Ahojte, tak som dlho otáľala a nakoniec som sa rozhodla aj ja opísať môj problém. Asi aby som počula nestranný názor ľudí, ktorí určite toho zažili aj viac. Mám 30 rokov, s mojím manželom som od svojich 21 rokov. Po siedmich rokoch sme sa zobrali. Láska ako hrom bola medzi nami a asi aj stále je. Môj muž je proste super, je naozaj fešák, inteligentný, vtipný, spoločenský. Dá sa s ním rozprávať, máme spoločné záujmy, vždy ma vo všetko podržal a to bol niekedy naozaj iba on sám. Jeho rodina je úžasná, naozaj...mne sa normálne od neho nechce kvôli svokre a švagrinám a tak🙂)) Spoznali sme sa na VŠ v prvom ročníku a odvtedy sme stále spolu. Nikdy ma nepodviedol a ani ma nepodvedie. Vždy mi všetky kamošky hovorili ako mi závidia, lebo on o mne hovoril všade, aj pred kamarátmi ako sa teší keď prídem z domu na intrák, neskôr v práci a tak. No ľúbi ma, sama sa čudujem prečo🙂 Máme však jeden problém, je to hudobník, optimistický človiečik, ktorý je ku všetkým taký dobrák a zo všetkými taký kamarát, že trošku zabúda žiť realitu. Kým sme si žili sami v podnájme, tak to bolo fajn. Lenže sme chceli bábo obaja a aj sme si ho na prvý šup urobili a milujeme to naše bábo najviac na svete, ale asi sa tým veľa vecí skomplikovalo. Proste, keďže on dosť kvôli hudbe striedal zamestnania alebo nerobil vôbec (brigádoval vtedy), tak som všetky veci viac - menej ťahala ja z mojej výplaty. On mal super prácu, ale ho vyčerpávala a on to robiť nechce, lebo on je hudobník, a tak. Takže som otehotnela a uvažovali sme o bývaní. Nakoniec som sa rozhodla pre starší RD a rýchlo rýchlo sme vybavili úver, lebo on už vtedy zase nerobil, čiže išiel celý na mňa. A išla som do toho s tým, že nie je debil a keď budem na MD a RD, tak mu dôjde, že treba sa o nás postarať. Len nedošlo mu to. MD bola super, to som mala ešte parádny plat, ale potom to išlo dole vodou. Ja som nikdy nič poriadne neušetrila kvôli tomu, že som v podstate živila dvoch ľudí a posledné úspory išli na vybavovanie HÚ a pre dieťatko. A tak som bola sklamaná, že ani po dohováraní, plakaní a prosení proste kvôli hudbe nešiel do práce. Najprv sme si požičali od jeho brata, potom od mojej mamky a teraz žijeme z môjho povoleného prečerpania na účte, ale iba tak, že na ten účet sa nám podarí nahrabať na HÚ a koniec a energie nám platia jeho rodičia. 29 ročný, vzdelaný muž s dobrou praxou, aktívnou angličtinou chodí teraz brigádovať, lebo sa musí aj hudbe povenovať. Takže sme v stave, že som sama v starom dome s nábytkom ešte po tete, do ktorého si nemôžem kúpiť ani záclonu, lebo na ňu nemám, manžel chodí po brigádach a potom na skúšky a zase na ďalšie skúšky...no sú dni, keď sa príde domov len vyspať (lebo od nevie nikomu povedať nie). Bývame ďaleko aj od mojich aj od jeho rodičov. Moje dieťa sa stále vozí vo vajci, a to máme to šťastie, že je taká ľahká na svoj vek...inak by sme už ani necestovali. Teraz je zase preč, lebo robí rozhovor do rádia a stále mi hovorí, že teraz sa to rozbehne...lenže to počúvam už príliš dlho a už neverím, že v tomto prostredí slovenskom sa týmto dá niečo dosiahnuť, nie to uživiť ešte rodinu. No proste od tohto sklamania sa to z mojej strany pokazilo, nemám chuť na neho, ani ne sex, ani na dotyky, žijem v takom splíne a som strašne upnutá na bábo. Keďže iné východisko nebude, asi nastúpim do práce a budem hľadať