Mám informovať sociálku?

nataliakubinska
6. aug 2014

Ahojte všetkým, pravý dovod mojej registrácie na modrý konik je práve toto....Chcem sa s Vámi podelit o jednu situáciu, ktorú velmi ťažko prežívám aj keď sa nejedná o moju rodinu. Vlastne by som Vás chcela poprosit o Váš názor na vec. K veci - poznám rodinu (mladé dievča, je to moja ,,kamarátka,,), ktorá žije so svojím priatelom v bytovke, ktorá ma jednu malú izbu. Majú 6 deti (najstarsia takmer 8, najmladsi 2mesiace)....,,kamarátka,, alebo ako ju nazvat, svoju situáciu totalne nevladze riesit, po deckach takmer cely den reve a reve, nazyva ich sproste, ked jej idu nervy nema problem deti bit- nie udriet, ale bije ich ako psa.. chodim k nej ,,domov,, uz nejaky piatok lebo ju poznam cca 12 rokov, este ako pubertacka...no az teraz sme sa zacaly castejsie stretavat...oni nemaju vela penazi a ked uz nieco v ruke maju daju to za cigara a nejaku drogu ( do nosa, ja sa v tom nevyznam a pytat sa jej no neopytam sa) ona sa neda nahovorit aby sa postavila na nohy a zacala konecne zit pre tie deti.... ked su decka vonku alebo spia hovori mi, ako ich miluje, atd..no ale potom je jej jedno co dostali jest, ci su hladne, smadne...nezaujima sa... v 8 zavola domov decka, da im pyzamo a idu spat...co vecera - sama neviem....je mi deti luto a preto dnes cely den uvazujem ci ju nahlasit na socialku alebo co mam robit... Ja sa na to nemozem pozerat, sama mam 6rocnu dcerku, a trha mi to srdiecko ich takto vidiet... Ja viem, ze to nie je moja starost, je to ich vec co robia, ale ide o tie deti...vecne hladne, uplakane...Len mam strach ci sa to moze dozvedetd ona ze ja som dala nejake informacie na socialku a co byste spravili vy na mojom mieste? Dakujem za kazdy inteligentny nazor. Natalia

viera
6. aug 2014

Skus jej skor pomoct.....Ako socialka...Je to ich matka....Tie deti maju k nej puto...A tak isto ona si tiez musi byt vedoma toho, ze "6deti"....K comu to chcela, ako to chcela, naco to chcela.....🙂)).....

zuzu7899
6. aug 2014

Nesuhlasim len pomoct radsej ako socialka ved nahlasit na socialku sa da aj telefonom ako anonym urcite to je lepsie ona sa nikdy nezmeni tak naco cakat

tova
6. aug 2014

sama svoj zivotny styl asi nezmeni, bolo by dobre aby deti ostali s nou, ale pod dobrym dohladom socialky, aby mali zabezpecene zakladne potreby a hlavene klud a pokoj v dome.

salome123
6. aug 2014

chces anonymne udat kamosku so 6 detmi a pod prispevok sa podpises a aj nick je tvoreny tvojim menom a priezviskom... kus cudne.

ale k teme. ja by som ju nahlasila ak su ocividne zanedbavane (myslim strava, spinave oblecenie). aspon bude o ne matka viac dbat v strachu pred necakanou kontrolou zo socialky

mary1911
6. aug 2014

ja tiez poznam dievca ktore je v takej istej situacii jej matka mala spolu snou 8 deti ich vychovu zvladala (aj vdaka pridavkom na tolko deti) teraz ma 6 deti a priatela sktorym ziju v jednom malom byte.su predsa organizacie pre pomoc deti aj s matkami ponukli by im docasne riesenie a jej priatel by zatial mal zapracovat na tom aby ich mohol dostatocne zabezpecit .nepoznam nic horsie ako oddelit matku od ich deti .pre tie deti by to bolo najhorsie zit bez maminky

bonaqa2013
6. aug 2014

Maminka deti nezvláda po psychickej stránke. Treba ju zaviesť k lekárovi.... A skús jej pomocť aj ty ako kamoška. Asi by som jej dala nejaké staršie oblečenie, na deti, alebo pre ňu, jedlo ak by mi niečo zostalo - dala jej deťom.... Porozmýšľaj, oslov charitu, cirkevný zbor - pána farára či nepozná ľudí čo by mohli nejako prispieť. Ja viem že nie sú to Tvoje deti, ale ja by som to takto skúsila... Bývame na dedine a snažíme sa ľuďom pomocť aj takto...

kremko
6. aug 2014

Určite nahlásiť na sociálku. Oni budú s rodinou pracovať. Podozrenie z týrania, zneužívania alebo zanedbávania dieťaťa je možné anonymne nahlásiť na bezplatnú linku Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny 0800 191 222. Pre intervenciu orgánov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately je potrebné dieťa identifikovať, t.j. nahlásiť meno a adresu.

