Mam sa ide rozdať - pracuje zadarmo

25. mar 2021

Ahojte, prosim o radu. Moja mama ma 50 a ide sa rozdat v praci, pre kamartov, znamych, cuzdich ludi kvazi. Je vyucena krajcirka, je v tom fakt pedantka(aj to vyucovala dakedy na skole v minulom rezime) a fakt je v tom dobra, tvrdi, ze uz nie ako kedysi. Zneuzivaju ju kamarati, znamy, zakaznici, tym, ze si nevypyta za to peniaze a robi to zadarmo. Vzdy jej to poviem, ze preco zasa si zobrala pracu ma doma ked z toho nic nema. Ona mi len povie, ze je blba a uz si nevezme ale stale si obcas(teda dost casto) vezme takto robotu nadoma zadarmo. Horsie je, ze ju znami a kamarati zneuzivaju a tiez robi pre nich zadarmo. Ludia si to neuvedomuju ale je to dost casovo narocne a aj na zrucnosti. Chcela som jej sluzby ponukat na nete, spravit jej reklamu atd, ale mama ze niee, ze nebude mat na to cas atd vyhovorky ale pre cudzich ludi z prace to spravi zadarmo a necha sa zneuzivat?! 🙈 Nechcem bez jej suhlasu jej dohadzovat ksefty.

Horsie je, ze nielen v tomto. Od kamaratky si nevypyta peniaze spat za nakup napr, cestu atd. Ak poznate takych ludi co pozeraju na kazde euro, tak ona je presny opak. Nam nikto nic nedal zadarmo, niesme chudobni ale nemae urcite na rozdavanie v tychto covid casoch.

Poradte ako mam pomoct.

0silvia0
25. mar 2021

ty s mamou zijes a dotyka sa ta to? Je to povaha, ktora si nevie pytat peniaze. Ja si tiez neviem pytat penisze, ale zasa sa nenecham zneuzivat.

gubiko
25. mar 2021

čo jej to dáva, prečo to robí si sa jej pýtala?

malinoismum
25. mar 2021

Napriek tomu že ma toľko rokov, sa asi musí zial poučiť že za dobrotu na žobrotu... dohovor nepomôže

katkamatka7
25. mar 2021

Ako moja mama a ja tiež a vôbec v Tom nevidím problem

autor
25. mar 2021

@0silvia0 ano zijeme spolu cela rodina, uz to ani otec a brat neriesia. Dotyka sa ma to lebo ju mam rada, a zle sa mi na to pozera ked ju vidim ako na tom pracuje vo volnom case.

@gubiko chce pomoct mi povie, ze to je hneed, a ze je blba, ze to zas zobrala. A potom si nadava, ze naco to brala. Potom to ma hotove a povie, ze uz nikdy... pritom obe vieme, ze to nebude pravda.

autor
25. mar 2021

@katkamatka7 ja ano lebo ako som zacala pracovat, tak som pochopila, ze bud nema respekt ku svojej praci alebo nejaky syndrom rozdavania.

Robi upravy, ktore u krajcirky zacinaju na 30-50eur zadarmo. Aj keby mesacne ma z toho poviem 200eur tak lepsie ako nic predsa a to jej stale tvrdim.

elenka74
25. mar 2021

Žiaľ, je taká povaha. Môj muž je taký, tiež nevie povedať nie, každému vyhovie, pomôže a pritom, veľa tých ľudí mu tiež mohlo pomôcť a vykašľali sa.

