Mám ísť do zahraničia za priateľom, alebo sa venovať svojej kariére?

borittaa
15. sep 2024

Ahojte, už niekoľko dní nemôžem spávať pretože som nerozhodná. Priateľ pracuje v zahraničí už 7 rok, ja som počas toho študovala, takže štúdium mi nedovoľovalo sa odsťahovať za priateľom. Trávili sme čas spolu počas celého leta, v jari a v zime po skúškovom období a počas rôznych sviatkov. Teraz prišiel čas, kedy som školu dokončila a je možnosť za ním vycestovať a na istú dobu sa tam usadiť. Problém je v tom, že nechcem pracovať v sklade, v nejakom obchode, robiť chyžnú atď. (neodcudzujem tieto povolania) keďže som 5 rokov makala v škole. Viac by som sa vedela uplatniť doma na Slovensku. Avšak tu nastáva problém, kde sa neviem rozhodnúť, čo by bolo pre mňa najlepšie. Rozchádzať sa nechcem, sme spolu vyše 10tich rokov, ale stále mám v hĺbke duše hlások, ktorý mi vraví, že mám ostať na Slovensku a sústrediť sa na seba a svoju kariéru, keďže som sa doteraz prispôsobovala stále len ja, kde som všetok svoj voľný čas trávila v zahraničí, aby sme boli čo najviac spolu ako sa len dalo. Prosím poraďte mi čo robiť v takejto situácií. Vycestovať alebo ostať?
Ďakujem.

anjelicek26
15. sep 2024

Po desiatich rokoch je to na svadbu alebo rozchod, rozhodne nie na dalsie roky vztahu na dialku... co konkretne si vystudovala? Ako si na tom s jazykom? Ja som odisla do zahranicia 21 rocna a zijem tu 19 rokov... uplatnila som sa v obore, v ktorom som studovala, karierne som dalej, ako som si kedykolvek vedela prestavit... ale to je tym, ze mam a mala som prakticky uz pri stahovani sto percentnu rec... ja som si vztah s manzelom na dialku nevedela predstavit, tak bolo stahovanie...

A prosim pekne ako si prisla na to, ze ty si sa stale prisposobovala? On za tebou nejazdil? On sa o vztah nesnazil? Ved cely cas cakal ako...na spasenie... kym skolu dokoncis, nie? Ved si mala viac prazdnin ako on dovolenky...

veselo_neveselo
15. sep 2024

@borittaa Sustred sa na svoju katieru, ale to este neznamena, ze musis ostat na slovensku.
Hladaj staze, internshipy v tvojej oblasti, ale v krajine kde mas priatela. Aj tam sa zaraduju studenti VS do pracovneho zivota, tak sa pridaj tam.

Urcite by som nesla do skladu ci obchodu, ale to nie au jedine pozicie otvorene expatom. Hladaj, uc sa miestny jazyk...ale urcite, na 100% sa sustred na svoju karieru.

Priatel zajtra nemusi byt, ani ta nezivi, takze treba hladiet na to, aby si sa uzivila sama.

egonsk
15. sep 2024

@borittaa No vystudovat skolu a robit gazeibairta niekde v cudzine za par drobnych veru nie je to co by davalo zmysel do zivota. Tiez sa priklaniam k tomu aby si si nasla tu pracu, kde by si vyuzila aj skolu a mohla si tu rozbehnut aspon trosku karieru.
Doteraz ste boli ako kamarati s vyhodami, tak je otazne, ci sa to prrklopi na nejaky vztah aj realne, t.j. ty by si sla tam a zahodila roky studia aspon na nejaky rok, nez sa rozhodnete ci budete spolu, alebo ci hned sa usadis tu a on to este nejaky rok ustoji, nez sa rozhodnes, ci tu budes pokracovat. Podla mojho nazoru je to velmi dlhy cas co takto oddelene existujete a realny zivot u teba moze vyznamne posunut vztah jednym, alebo druhym smerom.

ahhola
15. sep 2024

Co chce on? Pises o nom,, akoby by tam uz hodil kotvu. Vsak sa dohodnite, trebars potiahneme tam spolu do 2026 a potom sa vratime dkmov... Co chce on?
Mm. ✒️neodcudzujem tieto povolania)✒️ sa pise neodsudzujem.

