Mám pomôcť bratrancovi s peniazmi?

12. apr 2021

Ahojte, mam obrovsku dilemu. Mam bratranca,ktory so mnou nie je v kontakte, vidime sa asi raz za rok,aj to vacsinou na niekoho pohrebe.Nikdy sa nezaujimal o mna,ani moju rodinu,je dlhodobo nezamestnany, vieme o sebe,ze zijeme.
Nie je ale zly,len je taky odveci,nema o nikoho z rodiny zaujem,na rodinne akcie nechodi.Moja mama a jeho mama su sestry,su si velmi blizke. Bratranec teraz nestastnou nahodou (pevne verim) prisiel o jediny zdroj svojho )nacierno prijmu. A mna prosi moja mama,ci by sme sa mu v tejto jeho zivotnej smole,neposkladali ako rodina na nejaku financny dar, aby mohol zacat odznova. Apeluje sa na mna,ze sme rodina, a pomahame si.
Ja som bez prijmu,zijeme len z manzelovho prijmu, sice netrieme biedu,ale nemam peniaze na nic navyse.A nejak sa neviem vyznat vo svojich pocitoch. Pretoze, ked som ja mala autonehodu,ani mi nezavolal a uz vobec sa mi tato rodina nezbierala na druhe auto, Zaroven,nechcem byt taka,ze ako ty ku mne,tak ja k tebe, ale zas,rozmyslam aj nad tym,ze len preto ,ze sme akoze rodina, tak mam nieco robit pre neho,ked nie som o tom presvedcena? moja mama nevie moj nazor,bolo by peklo, ze aka zase som....lebo ona si na svoju sestru velmi potrpi....ale mam pocit,ze povysila svoj vztah so sestrou nad to,ze moj bratranec ani nevie,ze zijem.Akoby to robila viac z ucty k sestre. Podotykam, ze bratranec ma cez 40 a zivot si teda nepoistil nejak tym, ze by nieco budoval...
Co by ste robili na mojom mieste?

erickatt
12. apr 2021

Pozri, tvoja mama aj tak da, aj za teba. Ale ty ani cent. Ak je mladý a zdravy. Nech sa paci robiť!!@

autor
12. apr 2021

@erickatt presne preto,som jej ani nepovedala moj nazor,lebo da za mna, nech je to akoze od rodiny a pred sestrou aby sa za mna nehanbila....

nafka0483
12. apr 2021

Pomohla by som konkretnym sposobom napr.:
- prisiel ti nedoplatok za elektrinu, tak ho uhradim - nie ze dam tebe hotovost, ale rovno ho vyplatim elektrarnam (jednorazovo, lebo teraz je zla situacia)
- postrazim deti, kupim plienky, pomocky do skoly, nove topanky...
- urobim potravinovy nakup, drogeriu, cistiace veci
- pozvem na nedelny obed (aby usetrili, nech nevaria...)

Konkretne ciny, ktorymi viem, ze pomaham cielene. Ale nie tak, ze tu mas 200eur, to je financna injekcia a je mi jedno co s tym urobis. Ked pises, ze robil nacierno a neriesil velmi buducnost, tak asi nebude velmi zodpovedny. Ak ma rodinu, tak by som pomohla tak ako som pisala, konkretne, ak je sam a sam je lajdak, tak maximalne by som mu poslala nejake trvanlive potraviny, zavaraniny...

Ak tvoja mama chce, nech pomoze, ale teba nemoze nikto nutit. O to viac ked nie ste s nim v kontakte, nezaujima sa a je sam a ty mas rodinu.

hipuska
12. apr 2021

Ahoj, je to tak ťažko. Vždy musí byť nejaký iniciátor takejto zbierky. V prípade, tvojej nehody sa asi nikto nenašiel, zjavne, si to nepotrebovala/alebo mali taký nazor iní ľudia. Ďalšia vec je, aký veľký dar si mama predstavuje. Myslím si, že 300 eur nikoho nespasi a na dajaku pomoc je to malo. My sme veľká rodina a mám niekoľko bratrancov, s ktorými som bola naposledy v kontakte pred 20 rokmi. Ja by som prispela sumou Max 50-100 eur-to by ma nezabilo. Ale iba raz by som dala a povedala to aj mame. Chalanisko má dosť rokov, a práca sa dá nájsť stále. Ak bude chcieť. Alebo ho môžu preživit rodičia. Je to inak trochu hanba pýtať peniaze pre 40 ročného capa. (Ak nepotrebuje peniaze na liečbu)

autor
12. apr 2021

@nafka0483 no,presne,ako pises, je sam, z mojho pohladu lajdak, hoci nie zly, pomoze ludom,ked treba, nejake drobnosti...ale o mne nevie. V mojej rodine by takat kreativna pomoc nebola pochopena, ked navrhli zbierku.... ale viem,co myslis.
Inak, on to vraj odmietol,takuto pomoc, ale sestry uz zburcovali celu rodinu

0silvia0
12. apr 2021

Nevieme okolnosti jeho straty prijmu. Ak zostal tazko chory, invalidny atd. je nieco uplne ine ako ked len bezne prisiel o pracu. Ved ma rodicov, ak mozu, ti mu pomozu. Mne osobne je cudne teraz spajat sa cela siroka daleka rodina a ratovat mladeho chlapa. Ine by bolo ratovat napr. tehotnu, vdovu bez prijmu s malymi detmi, ale mladeho zdraveho chlapa?