jasle, lenže zas je to iba na mne a mňa to už nebaví. Tak, keď mám byť na všetko sama, tak sama a nie vo dvojici. Mám možnosť ísť domov, aj prácu by som tam mala, ale to by som bola ďaleko a kvôli bábu mám problém, lebo to tata zbožňuje a naopak. On sa vie krásne postarať aj na viac dní, dokonca má sám posiela vonku s kamoškami (aj na celý večer) a on je s drobom. V tomto je super. Ale mne je ťažko, lebo už nevládzem a nemôžem sa na neho spoľahnúť a dokedy to bude takto trvať? Tak teraz už sa konečne trošku rozhýbal, posielam mu životopisy a v piatok má aj nejaký pohovor, lenže sa bojím, či kvôli jeho hudbe to zas nepôjde na druhú koľaj. Plus mám na seba hypo, čo s ňou, máme ju krátko, jej splatenie by nás vyšlo pekne draho. No proste. Žijem v strese, či vôbec bude z čoho žiť, všetky moje zdravotné problémy sa zhoršili a nechcem, aby moje dieťa malo takú frustrovanú mamu. Vydržali by ste ešte? Nie je na mňa zlý, ale až teraz u nás nastali vyhrotené situácie - hádky aj pred jeho bratom a tak...On už tiež tak trochu nezvláda, že ho odmietam...aj keď sa podľa neho snaží a tak.
@budimira no tvoj manžel zrejme ešte nedospel a nevníma realitu... nie som zástancom ultimát, ale v tomto prípade by som to asi urobila - buď si nájde prácu a ak bude popri práci a rodine stíhať aj hudbu tak nech sa páči, alebo nech si nájde iného sponzora... alebo sa vymeňte - ty do práce a nie že dieťa do drahých jaslí, ale pán manžel sa môže realizovať doma pri dieťati... ale určite by som zo seba nerobila somárika otras sa, na to si sa fakt vydávať nemusela a zo sladkých rečí sa ešte nikto nenajedol...
@budimira Zena si mysli, ze muz sa po svadbe zmeni. Muz si mysli, ze zena sa po svadbe nezmeni.
Ty si si myslela, ze on si domysli, on si nedomyslel. Nejako vam zo zahaprovalo vo vasich predstavach a najma v komunikacii. Ved on musel byt takyto uz ked ste spolu len chodili. Takze chyba je na oboch stranach. Ano, nie je fer cakat od teba, ze to vsetko zaplatis. Ale nie je ani fer cakat od neho, ze sa vzda svojho zivota, toho cim je a pojde robit nejaku nezaujimavu robotu niekde do fabriky (priklad). Aj ste sa niekedy rozpravali o zivote, o buducnosti, o predstavach? Ci ste si len povedali, spravme si dieta a uvidime? "Nakoniec som sa rozhodla pre starší RD" ty si sa rozhodla, nie vy ste sa rozhodli.
Zufalo vam chyba komunikacia, toto vsetko musis povedat jemu, dohodnut sa ako dalej, co sa da robit, ako to zladit tak, aby ste obaja boli spokojni. Vzdy musi niekto ustupit, ale vztah je predsa o tom, ze musia ustupovat obaja, nielen on. Vsetky tie mudre reci o tom, ako muz zabezpecuje rodinu, su velmi pekne. Ale musi tam byt predsa dohoda na oboch stranach.
Nechcem, aby to vyznelo ako obhajoba, ale ty to vsetko pises ako obvinenie. Umelci maju uplne ine vnimanie praktickych veci v zivote. To, ze ty zaznavas jeho hudobnictvo, je akoby on tebe zaznaval ze si zena. Len sa snazim, aby si ho skusila aj pochopit.
Takze komunikovat, rozpravat sa, dohodnut sa tak, aby to bolo prijatelne pre oboch. Len sa priprav aj na zlu verziu, niektori ludia sa jednoducho nezmenia, nejde to. Mozte sa napr. dohodnut, ze pojde docasne robit niekam, aby ste sa vysekali z najvacsich problemov a potom sa povedzme vrati k hudbe a budes znovu zarabat ty. Aj zena moze byt ta, co financne taha rodinu, nemusi to vzdy byt muz.
