Mám odísť bývať do vedľajšej dediny?

katulienka223
27. feb 2016

Maminky potrebujem Vasu radu alebo povzbudenie. Byvame u rodicou, v obci byvaju vsetci moji pribuzny, s ktorymi sa steetavame kazdy den. Mame moznost kupit byt vo vedlajsej dedine. Obavam sa ci si mala (v maji bude mat 2 roky) zvykne ak nebude kazdy den vidiet babku a dedka. A najhlavnejsie nebude s bratrancom s ktorym su spolu od narodenia. Sama sa uz neviem rozhodnut velmi sa bojim jej reakcie. Prisim poradte

anatalia77
27. feb 2016

@katulienka223 to dieťa má 2roky preboha! Aká reakcia podla teba nastane? Bude odmietať ružovú kačičku vo vani?Aalebo čo?

sardinka32
27. feb 2016

@katulienka223 Je to vedlajsia dedina, cize nie opacny koniec republiky. Ak Vam nevadi byvat s rodicmi, tak potom naco sa stahovat, ak tam mozete ostat? Ak ale chcete byt sami, tak potom kupte ten byt. Mala si zvykne mozno lepsie a rychlejsie ako si myslis - zacne casom chodit do skolky, bude mat kamaratov-rovesnikov a nebude potrebovat byt so starkymi kazdy den. Mozno neskor byt predate a kupite/postavite nieco v dedine, kde byvaju Vasi rodicia...alebo pridete na to, ze je to vlastne takto fajn. A ak mas k dispozicii auto, tak nie je o com. A nie je to nahodou tak, ze Ty sa obavas prestahovat, lebo si zvyknuta byvat doma? 😉

iv01
27. feb 2016

@katulienka223 ty si zvyknes horsie ako tvoja dcera, to som si ista na 100%

sissy27
27. feb 2016

@katulienka223 no skôr sa bojíš, že prídeš o pohodlie rodičovského domu a svoje zázemie, že zrazu budeš musieť byť naozaj dospelá, samostatná, že nebudeš mať stále niekoho po ruke... vedľajšia dedina nie je iná planéta preboha, čo si chcela do konca života maminu sukňu držať? dieťa si zvykne ani nebude vedieť ako, horšie to bude s tebou ako tak pozerám...

moni244
27. feb 2016

@katulienka223 sa nevyhovaraj na dieta, ma dva roky, ste rodina, mate byvat sami, bez zasahu starych rodicov, ides do vedlajsej dediny, nie na druhy koniec republiky. Skor sa stresujes, ze budes musiet dospiet a prevziat zodpovednost za domacnost

viejac
27. feb 2016

Neboj sa ja som sa odsťahovala s cerkou keď mala 3 tiež od babky ktora sa jej venovala každu voľnu chviľu tiež tam mala kamaratky susedky rovesničky a poviem ti ona sa adaptovala skôr než ja. Ja mam pocit, že som si nezvykla. No mame dom ktory je naš a nik mi nemôže vyčitať že sa mam dobre pri mamičke, že nič nemusim. Teraz už veľka slečna ma 9 chodieva k babke a kamaratky tie spravne ostali aj si pišu pozor ozajstne listy a posielame pozvania poštou. Ale hlavne sa teš na sukromie a môžte si vychutnavať jeden druheho aj babka sa poteši keď ju poprosiš postražiť malu a vy si spravite pekny večer.

lintu
27. feb 2016

no tak nebude vidieť babku, dedka, bratranca a iných z rodiny každý deň...a? nebude vidieť jedných, naučí sa existovať s inými.... rozšíri sa jej okruh známych, plus časom bude v oboch dedinách ako doma... je to len vedľajšia dedina, kam si môžete predpokladám kedykoľvek odskočiť... teraz bývate v dome? mňa by skôr trápil ten prechod z domu do bytu, ale je to len subjektívny názor 🙂

louvre
27. feb 2016

My sme odišli do zahraničia ( pracovne ) keď bola naša dcéra ešte o pár mesiacov mladšia. Bola tam rovnako spokojná, lebo tak malému dieťaťu je úplne jedno v akom byte/ dome býva, prípadne v akej dedine alebo meste. Dôležitá je pre neho mama, otec a súrodenci. S milujúcou mamou po boku sa môže dieťa odsťahovať kľudne aj na druhý koniec sveta a bude spokojné 😀

baryana
27. feb 2016

Pojde do skolky,na zakladnu,na strednu skolu a vsade tam sa bude dennodenne stretavat s kamaratmi a potom lucit.ale s rodinou sa budete stretavat predsa stale.

macocha
27. feb 2016

Nesúhlasím s tými príspevkami, že pre dieťa je sťahovanie bez problémov. Nie je to celkom tak. Je to pre deti stres, istý druh straty, ktorej celkom nerozumejú. Preto ak sa dá, treba také riešiť pred narodením dieťaťa.

Ale to len na margo, lebo minulosť nezmeníme. Ale aby ste sa nenavážali do autorky, že sa bojí dospieť - kde ste vôbec vyčítali, že jej doterajší stav vyhovoval? To akože podľa seba súdim teba?? A rovno zvozím a zosmiešnim?? 😠

@katulienka223 ja by som stavila na to, že vedľajšia dedina je blízko, budete sa môcť navštevovať. Čo sa týka sociálnych kontaktov, toho sa neboj. Ak občas pricestujú aj Tvoji rodičia na návštevu, občas ty pôjdeš navštíviť synovca, to malá hravo zvládne. V tom majú baby pravdu, že ak máte vy rodičia zdravý vzťah s dieťaťom, tak jej úplne postačíte.
Ešte je dôležité, aby si presťahovala podľa možnosti všetky veci dôležité pre malú. To jej pomôže adaptovať sa. Keď bude mať svoju stoličku, ja neviem - svoj stolík... samozrejme aj kľúčové hračky... asi aj výmenu postele by som radšej riešila oddelene od sťahovania.

