutovať. Zároveň sa bojím že ak dieťa budeme mať tak to už tiež nebudem môcť vrátiť späť ak by to bolo zlé rozhodnutie. Neviem, nejako si neviem tú malú osôbku predstaviť. Možno keď už bude na svete a zistím aký má charakter tak si bez nej už nebudem vedieť predstaviť svoj život. Sama neviem, viem že by sme boli dobrý rodičia, ale nejako ešte nie som úplne o tom celom presvedčená. Čítala som niekde že žena začne túžiť po dieťati keď si ju konkrétna dušička vyberie. Mňa si asi ešte žiadna nevybrala.
Čo sa otázok okolia týka tak mne osobne je to úplne ukradnuté kto čo chce a nechce a že svokra chce byť babka. Na takého otázky reagujeme štýlom keď Boh dá bude aj dieťa. Nemusíš nikomu nič vysvetlovať a hlavne mysli na seba čo chceš ty a tvoj manžel.
Treba si sadnúť a porozprávať sa o tom.. ja budem mladšia od teba, ale mám rovnaké pocity ako ty.. tiež chcem žiť sama pre seba, pre priateľa a “neobmedzovať sa”.. ono všetko ma svoje výhody a nevýhody… my keď sa o tom s priateľom rozprávame, on k tomu nemá vyslovene negatívny postoj ako ja, ale rovnako chce v živote robiť veci, ktoré by neboli až tak dostupné napr cestovať po svete, samozrejme, dá sa aj s dieťaťom.. . ale predsa len je to iné či už kvôli rozpočtu, času a pod.
Len keď sa porozprávate tak zistite, či sa vám názory rozchádzajú alebo sa na niečom aj zhodnete (výhodách/nevyhodach).. ale ja som to napr vravela od začiatku, že teda netúžim po dieťaťu a aj to spomínam, aby na to nezabudol náhodou 🤣 mal by to tvoj manzel vedieť a keď zistite, že v tychto veciach nie ste na rovnakej vlne , tak to nemá dôvod siliť.. buď skončíš nešťastná ty alebo on , pripadne ešte aj dieta…
No v prvom rade ste túto otázku mali mať vyriešenú pred manželstvom…
Veď ty manžela odrbavas a to doslovne. Veď mu to povedz na rovinu a nech sa zariadi. Chudák
Ako ste to mali vydiskutované pred manželstvom? Prečo klameš mužovi? On má byť tvoja najbližšia osoba. Ostatných to nemá čo zaujímať.
@dennissa16 povedz mu to na rovinu, chudák… sa vezme a nabúcha prvú čo bude ochotná.. toto sú teda rady hodné zlata ….
Chudááááááák muž.... Radšej mu povedz že nechceš decko, aby mal možnosť si založiť rodinou s inou ženou
@andaluzia12 tak,ak mu ona nikdy nepovedala,že nechce a vie,že on chce,tak ho zavádza a mal by o Tom vediet
Vzdy to tak bolo? Ci len teraz mas take obdobie. Lebo uz na teba “tlacia”?
Kazdopadne ano. Dieta je obrovska zmena. Zodpovednost za dalsiu “dusicku” o ktoru sa musis par rokov ozaj starať.
Kazdopadne ty musis sama vediet ci je to len obdobie ze este nechces. Alebo konecne ze si si vedoma ze ozaj nechces. Nikdy. Ak je to az takto tak sa hlavne s manzelom porozoravat.
@maryetta Tak za mna hlavne nenatahuj muza, lebo ten si mysli, ze dieta chces, on asi nevie ze sa v plodne dni vyhybas sexu ( cize dieta nechces). Tak ho nechaj nejakej, ktora nema problem zit aj pre deti, nie len pre samu seba. On je zjavne ochotny ist do toho dobrodruzstva zvaneho "rodicovstvo" kdezto ty ani nie. Tak to nate sakra rozdielne nazory na vaznu vec. Daj mu sancu byt otcom a necgaj ho inej zene ktora dieta chce.
@lenicka999 ..."Zároveň sa bojím že ak dieťa budeme mať tak to už tiež nebudem môcť vrátiť späť ak by to bolo zlé rozhodnutie. " ....poznas niekoho kto vyslovene lutuje ze ma dieta, ze to bolo zle rozhodnutie a keby mohol vratit cas tak to konkretne dieta nema a zostane bradsej bezdetny ? Ja nikoho. Myslim, ze 99% zien je v konecnom dosledku stastnych, ze to dieta maju. Ci prislo skoro, ci neskoro, ci planovane, ci neplanovane, ci je to prve ci piate. Naozaj, vacsina zien je rado, ze to dane dieta ma. Aj ked je to uz s nim vsetko uplne ine, ale nedalo by ho za nic na svete.
Rozober to na terapii so psychologickou.Casto za tým býva strach zo zodpovednosti, že si neveríš, že to zvládneš a podobne.Mam kamarátku, ktorá vždy hovorila, že dieťa nechce sama sa správa ako dieťa rodičia sa jej dosť starajú do života má 34 r ku všetkému potrebuje muža ... nie každý dozreje do dospelosti, zodpovednosti .Ten strach má asi aj súvis s tvojimi úzkosťami.Ale bolo by fér povedať mužovi pravdu, ak nechceš dieťa čo je samozrejme tvoje rozhodnutie, ale musíš rátať s možnosťou, že on ho bude chcieť.
Svokra a nejaké očakávania ťa nemusia zaujímať. Dôležité je ako ste si to vydiskutovať s manželom pred svadbou.
Ja napríklad poznám jeden prípad, kde práve z tohto dôvodu došlo k anulovaniu manželstva. Ona je doteraz sama, smutná, chodí ako bez duše. On šťastne ženatý a už majú pomaly dospelé dieťa.
Možno by sa ti uľavilo, keby si každému povedala pravdu.Lebo takto na seba vyvijas tlak a máš tajomstvo, ktorá ťa ťaží a žiješ v klamstve.
@silvike no ano, poznám… a určite je kopec takých vo svete. Minule tu bol príspevok ako žena nelubi svoje dieta, postará sa on, ale ta láska tam nie je, nechcela to dieta… neviem, či si videla tie komentáre, ako ju tu dali pod čiernu zem.
Samozrejme, mat dieťa je krásna vec, ale nie pre každého.. a keď sa na to človek necíti, tak je to veľmi rozumne, že si to prizná a robí, aby sa tak nestalo 🙂
@nicoletta98 áno,presne a doplatí na to to malé nevinné dieťa.Pretoze je pekne postarať sa,ale dať do toho úprimne city,to je to,čo nedokáže nikdy žiadny stroj,či robot,nech je doba akákoľvek.
Porozpravat sa o tom 1. s manzelom, 2. psychologickou 3. Svokra nech ti je ukradnuta, ani ty sa jej nepytas kedy uz zomrie aby ste podedili. 4. je to uplne v poriadku ze si si to uvedomila relativne vcas a ze odmietas byt tlacena spolocnostou do materstva. Len komunikuj. Nic viac sa od teba teraz neocakava
A manželovi si pred manželstvom povedala, ze deti mat nechceš?