Drzim palce kvoli dietatu, nech to dokazete urovnat.
mozna kdyz odejdes, tak jemu docvakne. Nejspis si je tebou jisty, ze se postaras atd. On je podle mne jeste nevyzraly chlap. A kdyz mu je hudba prednejsi nez dite a manzelka, potom je treba, aby si to v hlave srovnal. Tvuj odchod mu snad pomuze se vzpamatovat. Vypada to, ze ma par obzvlast hezkych vlastnosti, to ale k zivotu nestaci. Chybi mu zodpovednost, spolehlivost, obetavost a pracovitost. Je to od nej sobecke te nechat vsechno splacet a hodit vsechny povinnosti na tvou hlavu. Driv nebo pozdeji se z toho zblaznis a budes se topit v dluzich, pocitat kazdou korunu... Radsi si dej antinu at s nim neotehotnis podruhe. Drzim ti palce, at to dobre dopadne 🙂
@bosoriak áno...trošku nám tá komunikácia nevychádza 🙂 O tom dome sme sa rozhodli obidvaja, lebo my sme tie romantické typy a máme radi, keď má niečo svoju dušu. Len s domčekom sa nič nerobí a veľa vecí sa kazí a nie sú peniažky a to potom už nie je o romantike🙂
Ja viem presne aký je, len keď sme pred tým komunikovali o rodine, tak mi vždy hovori, že sme na prvom mieste a hovorí to doteraz a urobí pre nás všetko. Len on tak troška čaká na nejaký zázrak a uniká mu skutočný stav vecí. A ani som od neho nikdy nechcela, aby zaprdol v nejakej fabrike alebo skôr bol manažérik, čo postupuje vyššie a tak. Povedala som mu, nech si nájde prácu hocijakú, kým ho hudba neuživí a keď to pôjde (aj keď to nebudú brutálne prachy), len na prežitie, tak môže kľudne odísť. Však ja tiež nebudem na MD naveky a začnem prispievať do rodinného rozpočtu ja. Mne to už dávno povedala kamoška psychologička, že v našej rodine zastávam mužský princíp ja, nielen tým aký je môj manžel, ale aj mojou povahou. Len som od neho chcela, aby sa o mňa a teraz aj o nás aspoň raz postaral...aspoň tie dva - tri roky na rodičovskej a nestalo sa a neviem, či terajšia situácia mu otvorila oči a bola pre neho poučná. A hlavne som si ho tak nejak odcudzila kvôli tomu všetkému. Však uvidíme. Rozprávala som sa o tom aj s ním, aj s mojou mamkou, aj s kamoškami (no s ľuďmi, ktorí nás poznajú veky) a tiež nevedia.
@rhoy práveže vedela 🙂 On nie je dobrodruh, len chce robiť to čo má rád. Ja mu to nezazlievam, ani od neho nechcem, aby sa pre nás niekde zodral. Len, aby sme mali na slušné prežitie bez dlhov a postupne si niečo budovali, však sme vcelku mladí. Iba ma sklamalo, že od narodenia malej nerobil pol roka nič a až potom si našiel brigádu, keď už bolo zle. A teraz sa začína snažiť, ale veľa zlého sme si už preskákali kvôli tomu a tak nechcem žiť ešte pár rokov v ilúzií a potom aj tak odísť.
@budimira otazka skor znie ci sa chces cely zivot starat o 2nemohuce deti, lebo ty ich mas, mohol by byt manzel akykolvek ak sa nie je schopny postarat o zenu uz ber cert ale o dieta!!! je v mojich ociach chudak.
myslim ze romantika skoncila s prvym sekom a cudujem sa ti popravde ze si bola ochotna "sponzorovat" umelca uz za slobodna a mat s nim dokonca dieta.
ja by som sa zbalila, dom predala a isla k rodicom a do prace. On sa nezmeni. heh minule som citala o jednom hercovi, myslim ze sa vola Ondrik, co ho naposledy nacapali opiteho za volantom, ze ci s rodinou sa skludnil ( ma 2 deti a zena tiez herecka drepi doma), ze nie a naco by aj on je "bohem" kkso ozran sprosty, a on by prisiel o iskru v hrani az by sa skludnil, pomyslela som si chudera zena
takze tak.... ja by som uz bola za kopeckom.
