Potrebovala by som poradit ako by ste vyriesili keby ste mali problem ako ja.Zijem v zahranici 1.5 roka,prisla som sem kvoli priatelovi,neni slovak,predtym on zil na SR lebo mohol pracovat cez pc ale teraz uz nemoze tak ja a nasa dcera sme sli snym lebo zmaterskej by sme asi nevyzili 😉Prve mesiace bolo vsetko v poriadku,som spoznavala nove miesto,ale ako som tu dlhsie citim ze som tu nespokojna.Priatel robi vnoci a chody domov o 10hod. rano a ostatok dna prespi tak som cely cas sama s dcerou,len cez vykend sme spolu.Nemam tu ziadnych kamaratov,rodinu.Od septemba mala ma ist do skolky,som si chcela najst teda pracu ze by sa to zmenilo a nebola len doma ale kedze zatial neovladam dobre ich jazyk tak ma nikam nechcu zobrat tak min. rok mozem zas byt doma.Priatela mam rada on mna tiez aj dceru ale sa citim tak osamela,ako keby som nezila ale len prezivala ☹ Ja neviem ako to mam vyriesit.Dakujem za rady.
Potrebujes cas aby si si tam zvykla, casom sa zaradis do spolocnosti, zacnes pracovat, vytvoris si nejaku komunitu ludi a priatelov a zapustis korene, hlavne ked priatela lubis a mate spolu dieta. Aj my sme v zahranici a pamatam si este na tieto pocity na zaciatku pobytu, ale uz sme doma tu. Casom sa tam budes aj ty citit doma
A on ťa nemôže s niekym zoznámiť?
Nemôžeš navštevovať kurz s ich jazykom ? tam by si si našla aj kamarátov.....
Skus skôr niekde v kuchyni kde jazyk nepotrebuješ .....
Vie priateľ ako sa cítiš?
Pozri sa sem: https://www.modrykonik.sk/forum/spolocny-termin-miesto/rakusko-maminky-snazilky-tehulky/
Tam máš hromadu potenciálnych kamarátok. 🙂 A takýchto regionálnych česko-slovenských diskusií bude na rôznych serveroch veľa, stačí trochu hľadať. 😉 A to sú len slovenky a češky. V mieste bydliska keď budeš chodiť s malou na ihrisko, nájdeš mnoho ďalších, s podobne starými deťmi, určite sa nebude problém zoznámiť. Chce to len skúsiť, pustiť sa do sveta, a nevzdychať doma, aké to máš ťažké 😉
no tou pracou by sa vela vyriesilo novy ludia,priatelia naplneny čas skus sa venovat čo najviac jazyku už teraz aby si sa vedela čo najrychlejšie zaradit a budes mat o problem menej.
Ahoj. Ja zijem v UK a zo zaciatku som mala tiez zmiesane pocity. Postupne som zistovala, ze to tu nikto nemal lahke, cudzinci sa musia vediet presadit o dost viac ako domaci. Vela znamym sa stavalo, ze si robotu hladali aj polroka, medzitym chodili na jazykovy kurz, robili dobrovolnikov alebo brali podradne prace na pol.uvazok, hlavne ze boli medzi ludmi a ucili sa jazyk, slang, akcent. Ak vam to dovoluje fin.situacia, nevzdavaj to, ostan a hladaj, pretoze doma to budes mat mozno 100x tazsie, o financiach ani nehovorim...o tom, ze mas aj partnera, ktory Ta lubi a lubi aj Tvoju dcerku detto. Mne sa materskou vela zmenilo, odpadli zurky, vylety, vsetko na com boli doteraz zalozene moje vztahy, ale ziskala som nieco nevycislitelnej hodnoty a to rodinu 🙂 Nech to znie akokolvek, spociatku som sa sustredila len a len na nich a kedze moje bezdetne okolie teraz ako mama s dvojcatami velmi nezaujimam (ale zas ja im to nezazlievam, vsak pride na psa mraz 😀 ), nezostava mi nic ine len vysedavat tu, pisat postu s priatelmi na Slovensku a veeeela skajpovat s maminou a sestrou...proste sa obklopit svojimi, nech je to akoukolvek formou...navyse Tebe uz ide mala do skolky, takze budes mat ovela viac casu sa realizovat...nevzdavaj to, domov mozes ist stale, ale ked uz sa tak rozhodnes, nech ides domov s tym, ze si skusila svoje maximum 🙂
..môžeš ísť k rodičom na pár dní, týždeň, dva.. pookreješ🙂
@lucinka1104 vie aj sa kvoli tomu obcas hadame lebo byvam nervozna,nemam na nic naladu ma uz chytaju depresie ztoho ze sa nemam ani skym porozpravat ale mi povie ze co ma robit,ze musi chodit do prace,na kurz sa chystam ked pojde mala do skolky lebo teraz nemam ako ked priatel cez den spi a vecer ide do prace tak by som ju nemala skym nechat.
