Dobry den,
zijem v spolocnej domacnosti so svojim priatelom a jeho synom. Syn je uz dospely dvadsatrocny chalan, ale v krajine, kde zijem je zakon, ze pokial sa dieta nedokaze samo o seba postarat z roznych dovodov, rodic ma povinnost ho zivit do 21 rokov. Jeho mama bohuzial zo zdravotnych dovodov nemoze. Dovtedy zil prevazne s mamou, otec sa o nho mohol starat len sporadicky, pretoze jeho mama si nezelala blizsi kontakt. Aj napriek tomu je toto dieta prijate v otcovej rodine a vsetci ho respektuju, cize otec sa mu snazil vytvorit rodinne prostredie najlepsie, ako vedel a chcel. Jeho mama ho pred styrmi rokmi dokonca ohrozovala nozom.
Dosledkom tychto rodinnych problemov je, ze chlapec neovlada "zakladne" veci, ako pozdravit, ked vojde do miestnosti, nedokaze byt spolocensky, veci berie ako samozrejmost, nevazi si, ak ludia pre neho nieco urobia, ma neustale mnozstvo vyhovoriek, preco nieco urobil alebo neurobil a o tom, ze v domacnosti nepohne ani prstom nehovorim. Navyse ani nema pracu, peniaze, ktore dostal od otca na vodicsky preukaz uz davno nema a nema ani preukaz. Takze cely den vlastne sedi doma, hra hry na pocitaci, spi alebo je proste iba zavrety v izbe a pozera nejaky film.
Podla mojho nazoru je pozde takeho cloveka vychovat. Navyse sa mi zda, ze ak budem na nho hucat, nicomu nepomozem. Ak sa nastvem, budem na smiech, ze sa rozculujem. Jeho otec sa s nim uz viackrat rozpraval, ale zda sa, ze chlapec nedokaze veci az tak rychlo pochopit. Cize, nejaky posun tu je. Chcela by som sa opytat, co by ste mi poradili, ako sa s tym vyrovnat. Zo zaciatku som mala zachvaty amoku, lebo ma neskutocne sral, ale to k nicomu nevedie samozrejme. Je to syn mojho partnera, s ktorym chcem byt tak dlho, ako sa da, cize sa nato musim divat z dlhodobeho hladiska.
Takze, ako sa vyrovnat s pubertakom? 🙂
Nic, len trpezlivost a pockat, (a modlit sa nech je to co najskor) kym nepodarene mlada vyleti z hniezda. A otec proste musi do neho trpezlivo hucat a vychovavat, nech si chlapec plni spolocne povinnosti a dobehnut tak zameskanou vychovou.
Zase jedna matka roka vychovala leniveho trkvasa bez otcovskeho vzoru, ved naco, ved deti potrebuju iba vyzivne, nepotrebuju otca. Jeho pripadna nastavajuca partnerka, takisto zena, jej bude za to cely zivot urcite "vdacna".
@zuzanaskywalkerova nenazvala by som ho pubertiakom, ale mladým mužom. Nech je chalan taký alebo onaký, asi nemáš inú možnosť len to vydržať do jeho 21 rokov a potom nechať ocinka nech si s ním urobí poriadky. Určite to ani tvojmu partnerovi nevyhovuje a neviem či sa dá takýto človek prevychovať, možno len svojim príkladom mu ukázať že sa dá fungovať aj inak. Samozrejme nedávať mu veľké sumy do rúk (ako suma na vodičák), ale to ste sa už asi poučili... Mladý evidentne vašu spoločnosť nepotrebuje, stačí mu pc a telka a vreckové...
@zuzanaskywalkerova
ty mozes jedine pracovat na tom, aby si ho dokazala absolutne ignorovat.
a dufat, ze jeho otec casom pochopi (uz to vie, podla mna, ale neviem ako to spracovat), aky debil z jeho syna vyrastol.
pre ppkoj v rodine naozaj nic neries...ale mna by tiez mrdlo :(
@zuzanaskywalkerova no to je dosť na trt situácia... nuž keď si nič neváži, tak pre neho nič nerob. Otec má povinnosť sa postarať. To je v poriadku. Keď je navarené, nech si naloží sam, sám nech si operie. Ak sa Ty pôjdeš najesť von a variť nebudeš, nech si navarí sám. Jedna vec je sa postarať a druhá je byť otrokom... v jeho veku by sa mal o seba vedieť postarať- myslím teraz základné veci. Neviem ako to vníma Tvoj partner a ako veľmi ho podporuje, resp. rešpektuje toto jeho nič nerobenie. Ďalšia vec je podmienka... píšeš, že povinnosť je starať sa do 21 rokov.. ok, má 20, takže má rok (alebo ja neviem koľko má do narodenín) na to aby si našiel prácu a začal prispievať na domácnosť. Keď nie, môže si ísť po svojom... obecne nemám rada takéto vyhrážanie sa, ale v jeho prípade je to asi jediná šanca ako ho k niečomu prinútiť.