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ab727
12. apr 2021

Určite by som finančne nevypomáhala nikomu z rodiny kto má taký prístup k rodine...

marcellka32
12. apr 2021

Ja neviem, mne príde zvláštne,že keď ty si mala nehodu, tak sa ani neozval, a teraz sa má celá rodina jemu finančne poskladať?

petruska19
12. apr 2021

No ak on odmietol pomoc, tak by som mame vysvetlila,že sa nebudem podieľať na takejto pomoci. A mama nech si myslí čo chce

jvasenka
12. apr 2021

No ak si bratranec za svoju zivotnu situaciu moze sam neprispela by som..je dospely, svojpravny, jeho volba..navyse ty si bez prijmu takze nemas ani o com premyslat a sama si napisala ze sa vobec nekontaktujete...za mna nie

amelie2017
12. apr 2021

Ja by som prispela len v tom pripade, ze naozaj mozem. A nie ze poslem chlapovi a potom budem trpnut, aby nas doma nerozboleli zuby alebo ze ochorieme a nebudem mat ani na lieky.

autor
12. apr 2021

on ma sice jeden zdr.problem,( nechcem.konkretizovat), mal aj operaciu,asi to teraz obmakcilo rodinu, ale nie je to problem, kvoli kt.by nemohol casom pracovat,resp.doteraz,kym ten problem nemal,tak mohol, ale vzdy mal len take roboty, no....aby zarobil a nemusel riesit dane a podobne. A poznam ludi v horsom stave a makaju.Preto ma to stve, priatelka ho nechala,otec zomrel, stara sa kvazy o mamu a dom, ale....co robil 20 rokov? ....a keby ozaj,ze sa cloveku nedari a taha smolu...ok...ale keby aspon mal zaujem o rodinu....
vsetky mate nazor,ako ja....najhorsie je,ze byt asertivny,sa v nasej rodine nenosi, ked som to ja !
Nikto by nebral ziadnu moj argument, len by dom mala nalepku : nepomohla rodine....a ved uvidus, raz to budes potrebovat mozno ty!

nechcem sa ruhat, ani struhat frajerku,ale snazime sa zut tak, aby sme mali rezervu, keby sa nieco stali.To je ale rezerva v nehnutelnosti a na ucte, odkial isto nebudem davat bratrancovi, ked ani my sami na to nesiahame.Ja si nekupim ani nove topanky, lebo sa uskromnim, ale on naor. fajci.

Proste, asi ma trapi viac, ze nemozem ani narovinu povedat,co si myslim,lebo by som sa odpisala v rodine.A vidite,on sa neodpisal,svojim sposobom zivota

elenka.k
12. apr 2021

Pekne to vysvetlí mamine, chápeš, že ona pomáha svojej sestre, no jej synovi. Aj Ty by si svojej sestre pomohla, ale s týmto jednoducho nesúhlasíš. On je zdraví ( ako tak ) a hlavne hladký, ešte k tomu ani sa o Teba nezaujímal, aký je dlhý rok.
Povedz to mamine.

tncka
12. apr 2021

Ale no nedala by som nic a nech si mysli kto chce co chce. Mama nech da za mna ked chce byt chrumkava. On o teba ani nezakopne,nevyzera byt moc zodpovedny a mas sa mu na nieco skladat. No nech zabudne

martinajurkechova
12. apr 2021

Ak chces prispieť tak daj. Ak nie, tak nie. Vyhovor sa, že proste nemáš. Aký to bude mať význam keď mu dáš peniaze a potom to budeš ľutovať. Keď má tvoja mama peňazí na rozdávanie, nech dáva.

zuzap33
12. apr 2021

Ani cent. Prispela by si len z manželovej výplaty... Načo prispievať človeku čo o teba ani nezakopne??

nafka0483
12. apr 2021

Ze "nepomohla rodine....a ved uvidus, raz to budes potrebovat mozno ty!" - ved ty si potrebovala, nie? Po nehode som pochopila ze auto bolo na srot a mala si aj nejake zdravotne problemy asi, cize PNka - vtedy sa ti rodina poskladala? Vyzbierali sa ti? Alebo pomohli konkretne ako som ja spominala - s detmi, varenim, nakupmi?

