Mám sa s ním rozísť?

3. dec 2019

Krásny podvečer prajem,

poslednú dobu sa u mňa striedali šialené depresívne stavy s myšlienkami na samovraždu. Nakoľko som sa už desila samej seba, navštívila som psychologičkou a spolu sme sa dohodli na liečbe. Odborná liečba je nevyhnutná. Problémom je môj partner. Vôbec mi nerozumie, nerozumie depresii, myslí si, tak ako väčšina ľudí, že nám je len smutno. Ale táto choroba nie je len o tom, že sme smutní, my nevidíme zmysel života a vôbec.. nechceme tu už byť. Neviem to vysvetliť, ale môžem povedať, že by som to nepriala ani najväčšiemu nepriateľovi takéto stavy. Partner mi hovorí "Nepoddávaj sa tomu", "Musíš s tým bojovať".. a tak podobne, ale to je akoby povedal invalidovi "Vstaň a rozbehni sa". Nepracujem od leta, nemohla som chodiť do práce, vstať do práce, sústrediť sa na prácu. Partner teraz všetko "ťahá", ale tiež mám nejaké peniažky keby bolo treba. Je ku mne milý, poz orný, ale akonáhle si vypije, začne ma urážať, nadávať mi, hovorí mi, že som lenivá sviňa, že nič nerobím, nechodím do práce.. vtedy akoby bodal do živého a mám chuť sa zabiť. Čokoľvek len aby som nemusela počúvať jeho nadávky a urážky. Naposledy sa to stalo včera, myslela som, že to už nezvádnem tak som vybehla von z bytu. Uvedomujem si, že to nie je ľahké žiť z jedného platu, ale vychádzame v pohode. Na druhý deň po výstupe príde a mnou a ospravedlňuje sa mi, že to tak nemyslel, že nevedel čo hovorí. Mám pocit, že on vôbec nevie čím prechádzam. Jeho výstupy mi veľmi ubližujú, bolí ma to, ale ja inak nemôžem. Sama trpím a neviem to zatiaľ zmeniť. Rozhodujem sa, či nebude lepšie odísť od neho. Čo si myslíte? Rada by som si vypočula názory na moju situáciu.

drobcek53
3. dec 2019

Poradila by som sa s tou psychologičkou. Myslím, že je to v tvojom prípade najlepšie riešenie...
Ale za mňa. Bez ohľadu na to, či máš alebo nemáš depresiu (aj keď o to zvlášť ak máš teraz takéto problémy) si nemá čo partner dovoľovať urážať ťa a nadávať ti. Veď on má byť tvoja opora, nie príťaž... Alkohol je pre mňa len výhovorka. Ak to s ním robí toto, tak nech nepije. Okrem toho, ja si žiaľ myslím, že alkohol v nás len viac prebúdza, to čo máme v sebe aj za triezva, len to možno potláčame. Časom by to kľudne mohlo vyústiť do podobných atakov aj bez alkoholu. Teraz potrebuješ pokoj a oporu, a nie sa strachovať kedy si zas vypije a spraví scénu. Ak máš kam ísť, ja by som na tvojom mieste odišla k rodičom, sestre, kamarátke.. proste k niekomu blízkemu u koho by si mohla nájsť útočisko.
Ale ešte raz - najmä diskutovať so psychologičkou, verím, že by ti vedela dobre poradiť.

sara07
3. dec 2019

ano lepšie ti bude sa rozísť, pripadne to preber so psychologičkou a uvidite

kotulicek
3. dec 2019

Nech partner nepije keď mu je.tak ľúto že ti nadáva !!!

nefertiti5843
3. dec 2019

V podstate je jedno, či sa s ním rozídeš...lebo príde iný a ten ti bude vyhadzovať na oči to isté....že nechodíš do roboty, že on všetko finančne ťahá, aj za teba samozrejme....rozmýšľala si nad tým, že keby si bola bez partnera, kto by ťa živil ? V práci prídeš aspoň na iné myšlienky a robota zamestná aj tvoj mozog. A doma čo ? Len sedíš....čumíš do prázdna a ľutuješ sa 😢

janinah
3. dec 2019

žijete z jedného jeho platu a tie tvoje penieze !keby bolo treba "použiješ kedy a na čo? myslím,že teraz je treba aspon trochu prispieť,ak som dobre pochopila,že on platí všetko....možno by mohol aj on ísť s tebou ku psychologovi,možno trochu túto dg pochopí...ale dúfam,že vieš,že potrebuješ aj psychiatra a lieky,ktoré psycholog prepísať nemôže.....ak si od leta sa ešte nedostala za psychiatrom,tak postup psychologa aj tento príspevok je dáky divný...

