Ahojte, potrebujem sa poradit so zenami, ktore si niecim podobnym presli. S priatelom sme spolu takmer 3 roky a prave sme sa zacali snazit o dieta. Ja dieta este nemam, on z byvalou zenou ano. Ja aj on sme rozvedeni, obaja sme sa rozviedli tesne predtym ako sme sa dali dokopy - obaja velmi velmi narocny rozvod. Od zaciatku vztahu sme obidvaja na tom istom a teda ze dalsia svadba nehrozi, chceme byt spolu ale ani jednemu sa znovu do tejto rieky vstupit nechce (min nie teraz a ani najblizsich 5-10 rokov). A teraz ten problem- ja som za to, aby sa dieta volalo po mne (len kvoli tomu som sa vratila k dievcenskemu priezvisku, aby sa nevolalo po byvalom😄). Partner nesuhlasi a trva na tom, ze dieta sa ma volat po otcovi. Dnes sme mali o tom dost dlhu diskusiu, v podstate obaja mame rovnake argumenty, obaja na to pozerame rovnako. Spolocna svadba naozaj nehrozi, nechceme to ani jeden a teda ani spolocne priezvisko. V podstate mi povedal, ze kym mu neslubim ze bude mat dieta jeho priezvisko tak do toho nejde. A teraz neviem co robit. Ci zahodit tri spolocne roky kvoli priezvisku a zacat s niekym odznovu (mam po 30 a fakt tusim po dietati) a cakat ci nebude mat rovnaku podmienku alebo sklonit hlavu a pomenovat dieta po otcovi aj ked mi to trha srdce a je to proti mojmu presvedceniu…
Nech jeden vyberie meno a druhy mu da priezvisko :D alebo si zmente obaja priezvisko na uplne ine a bude to 😆
Ja som za to, ze ked ste len partneri a nie manzelia, tak priezvisko ma mat dieta po matke.
A nie ta hentak vydierat.
Premenuj si len priezvisko po partnerovi bez svadby a budete mat všetci rovnaké
Neviete urobiť kompromis ani jeden, ani druhý.
Tak ja sa mu vôbec nečudujem, meno sa logicky dáva po otcovi. Nechápem, proti akému presvedčeniu ti to je? Podľa mňa preháňaš.
Jednoznacne tvoje priezvisko. Ty si matka, hlavne ty s nim budes chodit po lekaroch, do skolky, cestovanie..... a vysvetlovat ze je to tvoje dieta aj ked ma priezvisko ine. A kto vie co bude o par rokov, ak sa rozidete tak budes rada ze sa vola po tebe
suhlasim s @acrobaleno . Dieta by malo mat meno po matke pokial nie ste manzelia. To iste som aj priatelovi povedala, ze ak by som ostala tehotna skor ako by sme mali svadbu, tak automaticky dieta dostane moje priezvisko.
Ja som tiež rozvedená a naše dieťa sa volá po otcovi. Mne to bolo úplne jedno. A nikto sa ma nepyta prečo má iné priezvisko ako ja. Keď sme niekde u lekára tak ma oslovia priezviskom priateľ a nevadí mi to. Milujeme sa a tiež sa nechceme brat. Ale hadky kvôli priezvisku sme neriešili. Zhodli sme sa natom spolu
Tak keď sa neviete dohodnúť na priezvisku, na ďalších veciach sa sotva dohodnete.
Ja by som tiez nechcela ine priezvisko ako dieta, takze ta celkom chapem. Nemozete mat spolocne priezvisko bez svadby?
@janka1011 meno sa nedáva logicky po otcovi. Meno sa dáva po matke a keď chceš aby malo meno po otcovi musíš si k tomu vybaviť papier na matrike
Ja tiež súhlasím s dievčatami vyššie. Meno po tebe
Ja hlasujem aby malo tvoje priezvisko. Presne kôli úradom, školám, doktorom...
Ak sa náhodou rozidete tak dieťa ostane na 90perc s tebou sa budeš volať ty inak ako dieťa. A bez jeho súhlasu dieťaťu meno nezmeníš a ty budeš hlavne ta co sa bude o dieťa starať takže dieťa po matke, alebo sa vezmite a budete mat všetcia rovnaké priezvisko.
Ale keď sa neviete doho3na priezvisku tak by som snaženie zatiaľ odložila
MY sme nie manželia a dcérka mala otcove priezvisko. Koľko deti sa vola otcovým priezviskom a nie sú zobratý. A musel jej platiť aj výživne hoci sme neboli manželia.