78787878
12. apr 2021

Ty dobre vies, ze je uplna hlupost, aby si mu prispela. Tvoj problem je vlastne, ako si obhajit postoj pred Tvojou rodinou. Skor ci neskor sa to budes musiet naucit. Asertivne, bez konfliktu.

tykat
12. apr 2021

A on teda tie peniaze použije na co? A ked ich minie tak co dalej? Teda ak mu nedáte co na viem 10.000. Ma len nejaké nedoplatky ktoré potrebuje vyrovnať a dalej bude v pohode? On si nejako hľadá prácu? Alebo co plánuje robiť? Viem si predstaviť ze niekomu vypadne príjem na mesiac-dva a potrebuje sa z toho vyhrabať, ale robil na čierno (odvody 0, na dôchodok 0, podpora v nezam.0...) a teraz ani to ani ziadne úspory... skor by som mu pomohla najst prácu ako sa mu skladať pre pocit “aka sme dobrá rodina, akí sme dobry ľudia” a o mesiac dva co? Ďalšia zbierka? Alebo si ho rodina adaptuje a každý mesiac sa o neho niekto postará?
To su otázky ktoré si treba položiť. A nie len daj peniaze lebo rodina si ma pomáhať. Na tvojom mieste by som mame povedala ze nech da tie peniaze co chce dať bratrancovi tebe, píšeš ze tiez žijete len tak tak, tak si ich odložiš na horšie časy a budes kludnejsie spat.

petranelkova
12. apr 2021

Pozri sa na to tak, keby na teba netlaci mama aby ste prispeli tak by si to vobec riesila? A kolko by si predstavovali, ze by mu kazdy prispel?

lija22
12. apr 2021

po kolko sa mate skladat? inac mne to pride absurdne pokial nexostane s jednou igelitkou pod mostom

leuchtturm
12. apr 2021

Ak je zdravy, tak by som takemu chlapovi nedala ani cent. Nech si zarobi. Nie si povinna sa skladat na financnu vypomoc hocikomu, povedz, ze nic nezarabas a hotovo.

pupavocka101
12. apr 2021

nedala by som, akoze clovek pomoze a rad, ale proste toto je situacia do ktorej sa pravdepodobne sam dostal a ked je zdravy, tak musi si vediet poradit

deti95060810
12. apr 2021

nie... a položme si otázku ...on by sa ti poskladal keby si ty stratila prácu?

vilma7
12. apr 2021

V tomto prípade ako opisuješ, nevidím význam v pomoci. Ako prísť o prácu ešte neznamená, že si nemôže nájsť druhú a žiť ďalej. Má 40 rokov a na boku ani cent? Určite by som sa do zbierky nehrnula, nájdi si slušnú výhovorku.

lienocka2808
12. apr 2021

Mozete mu pomoct tak, ze mu pomozete najst pracu. Urcite mu nedavajte peniaze.

autor
12. apr 2021

@vilma7
@deti95060810
@pupavocka101
@leuchtturm
@lija22
@petranelkova
@tykat no, zmenite pohlad, ked teda poviem, co sa vlastne stalo? vyhorela mu dielna, prenajata....pricina sa nevie,proste zacalo horiet... a to je vnimane v rodine tak, ze pomaly si tak kupoval vecu, zhrnal nastroje, budoval.Samozrejmr,nacierno, poistka ani nic.
Ano, nazor na to mam a aj viem asertivne pivedat, co a ako, ale naucila dom sa, ze u nas v rofine proste nikto neakceptuje moj nazor.Moja mama je velmi zatazena na svoju stranu rodiny.

Ja viem,ze je to tragedia....ale...stale to ale, ktore sme tu spominali.
Keby som sa mojej matky opytala, ci si spomina,ze by sa on zaujimal o mna,alebo ze ci mi niekedy pomohol, by som pocula,ze to na seba musim vztahovat, sebecky, a ze ci sa moha situacia da porovnavat s takouto aku ma on....cele zle.
Mate pravdu, mama za chrumkavu a ja,ak nechcem vyslovene vyrobit konflikt, budem sa tvarit, ze nedam, lebo nemam a nie preto, ze nechcem....

katka2602
12. apr 2021

No neviem, mám dosť bratrancov a sesternic a vychádzame spolu dosť dobre, ale teda nemyslím si, žeby som sa niekomu z nich mala na niečo skladať. Keby to bol súrodenec, nepoviem ani slovo ale bratrancovi? To by musel byť vo veľmi vážnej situácia, aby som dala financie ako to bolo písané vyššie, napr
zaplatila by som vodu, ekektrinu, plyn,....kúpila potraviny, ale hotovosť nie.

vilma7
12. apr 2021

Ty za to predsa nemôžeš, že mu to vyhorelo a už vôbec nie, že nemal nič poistené.
Asi tvoja teta veľmi vyplačkava pred sestrou.a napadlo ich toto.
Kto vôbec navrhol zbierku?

Môj bratranec podniká, ak by mu to nevyšlo, mali by sme sa.mu na to zbierať? Určite by sme to nerobili, musel by holt začať odznova a od nuly. Takže ani v tomto prípade by som sa neskladala, lebo v prvom rade si za to môže hlavne sám, keď všetko načierno, nepoistené atď. Snáď s.na Tom aspoň poučil. Nech ide pekne makať, oficiálne a potom si môže opäť vybudovať to.svoje čierne kráľovstvo.