tiezjedna
15. sep 2024

A aká kariéra sa ti na Slovensku črtá?

ukgirls
15. sep 2024

sustred sa na karieru .. priatel nech sa bud vrati za tebou alebo prehodnodte vztah ... predpokladam,ze si mlada,zivot pred sebou -karieru potrebujes na lepsi zivot nielen pre seba ale aj buduce deti ... ak sa na to vykasles,nik ti nezarusi ze s nim ostanes-spolocne byvanie je skuska vztahu -mozete sa velmi rychlo rozist a co ti ostane?

lienka.7
15. sep 2024

@borittaa cize 10 rokov ste spolu a on je 7 rokov preč. Cize on neváhal odísť preč pokisp si ty ostala tu? Keďže pises, ze školu si skončila, prácu mas teraz akú?
A perspektíva nejakej svadby je aspoň nejaká? Alebo ďalších 5 rokov tam mas makať ako píšeš ako chyžná a pod.a potom zistíš, že si len tak s niekym "zabila" 15 rokov života?
Ja neviem, tebe nič na toto nepovedali vaši?

eeffka
15. sep 2024

Studovala si neviem sice co, alw ak sa s tym neuplatnis v zahranici, isto by som ostala tu a budovala si karieru. Ak sa so skolou vies uplatnit vonku a vies jazyk sla by som vyskusat, vratit sa da stale.

anjelicek26
15. sep 2024

@lienka.7 tak ja to beriem, ze je starsi a ona potrebovala dokoncit vysku, aby sla s nim ani nebola moznost vtedy, to mal na Slovensku ostat a zbozne sa pozerat, ako studuje, ked si tu nevedel najst dobru pracu...ona si sla tiez po svojom a ostala doma a robi si skolu a planuje karieru...dve samostatne jednotky, co sa obcas stretnu na par dni, uziju si sex a zasa idu do svojho sveta.. veru boh vie, ci to vlastne bude fungovat, ked konecne zacnu zit spolu, tu ci tam...

victoriab
15. sep 2024

@borittaa 7 rokov vztah na dialku? V skutocnpsti mozeme tie roky zgrupit asi do jedneho...

mandzula
15. sep 2024

@egonsk "gazeibairta" si dal na pana.😀

andreatytler
15. sep 2024

@borittaa A aky ste mali doteraz plan? Predpokladam ze ked si zacala skolu bolo to preto lebo si uz vtedy vedela ze chces robit karieru v tom odbore na Slovensku. Cize ste mali plan ze sa on zo zahranicia vrati ked dokoncis skolu a usadite sa na Slovensku?
Lebo ak nie, tak nerozumiem preco si si robila skolu, ked si vedela ze sa po jej skonceni ocitnes v tejto problemovej situacii.
Podla mna sa on uz nevrati. 7 rokov je velmi dlha doba.
Ja by som isla do zahranicia a urobila karieru tam mozno aj bez skoly, aj keby to znamenalo vyhodit skudium von oknom. Ale to som ja. Myslim ze ty do zahranicia nepojdes. Podla mna je to na rozchod.

sss777
15. sep 2024

@borittaa
Ak nemáš možnosť pracovať vo svojom odbore v zahraničí, nešla by som do toho.
Nevieme ako si na tom jazykovo, ani o akú krajinu ide a ani tvoj vyštudovaný odbor, ale snáď si neštudovala na to, aby si niekde umývala záchody.

akje
15. sep 2024

@borittaa ahoj 😊 poradim ti na zaklade jednej kolegyne, ktora ma vztah s priatelom v zahranici. Po VS ostala na slovensku, zamestnala sa, ziskala 1 rok pracovnych skusenosti, nasledne si hladala pracu v zahranici na typ pozicie, ktoru vystudovala a nasla 😊 teraz zije v zahranici s priatelom, neumyva riad ale venuje sa vystudovanemu oboru 😊 a to nie je krajina, kde by bola anglictina uradnym jazykom 😊 drzim palce 😉

majka99999
15. sep 2024

Kolko mate rokov? Ovladas jazyk tej krajiny?

