Mám dať dieťa do jaslí?

laurar1
7. jan 2022

Ahojte,
poprosila by som o radu. Mam dceru, momentalne ma rok a pol. Byvame daleko od mojej aj manzelovej rodiny, nemame v okoli vela znamych s detmi, takze sa styka iba s nami. V podstate je cely den iba so mnou. Chodime kazdy den von, navstevujeme rozne ihriska, ale casto sa nam stava, ze sme na tom ihrisku sami, ci ideme von doobeda alebo poobede. Ked sme von, mala si ma okamzite prestava vsimat, nechce sa so mnou hrat, chce sa hrat s detmi alebo aj dospelymi. Napriklad, loptu si nikdy nechce hadzat so mnou, hrava sa s inymi matkami. Mam pocit, ze jej chybaju ludia a ze sa iba so mnou doma nudi. Premyslala som, ze by som ju dala do jasli, aspon na doobedie. Ja do prace nepotrebujem ist, ale v tom pripade by som isla aspon na pol dna. Neviem ako inak jej zabezpecit spolocnost inych deti. Je to dobry napad alebo je na to este mala? Ako znasali vase deti v tomto veku jasle?

anjelicek26
7. jan 2022

@laurar1 moji chodili k opatrovateľka a aj do jaslí, ako ktoré. Tvoj nápad nezohľadňuje viacero veci. Chorobnosť, konflikty odlúčenie od matky.. To, že sa hrali rada s inými deťmi keď tým si na dohľad je niečo absolútne iného ako keď tam bude sama. Ja som ale chodila do práce, takže moc nemali na výber.. A aj to som začínala vždy na 20-35h zväzku, aby deti neboli tak dlho prec. V tomto veku dieťa toľko podnetov od inCh nepotrebuje. Nájdu si jednu dve kamosky s malým dieťaťom a stretávajte sa častejšie.. Na koni ku je ich s každého mesta dosť...

nikdenikto
7. jan 2022

@laurar1 ja som dala malého presne z toho istého dôvodu. Nastúpil keď mal 1,5r ale po týždni zavreli skoro na 2 mesiace v prvej vlne covidu takže naplno začal neskôr. Už chodí do normal škôlky a učiteľky zasnu ako už všetko ovláda, že to sa nedá porovnať s deckami čo nastúpili tiež teraz v septembri.

Bývam na dedine, malý je v škôlke jediný čo chodil do jaslí .....

luccija
7. jan 2022

@laurar1 už vydrž za chvíľu bude jar viac ľudí vonku s deťmi a viac aktivit.Ak to chces a potrebuješ kvôli sebe vyskúšaj, ale, ak kvôli dieťaťu, lebo máš pocit, že sa s tebou nudí, tak nie.

nikpa
7. jan 2022

@laurar1 existujú rôzne krúžky aj pre deti v jej veku, možno by som skúsila najprv to. Aj keď táto doba je na prd, stále niečo zatvorené...

vilma7
7. jan 2022

A kde bývaš?
My sme tiež s deťmi ďaleko od rodiny, hľadali sme si nových známych po okolí, samozrejme s deťmi... skús využiť sociálne siete . Ono určite by si niekoho našla.

mamina0078
7. jan 2022

Ja by som dala, vsak odhlasit z jasiel ju vies kedykolvek ked sa vyskytnu nejake problemy...

prea
7. jan 2022

Za mna áno 🙂 ja som dala malého v 10mesiacoch a zvykol si teraz má 14m a stale dobre 🙂
Presne sme ten istý prípad rodina ďaleko nikoho tu v meste nemáme má tu len mamu a tatu a dala som ho aj pre toto do jasli nech si zvyká na ľudí a neni len zavretý doma somnou, videla som na sebe ze som uz nervózna takto nam to vyhovuje aj keď hoľa som pripravená aj na možnosť ze práve on nezvládne jaslicky ale zvládol 🙂 býva tam dokonca prvý uz o 6:30 😂 ale na obranu odchádza Prvý😌

amelia89
7. jan 2022

No jasne vyskusaj to, este si daj rezervu aj s pracou a aspon budes vidiet ako to zvlada a nebudes v strese ze uz MUSI byt v jasliach lebo ty musis do prace. 1.5 rocne dieta je v pohode ready na kolektiv a jasle a navyse len doobeda to je par hodiniek a ste zase spolu. Ja idem dat syna teraz v marci a bude mat rok a 8 mesiacov 🙂

laurar1
autor
7. jan 2022

Ja nad tym premyslam aj preto, ze ten polden mi pripada taky idealny. Ked si predstavim, ako to u nas vyzera rano: zobudime sa, naranajkujeme, ja potom varim a ona sa mota okolo mna, nejake upratovanie, obcas vybehneme na nakup alebo na ihrisko, ale to uz pomenej, kedze von vtedy vacsinou nikto nie je. Teda, ak by sa prehrala, pripadne mala nejake aktivity v jasliach, mozno by to bolo pre nu lepsie a mala by lepsi program, ako so mnou doobeda, kedze mam pocit, ze sa jej vtedy nevenujem na 100%. Cely den si neviem predstavit, to by som s nou bola velmi malo a to sa mi uz nepaci.