A keď bude mať 21tak čo? Otec ho vyrazí na ulicu? Pochybujem...Aj u nás platí zákon vyživovaciu povinnosti dokonca dlhšie ako je 21 rokov..To ale neznamená že to platí na to aby mladý zdravý a schopný chalan sedel doma na vajciach a nič nerobil...
Jednu moju spoluziacku zo ZŠ takto "zazaloval"syn o výživné...Z ktorého si chcel platiť byt..Sudca mu rýchlo vysvetlil že vyživovaciu povinnost spociva v tom že ma strechu nad hlavou v rodičovskom byte a keď nechce chodiť do školy tak bude musieť do práce a prispievať na nájom a energie u rodičov...Vraj ho to dosť prekvapilo chalanka😂
@puklica13 ty vole neviem si ani predstaviť , aby sa takto správalo moje dieťa .... ale myslím si , že ja milujúca matka by som mu takú švacla, že by mu zuby vysypalo o náprotivnú stenu...... to je fakt smutné ........... Ja sa strašne modlím a o to s a všemožne aj snažím, aby taký blb zo žiadneho môjho dieťaťa nevyrástol, i keď môj syn momentálne vo vrchole puberty mi dáva zabrať ........
mrzi ma to, ale mam pocit ze lepsie to uz nebude. to co sa donho dstalo doterz si teraz driape cestu von. a predpokladam ze muz ho neprestane podporovat, lebo predsa len je to jeho dieta a je tam aj nejaky pocit viny... a ty ako macocha si mozes len kockovy cukor fukat.... :(
@janickacrazy tak ja predpokladam, ze on sa sam zdekuje. Tak nejak je to pre tento narod typicke. Uvidime. Moj priatel a jeho syn si k sebe cestu tiez tak nejak hladaju, takze v tom vlastne vsetci traja nie sme sami. Dakujem za odpoved. 🙂
@majkeel pekne zhrnute. Tak by som to asi aj na opisala. 🙂) Dik za reakciu.
@stastnablcha zas az tolko si nefukam. 🙂 Ako som napisala vyssie, vsetci traja si k sebe hladame cestu a z priatelovej strany a my s priatelom sa navzajom podporujeme. Paradoxne v ten den, ked som sem dala prispevok chlapec vypral a upratal si izbu. Hadam sa posuvame. 🙂)
@nyusika snazim sa k tomu vztahu stavat profesionalne. Bohuzial ma niekedy vytoci jak svina, ale zase ja po nom nehucim. Ked sa ukludnim, zvyknem namietkovat.
A prave preto, ze z toho chlapca vyrastlo trosku hovadko to nechcem kazdy den vesat priatelovi na nos a pripominat mu, ze akeho ma syna. Vidi sam. :-/
@jankalukasova pockame este. Pokroky sa deju, hoci pomaly. Ale on sa musi vyrovnavat aj sam so sebou.
A dakujem vsetkym este raz za diskusiu a rady! 🙂
Nech frajer dohovori svojmu synovi on je jeho otec...a ked bude mat 21nic sa nemeni...deti ziju s rodicmi aj dlhsie...lepsie akoby mali ist do zahranicia a prist domov raz za rok raz za dva roky
@zuzanaskywalkerova joj tak to ti drzim palec 🙂 podpora partnera je skvela. Nieje lahke byt macochou dospeleho chalana
@zuzanaskywalkerova No tu je každá rada drahá. Jednoducho sa do toho nejak zvlášť nestaraj, je to predovšetkým syn tvojho priateľa, nie ste ani manželia, takže by som to určite nejak nehrotila. Ty sa staraj o svoje veci, maximálne možeš dohovoriť svojmu priateľovi, že nech láskavo naučí svojho syna, aby si po sebe aspon tanier upratal, ked sa naje a podobné veci. Ty sa ho hlavne nesnaž vychovávať. Len rátaj s tým, že ak budete mať s priateľom dieťa, tak s mladým bude ešte horšie. Takže si to poriadne premysli, či sa s ním chceš nervačiť. Neviem teda, koľko máš rokov, ale asi to nebude ani v budúcnosti také jednoduché.