kiki68
16. sep 2024

@borittaa mala si cely cas makat na tom jazyku, ktory sa tam pouziva a dat si tam priamo uznat vzdelanie. Na tomto by som makala dalej. Nemusis v zahranici robit iba chyznu a v sklade. Neviem aku skolu mas, ale ved 7 rokov, alebo 4/5 rokov je dost na to zmaknut jazyk na pozadovanu uroven daneho statu

melanta
16. sep 2024

@borittaa nie každý, kto ide do zahraničia, pracuje v sklade, ako chyžná a pod. Množstvo ľudí ide pracovať v odbore, ktorý majú vyštudovaný. Vo väčšine prípadoch stačí vedieť jazyk krajiny a prípadne k tomu aj angličtinu. Píšem vo väčšine, pretože sú obory, ktoré v zahraničí naše vysoké školy/univerzity neuznajú. Takže čo si vyštudovala/v akom obore chceš pracovať a aké máš jazykové znalosti? Inak súhlasím s prvou vetou od @anjelicek26 po toľkých rokoch to nie je na pokračovanie vzťahu na diaľku. Ak sa vieš uplatniť v zahraničí s tvojim vzdelaním a partner má tam lepšie možnosti zárobku ako na Slovensku, tak choď za ním.

beronsche
16. sep 2024

@borittaa ste spolu 10r a doteraz ste nerozmýšľali, ako budete fungovať? Veľká chyba.
uz počas štúdia si mala mať jasno v tom, čo budeš robiť, alebo teda, kde to budeš robiť a smerovať svoje rozhodnutia a kroky tým smerom...
Čo si študovala? Ako si na tom s jazykom?

janickacrazy
16. sep 2024

@borittaa a on tam chce už zostať natrvalo? Alebo plánuje prísť na SK? Čo si vyštudovala? Vieš jazyk krajiny, kde tvoj frajer pracuje? Svadba je v pláne? Lebo ozaj ste dlho spolu.

froneet
16. sep 2024

Nie je nič zlé na práci v sklade/ upratovaču a potom sa vypracovať. Tie čo píšete , že by ste kvôli tomu nešli asi nemáte skúsenosti so sťahovaním sa do zahraničia. Ako absolventovi vysokej školy ani doma ani v zahraničí pečené holuby do úst nepadajú. Tiež som začala ako čašníčka v hoteli na raňajkách a svadbách a teraz pracujem na univerzite a to som prišla s perfektnou angličtinou. Ak si myslíte , že prídete do zahraničia a zamestnáte sa hneď vo svojom odbore tak ani nechoďte nikam radšej. Takto to funguje v minime prípadov a odborov.

luccija
16. sep 2024

@borittaa ísť do zahraničia.Aspon zistite ako viete spolu žiť...kedy, ak nie teraz?Ak nepôjdeš a zamestnas sa už nebudeš mať prázdniny a vzťah pôjde do stratena.Neviem prečo by si tam mala mať nizko kvalifikovanú prácu už dopredu si to negujes.Neviem čo si študovala či si lekár, farmaceut...ale akákoľvek podradna práca má vonku väčšinou vyšší zárobok ako u nás po škole.
Choď...možno za 3m zistíš, že sa neviete vystáť, alebo iny problém .....predpokladám, že tu zaúradoval aj názor rodičov však?🙂

sss777
16. sep 2024

@froneet
Jasné, že na práci v sklade alebo práci upratovačky nie je nič zlé, ale autorka má o svojej budúcnosti asi trochu iné predstavy, veď asi pre niečo strávila x rokov štúdiom.
Ja a kopec mojich spolužiakov z VŠ sme si v zahraničí našli hneď prácu v odbore, ale nikto tam nechcel ísť "vypracovať sa", vážili sme si vlastné vedomosti a štúdium a tak to nejako popisuje aj autorka. Nie každému vysokoškolákovi stačí začať pracovať na pozícii, kde nemusíš mať skončenú ani ZŠ.

borittaa
autor
16. sep 2024

@sss777 ďakujem za tento zmysluplný názor, asi jediná ste ma pochopili!