@budimira ahoj, velmi, velmi ta chapem. tiez mam dlhorocny vztah, tiez s "umelcom". milujem ho, je uzasny, svojim sposobom zvlastny a jedinecny. Deti zatial nemame. Aj ked nad babom uvazujeme, rozmyslam nad tym, co teraz pises. Uplne akoby si pisala moje myslienky. Tiez som ta, ktora ma pravidelny, slusny prijem. Ked je potrebne, nemam problem uhradit naklady (niektory mesiac ma peniaze, niektory nie). a zatial my to nerobi ziaden problem, lebo vsak sme my, nie on a ja...Nemyslim si dokonca ani ze muz musi byt zivitel rodiny. A uplne rozumiem aj tomu, ze ho nechces nutit do prace. Moj mi aj povedal, ze staci nech poviem a zamestna sa niekde od deviatej do piatej, ale podla mna by ho to zabilo. A ja homam rada, takeho aky je. Vravi, ze ked budem chciet (napr. ked bude babo), ze bude nosit peniaze pravidelne. Ja s babom momentalne este vaham (su tam aj ine potencialne problemy), na druhu stranu viem, ze ked chcem babo tak s nim... Uprimne, dufam, ze to date dokopy. Mne napriklad pomaha, ked potrebujem nieco naozaj riesit (on ma dost inu realitu 🙂), tak si sadneme a poviem mu presne co povazujem za problem a snazime sa ho riesit. Sice vacsinu rieseni prinesiem ja, vzdy sa dohodneme. Skus mu to priamo predniest. Pripadne na par dni vypadnut. Oni sa uvedomia, len k tomu potrebuju ten spravny impulz. Pripadne sa dohodni s jeho sestrami. Drzim moc moc palce.
ake je znamenie tvoj manzel?
p.s. hneď na začiatku: počuť nestranný názor...nikdy nebude nestranný, ak budeme počuť len jednu stranu 😉
mám priateľa, ktorý sa "vzdal" svojej hudobnej kariery, presne preto, že akože nemali z čoho žiť. Pribral 40kg, robil automechanika u fotra a tú prácu nenávidel - mala som tú česť mať "opravené" auto od neho. So svojou ženskou potom prestal spávať, lebo ho všeličo bolelo...stal sa z neho ufrflaný starý chlap, čo by som za neho nedala korunu. Pred časom ho tá jeho žena opustila kvoli inému. No nevedel to pochopiť, ved urobil čo chcela. Po pár mesiacoch som ho skoro nespoznala. Schudol na svoju váhu a hlavne sa zasa venuje hudbe. JE úplne happy, a koncertuje. Len po baroch ale stačí mu to. Cestuje, športuje a má novú ženu. Je z neho krásny muž. Len tak, že čo sa stane keĎ prestaneme žiť svoje sny.
Ako sa pise vyssie ,chlap co sa nepostara o rodinu neni chlap. A moze byt aj rok 2080 😕
To nie je dobou ,ale ziv.prioritami.On ich zrejme nechape. V prvom rade ma zabezpecit rodinu a potom sa venovat konicku. A nie naopak.
Musite len komunikovat a komunikovat . Povedz mu na rovinu co si napisala sem .Drzim palce. 😉
nebolo by riešenie, aby išiel na materskú on a ty do práce? Ja viem že by to bolo finančne na tebe. Lenže takto to je ajtak na tebe z rodičáku, dlhy sa nabalujú a on len brigáduje.
Ako ja chápem, že ho hudba baví, ale tak mala by ho aj živiť. A ak neživí, tak treba hladať prácu ktorá ho bude živiť a hudbu robiť na hobby úrovni. Je dospelý chlap, tak nech sa tak správa.
boli doby keď som zarábala 3x viac ako manžel - mala som dve zamestnania, bola to dohoda, ja zabezpečím viac peňazí na stavbu domu, on manuálnu prácu. potom sme si založili rodinu. teraz zarobím dosť málo, ale nemám v práci stres, mám skrátenú pracovnú dobu, aby som stíhala ráno odviesť malú do škôlky, potom zobrať zo škôlky, bez strachu o miesto čerpať OČR-ky. taká je naša dohoda - on viac peňazí, ja starostlivosť okolo malej. nebude to trvať večne, príde čas, kedy budem môcť znova fičať naplno. život je o kompromisoch. tým chcem povedať, že aspoň po dobu tvojej materskej by sa mal zamestnať a robiť živiteľa rodiny. nebude to predsa trvať donekonečna.
osobne by som si nedokázala vážiť chlapa, ktorý si nechá účty platiť rodičmi, súrodencami, ktorý by bol na mne finančne závislý a ťahal mňa a dieťa ku dnu, dostal by ma do existenčných problémov...
