Ahojte. Mám na dusi veľmi ťažké hriechy, za ktoré sa neúprosne hanbim a nedokážem sa z nich vyspovedať, žerie ma hanba keď to mám nahlas vysloviť. Čo mám robiť? Nedokážem to jednoducho. Neviete o nejakej online spovedi? Anonymnej chatovej? Tam by sa mi to lepšie znášalo. Ma taka spoveď vôbec platnosť?
Tak choď ku kňazovi, ktorý ťa nepozná.
Ak by to boli naozaj nejaké ťažké hriechy, tak by si už bol/bola hviezdou v relácii Polícia pátra, alebo by ti NAKA búchala na dvere.
Teraz vážne, nájdi si kňaza, ktorému doverujes a dohodni sa na doovedi
Vo výčitkach svedomia sa ozýva Boh. Vyhľadaj kňaza , poinformuj sa, s ktorým majú ľudia dobré skúsenosti. Bude Ti lepšie a budeš sa tým hriechom vyhýbať, začneš odznova na nový rok a hodiš minulosť za hlavu
skus najs nejakeho knaza podla recenzie, alebo o ktorom ti niekto povedal ze je ok ze ma chapavy pristup....ono knazi tam pocuju vselico, tym si mozes byt ista. cize nakoniec mozno ta hrôza je len v tvojej hlave a z pohladu knaza si priemerny hriesnik. dolezite je, ze chces napravu - rozhresenie, ze mas lutost. niesu tam na to aby ta sudili. ak natrafis na chuja, ktory to spravi necakaj na koniec a odid. najdes lepsieho.
Alebo náprav svoje hriechy. Ak si niečo ukradla/dol, tak vráť či kúp nove. Ak si niekoho ohodnotila, osoravedln sa a ľuďom povedz že si klamal/la.
Kňazi už naozaj počuli všetko, netreba sa báť. Ak je problém to povedať, stačí začať ktoré prikázanie si prestúpila a že je ti ťažké o tom hovoriť, on ťa navedie. Pred sv. spoveďou pros o dary Ducha Svätého pre kňaza aj pre seba. Hlavne sa neboj, Pán Boh už na Teba čaká s otvorenou náručou.
Presne ako sa píše vyššie, ak Ti kňaz nesadne, choď za iným. Ja sa osobne tiež vyhýbam nepríjemným predavačkam ak sa dá, do toho obchodu kde také sú ani nejdem. To isté je aj s kňazom. Netreba sa báť a odkladať, robíš to pre seba, čim skôr, tým lepšie
Akože kňaza nazvať ch.jom je už trošku silné kafe...ale v podstate je tu napísané vsetko potrebné.Najst kňaza ktorému veríš, úprimne vsetko vyznať a nič nezamlcat.Velmi sa ti uľaví
@barboritta tak prepac. som ovplyvnena dedinou mojich sesternic, rozpravanim mojich prarodicov. kazi neboli len ti svati ludia. mlatili deti, mali na omsi blbe reci, odporucli volit fica alebo kdh v minulosti co ako vieme je zakazane. o pedofilii v tejto oblasti ani hovorit nebudem....to za ma niekto teologiu z neho nerobi svateho cloveka, ale včšinou to asi myslia dobre. preto vravim vyber je dôležitý.
@nistika veď áno,výber je dôležitý,to súhlasím.mne iba vadí ten titul,čo si mu dala.su kňazi kadejako,ja nevravím že sú svätí,to nie,veď sú to ľudia.ale nebudem na nijakého takto hovoriť, nehodí sa to.Nepacilo by sa mi žeby na mňa napr niekto povedal že ťa p.ca len zato že som žena napr....
@barboritta to chapem, ja som ale nepovedala ze kazdy knaz je titulovany tymto privlastkom, len za to ze je knaz. knazi by nemali sudit. niesu tam na to. mali by si byt vedomi, ze clovek je proste hriesny a mali by mu pomôcť upravit jeho smer. ak ho odsudia a budu sa tvarit a co tu teraz akoze chces? tebe nieje pomoci? uz teraz si v pekle, to tomu cloveku nepomaha. a oni su na to skoleni oni to vedia, cize ak to niekto napriek tomu spravi, nemam pre nho iny titul. taky knaz by nemal byt knazom. ale zial viem ze sa najdu.
Myslim, ze neveru ako hriech v spovedniciach knazi riesia dost casto...
Podla mojho nazoru povedat niekomu o svojich hriechoch a pomodlit sa nestaci. Nespravne myslienky, slova a skutky si treba uvedomit, olutovat, viac ich nerobit a odpustit sama sebe a potom aj tym, od ktorych sa ti taketo alebo podobne skutky mozu vratit.
Hovoriť / nadávať na kňazov tiež si myslím, ze nie je vhodné, to ako by sme hovorili, že všetky učiteľky , ženy, dr sú na hlavu..........Takisto nemá význam vyťahovať, čo sa dialo pred 1000 rokmi, ale autor asi nepotrebuje komentáre ku kňazom ale vyriešenie svojho duševneho pokoja.... tak ako by sme nadávali na doktorov ale už keď človeku niečo je, vyhľadá dobrého doktora tak či tak 🙂
Bolo by dobré sa vyspovedať pred kňazom, ktorého nepoznáš ani on teba, ked sa hanbíš možno pred kňazom zo svojej dediny, ale hanba tu nemá opodstatnenie, kňazi počuli už kdejaké hriechy a tešia sa z hriešnika, ktorý našiel odvahu vyznať sa z nich. Pamätaj, čo je päť minút hanby oproti večnému zatrateniu, preto neodkladaj spoveď, priprav sa na ňu a uvidíš ako sa ti po dobrej a úprimnej spovedi uľaví, spadne ti kameň zo srdca a rozplačeš sa radosťou. Psychológ môže poradiť, ale hriechy ti neodpustí.
Farar nikomu nepovie čoho si sa spovedala preto sa tomu hovorí volebne tajomstvo henabi sa mu to povedat
Tak to skús povedať priamo Bohu, nemusíš na to ísť cez sprostredkovateľa. Keď budeš mať možnosť a budeš osamote, oslov ho priamo a povedz, čo ťa trápi a popros o odpustenie, požiadaj o nasmerovanie a možnosť odčiniť to, precíť svoju spoveď dušou i srdcom.
Na katolici.sk je veľmi dobré dôkladné spytovanie svedomia, pozri, fakt sa to da povedať knazovi aj inak, ak sa hanbis
V klude to nápiš sem , tu sú všetky profesie . 🧐