autor
3. dec 2019

@drobcek53 Psychologička mi poradila ísť niekam, kde budem cítiť pokoj a bezpečie. A že docela dôležitá bude reakcia partnera. Každopádne s ním sa cítim zle, nekomfortne a cítim len tlak z jeho strany aby som si konečne našla prácu.

janinah
3. dec 2019

aj na PN dostávaš dáke peniaze,kde idú?

autor
3. dec 2019

@janinah Dostávam peniaze, ale partner trval na tom, aby som si ich odkladala. Dnes som platila nájom zo svojho.

lubkavargova1
3. dec 2019

ale ved existuje aj praca z domu. Ved nemusite chodit do kolektivu a prezivat stres. Je XY inzeratov uz aj na takom klasickom portaly ako je profesia, ze "home work". A nejedna sa o predaj kozmetiky a tieto bludy...tak mi nehovorte, ze dospela zena alebo dievca, co chce aspon trosku sa pohnut dopredu si nevie naklikat taketo ponuky.

autor
3. dec 2019

@lubkavargova1 O takých ponukách neviem.

nikpa
3. dec 2019

Ak si myslíš, ze ti bude bez neho lepšie tak sa rozid al

bluka2
3. dec 2019

Podla mna ked si vypije, vyventiluje si svoju frustráciu, ktorú celý čas potláča, lebo sa snaží na teba brať ohľad. Nechcem ho ospravedlňovat, nadávky sú otras, ale musí to byť aj pre neho ťažké... Neviem, aku máš prognózu? Ak nie je nejaké zlepšenie stavu v dohľadne, možno by ste sa obaja menej trápili, keby ste išli od seba. Ale z čoho máš potom v pláne zit? Môžeš si to dovoliť?

drobcek53
3. dec 2019

@anonym

A asi som divná, ale podľa mňa si majú partneri pomáhať, a to aj finančne. Ak si do prepuknutia depresie chodila normálne do práce a prispievala do domácnosti ako sa patrí, tak to je taký problém, aby partner potiahol finančne, ak má jeho partnerka zdravotné problémy?
Ako sa stavia psychologička k otázke práce? Tiež ti odporúča urýchlene ísť do práce a začlenenie do pracovného režimu vníma ako možné vylepšenie tvojho psych. stavu?

autor
3. dec 2019

@bluka2 Áno, myslím, že to bude pre oboch najlepšie. Chápem, že to nie je jednoduché, ale je smutné, že to rozhodli peniaze. Ale nedivím sa mu.

autor
3. dec 2019

@drobcek53 Psychologička aj psychoterapeutka vedia a chápu, že depresia je stav ktorý znemožňuje normálne, bežné fungovanie. Pre mňa bolo ťažké ísť do obchodu alebo vyhodiť smeti. Myslela som iba na smrť.

hefo
3. dec 2019

Ak pije a správa sa pri tom tak, ako píšeš, určite sa s ním rozíď.

Je lepšie vrátiť sa z krátkej cesty, neskôr s deťmi a pevnými väzbami by to už nemuselo byť také jednoduché. Alkoholizmus je jednou z najčastejších príčin domáceho násilia a časom sa to zhoršuje. Ak ti, keď si vypije, nadáva, tak to je už zárodok násilia, to nie je, že by sa išiel len tak zabaviť pri pive s kamarátmi.

Dúfam, že máš sama kam ísť a ako sa o seba aspoň ako-tak postarať. Držím palce.

drobcek53
3. dec 2019

@anonym Áno, ja ti rozumiem. Depresia nie je "depka", pri kt. častokrát stačí zamestnať myseľ prácou. Pri depresii je niekedy nadľudský výkon ísť na wc, spraviť si jesť, či ako píšeš vyniesť smeti. Ale postupnou liečbou sa dá vrátiť do bežného fungovania. Držím moc palce 🙂
Podľa mňa ti psychologička poradila dobre - nájsť si pokojné miesto. Ak máš ku komu aspoň dočasne ísť, kde by si to pokojné miesto našla, tak ja by som neváhala. Fakt potrebuješ teraz hlavne pokoj, podporu.. a áno, možno aj niekoho kto by ťa trošku popohnal, resp. nedovolil ti zostať zakuklená v hmle depresie a ľutovania sa - ale nie takou násilnou formou!! ako to robí tvoj priateľ.. alkohol + prejavy agresie žiaľ neveštia nič dobré

unicornlady
3. dec 2019

Priateľ ťa nemá čo urážať.
V prvom rade sa potrebuješ dať dokopy psychicky. Keď budeš v pohode, aj ostatné veci sa postupne "upracú".