@vilma7 Byvame v Bratislave, vo Vrakuni. Ja tu uz aj nejake maicky s detmi poznam, ale nejako sa nevieme zosynchronizovat. Alebo sa stretavame podvecer na ihrisku, co by sme teda stale mohli.
@nikpa Skusali sme, boli sme na cviceni pre deti. Velmi sa jej to pacilo, kupila som jej dopredu kopu lekcii, hned potom to zavreli. Teraz otvorili, uz sme aj prihlasene, ale znizili pocet, budeme chodit raz tyzdenne.
@amelia89 Urcite by som si dala rezervu, myslim si, ze je tam aj adaptacna doba urcity cas. Ako som pisala, praca ma nesuri a tiez chcem vychytat, ci nebude viac doma s chorobami. Doteraz chora nebyvala, ale velmi sme sa nestykali s ludmi v uzavretych priestoroch.

amelia89
7. jan 2022

@laurar1 ano ja tomu rozumiem a ja uvazujem rovnako- syna tam chcem dat z podobnych dovodov ako ty. Nam sa ale ochvilu narodi dalsie dieta takze ja mam + dovod este to ze by som bola rada ak by som mala trochu viac casu doobeda na novorodenca. Kazdopadne aj keby nie som. dala
by som ho do jasli a ja by som sla na pol uvazku do prace. Urcite maju lepsi program v skolke ako so mnou- napriek tomu ze sa hrame a venujem sa mu,nie je to to iste ako byt s inymi detmi. Ale tak uvidime,mozno sa mu nebude pacit a ja nebudem za kazdu cenu tlacit na pilu -)

oblecenie99
7. jan 2022

Môj mal trosku viac ako rok a pol keď išiel na celý deň, lebo som sa vrátila do prace. Veľmi veľa sa tam naučil, dokonca tam sa rozjedol, doma nočník ani vidieť, tam krásne sedí na ňom a počúva pesničky, ktoré im pritom spievajú 😀 a nebol problém ani so zaspávanim. Ráno plač, najmä ak je dlhsie doma, ale on vlastne fnuka a pritom si zoberie papučky, zaklope na dvere, pusti mi sam ruku a ide pekne rovno dovnútra a hneď ako sa zatvoria za ním dvere, je ticho. Vraj je tam zlatý, hra sa, zapája sa. Som spokojná, veľa sa im tam venujú, aj také aktivity, na ktoré som ja nie vždy alebo skoro nikdy nemala čas, alebo fantaziu.. Ja osobne by som dala teraz už skôr, lebo všimla som si, že menšie detičky to brali lepšie. Oni ešte nevedeli, prečo tam majú byť, staršie už chápali, najmä tie, co už vedeli rozprávať, no a môj bol presne v takom na mňa nacucnutom období a vo veku, kedy chápe že ho tam necháme, len ešte nerozumie tomu, že prečo.. Ale toto nemusí byť pravidlom, deti sú rôzne.
Co si určite zvážte (najmä tie, co mate novorodenca doma) že decká ponosia z tých jasliciek všeličo domov, v praxi to vyzerá aj tak, že 2 týždne jasličky, 3 tyzdne doma 🙄 závisí to aj od imunity, ale je skoro pravidlom, že čo tam ma chytiť, tak to chytí a zvlášť v tomto čase sa ich to drží nejak dlho.. Čiže s tymto určite počítajte, najmä ak sa plánujete vrátiť do prace, tak sa budete možno aj striedať s mužom na OČR, alebo ťahať home office po nociach (vlastná skúsenosť) . A keď máte doma menšie deti, tak je tam riziko nakazenia aj toho menšieho.

andreatytler
8. jan 2022

@laurar1 Podla mna sa povaha dietata prejavi uz velmi skoro a uz v tom veku 1.5 roku sa da spozorovat ci je dieta extrovert alebo introvert. Deti extroverti podla mna v jasliach prospievaju, takze aj tvojej dcere sa tam moze pacit.
Zda sa ze budes mat jedno velke plus a to je to ze ty budes v pohode s tym ze ti ide dieta do jasli/skolky. Ono je to castokrat ovela tazsie pre mamicku ako pre dieta. Ty, zda sa, s tym nebudes mat problem.
Pouvazuj co budes robit, ak bude srdcervuco plakat pri luceni prvych par tyzdnov? Normalne mamicky vytrvaju, lebo musia. Ty ale nebudes musiet.
Nas syn isiel v 18 mesiacoch, ale musel, lebo mi koncila materska. Na jasle sa naucil a zda sa ze je tam velmi spokojny. Ma velmi rad rutinu. Ukazkovo tam papa, spi a vobec spolupracuje. Doma je to uz nie tak ukazkove.😅 Som velmi spokojna s tym ze som ho dala do jasli. Stale mame na seba dost casu.

