Dobry den chcela by som spitat ze ci ma niekto stim skusenosti ? ...Ked som porodila synceka chybalo mi 3-4 mesiace do 18 aby som dostala rodicak tak sme sa s priatelom rozhodli ze aby dostal on rodicak kim ja dosiahnem 18-sku ..kedze uz teras 18 mam a hadame sa spriatelom chcem stadial odist len on sa mi vyhraza ze mi synceka aj tak nedala lebo je na neho prepisany a aj rodicak on dostava .
Bojim sa ze ze na maleho nemam narok a nebudem vediet spolu so syncekom odist .
Prosim vas mam na neho narok ako stim postupovat ?
DAkujem za odpovede 🙂
to, ze otec pobera príspevok neznamena, ze ma na dieta vacsi narok ako ty. Obaja ste rodicia, obaja mate rovnaky narok, ale aj povinnost starat sa o dieta. Ak sa chces s priatelom rozist, odporucam dohodnut sa na starostlivosti. A dat si dieta sudne zverit. Zajdi na urad prace, sociálnych veci a rodiny, za sociálnou kurátorkou a ona ti poradi, co mas robit.
Oooo moooj booozee. V prvom rade dieta nie je vec. Nemozes ho len tak na niekoho prepisat.. tak isto ako je on otec si ty matka. Ste rodicia OBAJA. Pokial mas vyhovujuce prostredie pre dieta a mas ho kde vychovavat. Nie si alkoholicka, fetacka a pod. nikto ti dieta len tak nevezme. Dieta je vzdy s matkou.. nijaky sud ti ho nevezme
@enka451 ...treba ísť na príslušný ÚPSVR...nepísala si , či po pôrode nebolo dieťa zverené do osobnej starostlivosti otca, keďže si vtedy ešte nemala 18....na tom úrade budú vedieť, či bolo , alebo nebolo...a ak nie, určite ti budú vedieť poradiť ako si ho dať zveriť do osobnej starostlivosti, aj ako dať prepísať na seba rodičák, aj ako požiadať o výživné na dieťa a aj na teba.
Ahoj ked si nemala 18nast rokov tak ste mali sud aby si dostavala rodičovský príspevok na dieta ... (alebo dve súdy)takže tým pádom tam musel byť ruciteľ ktorý je tvoj priateľ ...ale len do tvojej 18nastky ...takže ty ho máš teraz v osobnej starostlivosti ... kľudne od svojho priateľa odíd ...ked máš nato vážny dovod ..lebo tým pádom zoberieš dieťatu otca ...ale musíš mať hlavne zázemie pre dieťa ..pretože ked ti bude chcieť zobrať dieťa tak bude chodiť pravidelne sociálka ...a ked nemáš dieťa vo svojej starostlivosti ale určite máš tak podaj na súd ...a rodinné pridavky su tvoje lebo si dovršila 18 ..chod na úrad práce a prepíš aby chodili tebe ... zaberie ti to minimalny čas ... 🙂
Hlavne sa priateľom nenechaj zastrašiť, zjavne ťa chce udržať pri sebe a vidí, že nerozumieš zákonom tak sa ti vyhráža že ti nedá dieťa. Z jeho strany čistá manipulácia. Ale či sa mu to páči alebo nie, ty si mama a ak máš podmienky na výchovu, nikto ti synčeka nevezme. Ako už vyššie bolo napísané, treba ísť na príslušné úrady zistiť čo a ako a uvidíš že to dobre dopadne 😉
Rodičovské práva a povinnosti majú obaja rodičia. Pri ich výkone sú povinní chrániť záujmy maloletého dieťaťa.
Rodičovské práva a povinnosti vykonáva jeden z rodičov, ak druhý z rodičov nežije, je neznámy alebo ak nemá spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu.
To znamena ze kym si nedosiahla plnoletost, vykonaval rodičovské povinnosti priatel, ale kedze uz si plnoleta, vykonavate ich obaja. Pokial sa rozidete, budete musiet podat na súd navrh na upravu vykonu rodicovskych prav. Aby som nemusela vsetko pisat, nasla som ti celkom pekne zhrnutie na nasledujucom linku:
http://www.hurtaj.sk/uprava-vykonu-rodicovskych...
precitaj si a kludne zajdi aj na upsvar mohli by ti tam poradiť pokial niecomu nebudes rozumiet. treba ratat s tym, ze sud bude skumat materialne zabezpecenie vas oboch a hlavne ci si schopna sama sa o babatko postarat ci uz po emocionalnej ale aj financnej stranke.
Dieta nie je auto, neda sa prepisat!!!!!! Cize ty si matka a pokial nie si fetacka, alkoholicka alebo podobne, dieta bude zverene tebe. A troska pracuj na pravopise