pribinak
6. aug 2014

@bonaqa2013 to je sice pekne , ale o zo viac penazi jej zostanena cigy, chlast a podobne

ivett1
6. aug 2014

ahoj, myslím, že to nahlásenie na sociálku je dobrý nápad...ale pred tým skús ešte s ňou hodiť reč ...ak ide o sociálne slabšiu rodinu, myslím, že pomoc sociálky uvíta...ak ide o neprispôsobivú rodinu, tá určite nebude záujmom sociálky nadšená ... treba si vyjasniť hlavne toto ... ak by som videla, že matka má záujem o deti a že ich má rada, len nemá na to - finančne, tak by som pomohla ...šatmi, zbierkou, atď...ale, ak ju viac zaujímajú drogy, atď. ... tak jednoznačne sociálka ... 😉

veriiii
6. aug 2014

@nataliakubinska ono, socialka vie byt dvoj secna zbran-je dost mozne,ze je deti zoberu..ja nepochybujem ,ze svoje deti lubi a ze by sa zrutila,keby jej ich zobrali-to by ta asi mrzelo..lenze-ako pises ,je v tazkej situacii-bez penazi, bez vhodneho byvania pre tolko ludi,bez pomoci,ignorovana, a 6 deti?no neviem,v jej situacii by asi kazda z nas takto"upadla" a otupela..co na to jej rodina?v prvom rade, je dost mozne,ze trpi depresiami..tie mozu vyustit do hocicoho..aj do zufalych cinou...ona potrebuje tiez urychlene pomoc,tak akio jje deti,aby bioli v bezpeci..je dost mozne, ze svoj zivot vdaka tomu vidi cierno...
jasne. zeby nemala zanedbavat deti-ani po telesnej stranke,-bitka, nedavanie jedla(ma im co dat?), nechat ich hrat sa samych-alebo psychickej-nadavky ,neprejavuje k nim lasku,city.atd.ale mozno potrebuje uz vypnut..ak myslis,ze nehrozi nejaka tragedia, zeby sa tam ;pozabijali atd..(prepac, ze to tak pisem)tak jej skus ty najprv pomoct-napr stym jedlom, priprav detom veceru, pozoruj ako bude ona reagovat, co na to deti...pomoz jej dat kontakty napr na nejaku charitu, vacsinou katolicke su..to ze nechce prijat pomoc moze byt,ze uz klesla na dno..a nevie sa vyhrabat..je izolovana, urcite nema net, nevie si sama najst a dovolat sa pomoci..
ja oosbne si nemyslsim,ze jje socialka zacne riesit jej situaciu, zoberie jje deti, mozno docastne kym sa nevyhrabe,mozno na stalo..mozno to bude tak lepsie pre deti?alebo pre nu,alebo aj nie..

danculik
6. aug 2014

@nataliakubinska ..ahoj, neviem ci je to dobry napad nahlasit ich na socialku. Moze sa to otocit este aj proti tebe ani nevies ako. Ja by som najskor ako prve urobila to, ze by som sa s nou porozpravala, ci tie deti naozaj lubi a dala by im aj to posledne..a ak by povedala ano, tak by som jej prehovorila do duse , nech najskor prestane fajcit, hulit...
Po druhe ak je to rodina ktora sa neprisposobi...a ziju ako tzv. "cigani"..tak by som sa na nu vybodla...a snazila by som sa pomoct aspon tym, ze by som detom ak by som mala na to financie a cas...napriklad upiect kolac...alebo ich zavolat k tebe na obed...proste aby jedli...

Viem , ze si sama s malou..co v dnesnej dobe je narocne..ale skusila by som to najskor tym jedlom...pitim....mozno keby nejake oblecenie pozbierat...popytat sa ako ti uz dievcata radili niekde na fare, v materskom centre...

Zasa este druha strana tejto mince je, ze ak by si hoci zacala pomahat aj takymto nezistnym sposobom, mohla by to tvoja kamaratka pochopit tak, ze co sa staras do jej zivota..ze sa vie o svoje deti postarat...a mohlo by sa natrhnut vase kamaratske puto...