romea
8. jan 2022

@laurar1 ahojky, ja, som malú dávala do ja šiel hlavne kvôli tomu, že bola spoločenský tvor a chýbali jej deti, za mňa, ano, každé dieťaťa je ine

romea
8. jan 2022

@laurar1 ono tej chorobnosti sa nevyhne, ale teda moja aj keď bola v jaslickach chorlavejsia zo začiatku, vybudovala si imunitu a v škôlke tuším vôbec nebola chorá uz

juliet86
8. jan 2022

@laurar1 odvzdy bola takanzennemala zaujem sa hrat s tebou? jazdite autom alebo mhd? akoze uprimne v bratislave je bilion cvicenia pre deti. materske centra. mas baby balance plavanie pre deti aj vo vrakuni aj hudobne kruzky pre deti montessori kruzky ore deti kudre hranie. bilion je toho a vsetko sa teraz opat otvara. ja mam tiez dceru tiez ma rok a pol ale ona nechce byt s nikym okrem mna a manzela mame bilion kruzkov a deti jej zatial nechybaju. ale kazdy je iny. prosim ta napises mi tipy na ihriska najlepsie vo vrakuni? vcera sme boli v lesoparku bolo fajn ale hladam dalej

mogaa
8. jan 2022

@laurar1 to čo popisuješ je uplne normálne.....keď som chodila s našou na ihrisko, bola taká vterka, vždy sa začala hrať pri niekom inom kto tam bol s dieťaťom a chcela sa hrať s nimi......takto to mala aj kamarátka....

mogaa
8. jan 2022

@laurar1 ak je dôvodom prečo chceš dať dieťa d jaslí práve to že sa chce hrať vonku s inými mamičkami a deťmi, tak to nie je ten správny dôvod na jasle....u veľa detí je to uplne normálne správanie a je uplne jedno či chodia do jasličiek alebo nie.....takéto maličké detičky sa ešte nevedia "spolu"hrať, potrebujú dospelého ktorý im pomáha s hrou.....ak si doma a nepotrebuješ ísť do práce, tak dávať dieťa od jasiel je zbytočnosť.....predpokladám že s dieťaťom nie si celé dni zatvorená len doma ale berieš ho ja do obchodu, aj na prechádzky aj na ihriská, takže styk s inými dospelými a deťmi má....ok teraz je zima ale počkaj ke´d bude pekne, môžeš ho brať na celý poldeň na ihrisko kde budú aj iné mamičky a deti.....

laurar1
autor
8. jan 2022

@juliet86 Vonku sa nikdy velmi nechcela hravat so mnou. Obcas si so mnou hadzala loptu, ale radsej si najde niekoho ineho, pripadne si hadze sama.
V bratislave zase tolko tych cviceni s detmi nie je. Napriklad vo Vrakuni vo vnutornych priestorov nie je vobec nic okrem nejakych detskych kutikov v podnikoch a plavanie, o ktore nemame zaujem. Takze sa treba presuvat do inych mestkych casti. To nie je problem, mame auto, ale neda sa to kazdy den a ani na dlho, kedze mala musi aj jest a spat. Vo vrakuni je kopa ihrisk napriklad v okoli pesej zony, je velke ihrisko na Hnileckej, okolo su mensie, takze tam naozaj kazdych par metrov o nejake zakopnes

juliet86
9. jan 2022

@laurar1 dik za tipy ma ihro. no ja voem.o bilione kruzkov babybalance centrum.rafael ruzinov. petrzka jump arena sustekova mudrehranie hojdana retro ma krasny detsky kutik. v retre aj tanec pre malych z kosorinovou. helen foron english. ale jasne kazdy si to m
nastavir ako mu vyhovuje

beatam
3. mar 2022

@laurar1 Ja by som nikdy nedala tak male dieťatko do jasli😔😔Deti su tam stale chore😔Ja opatrujem 20rokov detičky, uz som mala takych dosť, čo isli do jasli, boli stale chore,tak ich doniesli potom ku mne a davali sa do poriadku. Ja chodim s nimi na ihriská, do detskych centier,tak na 2hodinky, takze v kolektíve su.🙂🥰Radšej pri malinkych deťoch by som to riesila opatrovatelkou, ak mate dáku v okoli🙂

laurar1
autor
3. mar 2022

@beatam Nakoniec pojde do jasli v lete, ked bude mat dva roky. Ale bude mat mesiac predtym aj opatrovatelku, kedze ja nastupim do prace mesiac skor, ako ju zoberu. Pokial by bola stale chora, tak si to s tou opatrovatelkou premyslim.

nikdenikto
4. mar 2022

@beatam Môj syn chodil do jasliciek 1,5 roka a chorý bol 2x a to až ku koncu. Bolo ich tam 10-15....malý kolektív. Keď prišiel do štátnej škôlky medzi 100+ deti vtedy začal byť chorý prvé mesiace.