deti95060810
3. dec 2019

vieš ako sa hovorí...Triezvy myslí, opitý povie...alebo Len deti a opití povedia pravdu...
Takže darmo sa partner ospr. po takomto výstupe, vieš čo si o tebe myslí...
Akonáhle budeš mať lieky po určitom čase sa budeš cítiť lepšie. Zatiaľ nerieš odchod od partnera, skús sa sústrediť na svoje zdravie. Partnera budeš riešiť po zlepšení tvojho zdr. stavu.

medulienka81
3. dec 2019

Mne sa zdá že depresie máš akurát tak z neho

mimus9654
3. dec 2019

Neviem si predstaviť vzťah s mužom krory má uráža ?(ubožiactvo).
Najlepšie je sa rozijst a ver mi bude ti tak lepšie ,nieje to jediny chlap na svete je ich veľa. Ale toto je jediné riešenie k toremu môžeš podstúpiť po pohovore na ktory by si isto mala ísť (Psichologičke)

lyci
3. dec 2019

kedze sme si presne to iste cely zivot uzivali doma od otca, tak len raz by mi povedal take veci v opitosti partner. Na druhykrat by som uz necakala. A nie, nezvykne sa to zlepsit, len zhorsovat. teoreticky by som zvazila, keby sa sam rozhodol radsej nikdy nepit

katkati
3. dec 2019

@lyci Už aj keby nikdy v živote nevypil ani kvapku alkoholu, čo si on vlastne k tebe dovoľuje. Tie čo ti píšu, že máš čím m skôr ísť do práce, nevedia rovnako ako tvoj priateľ, čo je depresia. Mala by si odísť niekde, kde budeš mať pokoj, brať lieky na depresiu a prečkať najhoršie obdobie. Až potom, ale bez neho začať postupne žiť lepší život, bez myšlienok na samovraždu a samozrejme pracovať, aby si bola medi ľuďmi.

ukulela
3. dec 2019

Píšeš, že chodíš ku psychologičke. Ale nemala by si to riešiť už so psychiatrom? Viem, že depresia je ťažký stav. Stretla som sa s tým v blízkom okolí. Ale teda daný človek to riešil s psychiatrom a po určitom čo som bol schopný sa vrátiť do práce. Bolo ale treba liekovú terapiu. Hlavne netrvalo to tak dlho ako u teba. Tiež ak chodíš na terapiu, skús tam prísť aj s manželom, aby terapeutka vysvetlila aj manželovi tvoj stav. Na nejaký rozvod nevidím z toho čo píšeš. Len proste na potrebu obmedziť alkohol. Vo všeobecnosti chlastanie neuznávam. U nás sa nepije vôbec.

ukulela
3. dec 2019

Ženy, čo tak vehementne radiť rozchod. To nie je tak, že manžel by spôsobil depresiu. Depresia je skratka o tom, že telo, mozog, hormóny nefungujú normálne. Vážna depresia sa musí riešiť liekmi. Ona napíše na jednej strane, že muž sa ju snaží pochopiť, že sa ju snaží podporiť. Jasné že sa nemá opíjať a vybíjať si na ňom dosť alebo frustráciu. Ale depresia jedného člena rodiny je veľmi silné ovplyvniť aj tych okolo. Ak sa ju chlap snaží podporiť A pochopiť, tak by zrejme nemal ani problém ísť s ňou na terapiu. Tak prečo mi vrátiť rozvod.

autor
3. dec 2019

@ukulela Chodím na psychoterapie a snažíme sa nájsť inú cestu ako antidepresíva. Skúšam homeopatiká.

janinah
3. dec 2019

Si na zlej ceste,ak sa spoliehaš na homeopatiká,som zdravotník a potom sa ani nečudujem,že sa tvoj stav od leta nezlepšuje.....prepánakráľa ,to aká "psychologička" si ide toto brať na zodpovednosť,že ťa neposlala už dávno za psychiatrom pre lieky? čaká,kým sa zasamovraždíš?toto nie je sranda,homeo nech si odporúča na soplíky /nepomôže,nepoškodí/ ale v tvojom prípade je toto vážna chyba.

deti95060810
3. dec 2019

homeopatika? no neviem či je to správne...kto ti ich predpísal? či si len kúpila sama z lekárne...

judar
3. dec 2019

Nic v zlom ale ...psychologicka ti povie ze mas ist niekam kde budes citit pokoj a komfort?...s chlapom sa citis zle? A zaujimalo ta vobec ako sa on citi? Ked je doma doslova s depresivnym slimakom zalezenym v ulite? ..Mala by si sa skor snazit pozitivne dostat do rovnovahy snim a uvidis ze urazky prestanu lebo zjavne ho series aj s tvojim depresivnym komfortom...ked budes sa mat za cim hnat prestanes mysliet aj na samovrazedne somariny

drobcek53
3. dec 2019

@judar môžem sa spýtať, či máš nejaké skúsenosti s depresiou ako diagnózou?