Pekny večer.
Potrebovala by som od Vás pomôcť a poradiť pretože som už na dne.Som vydatá a mam dve deti.
S manželom mame uz dlhšiu dobu problémy, rúca sa nám vzťah Hlavným dôvodom je alkohol,pijem a potom robim hlúposti. Pred par dnami som sa svojej rodine neozvala 4 dni.Nikto omne nic nevedel.Ani moje deti ani manžel. Svojim správaním ničím celu rodinu.
Svokrovci mi pred par dnami povedali ze mi zoberú deti ked sa nepôjdem liečiť na prednú horu. Ked ma uvidia opitu pri deťoch zavolajú namna socialku.Neviem co mam robiť.chcem sa liečiť ale nedokážem si predstaviť žeby som odišla od deti a manžela na 3mesiace.
Chcela by som vedieť a opýtať sa ci sa to nedá ambulantné.Zajst ku psychiatricke a potom ku psychológovi.Navstevovat manželskú poradňu.
Chcem urobiť všetko preto aby som prestala piť a aby som zachránila svoju rodinu
@ellakosice zavolaj do najblizsej nemocnice na oddelenie zavilosti. Poziadaj lekara o konzultaciu a povedz mu co ta trapi - pomozu ti. Nemusis ist nutne na liecenie. Budu ti stacit aj lieky. Mame kamarata ktori bol notoricky alkoholik a ked ma lieky tak nepije a je v pohode.
@ellakosice takúto mamu si žiadne deti nezaslúžia , uvedom si že si matka dvoch milujúcich deti a máš manžela , vieš koľko žien by dalo všetko za toto ? Za rodinu s deťmi .. tak sa spamätaj lebo ťa opustia oni a nebude to len na 4 dni ale navždy ....
@ellakosice odísť od detí na 3 mesiace je určite lepšie ako keby oni odišli od teba a už sa nechceli vrátiť.. Ja neviem ci je niečo kratšie ako 3 mesiace, v tvojom prípade by som to ani neriešila a urobila to co navrhnú odborníci. Mám kamarátku vyliecenu alkoholicku. Bohužiaľ ona začala príliš neskoro, rodina sa jej rozpadla, s dcérou dnes už dospelou dodnes takmer nekomunikuju. Urob co treba pre seba aj pre nich.
@ellakosice je aj jednoduchšia cesta ako proti alkoholické liečenie... Jednoducho prestaň piť... Popros manžela, rodinu, aby ti pomohli. Nech s tebou stále niekto je, nech ti nedovolia prístup k alkoholu, nech chvíľku strpia tvoju apatiu, agresiu a ostatné stavy, ktoré nastanú, keď začneš abstinovat... Zamestnaj niečím svoje ruky a svoju myseľ.... Ak veríš že to zvládneš, a ze máš takúto oporu vôkol seba, tak do toho! Ak máš pochybnosti, choď na liečenie a ušetrí svojich blízkych.... Nevieš si predstaviť byť bez tvojich deti tri mesiace??? Radšej tri mesiace ako navždy... Nebuď sebecká!
Tiež si myslím, že jediná cesta je liečebňa a tie 3 mesiace majú svoje opodstatnenie. Svokra má pravdu, ja by som na teba zavolala sociálku, hanba by ťa donútila ísť do liečebne a ak nie, tak nie je dôvod aby si bola s deťmi. Príde čas keď sa za teba budú hanbiť.
Až teraz som si to všimla a napísala som jej do tej druhej.
@ellakosice Vyhladaj si dobreho psychiatra v centre pre liecbu drogovych zavislosti. Da sa to aj ambulantne, no musis velmi chciet. Neviem, aky mate vztah s manzelom, ale ak mu na tom tiez zalezi, popros ho, nech ta psychicky podporuje. Aj zvysok rodiny. Je to dolezite. Da sa to zvladnut, mam skusenost z rodiny. Pani teraz abstinuje uz 11.r. Nehanbi sa, kazdy moze v zivote spadnut, dolezite je nevzdat sa a postavit sa chorobe celom. Lebo alkoholizmus je choroba. Musi sa liecit. Citit z teba odhodlanie, kvoli detom a rodine to zvladnes. Drzim silno prsty 🍀
@flower24 Nepoznas niekoho alebo nemáš kontakt na dobrého psychiatra?
Manzel stoji primne a pomáha mi ako sa len dá. 100% podporu uňho mám
@kittykat22 a nevieš náhodou kontakt na jeho doktora?
@ellakosice síce poradit neviem, ale uprimne ti držím prsty, aby si tuto závislosť prekonala a dala svoj zivot do poriadku
@ellakosice a nie je to tak, že sa bojíš odísť od detí na 3 mesiace aby neprišli na to že im mama nechýba a že si myslíš že svokrovci ich za ten čas nainfikuju proti tebe?