0silvia0
25. mar 2021

ona s takouto povahou nedokaze narovinu odmietnut, ale mohla by sa vyhovorit... skus ju vytiahnut na nejaku aktivitu vonku, beh, chodzu a tym padom nebude mat cas travit svoj volny cas pre inych ludi. Nech robi aj nieco pre seba...
Ja zas nechapem ludi, ktori su schopni otravovat niekoho so svojimi vecami bez toho, aby trvali na financnej kompenzacii.

basska_b
25. mar 2021

Nevie povedať nie. Takých ľudí je veľa. Inak - medzi nami - môže to byť dôsledok príliš autoritatívnej výchovy. Dôsledok na celý život

birika
25. mar 2021

aj ja som taka a som spokojna aj moja rodina

janage
25. mar 2021

@birika ale je iné keď ty pomôžeš tomu a on zas nabudúce teba a iné niekoho využívať. Tak keď viem, že tá služba stojí 30-50 eur tak ponúknem protislužbu, vec alebo peniaze.
Autorka mamu nauč jednoduchú vetu: Je mi ľúto, ale teraz nemôžem skúste sa ozvať napr. o mesiac. O mesiac zopakovať s tým, že ak to dotyčnému ponáhľa môže si to dať urobiť tam a tam, robia kvalitne.

andreatytler
25. mar 2021

Jedna vec mi chyba v tvojom prispevku... ako to znasa tvoja mama, ze robi pre ludi zdarma? Lebo je dost mozne ze jej to nevadi, alebo ju to dokonca tesi. Su ludia co su dobraci od kosti a pre nich je najlepsi pocit na svete, ked mozu niekomu pomoct. Nechcu za to nic spat.
Ty to vidis tak ze mamu ludia zneuzivaju, ale ona to mozno vidi uplne inac.
Vtedy sa jednoducho neda povedat ze ci to je spravne alebo nie. Pre teba (a ani pre mna) to urcite spravne nie je, ale to je uplne irelevantne. Dolezite je ako to vnima tvoja mama.

birika
25. mar 2021

@janage poznas ma? pomozem aj ked dopredu viem, ze za to nebudem mat ziadnu protisluzbu, napriklad, kolegynke sa pacil moj pulovrik - dala som jej ho...a dodnes mam dobry pocit, ked ju v nom stretnem - nosi ho stale a ja som ho mala cca 2x do roka.

janage
25. mar 2021

@birika poznám aj takých 🙂 ale mňa by zas hanba fackovala zneužívať dobrotu takého človeka. Aspoň dačo na oplátku poskytnúť. Hlavne keď v tejto dobe každá pomoc či euro dobré

autor
25. mar 2021

@andreatytler Ona je presne taky dobrak. Zial aj sama si prizna, ze to nemala brat, mohla radsej nieco ine robit - to su jej vlastne slova. Ale zjavne nevie povedat nie.

autor
25. mar 2021

@janage presne aj mne by to bolo blbe, kamaratku/kamarata zneuzivat, a ostat akoze "dlznik" pritom to bol zjavne "vyhodny obchod" iba pre jednu stranu

luccija
25. mar 2021

To sú ľudia, ktorí potrebujú ocenenie a preto to robia majú nízke sebavedomie a týmto sa cítia potrebni.A nevedia povedať nie veľmi si tým škodí.Je to dobrý nápad čo píšeš krajčírky majú zlaté plné ruky práce cez skrátenie závesov, zipsy a pod...odo mňa vypýtali za zips na bunde s pracou 25 eur

birika
25. mar 2021

@janage nic neocakavam, ale urcite potesi malickost...vacsinou je to podakuvanie od ♥....teraz mi napadlo, ze chodim pravidelne do mensich potravin - v lete som zabehla len pre citrony a pokladnicka (mila pani! hovori - jeej, ake super saty mate, zisli by sami take na dovolenku, kde ste ich kupili? hadajte co som urobila? vecer som saty oprala a rano som jej ich zaniesla 🙂 dakuje vzdy, ked pridem do obchodu

0silvia0
25. mar 2021

nauc ju vyhovorit sa, lebo ona to narovinu nepovie. Nech povie, mam nieco rozrobene, nestiham atd., boli ma chrbat atd.

janage
25. mar 2021

väčšinou o také službičky žiadajú ľudia, čo si práve môžu dovoliť normálne zaplatiť. Ak by to bol fakt prípad, že počítajú každé euro a proste na normálnu krajčirku nemá tak pomohla vy som v rámci možností, ale tiež nie veľa a tak, že ma to obťažuje.