Podľa mňa ak máte tú možnosť, tak smelo do toho. 😉 Ak to prebehne v pozitívnom duchu, tak si zvyknete.

bosoriak
28. feb 2016

@katulienka223 Neviem si predstavit, aky problem by s tym mohlo mat dvojrocne dieta. Ak by ste sa stahovali na druhy koniec krajiny alebo do zahranicia, tak nic nepoviem, ale do vedlajsej obce mi to pride trosku prehnane sa obavat. Navyse budete konecne byvat sami a myslim, ze to prospeje aj dietatu.

prasiatko30
28. feb 2016

boze ako keby si sa mala odstahovat do australie - co je v dnesnej dobe 20-30km kedysi sme taku trasu preslapali na bikoch a za chvilu sme boli v druhej dzedzine 🙄 🙄 🙄 🙄 a 2r dieta si zvykne kdekolvek kde su jeho rodicia, ktori z toho nerobia vedu - pokial ty ides z toho robit dramu aj dieta bude nervozne a ak zacnes ktorukolvek zmenu v spravani pripisovat prestahovaniu tak tiez to bude, boze dychaj z hlboka a rob to co mas robit alebo chces robit. druha dedina nie je vzdialenost ani prevratna zivotna zmena - napr v ramci bratislavy alebo ineho velkomesta by ste sa este stale stahovali v ramci jedneho mesta

spoony
28. feb 2016

Keď mal syn 3 roky tak sme sa sťahovali o 200km, (z juhu na sever slovenska) zvládol to super, vôbec neriešil, ako my sme mu povedali o tom skôr, chodil s nami hľadať nový dom, takže vedel kde sa sťahuje, aj to že predávame byt .... Už začal chodiť do škôly, ale nejako neriešil, že odchádzal od kamarátov, keď má dieťa rodiča, tak to zvládne bezproblémov. U nás bol potom väčší problém, že ocinko, ktorý bol každý večer doma potom chodil do roboty na týždňovky, ale aj to sa zvládlo, tešil sa na víkendy a ocinko sa mu cez víkend snažil venovať.

asocial
28. feb 2016

@katulienka223 my sme sa stahovali, ked mal maly dva roky..narodeniny oslavil v novom..predtym sme s nim chodili do noveho domu pozerat..vsetko super

romanovic
28. feb 2016

@katulienka223 Ja mam z toho skor pocit, ze ty sa nechces stahovat prec od rodicov a dieta jej len vyhovorka, aby si to nemusela urobit...

dazdovka
28. feb 2016

@katulienka223 neboj sa, keby aj mala nejake stresy zo zmeny prostredia, max. do mesiaca si zvykne, ak budete aj vy v pohode a stotozneni s tym, ze byvate vo svojom a musite sa spolahnut na seba... Susedna dedina je nic, na bicykli ste tam zachvilu a aj spravis nieco pre svoju postavu...

seahorse27
28. feb 2016

Pises to, ako keby si sa mala stahovat za ocean. Ide o vedlajsiu deinu, pre pana! U rodicov mozes byt kazdy den, ked budes chciet. Mne to tiez pride take, ako keby sa nevedela/nechcela odputat od povodnej rodiny a bojis sa samostatnej existencie...aj ked je to len "za rohom". Take male dieta si zvykne velmi rychlo, nie je dovod sa obavat. Urcite su aj vo vedlajsej denine nejake male deti, s ktorými sa bude moct kamaratit...pride mi to cele len ako vyhovorka.

lubkavargova1
28. feb 2016

Skoncia zlate dobre casy a nastupy kruta realita...tak radsej nie 🙄

nefertiti7
28. feb 2016

Tak ja by som to až tak jednoducho nebrala....moja dcéra a syn sú stále so mnou. Dcéra nemá ešte 2 rok a syn 6r. Kam kolvek ideme a nedajbože spat je to katastrofa....proste chcú byt len doma....snazim sa zo sebou brat všetko od lampy a vankusov diek tak ako doma.....vzdy 2-3 noci pretrpime..doma je doma a preto ja ju chapem....ja rodicov už nemam....a byvame sami...ale vždy mam problém opustiť dom na noc lebo viem že deťom je doma najlepšie. Sťahovanie si neviem uz predstavit

mamutka
28. feb 2016

zivot je zmena. Ale da sa aj ostat v rodicovskom dome, byvat v klude na kope, so vsetkymi clenmi rodiny, vyhybat sa akemukolvek stresu a zmene.
Vedlajsia dedina - to nie je nijaka vzdialenost. Prejdete to aj na bicykloch? ci peso, ci ako?
Malicke dieta si lahko vytvori nove priatelstva s dalsimi detmi. Ze je od narodenia s bratrancom - to najviac vyhovuje matkam, jedna postrazi deti, druha zatial vybavi co potrebuje, oddychne si. Treba si aj rozsirovat obzory trochu, najst aj inych priatelov. Ak idete na miesto, kde su rodiny s detmi, nie je problem. Horsie pre dieta by bolo, ak tam ine deti nebudu.