V rodine sme mali alkoholičku ktorá to ambulantné nedala musela na odvykačku. A máme aj muža, ktorý to skúšal ambulantne ale tiež sa mu to nepodarilo. Dúfam že ak sa rozhodneš ísť cestou ambulantného odvykania tak to zvládneš a deti budú mať konečne matku akú si zaslúžia.
Držím ti palce.
@ellakosice a kde si bola tie 4 dni, ked si sa nikomu neozvala?
@ellakosice každopádne držím palce a buď silná. Ale čo sú 3mesiace v porovnaní s rodinou a celým životom čo máš pred sebou ? Choď do toho čím skôr a neoddialuj to rozhodnutie, aby si nestratila všetko. Veľa síl 🙏
@ellakosice Neboj sa. Dokazes to. Najtazsia vec pre kazdeho alkoholika je prizna si ze je zavisly a priznat si ze to sam nedokaze zvladnut. A ty si uz urobila oba tieto najtazsie kroky. Mas velmi dobre sance na uspesne vyliecenie. Mas motivaciu vo svojich detoch a podporu muza. Zavolat mozes aj psychologovi. Poradia ti dalsie kroky. Mozno skus AA skupinu alebo ak si veriaca obrat sa na svojho knaza. Hladaj pomoc, pytaj sa a nenechaj sa odradit prvotnym neuspechom. Ono to castokrat trva dlho kym clovek najde tu spravnu pomoc.
Vela stastia.
@ellakosice ak to naozaj myslis vazne, tak kontaktuj akehokolvek psychiatra vo svojom okoli. Zbal si veci, fotky svojich deti na motivaciu a sup na liecenie. Ale musis to naozaj chciet. Nie pre druhych ale hlavne pre seba. Lebo ked to nebudes naozaj chciet ani svatena voda ti nepomoze a cas v liecebni bude premrhany. Len potom sa ti lahko moze stat, ze skoncis sama. Manzel ta podporuje, stoji pri tebe, ale ver ze to tak neostane donekonecna. Raz pretecie jeho pohar trpezlivosti a necha ta napospas osudu, ked uvidi, ze to s tebou nema zmysel. Nikto normalny nechce mat po svojom boku alkoholika/cku. A deti sa budu za teba hanbit. Lahko sa moze stat, ze sa upijes na smrt, ze budes zomierat na cirhozu a ver, ze to nechces. Zomierat v bolestiach a cakat na to, kedy ti konecne zlyha organizmus a vykupi ta z toho vsetkeho. Takze...zdvihni hlavu, pozri sa okolo seba a daj si otazku, ci ti to pitie stoji za to aby stratila to co mas. A ked nie, tak ziadne vyhovorky typu dlhy pobyt, co na to povedia druhi, svokrovci atd. Vsetko sa da zvladnut a ked sa ti to podari, budu tvoji blizki na teba hrdi. Ale bude to beh nie na dlhu trat, ale uz na cely zivot
@ellakosice ty už bez detí a muža si! Možno si s nimi čiastočne fyzicky ale zrejme už piješ veľa a často. A si opitá aj pri deťoch. Svokrovcov sa nečudujem. Inak zaujímavá úvaha, že nechceš prísť o deti. Ty nechceš. A čo myslíš že chcú tie deti? Tým sa treba riadiť. Čo je pre ne dobré. Pozeraj na nich, nie na seba!
@ellakosice a ešte jedna vec poznám dvoch ľudí, ktorí
vyrastali v rodine s rodičom alkoholikom a tlieskam tvojmu mužovi a jeho rodine, že sa snažia tie deti ochrániť pred vyrastaním s alkoholikom aj formou ultimáta.
Nechápem čo špekuluješ. Píšeš, že chceš všetko urobiť aby si rodinu zachránila, tak urob a nespekuluj ci tak alebo tak o tom nech rozhodne doktor.
Už teraz hľadáš ľahšiu cestu pre seba nie pre rodinu. Zrejme je to už v zlom štádiu to pitie keď ťa posielajú na liečenie. Vidia to objektivnejsie ako ty a zrejme aj to, že pobytovo to dáš skôr ako ambulantne.
@mrkvicka060 Toto presne aj mňa zaujíma.
@ellakosice mame v rodine podobny prípad.
Ak by som mohla odporučiť, určite to liečenie neodkladajte. Viem 3 mesiace bez deti je nepredstavitelna doba, no môže sa stať že Vám deti vezmu a potom to bude podstatne dlhšie.
Moja krstna takto žije, odklada liečenie už 11 rokov, z toho 8 sú jej deti odobrate.