panelacikova
25. mar 2021

možno ty by si mohla tých ľudí osloviť, že nech sa nehnevajú, ale že mama má toho beztak veľa a robí to všetko zadarmo, že by bolo vhodné, aby jej uhradili aspoň časť tej práce... keď mama je typ povahy, čo sa nechá zneužívať (a možno ju to aj samotnú škrie, no nevie povedať "nie"), tak to urob ty. inteligentní prihodia aspoň nejaké euro, hlupáci sa urazia a budete mať o pár blbých ľudí v živote menej. no a čo?

autor
25. mar 2021

@janage ako pises. To naozaj nie su socialne pripady, len je to pre nich vyhodne. Ako keby nemas kosacku, a kamos ma a nechas ho doniest kosacku a pokosit. Alebo mechanika a zadarmo ti opravi auto.

janage
25. mar 2021

tak suhlasim s
@panelacikova skús byť pri tom, keď mama bude preberať alebo odovzdávať veci a slušne povedať, že viete mamka nevie nikomu odmietnuť, ale naozaj je už preťažená a už to ide na úkor jej zdravia, aj keď nepriznala by to pred vami za nič. Poprosím vás nabudúce si to dajte uronbiť tam a tam urobia to naozaj kvalitne a časovo to lepšie stíhajú. Keď sú tí ľudia normálni zamyslia sa aspoň.

palisko
25. mar 2021

Kurnik, to je aj môj prípad. A keď doma treba napríklad hmoždinku, tak nemám, lebo som robil susedovi poličku... Ale mňa sa aspoň spýtajú, čo sú dlžní... Je to blbé, ani alkohol nepijem, tak fľaša by mi bola nanič. Ja si vždy poviem, že raz sa mi to hádam vráti, alebo keď budem na poslednom súde tak mi to tam zarátajú. 😝

katkamatka7
25. mar 2021

Všetko sa raz vráti, aj dobré

judar
25. mar 2021

Bolo by dobre asi tvrdsie zasiahnut lebo takyto pripad sme mali v rodine avsak horsi pripad, clenka rodiny tiez obetovala cas na veci pre druhych a tiez zadarmo, jedna znama ju takto vyuzivala teda potom castejsie zneuzivala - ta znama ju doslova zneuzila tym ze jej nosila alebo prosila ju o urcite veci ( vraj pre seba a svoje deti) ktore mala spravit, spravila nic za to nechcela a henta hviezda ako vysvitlo jej nosila robotu od cudzich ludi a zrobila si z toho tajny bisniz bez jej vedomia...

kiwi3
25. mar 2021

podla mna s tym uz nic neurobis, ked si tuto vlastnost uchovala az do takeho veku. pravdepodobne jej to v niecom aj vyhovuje. tiez som bola taka, ale potom niekedy pred 30tkou sa to zacalo menit. dost to suvisi aj s tym, ci cloveku zalezi na tom, co si o nom druhi myslia. ona asi chce byt "ta dobra". len vela ludom je to fakt fuk, hlavne dalsie razy uz beru ako samozrejmost.

andreatytler
26. mar 2021

No tak ak to vadi aj mame samotnej, tak s tym urcite skus nieco urobit.
Mozno to skus s mamou doslova natrenovat. Ze ty budes zakaznicka a ona ta musi odmietnut... Myslim ze je to pre takych ludi nesmierne tazke niekoho odmietnut, ale myslim ze sa to da... len treba to dokazat ten prvy krat... je to ako prelomit lady... potom uz jej to pojde lahsie a lahsie.

autor
26. mar 2021

Ďakujem za rady 🙂 pokusim sa aspon o nieco

bordor
27. mar 2021

Tvoja mama je málo asertívna, nevie povedať nie a určiť si hranice. Myslím, že by pomohol psychológ, dalo by sa to s jeho pomocou naučiť, momentálne pracujú aj online. Nahovoriť na takéto " sedenia" mamu by bol prvý krok k zmene, ktorú si praje aj ona.