@viktoria321 za rok a pol si sa nedokázala naučiť jazyk krajiny, kde žiješ? to si v číne? a keď si tam odchádzala, tak čo si čakala, že "samo sato" ? 😖 dievča, darmo nariekaš tu na slovenskej stránke, uč sa jazyk - priateľ ho predpokladám ovláda, tak nech ti dáva zadarmo lekcie, hodinu denne by snáď malú postrážil, aby si sa mohla aj zapísať na nejaký kurz, a potom trošku medzi ľudí, s inými maminami na ihrisko, hľadať aspoň brigádu ...
@viktoria321 aha no to hej ale ak manžel teda priateľ dobre zaraba môžeš sizohnať opatrovateľku na tie dve hod nie...ja som žila v nemecku a bez kurzu by som sa asi zblaznila nie kôli jazyku ten som sa prefektne naučila ani neviem ako v kurze som sa nudila ale kôli kamaratkam malaso,m ich z tade hruzu všetko cudzinky ale mne to vyhaovovalo lebo sme kecali nemecky......a to som tam šlo lebo som vedela len ja a nein ked som tam šla......je to možno len obdobie ja som mala tiež krízu a nebyť mojich detí tak aj lutujem že som sa vratila tak neviem ja by som späť neša ale ak to ty tak cítiš
@viktoria321 a preco sa nerozpravas s priatelom doma po nemecky ? my sme tu rok a mame tu uz dost znamych, vacsinou su to rakusania. ja som este pred odchodom chodila na kurz a mi to pomohlo oprasit aspon zakladne veci a ostatok ide za pochodu.my sme sa zoznamili s niektorymi rodicmi na ihrisku aspon par slov vzdy prehodime. skus v skupine co su tu rakuske mamicky mozno najdes nejaku v tvojom okoli a podari sa ti aspon troska zaclenit sa.....
@viktoria321 ja som mala zaciatky v NL, podobne trvalo to dobrych pol roka, ale nastastie som sedela cely den na nete, pri slovenskej hudbe, MK, a facebook, a nic ine neriesila niekedy som si pripadala ako doma na sr, ale chapem ta az moc....
jedine co mne pomohlo, bolo jazykovy kurz, vobec neviem co ma to napadlo zapisat sa na kurz, a vlastne na co som tak dlho cakala, ja hus 😀 uz som mohla mat aj skoncenu skolu, xixi
samozrejme v skole kazdy z inej krajiny misung, ale fajn....
a kedze som v NL, a nevedela som ceknut po anglicky, ani holansky, vsetko mi vybavil kamarat a ked nastal den, ze idem do prace to bola sranda....vsade za mna orodoval, totiz on je cudzinec, ale hovorime po slovensky 😅 , cize jazyk sa na mna nenalepil, ale zacala som upratovat v hoteli, rukami nohami, sa pokusala co chcu odo mna aj sa prihovaral v kancelarii partner za mna uz davno by ma vyhodili....no presiel pol roka a ja hovorim po anglicky ako tak, a ucim sa holansky, a tuto krajinu nemienim opustit, uz len koli tomu zaciatku co som si tu prezila to bol kriz 😅 , ale uz je okej, mozno bude tvoja cesta podobna, a dlha, ale ked vydrzis, tak si myslim, ze to stoji za to...
no a ja na slovensku, nemam moc dobre vztahy, ze by som sa vratili, cize som mala velku motivaciu, nic ine mi neostalo, ale ty ked myslis, ze je lepsie ist domov, tak je to vsetko len na tebe, vela stastia...