Museli ich rozdeliť a zveriť do nahradnej starostlivosti ( mala štastie a nešli do detskeho domova, vzali si ich moje tety)
Nedavno sa rozhodla že si ich chce dať zveriť nas5 do svojej opateri, no je s tym problem, liečenie už nebude trvať 3 mesiace ale rok.
Dohodla sa s tetami že vlastne deti budu u nej do nastupu, aby s nimi predsa len bola aspoň tu chviľočku.. samozrejme sa jej spravilo povôli nakoľko mesiac alkohol ani len neovoňala.
No pred par dňami deti museli odisť, pretože.. je to zase s5. Chytila slinu a už zase pije.
Myslim,ze deti si nazasluzia vidiet ta v abstakoch,v nervoch,ak uprimne chces so sebou nieco robit ,chod...vist z tohto alkoholoveho oparu je narocne a malo kto to ustoji aj roky po lieceni,neprepadnut tomu znova. Mala by si si najst novu,zdravu zavislost,ktorej prepadnes,ked bude zle,zlevobdobie v zivote,tou zdravou zavislostou myslim šport. Pokial to po tebe chcu,len ludia navokolo,aby si prestala,to je velmi malo,pokial ty sama nie si odhodlana prestat a mat triezvu hlavu a byt tu pre svoje dve deti a manzela. Vyrastala som s otcom alkoholikom a preto pisem z vlastnej skusenosti, je to nieco,co na mne zanechalo stopy,nikdy nas nebil,nenadaval nam detom,ale uplne stacilo,ze chodil domov skade ruka,skade noha,ze si robili ludia,deti posmech, ked som ho stretla opyteho niekde v meste a ja s kamaratmi, tvarila som sa,ze ho nepoznam,hanbila som sa, vecna neistota ci ho nevyhodia z prace,ci budeme mat co jest,ked nafuka v praci...nemame absolutne ziadny vztah,nevieme sa porozpravat a hrozim sa toho,ked zostane na starost co s nim,nemam chut brat si k sebe a dvom malym detom alkoholika...ktoremu je vsetko jedno,len aby bolo co pit. 3 mesiace liecby su este stalle to najmenej co mozes spravit,ver mi...a ked pridu abstaky,lepsie byt s ludmi co vedia,ako ti pokoct,nez aby sa na teba pozerali tvoje deti. Drzim ti palce,ako kazdemu zavislemu cloveku,co sa spamata,lebo nikdy nie je neskoro zacatvod znova
@potvorka88 veru,tak ako pises,do bodky suhlasím.
@ellakosice nebudem ta sudit. Aj taketo pripady sa stavaju. Ale ver, ze tie tri mesiace ti mozu zmenit zivot k lepsiemu. Na tvojom mieste by som to urcite podstupila. Hlavne kvoli detom.
@ellakosice nemusis mat kontakt na doktora - zavolaj na kliniku adiktologie a povedz im ako si to predstavujes, porozpravaj sa s nimi. Su to lekari a snazia sa pomoct, niesu to monstra ktore ta chcu silou mocou zatvorit do liecebne.
@ellakosice a inak ak mas strach ze lekar zavola policiu alebo socialku, ze tvoja rodina mu nieco povie, a on proti tebe podnikne kroky tak sa nemusis bat. Lekar je viazany lek. tajomstvom, nikoho nezavola a bude sa ti snazit pomoct. A rodine nic nepovie a nebude sa s nimi bavit. Ty budes jeho pacientka, tebe sa bude snazit pomoct. Urcite pochopi ze doma mas nelahku situaciu, ale to nic nemeni na tom, ze mate vztah pacient/lekar a rodina s tym nema nic spolocne.
Drz sa. Urcite zavolaj, budes v pohode.
Kontaktuj svojho lekára a on ti odporučí psychiatra alebo rovno liečebňu. Ja som takto riešila alkoholizmus u otca. Osobne ti odporúčam tú liečebňu, naozaj tie 3 mesiace majú svoje opodstatnenie. Budeš mať abstinenčné príznaky, nebudeš chcieť aby ťa deti v takom stave videli, ver mi bude to tak lepšie pre teba a aj deti. A tvoja rodina po 3 mesiacoch bude mať možnosť zažiť šok, aspoň u nás to tak bolo, otec prišiel domov ako iný človek. Triezvy človek inak rozpráva, inak zmýšla.
a ked pijes vtedy ti deti nechybaju ? ked Ti na nich naozaj zalezi pojdes sa liecit aj na tri mesiace na prednu Horu
@ellakosice su aj kratšie pobyty. Neviem síce skadiaľ si ale v Košiciach Na Skladnej sú alkoholici niekoľko tyždnov. Skús pohľadať niečo také v tvojom okolí ak nechceš ísť na 3mesiace preč.