@janka1011 a to si na túto hlúposť kde prišla? naopak, ak autorkin chlap odmieta sobáš (vlastne aj ona), tak by som vôbec na jej mieste nepristúpila na jeho priezvisko. všade, kam pôjde (jasle, škôlka, lekári) ju budú oslovovať jeho priezviskom. ak sa náhodou rozídu, tak neexistuje, aby dieťaťu zmenila na svoje, on na to nepristúpi.
autorka: ak sa neviete zhodnúť na takejto "smiešnej" no základnej veci, tak neviem, či vôbec mať dieťa s človekom, ktorý si dáva takéto ultimátum, je vhodné a správny krok... napokon, píšeš, že máte za sebou náročné rozvody. možno práve táto téma ti otvorí oči, že toto možno nebude práve ten pravý orechový... neviem, či by som do toto (dieťa) šla, asi nie
@janka1011 to si kde nabrala, že sa logicky dáva meno po otcovi? Dáva, ak si ten otec matku dieťaťa vezme za ženu. Nikdy by som sa nevolala ináč, ako moje dieťa. Prečo by malo nosiť meno muža, ktorému nestojím o to, aby si ma zobral za ženu, keď čakám jeho dieťa?
@dilino výživné sa neodvíja od toho, či sú rodičia manželia alebo nie. Je tu kopa príbehov žien, ktoré dali meno dieťaťu po priateľovi, časom sa rozišli a oľutovali to.
Spolocne priezvisko bez svadby si predstavit neviem, to mi pride uz take hlupe, kazdy by mi gratuloval k svadbe a vysvetlovat ze vlastne som sa len premenovala aby som mala rovnake priezvisko ako priatel🙈
Ja som presvedcena o tom, ze dieta ma mat priezvisko po matke aj ked je teda zauzivane davat meno po otcovi. ja aj celkom chapem jeho nazor - naozaj je ocakavane, ze dieta sa vola po otcovi a vela ludi by to urcite riesilo. Na druhej strane pre mna je dolezite, aby sa dieta volalo po mne presne kvoli skole, lekarom, uradom a kazdemu vysvetlovat ze sa volam inak. A samozrejme aj kvoli pripadnemu rozchodu - samozrejme dieta bude so mnou a ja sa chcem volat rovnako ako dieta.
My mame inak velmi harmonicky vztah a v podstate sa nehadame - vieme si vykomunikovat vsetko a aj na vychovu mame rovnaky nazor (mame v striedavke jeho dieta, cize v tomto sme naozaj zosúdeni). Je to perfektny otec a aj partner, neviem si predstavit nikoho lepsieho. Ale v tejto jednej veci je teda velmi staromodny a zalezi mu na tom, aby jeho dieta malo jeho priezvisko - tak isto ako mne🤷🏻♀️
@autorka, nesnažila by som sa o dieťa, ak sa neviete dohodnúť na jeho mene. Chápem dôvody, prečo nechceš vhupnúť do ďalšieho manželstva, ale po priateľovi by som meno dieťaťu nikdy nedala.
@dilino výživné s tým nemá nič spoločné. tvoj nick úplne súhlasí s tvojim právnym povedomím 🙂
akonáhle je otec dieťaťa zapísaný v RL, tak sa alimentom nevyhne. vôbec pritom nevadí, že má iné priezvisko ako dieťa.
@elizabet173 ja som sa nechala doslova nachytať.... bohužiaľ. v dobe, kedy som mala dcéru, som nefigurovala nejak extra na nete, nevyhľadávala som diskusie apod. a na matrike mi tetka povedala nesprávnu informáciu a to presne to, že ak sa dieťa nebude volať ako otec, tak môžem na alimenty zabudnúť. fakt mi toto tá krava povedala (je tomu takmer 13 rokov). takže je možné, že rovnako "uvedomelé" tetky ešte aj dnes zavádzajú budúce matky :( čiže som dopadla tak, že dodnes ma u lekára volajú priezviskom, ktoré vrcholne neznášam 😀
Tu je otázne či ked dáš priezvisko po sebe že či uzná otcovstvo ked robí také obštrukcie čo sa týka toho že sa musí volať priezviskom po ňom. Ale za takých podmienok neviem či by som do toho šla.
autorka: tak ak všetko ostatné funguje, tak zvoľ taktiku takú, že prestaň sa s ním o dieťati celkovo baviť. a ak sa zadarí a ostaneš tehotná, tak ako slobodná matka máš ty plné právo rozhodnúť o priezvisku dieťaťa. potom sa možno partnerovi otvoria oči. a možno aj spoločne usúdite, že OK, vezmime sa, veď všetko klape, ako má
@dilino toto s tým vôbec nesúvisí. čítaš ty vôbec reakcie na seba samú?
Ja na tvojom mieste by som neustúpila
sense koľko je takých čo nie sú zobratý a majú spolu deti ktoré nosia otcove priezvisko. Ked som sa narodila mame ostala slobodná matka a priezvisko nosím po otcovi kedže mi uznal otcovstvo.
@panelacikova hlavne že TY všetko vieš a všade si bola.
@dilino áno, presne tak 🙂
Priezvisko moze mat aj po tebe aj po nom. Takze obe
Podla mna je to absolutne nepodstatna vec, je to len par pismen. Hodte si mincou.