Je to na tebe..ale socialku by som volila uz ako poslednu moznost...predsa odrthnut deti od matky..aj ked je to tak ako je...pre deti by to bolo strasne...☹

danculik
6. aug 2014

@nataliakubinska este sa chcem opytat...a jej priatel pracuje?..ci co on robi?

nataliakubinska
autor
6. aug 2014

@salome123 akoze prepac, ale internet je ta poslledna vec, ktoru by mala doma, nemaju ani pc a pretoze neplatia,su odpojeni od elekriny. Riesis nieco na co sa clovek absolutne nepytal. Veci si predavaju navzajom za par evri... A za to, ze sa chcem poradit na situaciu, ktora ma velmi mrzi, tak preto si nedam vymyslene meno, na to tu su ine, vsak??

nataliakubinska
autor
6. aug 2014

@danculik nie nerobi, keby chcel mohol by, ale nechce sa mu. Radsej cely den vonku

ellca123
6. aug 2014

suhlasim s bonaqa2013
skus pomoct,
inak tie deti skoncia v domove
socialka sa s nimi nebude patlat,pridu a ak uvidia "zjetu" matku .........

nataliakubinska
autor
6. aug 2014

Dobre ranko vsetkym, dakujem za odpovede... Ja viem ze nahlasit sa da ako anonym, ale to socialka neriesi poriadne, da si na rodinu pozor a nic.. Toto uz mam zazite od kamaratky.. Ja tej rodine nechcem ublizit, ved pisem ze ich mam rada a je mi ich luto ako ziju! Len mam strach aby sa to neobratilo a ja nebola najhorsia. Snažila som sa jej velakrat dohovorit nech zacne nieco robit zo sebou, ale ona to nevidi, nevidi ze robí spatne ked im neda najest lebo ona sama nie je vela, takze asi decka tiez podla nej nepotrebuju.. Je to zlozite, ale snazim sa to riesit

tvorivachalupka
6. aug 2014

Ja mám skúsenosti s takýmito prípadmi. Ono to označenie "sociálne slabá rodina" je vlastne úplne od veci - pretože oni si tú situáciu zapríčinili sami - tým že nechodia do roboty a sedia v krčme - deti na ulici. Tiež máme na dedine takýto prípad - deti ledva skončili základku - dalej sa im samozrejme nechce - a moja skúsenosť? čím viac sa im vyjde v ústrety - to jest dáte im oblečenie pre deti. v škole mali obedy za korunu, nemusli platiť do obce dane - tým viac im ostalo na cigarety a chľast. Ja mám tiež šesť deti - nikto mi nedá prípspevok navyše, obaja s manželom máme VŠ a manžel maká ako vie a ja tiež sa snažím niečo privyrobiť - mali viac aút ako my - samozrejme do pol roka každé nabúrali - my potrebujeme veľké auto - tak sme si naň poctivo našetrili - aby sme mali na čom deti voziť do školy, hudobnej a pod.
Môj názor - nahlásiť - nemusí to hned znamenať odobratie deti - radšej čím skôr - lebo môžu jej prasknúť nervy a potom bude neskoro.

peanutslm
6. aug 2014

@nataliakubinska jednoznačne nahlásiť na sociálku, nemusíš sa báť, že jej oznámia, že si to bola práve Ty, nikde nie je napísané, že sociálka príde a vezme deti za ruku a hybaj preč, takto to určite neriešia, skôr sa im budú snažiť pomôcť a rodinu sledovať a ak nepríde k náprave, tak až potom budú riešiť radikálne....možno je dobré sa skontaktovať aj s pediatričkou detí. Riešiť to určite treba ale za pomoci úradov, Ty s tým sama neurobíš nič.

junova
6. aug 2014

@nataliakubinska Ja by som ju anonymne na tú socialku nahlásila. Deti jej hneď nezoberu, len budú ku nej chodiť na kontroly, či sú deti najedene, čisté, či nemajú modriny. Všetky, ktoré píšete, že deťom je pri mamičke lepšie, máte pravdu. Ale nie pri alkoholicke, narkomanke, ktorá ich zabedbava a bije. To je láska? Zakladateľka témy im nemôže každý deň dávať raňajky, obed, večeru, kúpať ich, venovať sa im, chrániť ich pred matkou, keď ich chce biť. Keď bude spolupracovať so socialkou, deti jej nezoberu. Možno sa konečne spamata a bude matkou akou má byť.

stanislavao
6. aug 2014

@nataliakubinska skuste sa najskor pediatricky opytat na tie deti. povedat doktorke, ze ako je s detmi zaobchadzane a zrejme aj tu socialku kontaktovat. ludia sa toho strania a potom deti trpia. nech jej tam chodia na kontroly a mozno sa spamata. ak nie, tak to budu riesit. deticky predsa nemozu byt hladne. to je najhorsie, na cigatery, alkohol peniaze ludia daju a na deti nie.

junova
6. aug 2014

@nataliakubinska Najskôr to skús nahlásiť anonymne a uvidíš. Socialka má povinnosť zaoberať sa každým prípadom, aj anonymne nahláseným. Minule tu jedna písala, že ju udal anonym a odvtedy má pravidelné kontroly doma.