ahojky, a kde konkretne si? je mi luto,ze sa citis osamela, a nemozes si nejako zistit,ci v okoli nie je nejaka Slovenka ,alebo Ceska napr, napr cez azet sa popytaj na pokeci...a mozno ona bude mat nejaky kontakt, tip na pracu.Jazyk sa bohuzial nenaucis sama doma, najlepsie by bolo chodit na kurz,teda sa teraz prihlas od septembra na nejaky.Ja ked som prisla do Anglicka som nerozumela nic, na ucila som sa Fr.a anglictinu len na zakladnej a vies ako to je,v praxi to je uplne ine tak ci tak.Prihlasila som sa na college a naucila perfektne po anglicky a vdaka tomu mozem pracovat v oblasti,ktoru som vystudovala.bola to drina.inac, neuhulasim,ze za rok a pol sa da naucit perfektne jazyk-neda.teda da sa aby si rozumel a dorozumel sa,ale prizvuk a spravnu gramatiku a tym aj napr spravne casovanie, pouzivanie predloziek a tak si vyzaduje vela casu a hlavne caste pouzivanie jazyka.A partner by ti tiez mohol pomoct ,musite viacej komunikovat.a inac,mne pomohlo aj pozeranie televize..ak si inac spokojna so zivotom tam ako takym/odhliadnuc pocit samoty☹-co predpokladam vyriesis casom/ a aj si rozumiete s partnerom ,ja by som na tvojom mieste este vydrzala a snazila sa zdokonalit v jazyku.Co sa tyka prace, vzdy sa najde nieco,kde az tak nemusis dobre ovladat jazyk, na zaciatoka ziskanie financnej nezavislosti sa vzdy najde nejaka praca a po case si urcite najdes lepsiu..Drzim palce,nech sa spravne rozhodnes..
@veriiii dakujem za podporu 🙂 mala som tu blizko mna jednu kamaratku slovenku ale len tak mesiac sa vratila naspet na sr lebo jej skoncila materska a nasla si pracu na sr,ona tu zila 3 roky uz a som bola tiez jej prva kamaratka slovenka ine tu skoda neziju sme v mensom meste tak preto.ja uz rozumiem dost nemcinu ale rozpravat zatial nic moc,pozeram stale tv po nemecky,aj na pc sa ucim ale moc mi to nejde,priatel nema cas ma ucit doma a o kurze vie ze chcem ist a opatrovatelku si mozme dovolit len nikdy neni na nic cas a potom ho viac nechcem otravovat lebo potom sa zas nahneva ze ma vela prace a je unaveny a jemu sa nechce nic ist vybavovat ked ma aspon trochu volna ☹ a tak je to aj spracou ked mu poviem ci by my nepomohol nieco najst aspon na par hodin hocico by som sla robit.a este sa do toho vyskytol teraz problem sjeho rodinou sktorou uz dlhsie nekomunikujem a jemu to zacina vadit ale predtym uplne vpohode lebo ani on sa snimi nebavil a bolo to opravnene,jeho rodina nam robila velke problemy predtym ktore nechcem rozpisovat teraz a uz to zase zacina tak aj preto uz neviem ci ma vobec zmysel zostavat.vies spriatel je inak dobry,da mi vsetko aj malej,ale zase na druhej strane ked tak niekedi rozmyslam je len taky dokym robim ako on chce. 😒
ja ked som sa zacala intenzivne ucit jazyk tiez som skor rozumela ako rozpravala-je to tym,ze pocuvanie je pasivna cinnost a hovorenie aktivna-to pide casom.Trosku ma zarazila tvoja posledna veta-ze mas pocit, je dobry len ked robis ako on chce-z toho mi prislo velmi smutno a vyznieva to,ze tvoje mas pochybnosti nad rovnocennostou a zmyslom vaseho vztahu......najhorsie je,ked si niekde izolovana od rodiny a potrebujes pomoc ak sa sitacia zvrtne v tvoj neprospech...takisto nie je dobre ked jeho rodinna vam robi problemy, teda nepises kvoi comu,ale mali by ta prijat ,ak nie, budes pre nuich stale cudzia a co ich vnucatko, o to sa nezaujimaju?v kazdom pripade by si ozaj mala mat niekoho na koho sa moze spolahnut ak sa nieco udeje vo vasom vztahu a ty bude potrebovat okamzite pomoc aby si nezostala s partnerom len preto, ze sa nemas na koho obratit ....v kazdo pripade ak sa rozhodnes zostat v prvom rade by si mala byt ak je to mozne co najviac nezavisla od partnera/aj financne/,aspon budes pripravena na najhorsie ak k tomu dojde.co sa tyka hladania prace,jeho neochota nie je podla ma na mieste...tebe sa mozno coskoro skonci materska a budes mate nejake financie,alebo budes zavisla na nom?prepac,ak to vyznelo kruto.. 😢
@veriiii dakujem mas uplne pravdu,presne si to napisala ako to je.Ja kazdy den nad vsetkym rozmyslam a neviem stale ako sa mam rozhodnut.A tiez nechcem ublyzit malej ma rada samozrejme aj otca a bolo by to tazke vyriesit so stretavanim kedze potom by sme zili kazdy v inej krajine,a samozrejme na sr by som musela ist hned pracovat a najst jej niekoho na strazenie,doteraz bola stale len so mnou tak sa bojim ci to nebude vsetko zrazu na nu vela 😒 Ked bola malicka tak som pracovala a moja rodina ju strazila tak to nebolo az take zle lebo to az tak nevnimala ze su snou iny ludia ale teraz uz je vecsia a rozumie tak to bude tazsie.No a jeho rodina sa moc nezaujma o nu,ked sa narodila tak ju videli az ked mala uz par mesiacov a to este povedali ked sa narodila ci je to vobec priatelova dcera,ale to som sa dozvedela az ked mala 2 roky ze nieco take povedali,a ked sme zili na sr tak ju videli malo len co sme my prisli ku nim ale to neboli moc nadseny lebo to bola mala a plakala stale,a este nerozumela vsetkomu tak jeho mama nebola nadsena moc ked sme prisli a teraz ako sme tu tak sa snou chce stretavat obcas ale to uz ja nedovolim len spriatelom moze ist knej a surodenci priatela ty ju uz aj vyse roka nevideli a ani sa nezaujmaju.Tak to je asi tak vsetko aspopn som sa mohla niekomu vyrozpravat,moja rodina nevie ako sa citim a ako je to vsetko,nechcem ich trapit mojmi problemami.
