Mám si vybrať prácu alebo rodinu?

3. apr 2024

Ahojte, prišla som si po radu od skúsenejších žien, ktoré už majú aj dieťa.

Po vysokej som odišla žiť a pracovať do Bratislavy. Našla som si tú prácu v odbore. Mám už zmluvu na neurčito, super kolektív, nadriadených a viem sa posunúť aj ďalej v rámci nášho zamerania aj práce. Plat tiež super.

Našla som si tu časom priateľa. Máme skvelý vzťah, už aj spolu bývame zatiaľ v podnájme. On má tiež prácu na neurčito, posúva sa v nej, fajn kolektív a celkovo je v práci spokojný, pretože aj plat je super. Žiaľ jeho práca je špecifická a nedá sa vykonávať všade.

Sme síce v práci spokojní, no čoraz viac nastáva otázka toho, kde sa usadiť. Na jednej strane tu máme super prácu, dobré platy, vieme sa tu aj posúvať, na strane druhej tu nemáme nikoho z rodiny. Všetci ostali na východom SR, okolie Košíc najmä až po Michalovce.

Plánujeme už nad tým, že by sme kúpili byt, aj svadba, dieťa. Uvedomujeme si, že na východe je to s prácou horšie. Pozeráme aj ponuky, ale je to biedne. Ja ale premýšľam, keď nám chýba rodina, čo neskôr, keď budeme mať svoju rodinu?

Alebo máme ostať radšej tu, kde máme možnosti a chodiť za rodinou. Teraz sa stretávame každý mesiac, lebo raz ideme my tam, raz príde rodina tu. Ale časom už možno nebude toľko času. Sama neviem... Ak máte niekto skúsenosti, možno Iny pohľad, budem rada.

biglovemom
3. apr 2024

Ostala by som tam kde mam pracu…

kiki68
3. apr 2024

Vela je takych, ja by som riesila tam, kde mam pracu, zazemie. Rodina aj tak nemusi mat cas pomoct. To si take reci, ale pozname ako to je. Ked tak pridu na tyzden postrazit dieta a vy zas na sviatky a podobne

kacena4
3. apr 2024

a co vam brani ostat tu zalozit si rodinu a ked budete chciet byt blizsie najdete si postupne pracu tam a prestahujete sa? vsak to nemusite robit v tejto chvili (stahovanie)

maranta_leuconeura
3. apr 2024

Za mna sa treba vediet odputat od rodicov. Uz ste dospeli, samostatni, dokonca mate uz vytvorene zazemie inde. Preco sa chcete vracat? Ziskate tym viac ako by ste stratili? A na druhej strane, 500 km rozhodne nie je tak vela, dokonca sa vidate kazdy mesiac, tolko nevidime rodicov a sme z jedneho mesta.
Ja som Bratislavcanka, ale keby sme sa s muzom usadili napriklad v inej krajine alebo a mali sa tam lepsie (priznavam, ze na Slovensku lepsi potencial ako BA nevidim, preto uvazujem skor takto), nevracali by sme sa.
Uvazujes o priatelovi ako o svojej rodine? Respektive chces s nim tu rodinu zalozit?

janickacrazy
3. apr 2024

Ostala by som tam, kde ste. Dobrá práca je dôležitá a rodina môže prísť hocikedy za vami. Keď budeš na materskej, tak prídeš na východ aj na mesiac-dva kľudne s dieťaťom, ak budeš chcieť.

koniarova
3. apr 2024

Rodina bude ty, manžel a deti. Spokojnosť v práci je veľmi dôležitá. Ostala by som v BA. V dnešnej dobe nie je problém cestovať.

zmrzlinka2021
3. apr 2024

Treba dospieť. Košice nie sú pri Paríži. Za pár hodín ste tam. Bola by veľká škoda nevyužiť potenciál, ktorý máš.

muchacici
3. apr 2024

Ja som spravila takú sprostosť, že som sa z perspektívneho prostredia vrátila na zaprdený východ, akože aby detičky boli viac s rodinou. Väčšiu blbosť som nemohla spraviť, ani neviem, čo som si myslela, nejaká nezmyselná ilúzia. Každý má svoj život. Sú síce bližšie, stretávame sa viac, ale zase o oveľa viac som v živote prišla, úplne by mi stačilo vidieť sa s nimi osobne 3-4 krát do roka. Vy máte aj napriek tej malej diaľke celkom intenzívny kontakt. Práca, stabilita, zázemie, financie, samostatnosť (aj keď nie sú v živote prioritou, tou bude tvoja vlastná rodina) sú neoddeliteľnou súčasťou spokojného života, základné záležitosti.

x_mery_x
3. apr 2024

Poznam vela ludi co najprv takto byvali sami, ale ako prisli deti sa prestahovali spät blizsie k rodine. Predsa je to potom lepsie, ked vam vie rodina postrazit dieta, ak by bolo treba. Aj my sme sa prestahovali blizsie. Ked chceme ist na nakup vklude, tak deti hodime rodicom. :D :D

dskjhfdlkdjhl
3. apr 2024

My byvame daleko od rodicov/svokrovcov (300km) a nemenila by som. Ale ludia su rozni, niekto tu blizkost rodiny potrebuje.