1andrea111
6. aug 2014

@nataliakubinska určite to nie je jednoduché, keď Ti na nich úprimne záleží, k rozhodnutiu by som Ti chcela napísať, že len akcia, vyvolá reakciu, rozhovormi a dohováraním nič nezmeníš, len keď urobíš niečo, čo ich donúti veci meniť, môže nastať zmena.

junova
6. aug 2014

@ellca123 Ale v domove aspoň budú mať pravidelnú stravu, čisté oblečenie, elektrinu a nebude ich mlátiť zjeta matka. Je možnosť vrátiť deti do rodiny, keď sa situácia v rodine zmení.

ellca123
6. aug 2014

@junova
a to je pravda

doma mam dietatko z krizoveho centra ,je u nas 4 roky a do dnes trpi deprivaciou /kto nevie nech googluje/

majdus
6. aug 2014

No, toto mi pride riadne krute, takto zit s detickami. Zit s tolkymi detmi v takej malej izbe je veru drsne a necudujem sa, ze je nervozna. Ak je to naozaj tak, ze droguju a peniaze neminaju na zabezpecenie zakladnych potrieb, tak by som ich urcite nahlasila. Tiez z dovodu, ze budu pod dohladom a pomoze sa im. Mozno sa este veci zmenia. Drogovo zavisli si ale asi tazko sami pomozu. Tesim sa, ze ti nie je lahostajna situacia, v kt.sa deticky nachadzaju, kedze ony za to, ako a kde ziju, nemozu.
Inak, chapem, preco sa to bojis nahlasit. Uprimne, aj ja by som sa bala, ale mohol to byt aj nejaky sused. Snad sa spravne rozhodnes. Urcite pomoc potrebuju! 🙂

aha1
6. aug 2014

Takže v prvom rade to nie je u mňa žiadna matka, nie preto že majú málo ale preto, že aj z toho mála deťom nedá. Nie je argument, že ona málo je tak si myslí, že aj deti nepotrebujú skôr to je len ospravednenie pre jej svedomie, pretože okráda vlastné deti, ktoré tak neskutočne miluje, že ich bije ako psov. My sme tiež doma nemali veľa boli sme štyria ale vedeli sme, že keď prídeme za mamou tak má pre nás pohladenie a zaujíma sa o nás a hladný sme nikdy neboli ono uvariť sa dá aj lacno ak má záujem. Z tvojho príspevku vidieť, že deti vychováva ulica a sú radšej vonku ako doma, takže určite by som neváhala a udala ju na sociálku možno to závisláčku preberie a kde je detská lekárka to nevidí tie deti ? A reči typu, že lepšia taká mama ako sociálka sú drísty a s tých sa deti nenajedia. 😠

nini1010
6. aug 2014

Nahlasit na socialku neznamena ze jej deti hned vezmu,takze z toho nemaj ziadne vycitky.da sa upozornit na takyto pripad a oni budu proste starostlivost o deti pozornejsie monitorovat aby detom zabezpecovala zakladne potreby.radsej takto ako presviedcat matku nech sa spamata.to nie je tvoja uloha vychovavat ju,ale socialky.ak by si sa do toho pustila na vlastnu past bola by si zodpovedna aj za pripadne dosledky.tiez nie je riesenim nechat to len tak.uz bol nejeden pripad ked ludia ignorovali situaciu a potom sa stali tragedie.normalne by som sa informovala ze v pripade ze existuje takato situacia ako a kde sa da na nu upozornit.a hlavne neotalaj-VED SU TO DETI!!!

nini1010
6. aug 2014

@viera Jej ulohou nie je uvit ju byt zodpovednou matkou.ma svoje dieta.ak by to urobila a pustila sa do toho sama niesla by istym spisobom zodpovednost za deti a aj pripadne dosledky.na taketo pripady je socialka.

kofoluska
6. aug 2014

@nataliakubinska Pises, ze mina na cigarety a drogy, ze ich odpojili od elektriky. Tu nie je co riesit. Nahlasit na socialku, aka tam je situacia. Ano, deti potrebuju v prvom rade vlastnu rodinu. S tym suhlasim. Ale nesuhlasim s tym, ze u TEJTO matky im je najlepsie a dokonca lepsie ako v detskom domove - ako tu poniektore pisete. Su mamky, ktore maju kopec deti, financne su na tom biedne, ale obracaju sa ako vedia, o deti sa staraju, miluju ich, dali by im prve posledne. Nekricia na ne a nebiju ich. Tato zena podla mna nie je matka, ona len rodi ako hruska a nemysli na nasledky. Deti si zasluzia aspon sancu mat sa lepsie.

anareei
6. aug 2014

ak nepomohlo dohovaranie ja by som nahlasila.Aj z mala sa da v skromnosti ale ked nemaju a zozenu na cigarety ba dokonca drogy,je to neodpustitelne...ak ich mas rada,tak konaj pre ich dobro.Kym nebude siedme dieta☹