ahoj, nooo, mas to teda tazke,zle je,ked ste s jeho rodinou odcudzeni, asi keby to tak nebolo by to vyriesilo nejeden problem.mozno obojstranne zbytocne predsudky/hlavne z ich strany/.takisto nie je dobre, ked pochybuju o tom ci je mala jeho dcerka alebo nie,do toho by sa nemali kafrat,oni s vami na Slovensku nezili, tak nech laskavo mlcia o takychto veciach, nejedna rodina sa rozpadla vdaka takymto mudrym rodicom/teda starym rodicom/-ale aspon vies co je vo veci.....Chapem,ze sa bojis,ze ak by si sa vratila, bolo by to celkovo narocne,najprv si najst pracu,predpokladam byvanie by bolo s rodicmi,najst malej skolku a vsetko,samej to moze byt vela.ale zasa na druhej strane si myslim,ze nie je az take spravne aby rodicia a tvoja rodina nevedeli nic,mozno poradia a ponuknu riesenie-koniec koncov,nebola by si sama na ten navrat,teda aspon viem,ze moja mama by uvitala mat jedine vnucatko pri sebe🙂.a uz ju pocujem -okazmite sa vrat..to by mi najskor povedala☹.ja by som skusala teda si zlepsit jazyk a popracovat na vztahoch medzi jeho rodicmi,ved ked javia zaujem o vnucku, tak to je dobre, mohlo by byt aj horsie..aj tak ,ked mala bude vyrastat, tak sa bude zaujimat o starych rodicov, pozri vasi su daleko, a nemala by ani jednych.a zasa stari rodicia vedia byt aj vyhoda😉...proste sa zbytocne izolujes.no a ak to nepojde alebo sa to bude cele natahovat ,tak by som rozmyslala o nejakom navrate, i ked predpokladam,ze priatel asi netusi nad cim rozmyslas a asi by nebol nadseny zo separacie a mohol by mozno robit aj prieky 🤐 ..pa zatial.
@viktoria321 ahoj, môj manžel odišiel do zahraničia, bola som doma sama s dvoma deťmi, potom sme šli za ním, ale on býval v inom meste, inak sa nedalo, tak sme sa videli párkrát za pol roka. bolo to nesmierne ťažké. ja ti odporúčam, čo najskôr zapíš malú do knižnice, do detského klubu, daj sa do reči s mamičkami pred škôlkou, ked začne chodiť, v škôlke určite budú robiť akcie, prihlás sa na jazykový kurz, na internetové fóra, nájdeš tak kamarátky slovenky aj v okolí, začni sa stretávať s ľudmi, neboj sa jazyka, skúšaj skúšaj skúšaj, po čase sa osmelíš a kto sa s tebou a tvojou dcérkou bude chcieť kamarátiť, tomu tvoja nemčina vadiť nebude. začiatky sú velmi ťažké, ale ked budeš aktívnejšia, ono sa to samo rozbehne, ani nebudeš vedieť ako. vela šťastia!
luciauk super napad 🙂.
viktoria321 uvidis,ze sa to vyriesi🙂 a vsetko bude o.k.:-)
@viktoria321 skus sa podelit tu 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/nechcem-sa-stahovat-2/