@budimira je to zložite, ale nemôžeš mať všetko. ešte vydrž, ked male vyrastie, pôjdeš do roboty. nas živi svokra a mne je to už strašne trapne a ona si pritom mysli, že bez nej by sme nemohli žiť. no môj muž asi nie, ale ja určite!! každy mame niečo. ked maš dobreho muža, tak ešte vydrž, aj ked je to ťažke. bud rada, že mate aspon sukromie, to je na nezaplatenie...
@katkabalooon ahoj, švagriné sú manželky jeho bratov, sestry nemá 🙂 Vieš, iba toľko ti chcem, že mne tiež tvrdil, že je schopný a bude sa snažiť nosiť pravidelný príjem, keď príde bábo. Rozprávali sme sa o tom, kým sme si urobili bábo. A dopadlo to inak. Hlavne, keď veľa vecí teraz hradíš ty a máte stále peniažky, on to v tej svojej hlavičke nevedel pochopiť, že to raz nebude a že bez toho to bude až také zle. To len, aby si vedela. Lebo hovoriť je niečo iné ako keď príde realita. Uvidíme, ešte stále je toho dosť, čo nás drží pokope a nie je to len dieťa, dom a HÚ 🙂
@mamulka211 vodnár 🙂
@maria1989
@budimira tak moj manzel bol kedysi tiez hudobnik a asi nemal dostatocne naprsane v nose, ked pochopil, ze treba s prepacenim aj "zrat", tak zase nemusime z hudobnikov robit nejaky novy zivocisny druh....Dobilo mu to celkom rychlo a i ked este istu dobu chodil do skusobne, koncerty a pod. akosi tento konicek popri praci nestihal. Kedze neboli najslavnejsia kapela peniaze co mal s CD, ci z koncertov bolo uplne minimum pochopil, ze treba ist aj pracovat, nastastie ten moj ma velmi pozitivny vztah k peniazom 😀 a aj urcitu hrdost, takze by sa urcite nenechal vydrziavat mnou, ci rodinou. Momentalne u nas gitara zapada prachom, popri praci a detoch ako si uz ani neostava cas a energia si ist zabrnkat, ci zacat hravat v nejakej kapele, ale clovek nikdy nevie, mozno ked deti vyrastu .....
Tiez mam kamosa hudobnika (na sk) a ma kratko po 30 a az teraz mu po par popaleniach zacina dobijat, ze k zivotu treba peniaze (rok zil len z uspor, lebo....) a treba sa sem tam premoct a nie vsetko je "fun" a je nazad v praci, ktoru pred par rokmi nazval ako total znicujucu a uz sa tam nemienil vratit .... Dufam, ze mu to vydrzi, kedze sa chysta zenit. Inak je uzasny clovek a jeho snubenica ma stastie, takeho cloveka stretnut v dnesnej dobe nie je jednoduchce, len je tiez trosku uleteny, dufam, ze ho bude vediet nejak nenapadne nasmerovat, raz za cas potrebuje, aby ho niekto stiahol na zem ....