syslik81
3. apr 2024

zalezi ako ste rodinne nastaveny ... ja som v inej krajine a sama .. a vychovala som bez rodiny .. vy ste za par hodiny pri nich -prazdniny dovolenky mozete travit s nimi

mantilka
3. apr 2024

Ostala by som v BA, naozaj príležitosti nájsť dobrú prácu je menej a či ti skutocne pomozu je otázne. Mám s tým skúsenosť, nie všetci rodičia sú ochotní pomáhať a môžu prísť aj choroby a nebudú vládať.

mimi2018
3. apr 2024

Oboje možnosti sú nafigu. Ideálne by bolo, keby sa vaša rodina presťahovala za vami do BA.

lonely66
3. apr 2024

ostala by som v BA. rodina môže byť aj na oštaru, ak jej je priveľa... a keď prídu deti, nevieš, ako sa zmenia/nezmenia vzťahy. a mať lukratívnu prácu a byť v nej spokojná, to je dosť podstatné. a napríklad na môj vkus máte kontakt s rodinou viac než častý. ja mám rodinu podstatne bližšie, ale vídame sa tak 4x do roka a úplne stačí. časom ti bude rodinou manžel a deti.

1ryba
3. apr 2024

Vrátila by som sa iba ak by som mala istú rovnako dobrú prácu a podmienky ako tam, kde si teraz.

lin_a
3. apr 2024

Bude sa to uz opakovat, ale ja by som sa tiez nevracala na vychod kvoli rodine. (vlastna skusenost, my s manzelom Praha vs. Poprad)
K spokojnemu zivotu patri aj dobra praca (dobre platena, perspektivna, specializovana), mate uz v BA vytvorene zazemie, priatelov, konicky a pod. Ste v produktivnom veku v dobrej lokalite, tak vyuzite ten potencial. S rodinou sa stretvate aj tak pomerne casto (vzhladom na dialku).
Raz, ked pridu deti, budes mat okolo seba kamaratky-rovesnicky, tiez s detmi, dobre ti to padne. Ak bude treba vykryt choroby deti, rodicia mozu prist pomoct za vami do BA. Ale na pomoc rodiny by som sa nespoliehala, ak zrovna rodicia este niesu v dochodkovom veku. Pocas materskej si mozes ty zajst na vychod aj na dlhsie (mesiac a viac) a urobit sebe aj detom prazdniny 😃 a manzel cez vikendy za vami (kamarati takto funguju Praha-vychod).
A mozno si po case uvedomite, ze predsa len vas tiahne k rodine, predate byt v Ba a kupite za to dom na vychode pri rodine (tiez mam niekolko podobnych pripadov v okoli). 😊

mqkm
3. apr 2024

Pán boh vám ukáže tu správnu cestu, teraz vám obidvom dal šancu ohľadom práce v BA, tak nie je čo riešiť. Buďte tam a založte si rodinu tam. ❤️👍

Možno kúpite väčší dom pri Blave a prídu aj rodičia k vám bývať po čase keď sú starší. Alebo vás budú chodiť navštevovať oni keď budete mať malé.

mabenn
3. apr 2024

na vychod sa nevracajte urcite

zzuunnaa
3. apr 2024

My sme bez rodiny. Bývame pri BA, svokrovci v Prievidzi a moji rodičia v Nemecku 😀 ako úprimne je to trochu ťažšie, na dieťa si sama, môžeš riešiť opatrovateľky a pod. Ale aj tak by som na východ asi nešla, sama som odtiaľ a keď ste spokojní tak prečo meniť? Dieťa rýchlo odrastie a môžete cestovať s ním koľko sa bude chcieť 🙂

ljzozv
4. apr 2024

takto... o tom ako a čo ďalej som uvažovala už predtým ako som sa zamestnala.
Som rodinne založená a viem, že by som nevydržala ďaleko od rodiny, lebo ten kontakt by bol slabý až by ochladol. Vidím to v rodine, že to tak dopadlo. Takže aj svoju rodinu som si zakladala s týmto ohľadom.
Ale vy už zázemie máte, bez tej rodiny si vydržala teraz, tak to zvládneš aj potom nejako. Áno, budeš to mať náročnejšie ako tie maminky, ktoré majú rodičov neďaleko, ale zase vykompenzuješ si to inak. Myslím si, že by si zle urobila, keby ste sa presťahovali, nebola by si ani a ani partner spokojný. Nehovoriac o tom, že možno ani tá pomoc by nebola taká, ako si predstavuješ 😔

vilma7
4. apr 2024

Vidíte sa pekne, každý mesiac je super. Ja by som ostala tam kde je práca...A spokojnosť.

ibatanecnica
4. apr 2024

@mimi2018 pre nich možno, len či by to bolo ideálne aj pre zvyšok rodiny.