beronsche
16. sep 2024

@borittaa pretože jediná s tebou súhlasí?
Čo je za odbor, že v zahraničí uplatnenie nemáš?
Nevieš jazyk?

lucik194
16. sep 2024

@borittaa toto co tu pises je cele zle.....
kedze pises , ze ste s pritelom spolu uz 7 rokov, preco si sa v tom case uz nezacala obracat a hladat pracu v odbore priamo v zahranici? Stale si nenapisala, co si studovala a ako si na tom s jazykom danej krajiny. Po tolkych rokoch uz si mohla mat (teda pokial nemas) jazyk na urovni b2 resp C1 a bez problemov tam robit odbornu pracu.

aku mas prax, nepises....... lebo teraz je uplne normalne pocas skoly praxovat, ist na erazmus, proste nabrat nejake skusenosti....

Sorry zila som v zahranici a viem, co je to robit odbornu pracu, nie nemusela som nikoho presviedcat, ze to robit viem. Cely tento príspevok je vykrik do tmy nedospelej ženy, ktora nevie co so zivotom...... a tie tvoje kecy, ze nechces robit v sklade, nechapem, rodicia Ta presvedcili, ze na viac nemas? pretoze to tak vyzera, nevidim dovod preco by si mala robit v sklade.....

sustredit sa na seba? a co si robila doteraz? strasne kecy niekoho, kto nezije v realnom svete.....

A ako by si sa chcela sustredit na seba? Ak chces zostat na SK, tak sa s nim rozid a netahaj ho dalsich 10 rokov za nos, lebo ak budete od seba, Vas vztah nema ziadnu buducnost......

beronsche
16. sep 2024

@sss777 píšeš, že "sme si v zahraničí našli hneď prácu v odbore, ale nikto tam nechcel ísť "vypracovať sa", vážili sme si vlastné vedomosti a štúdium.."
Je to preklep?
Lebo keď si vážim vlastne vedomosti a schopnosti, viem ich využiť kdekoľvek.
Nehovoriac, že uplatniť sa hneď v zahraničí, to musis mať aj čo ponúknuť, dokonca viac ako v domovskej krajine..

@lucik194 úplne súhlasím!
Tiež som v zahranici pracovala v odbore, ktorý som študovala. Dá sa to.
Aj keď priznávam, že z dôvodu nedostatočnej jazykovej zručnosti som si musela prejsť aj prácami, akých sa autorka stráni. Až keď som komunikovala dobre, začala som odbornou stazou a pokračovala plným uvazkom.

sss777
16. sep 2024

@beronsche
Myslela som to tak, že sme nešli do zahraničia začať na nejakom neodbornom mieste a vypracovať sa.
Skončila som medicínu, ovládala som na úrovni C1 3 jazyky a nikoho som nemusela prosiť o prácu, ponúk bolo viac ako dosť.
Ale keby som bola na mieste autorky a nebola by som si istá, či dostanem miesto v odbore v zahraničí, zostanem doma, lebo si príliš vážim vlastné vedomosti na to, aby som sa "vypracovávala" od nuly a začala ako chyžná. Keby som neštudovala, tak mi to príde ako dobrý nápad začať. Ale takto nie.
Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne🙂

beronsche
16. sep 2024

@sss777 áno, teraz už áno. 🙂
Ale myslím, že ako lekárka by si na neodbornom mieste aj tak nezacinala. S medicínou je situácia trochu iná.

Nuž, ja na autorkinom mieste by som sa hlavne zamýšľala omnoho, omnoho skôr, čo so vztahom a životom.
Myslím, že ona je rozhodnúta, nikam ist nechce a tu len hľadá schválenie svojho rozhodnutia.
A tiež si myslím, že sa dostali do blbeho bodu, kedy je to už buď alebo...buď vzťah alebo práca. bola chyba, že to dopustili.

lucik194
16. sep 2024

slecna odisla z MK

helenbozka
17. sep 2024

@froneet konečne niekto, kto napísal reálne veci 😉 ďakujem za to. Zdieľam Tvoj názor 🙂👍🏼