A co poradit? velmi tazka situacia, zvlast ked ide o dobreho cloveka, s ktorym si inak rozumies a nebyt penazi je vam spolu dobre. Treba mu ukazat a to uplne na tvrdo realitu, kolko penazi je minimalne mesacne na hole prezitie, kolko mate vy a kolko este dotuje rodina, asi bude nevyhnutne dat mu podmienku, ze ak nezarobi hudbou tolko a tolko eur, jednoducho nebudete mat co do ust a on bude musiet zacat normalne pracovat, tak ako to robi vacsina DOSPELYCH ludi. Ak by sa chcel vymenit v starostlivosti o dieta, tak by som asi isla ja do prace a dala sancu ukazat, co v nom je, ale po materskej by som cakala nejaky prijem do rodiny a uz by som nechala na nom, ako ho ziska.... Ach jaj, fakt velmi tazka situacia .... Drzim palce
@dannaniella Ja toto nechcem, keby som toto od neho chcela, tak sme už dávno obidvaja od seba. Chcela som, len aby začal vnímať realitu, aj ju začal, ale už je neskoro. Už som to tu písala, stačilo by mi, keby sa o nás postaral tieto dva - tri roky, aby sme mali slušný život bez dlhov, nemusí to byť nič extra a potom ak tá hudba pôjde, kľudne nech do toho ide. To, že je preč a do noci má skúšky a chodí po koncertoch, to mne nevadí. A ani to, že keď pôjdem do práce tak možno budem niekedy prispievať viac. Ja u nás doma nerobím všetko, teda domácnosť, robota a tak. Práve naopak, všetko čo mu poviem spraví...vie sa o seba, o malú aj o domácnosť dokonale postarať.
musim suhlasit uplne v tomto s @bosoriak chybu robi nielen on, ale spravila si ju aj ty a to ste spolu 7 rokov chodili, to je podla mna dostatocne dlhy cas na rozhodovanie sa, ci si toho cloveka vziat za manzela a mat s nim deti.
Moj nazor je taky, ze kedze ty ho hodnotis ako muza, ktory ta lubi, sprava sa k tebe pekne a kedze dobrovolne si sla s nim do zavazku na cely zivot a mala s nim dieta, tak mala by si zostat s nim vo vztahu. Posli ho na rodicak a do prace chod ty.
hahahahaha, tak to som si myslela, len som to nechcela pisat. to je pre vodnarov priznacne, su nezodpovedni.Neviem, ci sa toto zmeni.Nemaju vytrvalost, nemaju pochopenie...aj ked mnohe budu namietat, ze je to len znamenie a neda sa to tak posudzovat, poznam niekolkych vodnarov, co sa cely zivot pohybuju na hranici chudoby, kvoli svojej lajdackosti, aj ked su to velmi sikovni ludia, ale , bohuzial, pre partnerstvo uplne nepouzitelni. Zo znamejsich osobnosti napr. Indian z farmar hleda zenu. Jedinu sancu, ako ho k niecomu donutit je ho opustit, ak ta fakt lubi, preberie sa, ale skor nastane situacia, ze to od teba vezme ako podraz a jednoducho odplave do inych vod. Bud sa priprav nato, ze vsetko budes tahat ty, alebo ho nechaj. ale, su z nich dobre gazdinky, skor sa ti postara o deti, kym ty budes pracovat,, ako on bude pracovat.
@mamulka211 ja poznam v kazdom z tych vymyslenych "znameni" aj debilov, aj nezodpovednych ludi, aj sikovnych a zodpovednych...
@mima4 :tak jasne, ze hej, ale niektore znamenia maju preddispoziciu byt urcitym tipom cloveka.
@mamulka211 : na základe čoho maju tu preddispoziciu? a prosim niečo logické...
Lebo ja poznám fakt extremne rozdielnych ludi narodenych v tom istom "znameni"..
Akokoľvek sa rozhodneš, rozhodneš sa správne. Stále si možno na pochybách, tak ešte počkaj, ako sa to všetko vyvinie. Možno tvoj manžel ešte nedorástol do stavu dospelého muža, čo je na jednej strane dobré, lebo si bude veľmi dobre rozumieť so svojimi deťmi, 🙂 ale na druhej strane je to žalostné pre partnerku. Držím palce. V každom prípade si silná žena a ja ti fandím. Hudobníci a všakovakí umelci majú radi adrenalín a život dobrodruha, a hoci môžu byť skvelí ľudia, nemusia byť stvorení pre rodinu..., alebo ten ich štýl života ide na úkor rodiny. Ty to buď prijmeš alebo nie - na obe možnosti máš právo. Predpokladám, že si nevedela, keď si si ho brala, že to bude takto..., ale keby si to vedela, vzala by si si ho?